Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 09

Lietuvos rinktinės kelyje – dar vieni svajokliai

Pirmieji Lietuvos rinktinės varžovai brazilai Rio pusiau juokais svajojo apie auksą. Kiti priešininkai – taip pat svajokliai. „Aš tikrai tikiu, kad mes galime būti tarp penkių geriausių pasaulio komandų“, – pareiškė vienas Nigerijos rinktinės lyderių Ike Diogu. Drąsu, kadangi antrasis mūsiškių priešininkas nurašytas kaip silpniausias visoje B grupėje. Norite dar? Gynėjas Benas Uzohas prieš Rio svajojo apie medalius.
Nigerijos rinktinė
Nigerijos rinktinė / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Rio 2016 | Lietuva – Nigerija | 01:00

Smūgį Nigerijos ambicijoms sudavė jau pirmosios rungtynės su Argentina. Afrikos čempionai veteranų vedamiems argentiniečiams nusileido be didesnio pasipriešinimo – 66:94.

Negana to, Nigerija prarado praėjusį sezoną Barselonoje žaidusį aukštaūgį Shane'ą Lawalį, kuris nesėkmingai nusileidęs ant parketo patyrė kelio traumą. Sužaidęs 3 minutes, jis nebegrįžo į aikštę.

„Vienerios rungtynės mūsų nepribaigs. Tiesiog turime pasimokyti ir judėti į priekį“, – į pakankamai beviltišką pralaimėjimą sureagavo Nigerijos krepšinio rinktinės profilis „Twitter“.

Nigerija juda į priekį neturėdama ko prarasti. Nebent tik Nigerijos rinktinės lyderis Ike Diogu, į argentiniečių krepšį įmetęs 15 taškų (13 atk. kam.), graužiasi dėl galimai griūvančių planų patekti į pasaulio elitą.

Nigerijai tai tik antrosios olimpinės žaidynės. Afrikiečiai olimpinėje scenoje debiutavo 2012-aisiais Londone, bet ten nugalėjo tik Tunisą ir pasirodymą baigė grupės varžybose.

Afrikiečių problema ta, kad B grupėje šiemet nebėra tokio kalibro komandų kaip Tunisas. Mirtininkų grupėje penkta vieta buvo prognozuojama Kroatijai, o ši startuodama patiesė ispanus.

Būtų stebuklas, jei Nigerija taptų pirmąja Afrikos komanda, įveikusia krepšinio turnyro grupės barjerą.

Kita vertus, pirmų kartų per pastaruosius ketverius metus afrikiečių stovykloje jau buvo sočiai.

Pirmosios olimpinės žaidynės 2012-aisiais, pirmasis tarptautinis titulas tapus pernykščio Afrikos čempionato čempionais. Ir pirmoji Afrikos krepšinio pergalė prieš Lietuvą 2012-aisiais, Londono žaidynių atrankoje Venesueloje.

Tada Nigerija sudrebino Lietuvos krepšinį pergale 86:80. Greitai tą pamiršome, nes patekome į olimpines žaidynes. Bet lietuvių pralaimėjimas Nigerijai Rio būtų neatleistinas.

Įkvėpė pergalė prieš Argentiną

AFP/„Scanpix“ nuotr./Willas Voigtas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Willas Voigtas

Lietuvos rinktinės skautas Benas Matkevičius Nigeriją įvardijo kaip fiziškai stipriausią komandą Rio. Fiziniais duomenimis pranašesnę net už JAV. Tiesa, tokie privalumai dažniausiai turi kitą medalio pusę – problematišką darnaus komandinio krepšinio sustygavimą.

Į Braziliją Nigerija išvyko pasikrovusi teigiamų emocijų iš 2015-ųjų pasaulio čempionato aukso medalių. Prie jų labai prisidėjo naujasis Nigerijos treneris Willas Voigtas.

W.Voigtas: „Ta pergalė parodė, kad viską darome gerai ir galime žaisti su tokio kalibro komandomis“.

Jaunas 40-metis amerikietis dar neturi didelės darbo profesionalų klubuose patirties. 2009-2014 metais jis treniravo „Bakersfield Jam“ komandą Plėtojimosi lygoje.

Tiek W.Voigtą, tiek visą Nigeriją įkvėpė pasiruošimo ciklas, kuriame afrikiečiai 96:92 patiesė Argentiną.

Nors tai tebuvo draugiškos rungtynės, Nigerija įsitikino, kad gali kovoti su stipresnėmis komandomis.

„Ta pergalė parodė, kad viską darome gerai ir galime žaisti su tokio kalibro komandomis. Todėl šią vasarą tikimės dar geresnių rezultatų“, – pasakojo W.Voigtas.

Tiesa, iškart po to pralaimėjimo Argentina atsigriebė Nigerijai 101:79. Tai buvo tarsi įrodymas, kad nuvertinta Nigerija favoritams gali iškrėsti piktą pokštą.

NBA žaidėjai nusisuko

AFP/„Scanpix“ nuotr./Al-Farouqas Aminu ir Karlas Twonsas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Al-Farouqas Aminu ir Karlas Twonsas

I.Diogu kalbos apie pasaulinį penketuką turėtų daugiau pagrindo, jei Nigerijai Rio atstovautų visi geriausi Nigerijos žaidėjai.

Pavyzdžiui, delegacija iš NBA – Victoras Oladipo, Al-Farouqas Aminu, Festusas Ezeli. Taip pat tokie žaidėjai kaip Trevoras Mbakwe ar Ekpe Udohas, kurie dar nedebiutavo nacionalinėje komandoje.

Beje, Al-Farouqo Aminu Nigerija neteko likus savaitei iki Rio. Tiesiog nepavyko sutvarkyti jo draudimo dokumentų.

Kita vertus, W.Voigtas gyvena praeitimi ir nesibaimina sukrėtimų.

„Pernai prieš Afrikos čempionatą dėl traumos paskutinę minutę iškrito Ike Diogu, o mes vis tiek tapome čempionai. Mes esame komanda, kuri moka priimti tokius paskutinės minutės iššūkius“, – sakė V.Woigtas.

Bet akivaizdu, kad jei Nigerija surinktų visą optimalią komandą, Jonui Kazlauskui prieš šį mačą būtų gerokai daugiau nerimo.

Nigerijos sudėtis
Įžaidėjai: Benas Uzohas, Mike'as Umeh, Joshas Akognonas
Atakuojantys gynėjai: Chamberlainas Oguchi, Ebi Ere
Lengvieji krašto puolėjai: Michaelas Gbinije, Stanas Okoye
Sunkieji krašto puolėjai: Ike Diogu, Ekene Ibekwe, Andy Ogide
„Centrai“: Shane'as Lawalis, Alade Aminu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito