Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

M.Balčiūnas – apie R.Javtoką palaikančias legendas: „Pavardės nedirbs, dirbs žmonės“

Šalies krepšinio atsigavimu besidžiaugiančiam kandidatui į Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidentus Mindaugui Balčiūnui iš legendų sudarytas Roberto Javtoko palaikytojų sąrašas įspūdžio nepalieka. „Aš galiu pririnkti tris lapus paramos teikėjų, pirmo lygio pavardžių, bet dirbs ne pavardės, o žmonės“, – laidoje „LRT radijo ringas“ sakė dabartinis LKF generalinis sekretorius.

Penktadienis yra paskutinė oficialių paraiškų dėl dalyvavimo LKF prezidento rinkimuose pateikimo diena.

Dėl šalies krepšinio vado pozicijos rugsėjį grumsis trys žinomi šios sporto šakos veidai Lietuvoje – pastaruoju metu iš viešumos vėl dingęs Jonas Vainauskas, komandą ir įspūdingą sąrašą palaikytojų pristatęs Robertas Javtokas bei generalinio sekretoriaus poziciją dabartinėje valdžioje užėmęs Mindaugas Balčiūnas.

„Šis olimpinis ciklas ženkliai geresnis už praėjusį, gerbiamieji“, – laidoje „LRT radijo ringas“ sakė Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas, penktadienį pateikęs paraišką dėl dalyvavimo artėjančiuose prezidento rinkimuose.

„Malonu, kad tęsiasi diskusija apie mūsų krepšinio ateitį ir būsimą pasirinkimą. Didžiausia vertybė yra tai, kad bendruomenė gali rinktis, – sakė favoritu rinkimuose vis dar laikomas 47-erių M.Balčiūnas. – Pastaruoju metu diskusijos nukrypo į plačią visuomenę, bet krepšinio vystymas yra gana specifinė sritis. Krepšinio struktūrą ir pasaulinį produktą sukuria 160 Lietuvos krepšinio organizacijų, apie 300 trenerių, apie 300 teisėjų ir apie 10000 žaidėjų. Ši masė geriausiai jaučia visus pagrindinius krepšinio pokyčius, kurie įvyko per pastaruosius 2,5 metų. Tiek turėjome laiko parodyti, ką galime nuveikti.

Absoliučiai visi objektyvūs indikatoriai, išskyrus vyrų rinktinės medalius, rodo labai spartų krepšinio atsigavimą. Pradėsiu nuo to, kad LKF biudžetas padvigubėjo, o kai kurių lygų – patrigubėjo. Be resursų mes absoliučiai nieko negalėtume pasiekti. Mes kalbame apie NBA ar Eurolygą, nors turėtume žiūrėti, kas vyksta Kupiškyje, Skuode ir Visagine. Prieš 2,5 metų nebuvo teisėjų, kurie galėtų teisėjauti MKL rungtynėse. Mes labai skirtingais masteliais vertiname situaciją, bet geriausiai tą jaučia Lietuvos krepšinio bendruomenė. Ir tai, kad bus sprendžiama tarp krepšinio legendų, Jono Vainausko ar mūsų rezultatų, yra nuostabu.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mindaugas Balčiūnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mindaugas Balčiūnas

Kandidatūrą prezidento rinkimuose iškėlęs M.Balčiūnas savo komandos bei paramos teikėjų dar neprisistatė, priešingai nuo buvusio Lietuvos rinktinės kapitono, kuris praeityje dirbo ir Kauno „Žalgirio“ sporto direktoriumi, R.Javtoko.

44-erių šiauliečio komandoje generalinio sekretoriaus pareigas užimtų Justas Kalinauskas, direktoriaus – Julius Sarapinas, o viceprezidentais būtų Jonas Kazlauskas, Remigijus Milašius, Jurgita Štreimikytė-Verbickienė ir Darius Nedzinskas.

Dar įspūdingiau atrodo R.Javtokui paramą išreiškusių šalies krepšinio legendų sąrašas: Arvydas Sabonis, Šarūnas Marčiulionis, Šarūnas Jasikevičius, Jonas Valančiūnas, Paulius Motiejūnas, Dainius Adomaitis, Ramūnas Butautas, Jonas Mačiulis, Mantas Kalnietis, Martynas Pocius, Tomas Balčėtis, Martynas Purlys, Rimantas Kaukėnas, Ramūnas Šiškauskas, Benas Matkevičius, Justinas Grainys.

Toks sąrašas, pasak M.Balčiūno, yra skaldantis visuomenę.

„Mes turime dar visą mėnesį rinkiminės kampanijos. Aš pristatysiu atskirų sričių strategijas ir atskirų sričių žmones, kurie bus atsakingi už tas sritis. Aš tai (R.Javtoko rėmėjų sąrašą) vertinu kaip bendruomenės skaldymą – vieni į vieną pusę, kiti į kitą pusę. Aš galiu pririnkti tris lapus paramos teikėjų, pirmo lygio pavardžių. Jie jau buvo mūsų programose. Bet pavardės nedirbs, dirbs žmonės. Už krepšinio organizacijos vystymą yra atsakingi du žmonės – prezidentas ir generalinis sekretorius. Visa kita – gražu, bet praktika rodo, kad tai nieko nereiškia“, – sakė M.Balčiūnas.

VIDEO: PIKENROLAS: R.Skaisgirio kryžiaus kelias trijulių krepšinyje ir pasipylę kvietimai į LKF

„Turbūt dauguma R.Javtoko rėmėjų apie aštuonerius metus nuo 2014-ųjų turėjo tikrai daug įtakos krepšinio plėtrai šalyje, – sakė M.Balčiūnas. – Didžioji dalis pavardžių, kurias labai gerbiu ir kurias labai smagu matyti vėl imantis iniciatyvos, turėjo galimybę iš tiesų keisti krepšinį. Moterų krepšinis, jaunimo rengimo programos, biudžetas ir kiti esminiai rodikliai, tarp kurių – ir vyrų rinktinė, mums atėjus į valdžią turbūt buvo labai prastoje situacijoje.

Jei kalbėtume konkrečiais skaičiais, tai per šiuos 2,5 metų iškovota gerokai daugiau jaunimo krepšinio medalių, pasiekta triskart daugiau pusfinalių, absoliučiai atstatytas buvęs Lietuvos krepšinio modelis, kuris ilgus metus buvo labai veiksmingas, generavęs aukšto lygio žaidėjus ir pergales. Forma yra atstatyta, resursai yra surinkti, o dabar visas dėmesys turi būti skiriamas į rengimo turinį – į žaidėjų rengimą, į klubų vystymą, į klubų raidą. Tai nepadarome per vienerius ar dvejus metus. Mes parodėme, kad krepšinis veikia ir krepšinis atsigauna visomis prasmėmis. Pabrėžiu – šaltas protas, kantrybė ir sporto mokslas tikrai gali išvesti krepšinį į buvusias aukštumas. Aš tuo neabejoju.“

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Vydas Gedvilas ir Mindaugas Balčiūnas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Vydas Gedvilas ir Mindaugas Balčiūnas

„LRT radijo ringas“ paklausė M.Balčiūno, ar artėjančiuose rinkimuose jis galėtų apsikeisti pozicijomis su esamu prezidentu Vydu Gedvilu, kuris taptų generaliniu sekretoriumi.

„Fantazuoti nereikia, – atsakė M.Balčiūnas. – Labai gerbiu Vydą Gedvilą, kuris gali padaryti daug gero, bet šioje pozicijoje... Noriu pasakyti, kad lyderiaujančios pasaulio valstybės, kaip Amerika, Prancūzija ir Vokietija, jau seniai atsisakė asmenybių kulto krepšinio organizacijose. Ten yra profesionalūs vadybininkai, kurie vysto organizaciją, vysto sistemą ir tą labai aiškiai supranta, o tai duoda rezultatų.“

VIDEO: PIKENROLAS: neįtikėtina olimpiada, žinutė JAV krepšiniui ir Prancūzijos pavyzdys Lietuvai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas