Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

M.Balčiūnas – apie patarimą R.Javtokui ir rinkiminę kovą: „Jei bijai įtampos, neik į tokį postą“

Tris kadencijas Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinio sekretoriaus pareigas ėjęs 47-erių metų Mindaugas Balčiūnas antradienio popietę Kaune įkurtuose „Lietuvos krepšinio namuose“ nurungė Robertą Javtoką ir buvo išrinktas naujuoju LKF prezidentu.
Mindaugas Balčiūnas
Mindaugas Balčiūnas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Lietuvos krepšinio vado pozicijoje Mindaugas Balčiūnas pakeis trejus metus pareigas ėjusį Vydą Gedvilą.

Rinkimų dieną „Lietuvos krepšinio namuose“ susirinko 148 balso iš 150 teisę turinčių LKF asociacijos narių. Prieš trejus metus vykusiuose rinkimuose pirmą kartą istorijoje buvo užfiksuotas 100 proc. dalyvavimas, kai balso teisę atvyko pareikšti 136 asociacijos nariai.

M.Balčiūnas sulaukė 84 juo tikinčių juridinių vienetų balsų, buvęs rinktinės kapitonas Robertas Javtokas – 63 balsų, tuo metu vienas rinkėjas sugadino balsavimo biuletenį.

„Iš tiesų džiugu, visų pirma, už bendruomenės sprendimą, ji pasitikėjo manimi, o kita – suprasti jo turinį. Bendruomenė mato giluminius pokyčius, kurie prasidėjo prieš trejus metus, o dabar duoda labai aiškių rezultatų, galbūt ne sportinių, o sisteminių. Lygų augimas – akivaizdus, finansinis augimas – akivaizdus, taikomų priemonių, susijusių su sistemos stiprinimu, efektyvumas – labai akivaizdus. Vienintelis nerealizuotas uždavinys – olimpinės žaidynės penki prieš penkis šakoje. Jei būtume buvę ten, būtume įvykdę maksimumą. Džiaugiuosi bendruomenės kritiniu mąstymu, kritiniu suvokimu. Tai – brandžios bendruomenės požymis. Labai ačiū už pasitikėjimą“, – sakė rinkimus laimėjęs Mindaugas Balčiūnas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Mindaugas Balčiūnas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Mindaugas Balčiūnas

Naujasis LKF prezidentas teigė, kad tikėjosi gauti šiek tiek daugiau balsų – 90.

„Na, keli neatvažiavo, – 15min sakė M.Balčiūnas. – Jaučiau tvirtą palaikymą, o tai davė gerą nuojautą. Žinote, laimėti rinkimus nebuvo mano tikslas, nes mano tikslas – tęsti sisteminius pokyčius ir duotų sportinius rezultatus. Sportinis rezultatas – pagrindinis. LKF pristatytos priemonės, net neabejoju, kad duos pozityvią įtaką. Pasiekti rezultatus net su sisteminiais pokyčiais užtrunka.

Kasmet turime rasti sprendimus, kurie padėtų iškovoti medalius dažniau, ir aukštesnės prabos. Dėl to bus visa eilė sprendimų ties rinktinės administravimu. Artimiausiu metu bus paskelbti moterų, vyrų ir jaunimo programų vadovai, kaip ir buvo žadėta. Tikrai tikiu, kad tai duos efektą. Aš noriu koncentruotis į pačios sistemos stiprinimą, organizacijos plėtrą, biudžeto auginimą ir kitus dalykus.“

M.Balčiūnas nukėlė kepurę prieš savo oponentą rinkiminėje kovoje, teigęs, kad kituose prezidento rinkimuose R.Javtokas galėtų laimėti, jei šiam tikslui pasišvęstų visus ketverius metus.

„Buvo tikrai gera rinkiminė kova, – sakė naujasis LKF vadas. – Jeigu kalbėtume apie vizitus, aš džiaugiuosi, kad Robertas labai aktyviai dalyvavo, važinėjo, pamatė realybę. Miesto realybė nuo periferijos skiriasi kardinaliai. Jeigu Robertas nuo kitos savaitės pradės ruoštis kitiems rinkimams, krepšinio federacijos prezidento rinkimams, manau, kad jis laimės. Tik jis turi tai įrodyti. Žinote, vienas mėnuo pavažinėjimų ir pasiklausymų tikrai nėra pakankamas laikas. Jis laukiamas prisidedant prie krepšinio vystymo.“

Lietuvos krepšinio federacijos prezidentai

  • Vytautas Kulikauskas (1945-1959 m.)
  • Stepas Butautas (1959-1961 m.)
  • Stanislovas Stonkus (1961-1971 m.)
  • Valentinas Greičiūnas (1971-1979 m.)
  • Stanislovas Stonkus (1979-1983 m.)
  • Henrikas Jackevičius (1984-1990 m.)
  • Stanislovas Stonkus (1991-1994 m.)
  • Algimantas Pavilonis (1995-2002 m.)
  • Vladas Garastas (2003-2011 m.)
  • Arvydas Sabonis (2011-2021 m.)
  • Vydas Gedvilas (2021-2024 m.)
  • Mindaugas Balčiūnas (2024 m. – ?)

M.Balčiūno generaliniu sekretoriumi tapo 32-ejų metų amžiaus Lietuvos profesionalių krepšininkų asociacijos (LPKA) įkūrėjas ir vykdantysis direktorius Dominykas Domarkas, dar praėjusį sezoną rungtyniavęs Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL).

Kiti M.Balčiūno komandą sudarantys asmenys – Rūtenis Paulauskas, Donas Showalteris, Alejandro Vaquera, Justinas Jasiukaitis, Alina Adomaitytė, Albertas Skurvydas, Marius Tamolis, Saulius Kuzminskas, Valdemaras Chomičius, Tomas Purlys (viešai teigė, kad kvietimo nepriėmė).

Prieš balsavimą M.Balčiūnas pristatė savo komandos pagrindinius veiklos prioritetus: treniravimas, sportiniai rinktinių pasiekimai, moterų krepšinis, mokslas, trenerių mokymas, bendruomenė, komercija ir globalizacija.

„Pirmasis darbas, žinoma, vyrų krepšinio rinktinės vyriausiojo trenerio paskyrimas. Matėte viešoje erdvėje, kad pirmieji pokalbiai buvo įvykdyti. Žinau priežastis, kodėl jos dar neleidžia jų išanalizuoti. Vykdomajam komitetui turiu pateikti ir daugiau kandidatūrų. Manau, kad per dvi savaites sužinosime galutinius atsakymus ir iš gerbiamo trenerio Rimo Kurtinaičio, kuris yra vienareikšmis mūsų prioritetas. Bet turime paruošę teikimui ir kitas opcijas“, – sakė M.Balčiūnas.

M.Balčiūnas teigė, jog R.Javtokui siūlys viceprezidento poziciją.

„Tai – strateginės tarybos nario pozicija. Šis kolegialus organas priima visus strateginius sprendimus. Labai lauksiu jo ar kažkurio jo komandos nario dalyvavimo. Absoliučiai nėra jokių asmeniškumų“, – sakė M.Balčiūnas.

– Kodėl pranešimus spaudai leidote tik apie Rimą Kurtinaitį?

– Visų pirma, nes Rimas ruošiasi išvykti į Azerbaidžaną, tad reikėjo turėti pirminį pokalbį, o vėliau pravesti tęstinį pokalbį. Dabar Rimas yra išvykęs. Jis pats minėjo, kad palaukime rinkimų rezultatų, o tada pratęsime dialogą. Pasikartosiu – tai yra prioritetinis sprendimas.

– Kokių veiksmų imsitės bandydamas suvienyti Lietuvos krepšinio bendruomenę?

– Visų pirma, tai tesėti pažadus, kurie buvo duoti. Robertui ir jo komandos žmonėms bus pasiūlyta ateiti į kolegialius valdymo organus. Tikrai vertinu tam tikras idėjas, ką Robertas pristatė, ir apskritai jo pasiryžimą. Kiekviena energija Lietuvos krepšiniui yra labai naudinga. Jei žmogus nori prisidėti, aš neturiu jokių abejonių, kad jis turės galimybę. Tai tikrai nėra mano įmonė ar asociacija. Tai – Lietuvos krepšinio federacija, tad kiekvienas, norintis jai padėti, bus labai laukiamas. Pradžioje pradėsime nuo to.

Dėl susiskaldymo – panašios proporcijos išlieka jau keletą metų. Labai sveikintina, kad yra įvairių nuomonių, įvairių požiūrių. Atsirinksime viską, kas yra geriausia mūsų krepšiniui, ir įgyvendinsime. Jokių nuoskaudų nėra, kalbant apie oponavimą ir panašiai. Jokių.

– Rinkimų kampanijos metu gana aktyviai naudojote Lietuvos krepšinio federacijos puslapį, dėjote pranešimus keldamas savo kandidatūrą. Ar nemanote, kad tai buvo neteisinga ir šiek tiek pažeidėte krepšinio federacijos funkcijas?

– Ne, manau, kad buvo nemažai įdėta ir Roberto Javtoko pranešimų. Labai laukiame jų. Atsiribojome tik nuo tų pranešimų, kurie neatspindi tiesos. Nenorėjome klaidinti krepšinio bendruomenės. Tiesiog paaiškindavome situaciją tokią, kokia ji yra. Dėl to kažkokio pranašumo nebuvo.

– Kaip manote, kuris balsavimo metodas yra geresnis – viešas ar slaptas?

– Žinote, tikroji demokratija yra tuomet, kai žmogus yra laisvas apsispręsti. Slaptas balsavimas leidžia pilnai išreikšti savo valią nuo nieko nepriklausant. Tai – tikrasis bendruomenės sprendimas.

– Pristatėte „Hoopsboost“ programėlę, į kurią planuojate suvesti krepšininkų duomenis. Kas yra šios programėlės kūrėjai?

– Kūrėjai yra programuotojai. Kai ji bus absoliučiai paruošta, vienas iš akcininkų bus Lietuvos krepšinio federacijos inovacijų centras. Proporcijas apsibrėžiame. Bet tai yra investicija, kuri LKF nekainavo nieko.

– Ši programėlė yra reklamuojama IBU tinklalapyje. Ar tai yra susiję?

– Tai bus absoliučiai tarptautinė platforma. Ją naudos apie 40 šalių. Palyginimas su lyderiaujančiomis pasaulio krepšinio valstybėmis, jų jaunimu, bus labai naudingas mūsų treneriams. Sukurkite kažką panašaus, tuomet naudosime ir jūsų programėlę.

– Jei tai yra IBU programėlė, ar nėra painiojami privatūs ir vieši interesai?

– Manau, kad jums gal užtenka sapnuoti košmarus apie IBU. Tai – puiki iniciatyva, kuri yra labai sveikintina daugelyje pasaulio krepšinio valstybių, ir ne tik krepšinio. Trenerių mokymas – viena kertinių krepšinio vystymo sričių. Aš tą puikiai suprantu. Tiesa, turėsiu dabar palikti IBU vadovo pareigas. Tą galiu patvirtinti. Visa kita – puiki veikla, labai reikalinga krepšiniui.

– NKL tik dabar patvirtino sezono tvarkaraštį. Kaip jūs galėjote žinoti, kad tvarkaraštis neatitiks jūsų lūkesčių? Iš kur žinote, kad pirmoji išrinkta valdžia nebūtų priėmusi panašios programos?

– Matote, reikėtų jums labiau pasigilinti į šią situaciją. Ten yra palikti langai į taurės varžybas. Siūlomas formatas taurės rungtynėms padidintų rungtynių skaičių. Esame realistai – kiekviena pratęsta sezono savaitė klubams kainuoja 5 ar 10 tūkstančių eurų. Mes tai apsikalbėjome su jais. Klubams, kurie eina iki finalo ketverto, sezonas jau prailgėja 3 savaitėms. Kitiems rungtynių skaičius bus padidintas per taurės varžybų formatą. Šie tikslai bus pasiekti etapais.

Norėsime sezoną ilginti ir toliau. Mes daug diskutuojame viešoje erdvėje apie žaidėjų rengimą. Jei žaidėjų rengimas apsiriboja 7-8 mėnesiais, tai nėra pakankama. Iškart išplėsti sezono, kaip mes norėtume, nėra finansinių galimybių patiems klubams. Kalbamės, suprantame vieni kitus, einame link formato, kuris atitiktų sporto teorijoje numatytas ribas. Tai – bent jau devyni mėnesiai pasiruošimo, žaidimo ir varžymosi. Viena mano pasiūlytų priemonių – vasaros lyga, kuri pridėtų dar kelias savaites. Po truputį tai įgyvendinsime.

– Ar su išrinkta valdžia apie tai kalbėtis nepavyko, ji nepritarė šiems siūlymams?

– Visi siūlymai buvo atmesti, nė vienas nebuvo priimtas absoliučiai. Pasikelkite protokolus, visa kita. Juk viskas vieša. Kreipkitės į lygą. Tai nebuvo tos dienos sprendimas. Mes turėjome viltį, kad naujai atėję žmonės keis giluminę lygos problematikos situaciją, įskaitant ir lažybas.

Reakcijos, kokia turėtų būti, nebuvo. Ne tik tą dieną, bet ir prieš tai. Mes gauname indikacijas, turime reaguoti, bet pirmiausia į tai turi reaguoti lyga. To nebuvo padaryta. Mes negalime susitapatinti su šia situacija, nes tai reikštų, kad ją toleruojame ir matome kaip normą. Tai nėra norma. Fundamentalūs pokyčiai buvo neišvengiami, mes juos padarėme. Manau, kad klubai ir pati lyga tai vertina pozityviai.

– Ar rinkimų dieną jautėte įtampą? Kaip jaučiatės dabar?

– Visi esame žmonės. Tai tikrai nėra malonu, kai kažkas bandoma parodyti vien negatyviais dalykais. Ten tikrai nėra taip, kaip buvo aprašyta. Dabar nenoriu į tai per daug gilintis. Įtampos buvo, jokių abejonių. Jei bijai įtampos, nereikia eiti į tokį postą. Mano gyvenime įtampų yra buvę ir daugiau. Tai priimu labai natūraliai, organiškai. Smagu, kad galutinis rezultatas yra toks, kokio tikėjausi.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Mindaugas Balčiūnas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Mindaugas Balčiūnas

– Ar Tomas Purlys galutinai atsisakė prisijungti prie jūsų komandos?

– Ta vieša erdvė veikia žmones. Tai – natūralu. Kaip matėte, pavardžių rodžiau minimaliai, kad žmonės nebūtų negatyviai veikiami. Dabar visiems reikia ataušti, persišnekėti galimybes. Pasikartosiu – kiekvienas, kuris nori įdėti savo energiją į krepšinio vystymą, yra labai laukiamas. Manau, kad dabar bus konstruktyvesnis pokalbis su visais.

Tomas gali įnešti daug naudos jaunimo ugdymu. Manau, kad jis turės tą galimybę.

– Iš kokių žmonių dar laukiate atsakymų?

– Reikėtų dar keletą dienų luktelėti, nusiraminti. Perkalbėsiu su visais, su kuriais iš esmės esu suderinęs. Visi laukė bendruomenės sprendimo. Bendruomenė nusprendė, o dabar mano pareiga yra užbaigti pokalbius ir paskelbti pozicijas.

– Ar Vydą Gedvilą matote federacijos veikloje?

– Vykdančiojoje komandoje jo tikrai nėra. Ir nebus. Gerbiamas Vydas Gedvilas yra Lietuvos krepšinio bendruomenės narys. Nežinau, į kokią asociaciją jis gali nueiti. Jis – tikrai vertingas bendruomenės narys. Turėjau puikią patirtį dirbdamas su juo. Didžiulė pagarba. Jis toliau bus bendruomenėje aktyvus, tikiuosi, kad padės vystyti krepšinį.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./LKF konferencijos akimirkos
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./LKF konferencijos akimirkos

– Ką jums iš asmeninės pusės reiškia pasiektas prezidento postas po trijų kadencijų generalinio sekretoriaus pozicijoje?

– Manau, kad tai reiškia daug. Visų pirma – vieša erdvė gali žmones suklaidinti. Jei tu esi pasitikėjimo argumentas, tęstinumo, net ir tokioje situacijoje, kai sportiniai rezultatai nėra patys geriausi, ką mes pripažįstame, tai tvirtas bendruomenės pasitikėjimas reiškia daug. Manau, kad nebus lengva lūkesčius pateisinti, bet esu pasiruošęs tai daryti. Manau, kad tai ir padarysiu.

– Ar Modestas Paulauskas tikrai palinkėjo jums laimėti rinkimus?

– Turėjau puikų pokalbį su Modestu Paulausku, puikų. Galiu tik dar kartą tai patvirtinti.

– Jonas Valančiūnas po galutinių rezultatų neslėpė nusivylimo, pagarsino ir neigiamą Mariaus Grigonio požiūrį į tai, kas laimėjo rinkimus. Jūsų nuomone, kodėl pagrindinių rinktinės žaidėjų požiūris į dabartinę valdžią yra toks neigiamas? Ir kaip galima tai pakeisti?

– Gerai, kad jie turi nuomonę. Manau, kad tai yra daugiau emocinis sprendimas. Normalu, jei jis priklausė oponuojančiai komandai. Sportininkams ne taip lengva suvaldyti emocinį foną, kai jie nepasiekia pergalės. Palaukime, manau, kad santykiai susireguliuos.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Jonas Valančiūnas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Jonas Valančiūnas

– Kaip galvojate, kiek apsunkina darbą siekiant rezultatų, kai didžiosios dalies Lietuvos krepšinio žmonių požiūris yra neigiamas?

– Matote, visų pirma lūkestis yra realizuoti pristatytą programą. Visų pirma – finansinius resursus, kuriuos reikia surasti, o suradus – detaliai įgyvendinti programą ir pasiekti rezultatus. Programa – iš tikrųjų ambicinga. Tai – ne tik pavažinėjimas su projektu per rajonus. Reikia administruoti 5-7 tūkstančių žaidėjų imtį, sekti jų parengtumą, teikti metodines rekomendacijas, trenerius mokyti pagal naujausias Amerikos, Ispanijos ar Prancūzijos tendencijas yra tikrai didžiulis iššūkis.

To iššūkio realizavimui prireiks energijos, bet detaliai žinau, kaip tą padaryti, nes pats daug metų dirbau mokslinį ir metodinį darbą, testuodavau krepšininkus, komandas. Tai – labai įdomus iššūkis. Nežinau analogų tarptautiniu mastu, kad tokia imtis būtų monitoringuojama ir valdoma sportinio rengimo procese. Manau, kad tai bus geras pavyzdys ir tarptautiniu mastu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?