Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 10 /19:24

LKL titulas vėl nusidažė žaliai: „Žalgiris“ nukovė „Rytą“ ir susigrąžino karūną

Lietuvos krepšinio lygos (LKL) sezonas finišavo įstabiu krepšinio spektakliu Nemuno saloje. Lemiamame finalo serijos mūšyje Kauno „Žalgiris“ rezultatu 97:87 (23:24, 23:21, 24:24, 27:18) nukovė Vilniaus „Rytą“, laimėjo seriją 3-2 ir pelnė 2022-23 m. šalies čempionų vardą.
Kauno „Žalgiris“ LKL čempionai
Kauno „Žalgiris“ LKL čempionai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Žaidėme prieš puikiai organizuotą komandą. Turėjome vargti, dirbti iš peties, bet mums pavyko. Ačiū sirgaliams už palaikymą!“, – po rungtynių kalbėjo Edgaras Ulanovas.

Prieš metus „Rytas“ LKL čempionu tapo finale įveikęs Panevėžio „Lietkabelį“, o „Žalgiris“ tenkinosi bronza, titulą tuomet praradęs po 11-ikos iš eilės triumfo metų. Bet susigrąžino.

Kaziui Maksvyčiui tai pirmas LKL čempiono titulas.

Tuo pačiu jis tapo pirmuoju treneriu, savo kolekcijoje turinčiu visų spalvų LKL apdovanojimus.

Paskutinį kartą visų rungtynių LKL finalo serijoje buvo prireikę prieš 13 metų – 2009-10 m. sezone, kai tuometinis „Lietuvos rytas“ įveikė „Žalgirį“ rezultatu 4-3.

Fantastiška finalo serija buvo vainikuota kvapą gniaužiančioje penktojoje dvikovoje, kurios laimėtojas paaiškėjo tik paskutinėmis minutėmis.

Isiah Tayloras ir Arnas Butkevičius vedė „Žalgirį“ kaip tikri lyderiai, kartu pelnę 48 taškus. Kuriam iš jų atiteks finalo MVP prizas – lyga paskelbs sekmadienį per sezono uždarymo renginį.

Dar pernai A.Butkevičius buvo „Ryto“ žaidėjas - jam tai antras čempiono žiedas iš eilės.

VIDEO: „Betsafe–LKL“ rungtynių apžvalga: „Žalgiris“ - „Rytas“ [2023-06-10]

Atkakliose rungtynėse komandos keitėsi sėkmingomis atkarpomis, neleisdamos viena kitai atitrūkti. Trečiąjį kėlinį devyniais Elvaro Fridrikssono taškais pradėjęs „Rytas“, atrodė, įgijo apčiuopiamą persvarą (46:54), tačiau „Žalgiris“ sureagavo, laimėdamas atkarpą 12:2.

Ketvirtajame kėlinyje jau „Žalgiris“ buvo mažu žingsneliu priekyje, o taškus ant „i“ sudėliojo nuostabų mačą sužaidęs I.Tayloras.

Dešimt pirmųjų „Žalgirio“ taškų pelnęs I.Tayloras iki didžiosios pertraukos surinko 19 taškų, o po pertraukos estafetę iš jo perėmė A.Butkevičius.

Vis dėlto aštriais I.Tayloro reidas „Žalgiris“ dar kartą smogė mačo pabaigoje – du mažylio taškai su pražanga likus 53 sek. padidino kauniečių persvarą iki šešių taškų, ir „Rytas“ nebeatsigavo.

Iš viso I.Tayloras surinko 32 taškus.

„Žalgiris“: Isaiah Tayloras 32 (11/16 dvitaškių, 5 atk. kam.), Arnas Butkevičius 16 (4 atk. kam.), Rolandas Šmitas ir Ignas Brazdeikis po 11, Edgaras Ulanovas 8.

„Rytas“: Kendale'as McCullumas 20, Marcusas Fosteris 17 (3/7 tritaškių, 7 atk. kam., 6 rez. perd.), Elvaras Fridrikssonas 13, Margiris Normantas 9 (4 per. kam., 4 klaidos).

„Žalgirio“ arenoje rungtynes stebėjo daugiau nei 14 tūkst. žiūrovų. Tai skaičiai, kurių lyga nematė daugiau nei dešimtmetį. Dar prieš rungtynes abiejų komandų sirgaliai Kauną nudažė įspūdingomis eisenomis:

VIDEO: „Ryto“ ir „Žalgirio“ sirgalių eisenos akimirkos

RUNGTYNIŲ EIGA:

40 min. I.Tayloooooooooooras!!! Įspūdingas reidas ir du taškai su pražanga!! 93:87! M.Fosteris šovė per rankas, bet netiksliai... J.Gorhamas atkovojo kamuolį, bet ir jo metimas netikslus. „Rytas“ priverstas prasižengti. E.Ulanovas sumetė baudas ir „Žalgiris“ pajuto pergalės kvapą – 95:87. 29 sekundžių „Ryto“ stebuklui neužteko. „Žalgiris“ – naujasis LKL čempionas! I.Tayloras padėjo tašką rungtynėse – 97:87.

39 min. „Rytas“ prametė tritaškį ir prasižengdami ties vidurio linija pasiuntė I.Taylorą prie baudų metimų lilnijos – 90:87. M.Fosteris prarado kamuolį ir prasidėjo paskutinė kėlinio minutė.

38 min. I.Tayloras sumetė dvi baudas, bet K.McCullumas smeigė tritaškį. I.Tayloras atsakė taškais iš prasiveržimo (88:87).

37 min. D.Giedraitis laisvas prametė tolimą metimą, o G.Masiulis baudų metimais mažino skirtumą – 82:81. M.Fosteris tritaškiu po driblingo išlygino rezultatą (84:84).

35 min. G.Masiulis pelnė taškus iš sudėtingos situacijos, bet apie save priminė ir ilgai tylėjęs I.Tayloras (82:77). Paskui K.McCullumą vėl nespėjęs R.Šmitas prasižengė penktą kartą (82:78).

34 min. I.Brazdeikis įsirėžė į E.Kairį, pelnė du taškus su ketvirtąja E.Kairio pražanga – 78:73. K.McCullumas „išmaudė“ R.Šmitą, bet „Ryto“ galvos skausmu tapo I.Brazdeikis – 80:75.

33 min. Iššovė ilgai tylėję ginklai – tritaškiais apsikeitė J.Gorhamas ir Dovydas Giedraitis. E.Kairys pridėjo baudos metimą (75:73).

31 min. I.Brazdeikis šaltakraujiškai pelnė taškus (72:69).

30 min. A.Butkevičius atkovojo kamuolį puolime ir išlygino rezultatą (67:67). Kėlinį uždarė tolimas L.Lekavičiaus dūris – 70:69.

29 min. A.Butkevičius smogė tritaškiu (65:67)!

28 min. G.Masiulis griuvo ant parketo ir išplėšė kamuolį savo komandai. Pasiteisino – M.Normantas „išmaudė“ T.Dimšą žaisdamas vienas prieš vieną ir metas prašyti pertraukėlės atėjo „Žalgiriui“ – 62:67.

27 min. I.Brazdeikis sumetė baudų metimus, K.McCullumas pataisė netikslų J.Gorhamo metimą – 62:61.

25 min. „Žalgiris“ užsikūrė! E.Ulanovas smeigė tritaškį per rankas, o A.Butkevičius pridėjo kelis baudos metimus – 58:56. Atkarpą „Žalgiris“ laimėjo 12:2.

24 min. Ignas Brazdeikis priminė apie savo sėkmingu reidu ir „Rytas“ paprašė minutės pertraukėlės – 53:56.

23 min. Arnas Butkevičius ėmėsi tempti „Žalgirį“ – sumetė baudas, pataikė tritaškį iš aikštės kampo – 51:56.

22 min. E.Fridrikssonas! Dar trys jo taškai, o netrukus išprovokavo pražangą mesdamas iš toli – devyni jo taškai ir „Rytas“ atitrūko (46:54).

21 min. E.Fridrikssonas trečiąjį kėlinį pradėjo tritaškiu, o R.Šmitas užsidirbo ketvirtą pražangą (46:48).

20 min. I.Tayloras baudų metimais išvedė „Žalgirį“ į priekį, M.Fosterio paskutinis bandymas pirmoje mačo pusėje nesėkmingas – 46:45. Per du kėlinius I.Tayloras pelnė 19 taškų, M.Fosteris – 13.

19 min. Į „Žalgirio“ spurtą 6:0 „Rytas“ taip pat atsakė penkiais taškais be atsako (44:45).

18 min. Kovodamas dėl kamuolio Jaime Echenique prasižengė trečią kartą, „Žalgiris“ baudų metimais kiek atitrūko – 44:40.

17 min. „Ryto“ suolelis nubaustas technine pražanga, kas leido E.Ulanovui pelnyti pirmąjį tašką. M.Fosteris išprovokavo A.Butkevičiaus pražangą, mesdamas iš toli – 38:40.

15 min. Rezultatas it ant svarstyklių: į L.Lekavičiaus taškus M.Fosteris atsakė tritaškiu (35:36).

14 min. M.Normantas ėmėsi iniciatyvos, keturi jo taškai ir švieslentėje vien trejetai – 33:33.

13 min. R.Šmitas tritaškiu per rankas išgelbėjo užstrigusią „Žalgirio“ ataką – 32:31.

12 min. K.McCullumo du taškai su pražanga – 29:29.

11 min. I.Tayloras nesustabdomas – dviem iš eilės prasiveržimas sudraskė „Ryto“ gynybą, pelnė 16-ąjį tašką ir privertė G.žibėną prašyti pertraukėlės. „Žalgiris“ priekyje 27:24.

10 min. Kėlinys baigėsi penkiais „Žalgirio“ taškais, bet „Rytas“ liko tašku priekyje – 23:24. I.Tayloro sąskaitoje – 12 taškų.

9 min. Tritaškių lietus! Rolandas Šmitas smeigė du iš eilės, M.Fosteris ir G.Radzevičius atsakė savais tolimais šūviais (18:22).

7 min. I.Tayloras sėdo ant suolo, bet Lukas Lekavičius pataikė po driblingo. „Ryto“ atakos prigeso, tačiau Kendale'as McCullumas greitos atakos metu pelnė du taškus su pražanga (12:16).

6 min. Dar du I.Tayloro taškai, o „Rytas“ atsakė klaida (10:13).

5 min. I.Tayloras vienas prieš vieną įveikė M.Normantą – I.Tayloro sąskaitoje visi aštuoni komandos taškai (8:13).

4 min. M.Fosteris sprogo greitais penkiais taškais, ir „Žalgiris“ duobėje vos prasidėjus mačui (6:13).

3 min. Keturi I.Tayloro taškai užvedė „Žalgirio“ puolimą (4:6).

2 min. „Rytas“ fantastiškai pradėjo rungtynes – E.Fridrikssono bei M.Normanto tritaškiai, ir Vilnius šovė į priekį (0:6).

STARTO PENKETAI:

„Žalgiris“: Isiah Tayloras, Tomas Dimša, Arnas Butkevičius, Edgaras Ulanovas, Kevarriusas Hayesas.

„Rytas“: Marcusas Fosteris, Margiris Normantas, Elvaras Fridrikssonas, Justinas Gorhamas, Evaldas Kairys.

MINTYS PRIEŠ RUNGTYNES:

Kazys Maksvytis: „Turėjome didelį šansą Vilniuje, bet juo nepasinaudojome. Dabar žaisime prie savų žiūrovų, ir tai, ko nepadarėme Vilniuje – pabandysime padaryti Kaune“.

Giedrius Žibėnas: „Tikiu, kad mūsų čempioniškas charakteris padės mums. Mes, sportininkai, dirbame dėl tokių akimirkų, norime mėgautis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas