Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 27

Link 12 komandų modelio žengęs R.Milašius: „Paskutinė ekipa į NKL iškris 2024-aisias“

Nauji vėjai Lietuvos klubinio krepšinio padangėje – po penkerių metų pertraukos pasikeitė LKL dalyvių skaičius. Antradienį sostinėje klubų ir lygos vadovai balsavimo būdu išsaugojo nusistovėjusį dešimtuką, prie kurio jungiasi NKL triumfavęs Virginijus Šeškus su „Jonava“, o su išsiplėtusiu komandų skaičiumi pasikeitė ir turnyro sistema. Kaip sakė lygos prezidentas Remigijus Milašius, artėjantis sezonas bus pereinamasis link 12 komandų modelio.

15min dar vakar rašė, jog stipriausios šalies lygos klubai yra pasiskirstę į dvi tolygias stovyklas – prieš ir už vienuolikos komandų turnyro modelį, tačiau lemiamo balsavimo metu Vilniuje rankos kilo tik į vieną pusę.

Bilietą į kito sezono LKL čempionatą reikalavimus ir ambicijas atitinkanti „Jonava“ iškovojo dar šio mėnesio pradžioje, o valdybos posėdyje, kurį sudarė dešimties klubų vadovai bei LKL galvos Remigijus Milašius ir Romualdas Brazauskas, vienbalsiai nubalsuota išsaugoti šio sezono komandų dešimtuką.

„Šiandien buvo neeilinis posėdis, – sakė LKL prezidentas Remigijus Milašius. – Jūs kritikuojate LKL, kad čia stovi vanduo, neateina naujos komandos, čempionatas neįdomus. Tai šiandien kalbėjomės apie nestandartinį sprendimą. Priėjome vienbalsį sprendimą dėl lygos plėtros. Dalyvaus 11 komandų, o kitąmet turėsime 12, jei bus sportinių ar komerciniu būdu ateinančių komandų.“

Lemtingu diskusijos posūkiu tapo Kauno „Žalgirio“ pasisiūlymas trečiajame rate visas rungtynes žaisti tik išvykose. Kitoms komandoms namų aikštelės pranašumą trečiajame rate išsiaiškinti teks burtų keliu.

„Šiandien buvo labai sudėtingas posėdis, diskusijų ir nuomonių buvo daug. Vienu metu atrodė, kad gali tekti atidėti klausimo priėmimą. Džiaugiuosi, jog radome sprendimą, kai „Žalgiris“ sutiko žaisti visas trečio rato rungtynes svečiuose, tokiu būdu visi klubai pritarė dėl vienuolikos komandų, – kalbėjo LKL varžybų direktorė Rasa Liuimienė. – Pasirinkimas buvo tarp 10 ir 11 komandų. Kaip ir prezidentas minėjo, prezidento rinkimuose ir programoje viena kertinių krypčių buvo lygos plėtra. Dauguma klubų pritarė dėl to, jog šis žingsnis yra pirmasis link 12 komandų modelio.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rasa Liuimienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rasa Liuimienė

Keisis ir LKL čempionato sistema, nuo šiol turnyras vyks trimis ratais.

Pirmuose dviejuose ratuose komandos tarpusavyje po kartą rungtyniaus namuose ir išvykoje, o trečiajame rate namų aikštėje žaisianti komanda bus nustatyta burtų keliu. Tai negalios tik Kauno „Žalgiriui“, kuris visas trečiojo rato dvikovas žais išvykoje.

Kadangi reguliariojo sezono mačų skaičius sumažės, bus išplečiamos atkrintamosios varžybos: ketvirtfinalyje ir pusfinalyje bus žaidžiama iki 3, finaluose – iki 4 pergalių.

Minimalus komandų biudžetas kitą sezoną – 400 tūkst. eurų, o 2020-2023 metų sezone – 600 tūkst. eurų.

„Pamatysime kitokią kovą, nes pandemija krepšinį pakeitė kita vaga. Žaidėjai sirgo, jų atsigavimas buvo skirtingas. Dėl šios priežasties komandos buvo išbalansuotos. Turnyrinė lentelė yra įdomi, niekas negali pasakyti, kuris bus dešimtas ar šeštas. Mes einame į pabaigą su televizijos transliacijomis. Bandysime užkurti mašiną, jei valdyba prabalsuos taip, ką esu sugalvojęs, turėtų būti įdomu. Kai kalbama apie pinigus, visi suinteresuoti gauti jų daugiau. Išgirsite dar daugiau naujienų – keisis ir prizinis fondas, ir kiti dalykai“, – aiškino R.Milašius.

Lygos prezidentas pridūrė, jog komanda iš LKL pirmenybių iškris tik 2024-aisiais.

„Galiu iškart pasakyti, kad komanda iš LKL iškris 2024-aisiais metais. Marijampolė ruošiasi statybas įgyvendinti per dvejus metus. Jie turi žemės sklypą, finansus, kaip ir Jonava. Logistiškai irgi yra geroje vietoje, netoli Kauno. Yra galimybių Marijampolėje turėti LKL komandą, tik ji gali kažką pakeisti LKL čempionate. Plungė irgi laukia, kol atgims „Olimpas“. Ten yra iniciatyvinė grupė, aš juos pažįstu, ten irgi yra galimybės. Buvau ir Mažeikiuose, jie įsivėlė į procedūrinius dalykus. Jie seniai turėjo pradėti statyti salę“, – sakė R.Milašius.

nuotr. Dainiaus Lukštos/Jonavos „CBet“
nuotr. Dainiaus Lukštos/Jonavos „CBet“

Pusė LKL klubų dar vakar kreivai žiūrėjo į vienuolikos komandų idėją. Vieni baidėsi su naujoku lygoje didėsiančios konkurencijos dėl žaidėjų ir tuo pačiu augsiančių krepšininkų atlyginimų, kitiems netiko mažėjantis ir taip mažas rungtynių skaičius.

„Padariau analizę prieš rinkimus, mačiau, kad turime daug puikių jaunų žaidėjų. Mūsų pagrindinių komandų dubleriai.. „Neptūne“ yra puikus žvaigždynas jaunų žaidėjų, kurie ateityje gali papildyti LKL. Trys mūsų klubai tikrai gerai augina jaunąją pamainą – „Žalgiris“, „Rytas“, „Neptūnas“. Prienuose išvažiavo Tubutis, Jarumbauskas, jie žaidžia daug ir naudingai. Klubai ir treneriai turi būti suinteresuoti, kad visi žaidėjai tilptų. Tai pereinamasis etapas. Pirmoje eilėje yra sportinis principas, kaip buvo su „Jonava“. Prieš dvi savaites susitikau su Mindaugu Sinkevičiumi (Jonavos raj. savivaldybės meras – aut. past.). Man buvo gera girdėti, kaip jie mato klubo viziją. Bus dalininkai, bus direktorius, kuris valdys klubą. Pirmieji „Jonavos“ žingsniai – marketingo ir rinkodaros žmonės. Mes to neturime kai kuriuose LKL klubuose. Man buvo malonu girdėti“, – teigė R.Milašius.

„Kalbant apie rungtynių trūkumo kompensavimą, yra įvairūs modeliai kaip padaryti įdomesnį čempionatą, kad kiekvienos rungtynės keltų intrigą ir skatintų komandas kovoti dėl pergalių. Bendras rungtynių skaičius ne tiek daug ir sumažėjo. Minimalus bus 30, jei komanda nepateks į atkrintamąsias, maksimalus – 47, jei visi pusfinaliai ir finalai žaidžiami iki didžiausio įmanomo skaičiaus“, – pridėjo R.Liuimienė.

T.Matijoškos nuotr./Virginijus Šeškus
T.Matijoškos nuotr./Virginijus Šeškus

R.Milašius teigė, jog lažybų bendrovė „CBet“ skirs 150 tūkst. eurų Jonavos klubui, tad Prienų komandai teks keisti pavadinimą.

Lygos prezidentą sužavėjo NKL triumfavusios Virginijaus Šeškaus klubo ambicijos ir parodyta iniciatyva.

„Jonavos“ komanda tik iškovojus NKL titulą parodė rimtus ketinimus įžengti į LKL klubų šeimą ir iškart ėmėsi iniciatyvos, kad atitiktų keliamus kriterijus. Jie pateikė viziją, matymą ir strategiją. Jie pateikė dokumentus, kuris pagrindžia stabilų biudžetą, kuris atitiks minimalią 400 tūkst. eurų biudžeto ribą. Mes matome „Jonavos“ klubą kaip bendruomenės klubą, kuris į savo veiklą aktyviai įtraukia visus bei taip populiarina miestą. Mes šiandien matėme, kad jie rimtai nusiteikę“, – sakė R.Milašius.

R.Milašius teigė, jog FIBA Čempionų lyga domisi LKL komandomis, kurios potencialiai galėtų papildyti šį turnyrą ir atitiktų keliavimus reikalavimus - 3,5 tūkst. sėdimų vietų arena ir atitinkamas biudžetas.

Jis pridūrė, jog „Lietkabelis“ nepretenduoja į trejų metų ilgalaikę Europos taurės licenciją, kuri gali būti skirta visam LKL, tačiau atsakymo iš Eurolygos lyga dar negavo.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ramūnas Butautas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ramūnas Butautas

R.Milašius patikino, jog nedalyvaus šių metų Lietuvos krepšinio federacijos prezidento rinkimuose, tačiau išreiškė palaikymą Ramūnui Butautui, kurio komandoje gali būti ir dabartinė Lietuvos krepšinio galva Arvydas Sabonis.

„Nedalyvausiu LKF rinkimuose, nes man patinka, ką aš darau LKL. Tai yra apčiuopiama. Man 63-eri, vadinasi, federacijoje turėčiau dirbti iki 71-erių. Pokyčių ten reikia ir vaikų, ir moterų krepšinyje. Kiti tai padarys, o jei būsiu reikalingas, galiu padėti. Ramūnas Butautas formuoja grupę, aš jį pats pasiūliau, Arvydas Sabonis dar gali dalyvauti šiame procese, tad aš galiu padėti, jeigu reikės“, – sakė LKL prezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas