Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 08 12

Lukas Lekavičius – apie Jono Kazlausko pastabas ir tai, kas gali pakišti koją siekiant dvyliktuko

Rungtynių su Austrija išvakarėse Lietuvos rinktinės įžaidėjas Lukas Lekavičius treniruotę „Žalgirio“ arenoje baigė permirkęs nuo prakaito. Kaltas ne kondicionierius ar Lietuvą užgulęs karštis. Tiesiog žalgirietis juodu prakaitu ir drąsiu žaidimu skinasi kelią į nacionalinės komandos dvyliktuką. Kol kas jis pranoksta savo konkurentus Žygimantą Janavičių ar Adą Juškevičių, bet atakų organizatorius kratosi favorito etiketės. „Nemanau, kad po dvejų rungtynių tapau pranašesnis“, – 24sek.lt sakė L.Lekavičius.
Lukas Lekavičius
Lukas Lekavičius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Karšta, bet ir treniruotės nelengvos“, – papildomai padirbėjęs po individualių pratybų, atsikvėpė L.Lekavičius. 

Pirmojoje rinktinės stovykloje debiutantas nedrąsiai žengė pro „Vanagupės“ viešbučio duris. Jis nesidemonstruoja ir viso septynioliktuko susibūrimuose, bet už Luką kalba jo žaidimas.

Smulkutis 21 metų 180 cm ūgio gynėjas aikštėje pasirodė abejose rungtynėse su Australija ir rinko vidutiniškai 10,5 taško. Tai – antras rezultatas visoje rinktinėje.

Pirmosiose rungtynėse su australais paskutinėmis minutėmis L.Lekavičius šaltakraujiškai parengė rinktinės penketą lemiamam spurtui, kurį ir pats pradėjo žudančiu tritaškiu baigiantis atakai skirtam laikui.

Antrojoje dvikovoje įžaidėjas per 14 minučių australams sumetė 14 taškų ir sulaukė varžovų trenerio Andrej Lemanio liaupsių.

L.Lekavičiaus statistika po trejų pirmųjų rungtynių
Rungtynės Statistika
Lietuva – Australija 80:68 18 min.| 7 tšk. | 2/4 met., 2/2 baud. | 3 atk. kam.|  0 rez. perd. | 1 kl. | 0 per. kam.
Lietuva – Australija 92:85 14 min. | 14 tšk. | 5/5 met., 3/3 baud. | 1 atk. kam. | 1 rez. perd. | 0 kl. | 0 per. kam.
Lietuva – Suomija 78:71 Nežaidė
Vidurkis 10,5 tšk. | 2 atk. kam. | 0,5 rez. perd. | 0,5 kl.

Rungtynėse su suomiais L.Lekavičius nuo suolo stebėjo, kaip su įžaidėjo pareigomis tvarkosi tiesioginis jo konkurentas Ž.Janavičius, tačiau alytiškio pasirodymas dar neprilygo veržliam jaunojo žalgiriečio žaidimui.

– Prieš stovyklą 24sek.lt sakėte, kad A.Juškevičius ir Ž.Janavičius yra pranašesni įžaidėjai. Nuomonė po solidaus debiuto nepasikeitė? – 24sek.lt Kaune paklausė L.Lekavičiaus.

– Praėjo tik trys rungtynės, todėl dar tikrai yra laiko. Iki trenerio verdikto dar laukia daug rungtynių ir treniruočių. Manau, viskas liko taip pat. Jie vyresni, labiau patyrę. Nemanau, kad po tų dvejų rungtynių tapau pranašesnis. Mano nuomone, tai nieko nereiškia. Bet spręs treneris.

– Nuo stovyklos pradžios praėjo trys savaitės. Ar viskas buvo taip, kaip tikėjotės?

– Prieš atvykstant į rinktinę man buvo svarbiausia pasižiūrėti, kaip viskas atrodo, kaip sportuoja vyrų rinktinė, pasitreniruoti su geriausiais. Apie dvyliktuką tikrai negalvojau. Viskas čia labai gerai. Iš pradžių gal buvo sunkiau, bet praėjo trys savaitės ir jau apsipratau. Dabar viskas gerai.

Prieš atvykstant į rinktinę man buvo svarbiausia pasižiūrėti, kaip viskas atrodo, kaip sportuoja vyrų rinktinė, pasitreniruoti su geriausiais. Apie dvyliktuką tikrai negalvojau.

– Gal konkuruojant su kitais įžaidėjais jūsų pranašumu tapo tai, kad prieš stovyklą žaidėte universiadoje?  

– Tikrai nebuvau atitrūkęs nuo krepšinio. Gal dėl to kitiems sunkiau ir tas pranašumas dabar šiek tiek jaučiasi. Kita vertus, vėliau gali pasijausti nuovargis. Tai gali pakišti koją. Tačiau kol kas jaučiuosi gerai.

– Kokių pastabų iš Jono Kazlausko girdite daugiausia?

– Galbūt kažkiek dėl gynybos.

– Kokių?

– Jis nekonkretizavo. Tiesiog pasakė, kad turiu pasitempti gynyboje visose situacijose: tiek greičiau išlįsti iš užtvaros, tiek nenusileisti su dideliu žmogumi po krepšiu, jei pasikeičiame – ieškoti žmogaus prie trijų taškų zonos, nes man nėra ko ten lįsti po krepšiu.

– Kaip aikštėje kompensuojate centimetrų ir kilogramų trūkumą?

– Puolime stengiuosi kompensuoti greičiu, o gynyboje problemą sprendžiame komandiniais veiksmais. Neapsiginsiu prieš aukštesnį, todėl turi ateiti pagalba, turi būti rotacija.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Lukas Lekavičius
Alvydo Januševičiaus nuotr./Lukas Lekavičius

– Puolime kol kas žaidžiate labai rezultatyviai. Galbūt treneris ir skyrė jums užduotį įnešti į aikštę greičio ir energijos?

– Treneris akcentavo greitą puolimą. Man tai yra priimtina. Turėjau progą mesti ir mečiau. Gal būtų kitokia gynyba, gal būtų daugiau perdavimų. O australų gynyba buvo tokia, kad gavau galimybę mesti savo metimus viena ranka ir tiek.

– Po dvejų rungtynių – 1 rezultatyvus perdavimas. Kita vertus, komandos žaidimo kreivė su jumis aikštėje kyla į viršų. Ar dėl rezultatyvių perdavimų treneris J.Kazlauskas ką nors sakė?

– Ne. Tik pasakė, kad ką darau puolime, viskas yra gerai. Tik tiek, kad yra priekaištų dėl gynybos. Manau, dėl puolimo ir perdavimų jis yra patenkintas.

– Su J.Kazlausku darbuojatės pirmą kartą. Kokį įspūdį paliko šis specialistas? 

– Geras treneris. Jis turi savo vardą ir autoritetą. Treniruotėse matosi tvarka. Nėra, kad kas nors spardytų kamuolį (Šypsosi.). Visi klauso. Treneris išmano krepšinį. Turime nemažai gynybos sistemų, puolime turime derinių visiems žaidėjams. Taip kad treneris – tikrai geras.

– Ar išgirdote tokių patarimų, kurių anksčiau nebuvote niekur girdėjęs?

– Gal kažkiek ir buvo, bet dabar sunku prisiminti. Pas trenerį Gintarą Krapiką „Žalgiryje“ buvo panaši filosofija, bet, aišku, kažko naujo tikrai išmokau.

Kazlauskas turi savo vardą ir autoritetą. Treniruotėse matosi tvarka. Nėra, kad kas nors spardytų kamuolį (Šypsosi.). Visi klauso. Treneris – tikrai geras.

– O ko išmokote visą sezoną individualiai dirbdamas su Šarūnu Jasikeivičiumi?

– Pirmiausia, kaip užmesti kamuolį Javtokui ant dėjimo (Šypsosi.) Tą Šaras tikrai išmokė ir akcentuodavo. O šiaip, daug visokių dalykų – greitoje atakoje puolant sustoti ant baudos aikštelės, nepulti prie krepšio ir taip išmesti savo metimą. Yra daug visokių smulkmenų.

– Š.Jasikevičių prisimename kaip labai emocingą žaidėją. Pratrūksta jis ir šalia G.Krapiko rungtynių metu. Koks jis individualiose treniruotėse? 

– Jis tikrai nėra toks piktas, kaip rungtynių metu (Šypsosi.). Bet treniruotėse jis reikalauja labai didelio tempo. Jei pamato, kad dirbame ne šimtu procentų, apšaukia. Prie Šaro nesitaupome. Tai yra autoritetas.

– Kokį įspūdį paliko „Žalgirio“ komplektacija?

– Manau, kad viskas turėtų būti gerai. Dar sunku kažką pasakyti. Nežinau, kaip atrodo australas ir kanadietis. Pasimatys viskas treniruočių ir pasiruošimo metu. Dabar tikrai sunku kažką komentuoti.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rokas Giedraitis ir Lukas Lekavičius
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Giedraitis ir Lekavičius

Bet grįžo Kalnietis, Pocius, o tai – labai didelis pliusas. Gal trūks centimetrų po krepšiu, bet manau, kad tai kompensuosime savo greičiu ir greitu puolimu. Čia jau treneris spręs.

– Praėjusį sezoną „Žalgiryje“ atlikote svarbų vaidmenį, bet į komandą grįžta Mantas Kalnietis. Neapmaudu atsisėsti ant suolo?

– Aš ir nesitikėjau būti pagrindiniu įžaidėju. Žinojau, kad būsiu atsarginis. O prie ko tokiu būti, nėra skirtumo. Manau, dar geriau, kad pagrindinis įžaidėjas bus Kalnietis, o ne koks užsienietis. Iš jo išmoksiu daugiau.

– Lukai, esate tylus, ramus žmogus. Ar rinktinės nariai nepatraukia per dantį, kad esate tylenis?

– (Šypsosi.) Ne. „Žalgiryje“ labiau juokiasi (Šypsosi.). O čia taip nėra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas