Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
08:29

LKLasiko – čempionų akimis: V.Romanovo vokelis ir kodėl Kuzia duoda „Rytui“ 43 procentus?

Visą vasarą lauktas Lietuvos krepšinio lygos derbis grįžta. Sekmadienį sostinėje amžini varžovai – Vilniaus „Rytas“ ir Kauno „Žalgiris“ vėl susikaus ant parketo, o Lietuvos krepšinio sirgaliai pasidalins į dvi barikadų puses. Per 27 metus skaičiuojančią derbių istoriją būta visko: M.Timinsko metimas per 0,3 sekundės, skardinių lietus Kauno sporto halėje, M.Lukauskio dūris iš kampo LKF finale ar net kontroversiška – „sutarta“ septynių rungtynių LKL finalo serija 2010-aisiais. Tai – visiška LKLasika.

Šia proga portalas 15min pasikvietė į pagalbą LKL čempionus ir tuntą derbių mačiusius veteranus – ryškų pėdsaką „Ryto“ istorijoje palikusį Eurolygos čempioną Martyną Gecevičių ir „Žalgiryje“ ryškiausiomis spalvomis atsiskleidusį Mindaugą Kuzminską.

„Tai yra vienareikšmiškai išskirtinės rungtynės ne tik patiems krepšininkams, bet ir sirgaliams, – sakė M.Kuzminskas. – Tokie LKL derbiai būna mažiau nuspėjami. Dabar akivaizdu, kad „Žalgiris“ demonstruoja geresnę formą, „Rytas“ daugiau įsivažiavimo procese. Bet kuomet žaidžia mūsų lietuviškasis LKLasiko, tuomet jėgų pusiausvyra gali būti visiškai kitokia.“

Tiek M.Kuzminskas, tiek M.Gecevičius buvo kertiniai žaidėjai, kuomet Vilnius už gerklės norėjo paimti Kauną, o Kaunas – Vilnių. Gecas buvo pirmasis, paragavęs šios derbių atmosferos, kuomet pirmą kartą LKL finale ant parketo žengė 2007-aisiais, būdamas vos devyniolikos. Ir jaunas amžius netrukdė – ketvirtose LKL finalo rungtynėse jaunuolis pataikė visus 8 metimus iš žaidimo, surinko 22 taškus ir išvedė „Rytą“ į pergalę.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Martynas Gecevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Martynas Gecevičius

Tą finalą „Rytas“ pralaimėjo, kaip ir 2008-aisiais, tačiau vėliau sekė du titulais, o 2010 m. 22-ejų Gecevičius jau buvo absoliutus sostinės klubo lyderis. Snaiperis atvedė „Rytą“ į titulą, vilniečiai laimėjo legendomis apipintą seiją 4-3, o Gecas tapo finalo MVP.

„Ryškiausiai pamenu savo tritaškį nuo lentos 2010 m. LKL finale, – nostalgiškai prisiminimais dalinosi M.Gecevičius. – Buvo trečiosios finalo rungtynės, pirmavome dviem taškais ir reikėjo gelbėti ataką. Man atrodo, kad pats atakos pradžioje užgrybavau, vėliau priėmiau kamuolį, mečiau iš septynių metrų besibaigiant atakai ir įmečiau nuo lentos. Tai labai keitė tiek rungtynes, tiek seriją. Būtume pralaimėję, atsiliktume 1-2 ir važiuotume į Kauną.

Atsimenu ir 2009 metus, kai sezoną uždarėme Kauno sporto halėje – alaus mėtymas, įvairūs ženklai vienas kitam, legendinis Zavacko pirštas ir interviu, Stepo pirštai „Žalgirio“ fanams ir čempioniškų maikučių demonstravimas. Atsimenu, kad „Žalgiris“ 2010 m. žaidė be trenerio, Maskoliūnas buvo išprašytas iš autobuso prieš rungtynes. Buvo įdomūs laikai.“

Legendinis M.Gecevičiaus tritaškis 2010 m. LKL finale (Žiūrėti nuo 1:20:15):

VIDEO: LKL Finalas 3 rungtynės 2010.05.10 Žalgiris-Lietuvos Rytas

Po to, kai M.Gecevičius su „Rytu“ nuskynė du titulus paeiliui, į „Žalgirį“ atvyko M.Kuzminskas. Jo trys sezonai Kaune pažymėti trimis titulais, o paskutinis – išskirtinis. 2013 metais „Žalgiris“ sausai 4-0 nuplojo „Rytą“, o Kuzia buvo išrinktas finalo MVP. Kaip vėliau paaiškėjo, tai tapo vilniečio tramplinu į Eurolygą, Lietuvos rinktinę bei vėliau – NBA.

M.Kuzminskas prisiminė tai, kaip smagu būdavo švęsti titulus grįžtant autobusu iš Vilniaus į Kauną ir kontroversišką Vladimiro Romanovo valdymo erą „Žalgiryje“.

Ilgametis Lietuvos rinktinės krepšininkas papasakojo istoriją apie tai, kokiais būdais prieš vienas LKL finalo rungtynes su „Rytu“ bankininkas bandė nuteikti „Žalgirio“ žaidėjus.

„Pamenu Vladimiro Romanovo laikus. Jam tas mūšis taip pat buvo principinis. Prieš vienerias rungtynes su „Rytu“ Romanovas ateina ir sako: „Jeigu laimit – pasidalinkit,“ Ir padėjo vokelį viduryje rūbinės. Mus taip motyvuodavo toms rungtynėms, nors mums tos motyvacijos ir nereikėdavo“, – pasakojo 34-erių atletas.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Su kamuoliu Mindaugas Kuzminskas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Su kamuoliu Mindaugas Kuzminskas

Nostalgiški prisiminimai – tik maža dalis, kuo su 15min pasidalino M.Gecevičius ir M.Kuzminskas. Krepšininkai išanalizavo „Ryto“ ir „Žalgirio“ žaidimą sezono starte, išskyrė abiejų komandų kozirius sekmadienio mūšyje „Twinsbet“ arenoje bei pateikė derbio prognozę.

– Pakalbėkime apie komandas, kaip kol kas jums atrodo Kauno „Žalgiris“?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas