Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 11 04

Linas Kleiza tiki ilgalaikėmis „Žalgirio“ perspektyvomis: „Širdies neišskautinsi“

Dvi pergalės ir trys pralaimėjimai – toks yra Kauno „Žalgirio“ startas 2022–2023 metų Eurolygos sezone. Balansas neigiamas, bet Linas Kleiza tiki Lietuvos flagmano perspektyvomis. „Širdies neišskautinsi“, – 15min laidoje PIKENROLAS sakė legendinis šalies krepšininkas.

Penktadienis | Eurolyga | „Žalgiris“ – ALBA | 20:00 | Kaunas

Išgyvenęs sudėtingais varžovais nuklotą Eurolygos startą, Kauno „Žalgiris“ pasitinka kiek lengvesnį ruožą – namuose prieš Berlyno ALBA, išvyka į Vilerbaną, namuose prieš Milano „Olimpia“, dviguba savaitė Ispanijoje prieš Vitorijos „Baskonia“ ir „Valencia“, o tuomet – dar vienas mūšis namuose su Atėnų „Panathinaikos“.

„Tvarkaraštis geras, bet gal bus trys pergalės, o gal bus keturi pralaimėjimai. Negali žinoti“, – 15min laidoje PIKENROLAS sakė sporto komentatorius Rytis Vyšniauskas.

„Dabar „Žalgiris“ užsideda spaudimą laimėti, nes šiuos varžovus reikia įveikti. Dinamika komandoje keičiasi. Niekas nesitikėjo, kad laimės prieš „Barcelona“ ar išvykoje įveiks „Olympiakos“. Gal tikėjosi pergalės prieš „Virtus“, bet ir tai ant kabliuko, – teigė Linas Kleiza. – Dabar bus reikalaujama pergalių. Laukia panašaus kalibro varžovai, tarp kurių – ir stebinančios ekipos, kaip ALBA ir „Baskonia“. Laukia įdomios rungtynės jau penktadienio vakarą.“

Kazio Maksvyčio kariaunos kelyje – tikriausiai labiausiai stebinanti Eurolygos komanda sezono pradžioje Berlyno ALBA.

Vos vieną naujoką įsigijusi Vokietijos čempionė puikų susižaidimą demonstruoja nuo pirmojo ginčo kamuolio namuose prieš Belgrado „Partizan“, kurį įveikė 100:84.

Tuomet Israelio Gonzalezo vyrai išvykoje 80:74 pranoko Milano „Olimpia“, po kurios – Berlyne sudaužytas Atėnų „Panathinaikos“ rezultatu 94:65.

Septynias pergales per abu turnyrus iškovojusią ALBA pristabdė Eurolygos čempionai Stambulo „Anadolu Efes“ krepšininkai (78:74), o tuomet smūgį Ispanijoje sudavė ir „Valencia“ – 87:73.

„Pergales jie nuskynė turėdami daug traumuotų žaidėjų. Retas atvejis Eurolygoje, kai „Žalgiris“ lažybininkų yra laikomas nedideliu favoritu. Skirtumas nedidelis, bet „Žalgiris“ laikomas favoritu, – dėstė R.Vyšniauskas. – Iškrito Jaleenas Smithas ir Maodo Lo, bet pradėjo žaisti Tamiras Blattas. Stebėjau rungtynes su Atėnų „Panathinaikos“, mačiau keturis traumuotus žaidėjus su džemperiais ant suolo, keliančius tris pirščiukus į viršų po ALBA taiklių tolimų metimų. O Berlyno komandoje judėjo visi – ir Gabriele Pročida, Johnas Matisseckas, Yovelas Zoosmanas. Kas įeina, visi kažką duoda. Matyti labai gera chemija komandoje. Gal rungtynės Valensijoje truputį grąžino ALBA į realybę. Kai turi tiek traumuotų svarbių žaidėjų, galimybių ribos yra. „Valencia“ laimėjo gana užtikrintai.“

Scanpix/IMAGO/Fotostand nuotr./Berlyno ALBA krepšininkai
Scanpix/IMAGO/Fotostand nuotr./Berlyno ALBA krepšininkai

„Žalgirio“ varžovo stiprumas atsispindi statistikoje – 99,6 ALBA renkami naudingumo balai yra antras pagal gerumą rezultatas Eurolygoje. Berlyno ekipa renka po 84,2 taško (4 rezultatas) ir 24,2 rezultatyvaus perdavimo (1 lygoje).

Pagal išmestus tritaškius ALBA yra antra (vid. 29,2), pagal pataikytus – irgi antra (vid. 11,2).

Įdomu tai, kad į puolimą orientuota Vokietijos komanda fiksuoja net trečią gynybos reitingą stipriausiame Senojo žemyno turnyre – 103,8 praleidžiamo taško per 100 atakų.

„ALBA krepšininkai žaidžia puikiai ir atsipalaidavę. Jų pranašumas – išlikusi sistema, o ir treneris Israelis Gonzalezas išlaikė buvusio stratego Aito Garcia Reneseso filosofiją. Tai matyti. Tokioms komandos startuoti yra lengviau, nes žaidėjai jau yra susižaidę. Pasižiūrėkite, kokius perdavimus dalina Luke‘as Sikma ir kaip jie laisvai mėto. Labai laisva komanda. Galvoju, kad ALBA komandai bus labai geras testas žaisti prieš „Žalgirį“, kuris viską pradės nuo gynybos. „Žalgiris“ bandys įklampinti į negražų krepšinį, o ALBA bando žaisti gražiai“, – sakė L.Kleiza.

VIDEO: PIKENROLAS: cirkelis Alytuje, vakarėlis Vilniuje ir kylantis spaudimas „Žalgiriui“

Labiausiai stebinantis ir efektyviausias ALBA žaidėjas – 224 cm ūgio centras iš Čado Christos Koumadje, primenantis Madrido „Real“ žvaigždę Walterį Tavaresą ar Pirėjo „Olympiakos“ slibiną Moustapha Fallą.

Po 18 minučių rungtyniaujantis vidurio puolėjas renka po 10,2 taško, 6,8 atkovoto kamuolio, 2,6 blokuoto metimo ir 17 naudingumo balų.

„Galvoju, kad „Žalgiriui“ problemų gali kelti Christos Koumadje, – sakė R.Vyšniauskas. – Įspūdingos sportinės formos milžinas. Jis tėškė šešis blokus „Anadolu Efes“ komandai. Matyt, kad reikės prieš jį naudoti Rolandą Šmitą, kaip kad darė ir prieš Moustapha Fallą. Tuomet buvo neblogų epizodų Pirėjuje, bet buvo ir momentų, kai „Žalgiris“ kentėjo. Lanko saugojimas ir atkovoti kamuoliai – akivaizdūs Ch.Koumadje dalykai, bet jis pradėjo atakose ir nugara žaisti.“

„Labai patobulėjęs krepšininkas, – sakė L.Kleiza. – Matyti, kad vasarą leido teisingai – kojos vikresnės, juda žymiai geriau, atsirado kažkokia koordinacija. Nepalyginsi Ch.Koumadje su pernykščiu sezonu. Pernai jis atrodė nerangus, o šįmet – užtikrintas. Tai žaidėjas, kuris aikštelėje daro skirtumą.“

„Scanpix“ nuotr./223 cm ūgio Christas Koumadje iš ALBA klubo šį sezoną aukščiausias Eurolygos žaidėjas.
„Scanpix“ nuotr./223 cm ūgio Christas Koumadje iš ALBA klubo šį sezoną aukščiausias Eurolygos žaidėjas.

Ne efektyviausias, bet nenuginčijamai svarbiausias Berlyno komandos žaidėjas – nuo 2017-ųjų Vokietijos sostinėje rungtyniaujantis Luke'as Sikma.

Ypatingu universalumu pasižymintis 33-ejų amerikietis šį Eurolygos sezoną renka po 9,6 taško, 7 atkovotus kamuolius, 6,4 rezultatyvaus perdavimo ir 16,2 naudingumo balo rodiklį.

Būtent L.Sikmos stabdymas bus vienas svarbiausių pergalės siekiančio „Žalgirio“ uždavinių.

„Jei „Žalgiris“ išlaikys savo žaidimą, manau, kad tikrai realu tikėtis pergalės. Būtų labai smagu laimėti namuose, tai pridėtų komandai dar daugiau pasitikėjimo savimi. „Žalgiris“ turi išlaikyti tai, ką jie dabar daro – 110 proc. atsidavimą, nuo kurio ateina žaidimas, kaip nuo atkovotų kamuolių ar nuo Arno Butkevičiaus griuvimų ant kamuolio. Taip viskas susilipdo ir „Žalgiris“ pradeda žaisti kietai. Nematau, kad jiems reikėtų kitokių raktų į pergalę, – sakė L.Kleiza. – Tikiuosi, kad šį sezoną „Žalgirį“ matysime tokį, koks jis ir pradėjo sezoną – fizišką, galintį keistis ginamaisiais, lipantį puolime „ant lentos“, kas sukuria daug problemų varžovams dėl antrųjų šansų. Jei prieš „Žalgirį“ varžovai pasikelia persvarą, žalgiriečiai vis tiek yra šalia ir grįžta į rungtynes, kartais jas ir laimėdami. ALBA jie turėtų įveikti savo fiziškumu ir gynyba.“

„Tikrai „Žalgiris“ turi per kur atakuoti varžovus iš Berlyno. Jei Ignas Brazdeikis žais antroje pozicijoje, turės žemesnį varžovą bei galės pasinaudoti ūgio pranašumu. ALBA nėra labai gera komanda, jei ją įvelia į pozicinį akademinį krepšinį. Penki prieš penkis gynyba nėra tobula. Jiems netinka, jei puolime jie turi žaisti ilgas atakas ir vargti. Jei pristabdys „Žalgiris“ varžovų kūrybą, visus kozirius turės savo rankose, – mintimis dalijosi R.Vyšniauskas. – Svarbiausias uždavinys – atkirsti ALBA „bambagyslę“ Luke‘ą Sikmą. Jis suriša visą komandą į vieną kumštį. Tokiam uždaviniui gal tiktų R.Šmitas, bet jam teks prižiūrėti ir Ch.Koumadje. Kaziui Maksvyčiui teks priimti sprendimus. Luke‘as Sikma yra fenomenalus žaidėjas, matantis du žingsnius į priekį, tad svarbu bus atkirsti perdavimų linijas. ALBA žaidėjai lengvai juda be kamuolio, o L.Sikma juos puikiai jaučia, perdavimus dalindamas iš instinkto. Efektyviau būtų priversti jį rinkti taškus, o ne valdyti komandą.“

Imago / Scanpix nuotr./Luke'as Sikma ir Nielsas Giffey
Imago / Scanpix nuotr./Luke'as Sikma ir Nielsas Giffey

Sezono starte „Žalgiris“ tapo malonia staigmena, bet ilgainiui komandos ims labiau pažinti vienos kitą, darydamos skautingus ir atrasdamos stiprybes ir silpnybes.

„Ar „Žalgiriui“ pakaks bagažo ilgalaikėje distancijoje?“ – kolegos L.Kleizos klausė Rytis Vyšniauskas.

„Sutinku, kad varžovai išskautins „Žalgirį“. Jie tai ir dabar daro, jau žino, kad reikia prieš Igną Brazdeikį eiti per užtvaros apačią ir duoti jam mesti iš toli, kol pradės pataikyti. Bet ar tu gali išskautinti širdį? Ar gali išskautinti atsidavimą, energiją ir fiziškumą? Taip, galbūt reikės ilgainiui ieškoti variantų, kaip geriau įveikti varžovų besikeičiančią gynybą, bet nėra paprasta atakuoti tokią gynybą, reikia turėti ir baudos aikštelėje gerai žaidžiantį žmogų, ir gerai kuriančius sau ir kitiems gynėjus, – sakė L.Kleiza. – Skautingas nėra esminis dalykas. Varžovai prieš „Žalgirį“ turės atvažiuoti žaisti 100 proc., nes žinos, kad „Žalgiris“ juos daužys. Tai nėra praėjusių metų „Žalgiris“, dabar komandoje yra žaidėjai, kurie „lipa ant lentos“. Ar galvojate, kad Rolandas Šmitas pradės kažką kitą daryti? Ne, jis darys savo, kaip ir Kevarriusas Hayesas. Tai nėra žaidėjai, kurie supyks, jei puolime negaus kamuolio. Taip, aš tikiu, kad varžovai bus kažką paruošę, bet labai sunku lygintis su „Žalgirio“ energija. Jei „Žalgiris“ žais taip toliau, tai skautink tiek, kiek nori, jie vis tiek bus rungtynėse.“

„Kol kas „Žalgiryje“ viskas sukasi aplink charakterį ir kovą. Pozityvu tai, kad nė vienas pralaimėjimas nebuvo beviltiškas. Man gaila, kad „Žalgiris“ nenugalėjo „Partizan“, nes tai buvo įveikiamas varžovas. Deja, susidėjo daug psichologinių dalykų. Vis dėlto, manau, kad ALBA bus įveikta“, – sakė R.Vyšniauskas.

VIDEO: PIKENROLAS: cirkelis Alytuje, vakarėlis Vilniuje ir kylantis spaudimas „Žalgiriui“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas