Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 16

„Liūtu“ tapęs A.Velička – apie neaiškumą Prancūzijoje ir malonų D.Schroderio dėmesį

Arnas Velička demonstravo solidų žaidimą Prancūzijoje, bet viduryje sezono susikrovė lagaminus ir persikėlė į Vokietiją. Braunšveigo „liūtu“ tapęs lietuvis 15min papasakojo apie šio sprendimo motyvus bei malonų „Lions“ klubo ir Vokietijos krepšinio žvaigždės Denniso Schroderio dėmesį.

Tai bus antrasis 21-erių įžaidėjo Arno Veličkos kartas nacionalinėje komandoje, bet nuotaikos prie sienos priremtoje Lietuvos rinktinėje Vilniaus „burbule“ šįkart yra kitokios.

Kaip 15min vaizdingai sakė neseniai klubą pakeitęs krepšininkas, dėl bilieto į Europos čempionatą kovojanti Lietuvos rinktinė neturi teisės dar kartą pasišūdinti – pergalės prieš Čekijos ir Danijos komandas artėjantį šeštadienį ir pirmadienį „Avia Solutions Group“ arenoje šeimininkams yra būtinos ir privalomos.

Vilniaus „burbule“ kaunietis dalyvaus antrą kartą, tik šįkart jo sportinius krepšius puošia ne Reimso „Champagne Basket“, o Vokietijos krepšinio žvaigždei Dennisui Schroderiui priklausančio Braunšveigo „Lions“ klubo juodos bei auksinės spalvos emblemos.

Įpusėjus sezonui A.Velička pakeitė klubą. Neaiški situacija Prancūzijos pirmenybėse pastūmėjo jį priimti Vokietijos komandos pasiūlymą, nors kalbų lygyje interesą rodė ir Vilniaus „Ryto“ bei Klaipėdos „Neptūno“ atstovai.

Užkulisiuose kalbų buvo įvairių, tačiau Lietuvos rinktinės įžaidėjas sudėliojo taškus bei paaiškino persikėlimo į „Lions“ klubą motyvus.

„Kiekviena patirtis yra gera, – apie laikotarpį Prancūzijoje 15min sakė A.Velička. – Rungtynių ten tik buvo labai mažai, o tas labai nervino. Nebuvo aiškaus tvarkaraščio, apie rungtynes skelbdavo kas dvi savaites. Tai pagrindinė priežastis, kodėl nutariau pakeisti klubą. Prancūzijoje buvo komandų, kurios spėjo sužaisti vos po šešerias rungtynes. Klubai nenori žaisti be sirgalių, todėl situacija lygoje yra visiškai neaiški. Vokietijoje tvarkaraštis aiškus, lyga stipri, čia niekas negalvoja, kad rungtynių nebus. Žymiai daugiau mačų, tuo pačiu ir daugiau laiko pasireikšti ir parodyti save. Pagrindinės priežastys yra tokios.“

Asmeniniai A.Veličkos skaičiai Prancūzijos čempionate buvo solidūs – 11,4 taško, 2,8 atkovoto kamuolio, 5,2 rezultatyvaus perdavimo ir 15,1 naudingumo balo per 25 žaidimo minutes.

Bet komanda buksavo. Trys pergalės, aštuoni pralaimėjimai ir priešpaskutinė vieta „Jeep ELITE ProA“ čempionate.

„Nežinau, sunku pasakyti, gal komplektacija nebuvo gera, – apie prastus komandos rezultatus svarstė A.Velička. – Mes nebuvome energingi. Jei kažkas aikštelėje nesiseka, nuleisdavome rankas, lyg nieko nebegalėtume dėl to padaryti. Klube pasikeitė trys žaidėjai, su manimi – jau keturi. Manau, kad nesusiklijavome kaip komanda.“

„Scanpix“ nuotr./Arnas Velička
„Scanpix“ nuotr./Arnas Velička

Krepšininko situaciją Prancūzijoje kiek sumaišė ir veterano įžaidėjo Dominico Waterso prisijungimas, natūraliai sau atriekęs ir dalį lietuvio žaidžiamų minučių.

„Treneris sakė, kad su nauju įžaidėju būtume nemažai žaidę ir kartu. Mano išvykimą labiausiai lėmė tvarkaraštis, jokio aiškumo nebuvimas. Treniruojuosi tris savaites, tuomet pažaidžiu 20 minučių, kai kitos komandos žaidžia dukart per savaitę. Kai pirmą kartą sustabdė sezoną dėl kovido, mes nežaidėme du mėnesius. Aš jau tuomet pradėjau galvoti, kad kažką reikės daryti. Laukiau geresnių pasiūlymų. Kai atsirado Braunšveigas, nutariau važiuoti, nes Vokietijoje aiškumo kur kas daugiau. Prancūzijoje kovo mėnesį bus sprendžiama, tęsti ar stabdyti sezoną. Komandos tiesiog nenori žaisti be sirgalių“, – aiškino 21-erių metų 195 cm ūgio atakų organizatorius.

Ar buvo galimybių grįžti rungtyniaut į gimtinę, „Ryto“ ar „Neptūno“ klubą?

„Pasiūlymų ant stalo nebuvo, tik kalbų lygyje, – sakė A.Velička. – Braunšveigas atėjo su konkrečiu variantu, todėl ir atsidūriau Vokietijoje. Jie viską aiškiai išdėstė, o BBL čempionatas yra stipresnis už LKL. Man apsispręsti nebuvo sunku.“

VIDEO: „urBONUSas“: KMT džiaugsmai ir konfliktai bei elitiniai Šaro ginklai

A.Veličkai įtikino pokalbis su 43-ejų treneriu Peteriu Stroblu, JAV gimusiu austru, kuris laikomas „žaidėju treneriu“, gebančiu rasti bendrą kalbą su jaunimu.

O būtent tokia komanda yra šiųmetinė „Lions“.

„Komanda jaunesnė, o atmosfera žymiai geresnė, nei kad buvo Prancūzijoje. „Lions“ treniruoja amerikietis, tad bendravimas visai kitoks. Faina jo klausytis, nes bendravimas yra artimas jaunimui. Nepalyginsi su prancūzais, kurie sunkiai kalba angliškai, „Lions“ treneris kalba gal penkiomis kalbomis. Braunšveigo komandoje, kaip ir Berlyno ALBA, labai atsižvelgiama į jaunimą. Visa komanda statoma ant jaunimo, o energija ir atmosfera – tikrai labai gera. Man buvo lengva įsilieti į kolektyvą. Aš ir be treniruočių jaučiausi visus gerai pažinodamas“, – 15min dėstė Braunšveigo mieste atsidūręs lietuvis.

A.Velička pasidalino įspūdžiais, kuriuos spėjo susidaryti apie „Lions“ strategą P.Stroblą, šiame klubą dirbantį antrąjį sezoną.

„Jam svarbu, kad viskas prasidėtų nuo gynybos. Vis keitaliojame zonas. Sako, kad jei atiduosiu visas jėgas, dirbsiu gynyboje iš širdies, duos laisvę priiminėti sprendimus puolime. Man patiko trenerio rotacijos. Pažaidi kelias minutes, grįžti ant suolo kokiai minutei, tuomet vėl į aikštelę. Atrodo, kad visada joje būni, esi įsiliejęs į žaidimą. Manau, kad jis gerai išnaudoja žaidėjus“, – sakė A.Velička

„Scanpix“ nuotr./Peteris Stroblas
„Scanpix“ nuotr./Peteris Stroblas

Dabar krepšininkas gyvena uraganiniu gyvenimo ritmu. Nors Prancūzijos klubą jis paliko prieš savaitę, bet jau spėjo sužaisti dvejas rungtynes „Lions“ gretose, per šį laiką pasidaryti penkis COVID-19 testus ir grįžti rinktinės langui į Lietuvą.

Dviejų testų reikėjo norint patekti į Vilniaus „burbulą“, vieno – prieš atvykstant į Vokietiją, dar po vieną – prieš abejas Vokietijos pirmenybių rungtynes. Dvigubai daugiau, nei kad reikėdavo Prancūzijoje.

„Čia daugiau testų. Prancūzijoje būdavo kartą per savaitę. Bet gerai, kad Braunšveigo komandos gydytojai juos atlieka, nuveža į laboratoriją ir gauna atsakymus. Viskas paprasčiau“, – teigė A.Velička.

Įžaidėjas dar neturėjo nė vienos komandinės treniruotės Vokietijoje.

Pirmąjį kartą nusileidęs Braunšveige jis išvydo dešimtmetį šiame mieste nematytą kiekį sniego, tuomet dvejoms dienoms užsidarė viešbutyje dėl karantino reikalavimų, po kurių – kelionė su klubo atstovu į Krailsheimą, prisijungimas prie ten esančios „Lions“ ekipos ir mūšis su antroje vietoje čempionate stovinčia „Merlins“.

Kovingame mūšyje išvykoje „Lions“ krito 69:75, o vieną pamėtymą tik turėjęs A.Velička žaidė starto penkete, per 25 minutes pelnė 8 taškus ir atliko 3 rezultatyvius perdavimus.

Pralaimėjimą patyrusi Braunšveigo ekipa išvyko namo, kelionė truko apie 6-7 valandas. Namuose – dar viena pamėtymo treniruotė ir dar viena išvyka žaisti rungtynių.

Šįkart – į Vechtą, kur „Lions“ laukė akistata su turnyro autsaidere RASTA komanda, kuriai dar pernai atstovavo žalgirietis Steve'as Vasturia.

Antrasis mačas A.Veličkai susiklostė geriau – nuo suolo kilęs lietuvis pelnė 9 taškus, atkovojo 7 kamuolius ir atliko 7 rezultatyvius perdavimus. Kaip mėgstama sakyti, flirtavo su trigubu dubliu.

„Sunku įvertinti, – apie skirtumus tarp Prancūzijos ir Vokietijos lygų svarstė A.Velička. – Pirmas rungtynes žaidėme vos ne prieš geriausią lygos komandą, antras – prieš paskutinę. „Merlins“ turi įžaidėją Trae Bellą-Haynesą, kuris renka po 20 taškų, 8 rezultatyvius perdavimus ir yra laikomas geriausiu BBL šio sezono žaidėju. Manau, kad galime kovoti su bet kuo. Gera kova buvo ir su „Merlins“, ir su „MHP Riesen“, o jos pirmauja lygoje. Prieš man atvažiuojant komanda laimėjo prieš Ulmą. Tikrai tikiu, kad galime patekti į atkrintamąsias.“

Būtent atkrintamosios ir yra šio sezono „Lions“ tikslas. Šiuo metu Braunšveigas užima vienuoliktą vietą, bet yra sužaidęs mažiausiai rungtynių lygoje (15).

Palyginimui, aštuntoje vietoje esanti Bambergo „Brose“ žaidė jau 20 kartų bei turi 3 pergalėmis daugiau.

„Scanpix“/AP nuotr./Dennisas Schroderis
„Scanpix“/AP nuotr./Dennisas Schroderis

„Lions“ naujoką šiltai priėmė Dennisas Schroderis, „Los Angeles Lakers“ klubui atstovaujanti ryškiausia dabartinio Vokietijos krepšinio žvaigždė, kuriai ir priklauso šis Braunšveigo klubas.

„Jis aktyvus, matomas instagrame po rungtynių, komentuoja po nuotraukomis. Visai fainiai. Schroderis pasveikino ir privačiai, sakė, kad jei reikės kokios pagalbos, visada galiu kreiptis į jį, o dabar – sėkmės ir pradedame darbą, – pasakojo A.Velička. – Klube sakė, kad Dennisas treniravosi su komanda prieš sezoną, nes NBA pirmenybės startavo vėliau. Kol dar buvo Vokietijoje, jis lankėsi ir rungtynėse, stipriai sirgo už komandą. Dennisas įsitraukęs į komandos reikalus, palaiko kiekvieną žaidėją asmeniškai. Visai smagu. Girdėjau, kad po NBA jis norėtų grįžti į „Lions“ ir čia užbaigti karjerą.“

Lietuvio kontraktas galioti baigsis vasarą, tad keliai su Braunšveigu gali išsiskirti jau po kelių mėnesių. Bet tai klausimai, kuriuos reiks spręsti ateityje. Dabar dėmesys – Lietuvos rinktinei.

„Svarbiausia yra pergalės, be abejonės. Turime laimėti, nebegalime dar kartą pasišūdinti, – mintimis dalijosi A.Velička. – Su treneriu dar nekalbėjau, bet bandysiu padėti tiek, kiek galėsiu ir kiek man leis. Manau, kad prieš danus buvo netinkamas nusiteikimas. Ši klaida nebepasikartos. Eisime su gera energija ir pasieksime pergales.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas