Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 11 07

Lietuvos rinktinę po dešimtmečio subūręs K.Kemzūra: „Su Kaziu nesikonsultuoju“

Kęstučiui Kemzūrai pirmą kartą per 10 metų teko atsakomybė būti žmogumi, priimančiu galutinius sprendimus dėl Lietuvos rinktinės sudėties, o 14 vyrų į Panevėžį sukvietęs kaunietis pirmadienį pradėjo pasiruošimą 2023 m. pasaulio krepšinio čempionato atrankos langui.
Treniruotės akimirka
Treniruotės akimirka / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

52-ejų specialistas treniravo Lietuvos rinktinę 2010-2012 m. laikotarpiu, o dabar stojo į Kazio Maksvyčio vietą, kol pastarasis klubinio sezono metu yra užsiėmęs Kauno „Žalgirio“ reikalais.

K.Kemzūrai su trenerių štabu, kuriame yra Giedrius Žibėnas, Benas Matkevičius ir Evaldas Beržininkaitis, teko atsakomybė surinkti suburti komandą atrankos langui, per kurį lietuviai grumsis su Prancūzija ir Juodkalnija.

Didžiąją dalį darbo Lietuvos krepšininkai jau yra padarę – iš pirmų aštuonerių rungtynių K.Maksvyčio treniruoti lietuviai laimėjo septynerias (pralaimėjo tik prieš Čekiją) ir grupėje užima pirmąją vietą.

Iš grupės, kurioje žaidžia šešios komandos, į planetos pirmenybes, vyksiančias Filipinuose, Indonezijoje ir Japonijoje, pateks trys komandos, tad tikėtina, jog lietuviams per likusius keturis mačus užteks laimėti bent kartą.

Suprasti akimirksniu: K grupės situacija

  • 1. Lietuva 7-1
  • 2. Prancūzija 6-2
  • 3. Juodkalnija 5-3
  • 4. Bosnija ir Hercegovina 4-4
  • 5. Vengrija 4-4
  • 6. Čekija 3-5

„Visi atvyko, esame dėkingi, kad atsišaukė į mūsų kvietimus. Visi vyrai parodė norą atstovauti Lietuvai, – prieš pirmosios Lietuvos rinktinės treniruotės pradžią šiame lange kalbėjo K.Kemzūra. – Kovingai nusiteikę, kaip kitaip? Žaisime ir namie, ir išvykoje, kitokių užduočių rinktinėje nėra. Visada einame kovoti, tai yra minimumas, ir norime laimėti. O kaip pasiseks? Padarysime viską, kad pasisektų.“

K.Kemzūros treniruojamos komandos lauks du iššūkiai.

Penktadienį Panevėžio universalioje sporto arenoje svečiuosis prancūzai su talentinguoju milžinu Victoru Wembanyama, kuriam tai bus debiutas nacionalinėje vyrų komandoje.

Pirmadienį lietuviai žais Podgoricoje prieš Juodkalniją.

Suprasti akimirksniu: Lietuvos rinktinės sudėtis

  • Gynėjai: Vaidas Kariniauskas, Kristupas Žemaitis, Arnas Velička, Margiris Normantas, Mindaugas Girdžiūnas, Mantas Rubštavičius
  • Puolėjai: Mindaugas Kuzminskas, Gytis Radzevičius, Gytis Masiulis, Regimantas Miniotas, Eimantas Bendžius, Eigirdas Žukauskas
  • Centrai: Martynas Echodas, Marekas Blaževičius.

K.Kemzūra prieš stovyklos pradžią paaiškino kai kuriuos savo pasirinkimus, prasitarė, kad nesikonsultavo dėl sudėties su K.Maksvyčiu ir įvertino prancūzų vienaragį V.Wembanyamą.

– Kodėl rinktinėje nėra Arnoldo Kulbokos?

– Yra tiesiog kiti pasirinkimai. Žinau, kad Arnoldas turi gerą statistiką, jam neblogai sekasi, bet yra kitokie pasirinkimai ir toje pozicijoje yra daugiau žaidėjų, kuriuos labiau matome tuose vaidmenyse negu Arnoldą. Be reikalo kviesti žmogų nematėme reikalo. Išplėstiniame sąraše jis buvo, bet galutiniame sprendimas toks.

– Ar domėjotės galimybe pasikviesti Deividą Sirvydį, ar kalbėjotės su juo?

– Šiek tiek kalbėjomės ir galvojome, bet jis yra užjūryje. Žiūrime į tai, kokias savybes jis turi. Tai įdomus žaidėjas, bet gal reiktų daugiau laiko, kad jį pažintume ir jis pritaptų prie kitų. Laiko neturime labai daug ir reikia viską dėlioti bei bandyti išmokti žaisti kartu.

„Scanpix“/AP nuotr./Deividas Sirvydis
„Scanpix“/AP nuotr./Deividas Sirvydis

– Kalbant apie Arnoldą ir Deividą ir jų potencialą – ar jie gali priaugti rinktinės marškinėlius?

– Žiūrėkit, jie abu puikūs žaidėjai, turi talentą. Arnoldą pabandėme (vasarą – aut. past.), kažkur jis mums imponavo, kažkur jam trūko lyginant su kitais rinktinės žaidėjais. Manau, kad ateis jiems laikas. Tikrai niekas jų nenurašo, niekas nuo jų nenusisuka, bet bent šiuo atveju yra kažkiek rizikinga, kai pasikvieti ir iki galo nesi su tuo žaidėju susipažinęs. Vienas dalykas yra žaisti klube su tam tikrais partneriais ir tam tikrais vaidmenimis, kitas – kokį vaidmenį gauni rinktinėje. Bet tikiu, kad ateis ta diena ir jie abu sublizgės. Kada tas bus, man sunku pasakyti. Bet aš tikiu, kad reiktų tą daryti, kai yra daugiau laiko, vasarą, kai pasiruošimas ir gali išbandyti, pačiupinėti.

– Kodėl vietoje Deivido Gailiaus pakviestas Mantas Rubštavičius?

– Mantas daugiau į priekį, daugiau avansu jo pakvietimas. Sprendimą padiktavo tai, kad Deividas Gailius susirgo ir sužinojome tai tik sekmadienį. Žinome, kad Mantas yra vienas talentingiausių krepšininkų Lietuvoje, jo užduotis pasirodyti kuo geriau, kaip ir visų. Tikime, kad jis mums šioje stovykloje padės, o kartu mes su juo šiek tiek susipažinsime.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Treniruotės akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Treniruotės akimirka

– Gytis Radzevičius kelias rungtynes žaidė nepaisydamas traumos, nedalyvauja ir pirmoje rinktinės treniruotėje. Kokia jo situacija?

– Gytis kol kas sako, kad jaučiasi gerai. Šiek tiek turi problemų. Iš vienos pusės tai yra normali profesionalaus krepšininko būsena, kai yra kažkokios traumelės. Žinoma, mes nenorime pakenkti nė vienam žaidėjui, taip ir Gyčiui. Jam šį vakarą bus atliekami tyrimai, gydytojai konsultuos ir pažiūrėsime, kaip viskas atrodo. Jis pats dega noru ir yra pasiruošęs padėti mums, bet mes neforsuosime įvykių, matysime, kaip yra ir sprendimas bus priimtas vėliau. Galbūt rytoj.

– Ar esate numatę pamainą, jei Gytis Radzevičius negalės žaisti?

– Greičiausiai liksime su tuo, ką turime. Ir dabar turime keturiolika. Jei kalbame apie Rubštavičių kaip atsarginį variantą, tai trylika. Manome, kad toje pozicijoje, jeigu niekas nepasikeis, yra Gytis, Eigirdas ir Mindaugą Kuzminską norėtume matyti toje pozicijoje.

– Tai pirmas kartas jums per keliolika metų, kai teko pačiam sudarinėti sąrašą, priimti galutinius sprendimus. Kuo labiausiai rėmėtės rinkdamasis žaidėjus?

– Kriterijų buvo ne vienas. Yra specifika tokia, kad turi nedaug laiko, tai vienas iš kriterijų buvo tai, apie kuriuos žaidėjus turi daugiausiai informacijos, kaip juos geriausiai įsivaizduoji, kaip matai savo vizijoje tuos žaidėjus. Aišku, stebėjau, žiūrėjau, kalbėjausi su kolegomis. Pozicijos, patirtis, kažkiek ir forma, nors tai kažkiek subjektyvus dalykas, nes kai kurie žaidėjai nebuvo optimalios formos. Įvairūs kriterijai – nebuvo vieno kažkurio.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Treniruotės akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Treniruotės akimirka

– Kiek ruošdamas planus ir dėliodamas sudėtį konsultuojatės su Kaziu Maksvyčiu?

– Nesikonsultuoju su Kaziu, nes Kazio galva šiandien ir taip užtinusi.

– Kaip vertinate Prancūzijos rinktinę?

– Ji netekusi daug žaidėjų, taip, kaip ir Lietuva. Jų gal net ir daugiau tų talentų yra NBA ir Eurolygoje. Bet įdomi, atsinaujinusi, didelė komanda. Turi supertalentą Victorą Wembanyamą, bet yra ir daugiau žinomų žaidėjų. Atletiška, kaip ir dažniausiai, Prancūzijos komanda.

Kazio galva šiandien ir taip užtinusi.

– Ar esate matę panašų talentą į Victorą Wembanyamą ir kaip rinktinei reikės cementuoti gynybą prieš jį?

– Jis yra unikalus talentas. Negaliu sakyti, kad mačiau tokio ūgio žaidėją taip judantį. Aišku, kad jis kylantis ir dabar turbūt geidžiamiausias už Atlanto. Po truputį galvojame, bet dabar didesnė koncentracija yra į mus pačius. Mes turime susidėlioti rėmus. Kažkiek atsižvelgiame ir į varžovus, eigoje bandysime spręsti ir dėlioti gynybą prieš jį.

„Scanpix“ nuotr./Victoras Wembanyama
„Scanpix“ nuotr./Victoras Wembanyama

– Panevėžio arenoje Lietuvos rinktinę treniravote ir 2011 m. Europos čempionate, kokie prisiminimai likę iš tų laikų?

– Gal ne patys geriausi, bet iš tikrųjų atrodo, kad viskas vyko taip seniai ir tiek visko įvyko nuo tų 2011-ųjų, kad tuos prisiminimus užgožė kiti prisiminimai.

– Geresni?

– Visokių buvo (šypsosi).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas