Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 07 21

Lietuvos rinktinė ispanų akimis: niūri prognozė kovoje dėl medalių ir nestilingas krepšinis

Logiškas rezultatas – ketvirtfinalis. Taip Ispanija prognozuoja Lietuvos krepšinio rinktinės galimybes Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse. Nors ispanai pagarbiai atsiliepė apie Lietuvos krepšinį, tačiau nemato mūsiškių kovoje dėl medalių ir visai nesižavi krepšinio stiliumi.
Rungtynių akimirka
Rungtynių akimirka / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Pakeliui į Rio | Ispanija – Lietuva | 21:45 | Malaga

Pristatydama Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių dalyves, ACB rašo, kad Lietuva demonstruoja naują, kitokį krepšinį nei praeityje, bet olimpinį ciklą uždaro pasakiškais rezultatais: du Europos čempionatų sidabro medalių komplektai ir pasaulio čempionato pusfinalis. Tai rezultatai, kuriais lietuviai pranoko lūkesčius ir savo potencialą.

Aplink ryškiausią rinktinės žvaigždę Joną Valančiūną, Jonas Kazlauskas subūrė efektyvius pagalbininkus, kurie sužaidžia svarbiausiais momentais. Daugiau herakliškos jėgos, mažiau stiliaus. Kalnietis ir Mačiulis išlieka kertinėmis figūromis, spalvų įneša Mindaugas Kuzminskas, o naujų vėjų turėtų įpūsti Marius Grigonis ir Adas Juškevičius.

Dėl savo kovingumo lietuviai gali kautis su bet kuo, išskyrus amerikiečius.

Jėgos komandai pridės tradiciniai rinktinės žaidėjai Jankūnas, Javtokas ir Seibutis, indėlį įneš naujokai Ulanovas ir Sabonis.

Lietuvių galimybės priklausys nuo Valančiūnui atvertų erdvių, kompensuoto aukščiausios klasės snaiperių trūkumo ir iš esmės – bendro talento trūkumo. Grupės varžybų lygis Rio bus aukštesnis nei vidutinis, o tai reikalaus maksimalaus komandų dėlionės tvirtumo.

Dėl savo kovingumo lietuviai gali kautis su bet kuo, išskyrus amerikiečius. Nors nepanašu, kad jiems prognozuojami medaliai, bet labai nenustebkite, jei lietuviai perbėgs kažkam kelią.

Logiškas rezultatas: ketvirtfinalis. Pagal pajėgumą lietuviai skirstomi penktoje vietoje. Aukščiau jų eilės tvarka – JAV, Ispanija, Prancūzija ir Serbija.

Prognozuojamas starto penketas: Mantas Kalnietis, Marius Grigonis, Jonas Mačiulis, Paulius Jankūnas, Jonas Valančiūnas.

Stiprybės:

  • Galinga žvaigždė Jonas Valančiūnas;
  • Stabilus likęs rinktinės branduolys;
  • Aiškus kiekvieno žaidėjo vaidmuo;
  • Neblogas atsarginių suolas.

Silpnybės:

  • Trūksta aukščiausio lygio snaiperių;
  • Trūksta aukštaūgių, kurie papildytų Valančiūną;
  • Sunki B grupė;
  • Motiejūno trūkumas. Ir vėl...

Žvaigždė: Jonas Valančiūnas

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jonas Valančiūnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jonas Valančiūnas

Viena ryškiausių pernykščio Europos čempionato žvaigždžių, pagrindinis taškų šaltinis ir labiausiai dominuojantis komandos žaidėjas.

Vienas geriausių „centrų“ visose olimpinėse žaidynėse gali sėkmingai žaisti po krepšiu vienas prieš vieną ir naudojasi žaidimu du prieš du su Mantu Kalniečiu.

Padeda gynyboje, žaidžia kontaktinį krepšinį, graibsto kamuolius puolime, nevengia imtynių elementų, grumtynių ir puikiai meta baudas.

Jam parankiau žaisti su iš toli pataikančiu sunkiuoju krašto puolėju, kuris atveria jam daugiau erdvės po krepšiu.

Tai žaidėjas, kuris iš esmės keičia rinktinės veidą. Su juo aikštėje visas dėmesys sutelktas į baudos aikštelę, o be Valančiūno kur kas daugiau žaidimo sukasi aplink trijų taškų zoną.

Kūrėjas: Mantas Kalnietis

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Mantas Kalnietis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Mantas Kalnietis

Lietuvoje įsitvirtino kaip aukščiausio lygio įžaidėjas. Jis be galo reikšmingas Valančiūnui, kurį maitina kamuoliais. Ypač žaidžiant du prieš du. Be to, Lietuvos rinktinę gali pastūmėti Kalniečio tritaškiai.

Impulsas komandai: Jonas Mačiulis

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jonas Mačiulis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jonas Mačiulis

Žaidė idealiai pernykščiame Europos čempionate. Sunku įsivaizduoti, kad jis galėtų vėl taip fenomenaliai žaisti puolime. Bet galėdamas žaisti ir baudos aikštelėje, ir pataikyti iš toli, jis yra vienas didžiausių Lietuvos rinktinės impulsų.

Kiti žaidėjai:

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

Adas Juškevičius pasiruošimo pradžioje daugiau žaidė kaip atakuojantis gynėjas, bet dabar turės savo polinkį mesti iš toli suderinti su komandos valdymu, o čia jam jau sudėtingiau.

Renaldas Seibutis tarsi užnugaris, galintis ir pelnyti taškus, ir sukurti progas. Jis gali įnešti svarbų indėlį net ir nežibėdamas aikštėje. Labai praverčia komandai dėl savo disciplinos ir užduočių įvykdymo.

Marius Grigonis gaivus vėjelis puolime komandoje, kurioje to labai trūksta. Užsitarnavo savo vietą dvyliktuke dėl savo įgūdžių, tritaškių pataikymo ir stabilumo gynyboje.

Jonas Kazlauskas labiau mėgsta ne akiai patrauklų ir stilingą, bet fiziškai kietą krepšinį.

Edgaras Ulanovas aktyvus ir stiprus, gali nešti naudą abejose aikštės pusėse ir praversti komandai net ir neturėdamas rankose kamuolio.

Mindaugas Kuzminskas dera greitajame puolime, įvairiai gali apžaisti varžovą vienas prieš vieną ir gerai skaito žaidimą. Jis taip pat gali paįvairinti žaidimą rungtyniaudamas sunkiuoju kraštu.

Paulius Jankūnas savo gebėjimu pataikyti iš toli išjudina žaidimą ir atidaro erdves Valančiūnui. Jis taip pat pavojingas žaisdamas vienas prieš vieną po krepšiu ar net gaudamas kamuolį per 5 metrus nuo krepšio.

Domantas Sabonis geriau jaučiasi baudos aikštelėje, turi puikią nuojautą kovodamas dėl kamuolių, bet atsidūręs toliau nuo krepšio sunkiai žaidžia veidu į varžovą. Jo vaidmuo rinktinėje auga, bet jis nelabai tinka žaisti kartu su Valančiūnu.

Antanas Kavaliauskas Valančiūno dubleris, gerai kovojantis dėl kamuolių ir galintis užvesti greitą puolimą pirmuoju perdavimu. Gali būti pavojingas po krepšiu.

Robertas Javtokas turi pagrindinę misiją suteikti Valančiūnui poilsio. Išgyvena karjeros saulėlydį, bet tai neturi įtakos jo stiprybėms ginantis ar kietai kovai dėl atšokusių kamuolių ir jėgai.

Jonas Kazlauskas labiau mėgsta ne akiai patrauklų ir stilingą, bet fiziškai kietą krepšinį. Ištikimas savo krepšinio filosofijai, kuri jau atnešė gerų rezultatų.

Pagrindinė tema: Kalniečio dubleris

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mantas Kalnietis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mantas Kalnietis

Atsisveikinę su legendiniu Šaru, lietuviai nesėkmingai ieškojo sėkmingo derinio įžaidėjo pozicijoje. Jau metų metus įžaidėjo pareigas atlieka Mantas Kalnietis, bet nuo 2013-ųjų keitėsi keturi jo dubleriai – Tomas Delininkaitis, Adas Juškevičius, Šarūnas Vasiliauskas ir Lukas Lekavičius.

Lietuvos rinktinės vizijoje – septyniolikmetis Arnas Velička, kuris tituluojamas perspektyviausiu įžaidėju Lietuvoje per pastarąjį dešimtmetį.

Kazlauskas nustebino palikdamas Juškevičių antru įžaidėju, kadangi jis labai sėkmingai žaidė kaip atakuojantis gynėjas, o klasikinis įžaidėjas Vaidas Kariniauskas ir puolime talentingas Mindaugas Girdžiūnas liko už borto.​

VIDEO: Jonas Kazlauskas: „Artūro Milaknio skambutis prižadino iš pietų miego“
Rinktinės pasirengimo tvarkaraštis
Data Rungtynės Miestas
Birželio 29 d. Lietuva – Naujoji Zelandija Klaipėda 88:58
Liepos 1 d. Lietuva – Tunisas Klaipėda 81:56
Liepos 10 d. Lietuva – Venesuela Vilnius 84:53
Liepos 12 d. Lietuva – Nyderlandai Alytus 86:61
Liepos 14 d. Lietuva – Baltarusija Kėdainiai 84:51
Liepos 18 d. Lietuva – Ispanija Kaunas 87:83
Liepos 21 d. Ispanija – Lietuva Malaga 21:45
Liepos 25 d. Australija – Lietuva Buenos Airės
Liepos 27 d. Argentina – Lietuva Buenos Airės
Liepos 30 d. Australija – Lietuva San Paulas
Liepos 31 d. Lietuva – Brazilija/Kinija San Paulas
Įsigykite bilietus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas