Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 17

M.Blaževičiaus ambicijos Eurolygoje: „Galiu pasiūlyti tai, ko kiti „Žalgirio“ centrai negali“

Lietuvos čempionų vidurio puolėjas Marekas Blaževičius praėjusį sezoną žaidė mažai, bet buvo vienas labiausiai aptarinėjamų Lietuvos krepšininkų. Šarūno Jasikevičiaus į Kauno „Žalgirį“ kviestam 19-mečiui netikėtai teko darbuotis su kitu strategu, austru Martinu Schilleriu, kuris perspektyvų auklėtinį dažniau regėjo sėdintį ant atsarginių suolelio, o ne rungtyniaujantį aikštelėje. 15min laidoje „PIKENROLAS“ – M.Blaževičiaus mintys apie sudėtingą praėjusį sezoną, išmoktas pamokas, darbą vasarą ir planą daugiau žaisti Eurolygoje.

Pirmasis Mareko Blaževičiaus sezonas Kauno „Žalgiryje“ kiek prisvilo.

Lietuvos čempionai už talentingąjį Vilniaus „Ryto“ centrą praėjusią vasarą suplojo 120 tūkst. eurų, įteikdami jam ir tokio paties dydžio kontraktą, tačiau su žaliai balta apranga krepšinio aikštelėje jis buvo ganėtinai retas reiškinys.

Joffrey Lauvergne'ą ir Martiną Gebeną į priekį komandos aukštaūgių rotacijoje užleidęs M.Blaževičius žaidė vos šešeriose Eurolygos rungtynėse po beveik 5 minutes, per kurias spėdavo pelnyti po 2 taškus ir atkovoti po 1,2 kamuolio.

LKL čempionate – 6,5 taško, 4,8 atkovoto kamuolio ir 8,3 naudingumo balo vidurkiai per 13 minučių.

Didžiąją sezono dalį jis skyrė asmeniniam tobulėjimui, kuriame įžvelgia ryškiausią naudą.

„Matau pozityvo, nors buvo sunku, – 15min laidoje „PIKENROLAS“ sakė M.Blaževičius. – Negaliu sakyti, kad buvo lengvas sezonas. Buvo sunku, tačiau galvoju, kad šis sezonas man buvo žymiai naudingesnis, nei kad būčiau žaidęs. Išmokau daugiau dalykų, ne krepšinio elementų, o darbo etikos, mąstymo ar požiūrio į žmones. Teko daug dirbti su savimi, taigi jaučiuosi stipresnis.“

Sunkiai treniruotis, jei nori pasiekti svajonių – būtina, bet vien treniruotis – erzina.

„Tai buvo žymiai sunkesnis variantas, nei tiesiog eiti ir žaisti. Tai buvo geras iššūkis. Visi pamiršta, kad esu gan jaunas (Marekui rugsėjį sukaks 20 metų – aut. past.). Bet čia yra ir mano dalykas, kad aš iš savęs tikiuosi žymiai daugiau. Manau, kad tai gera savybė, kadangi ji kasdien mane stumia į priekį eiti dirbti ir stengtis tapti geresniu. Juk niekas nežiūri į pasą. Tiesiog noriu būti geresniu“, – sakė M.Blaževičius.

M.Blaževičius praėjusiomis vasaromis dirbo su fizinio pasirengimo treneriu Artūru Javtoku, tačiau šįkart nusprendė skristi į Jungtines Amerikos Valstijas, kuriose jis tris savaites ir stiprino kūną, ir varžėsi krepšinio aikštelėje su NBA žaidėjais.

Kauno „Žalgirio“ atstovo porininkais ir konkurentais tapo buvęs žalgirietis kanadietis Olivier Hanlanas, 20-metis prancūzas Sekou Doumbouya, zelandas Stevenas Adamsas, neseniai klubais apsimainęs su Jonu Valančiūnu.

Marekui dar sportuoti teko ir su trečiuoju šių metų NBA naujokų biržos šaukimu Evanu Mobley ar tokiais žinomais lygos veteranais, kaip Dwightas Howardas ir Nemanja Bjelica.

„Buvo faina juos pamatyti iš arčiau, nes iki tol žiūrėdavau per TV ar kompiuteriniame žaidime. Smagu buvo susipažinti ir padirbėti“, – 15min sakė M.Blaževičius.

VIDEO: PIKENROLAS: Marek Blaževič – apie išsilaksčiusius „Ryto“ talentus ir motyvus likti „Žalgiryje“

M.Blaževičiaus vardas buvo dažnai linksniuojamas žiniasklaidoje, socialinėje erdvėje ar uždaruose krepšinio visuomenės pokalbiuose, bet pats krepšininkas moka atsiriboti nuo pašalinio triukšmo ir spaudimo, demonstruodamas neeilinę savo amžiui brandą.

„Pirmiausia, tai aš moku nuo to atsiriboti. Antra, man nėra svarbi kitų žmonių nuomonė. Tarkime, jei tavęs neprašau gyvenimiško patarimo, tai man tavo nuomonė visiškai nerūpi. Kitas dalykas – gyvenu taip, kad niekada nesigailiu savo veiksmų. Jie turi įvairiausias pasekmes, bet tie veiksmai mane sukūrė tokį, koks esu dabar. Todėl niekada nesigailiu. Vieni sako, kad blogai darau tą, kiti – aną, bet galiausiai, kai viskas pavyksta gerai, nes viską buvau apgalvojęs nuo pradžių, žmonės sako, kad tai buvo teisingas ėjimas ir jie irgi iškart matė, kad tai įgyvendinsiu. Nors jie buvo pirmi, kurie manimi abejojo“, – ar nesigaili perėjęs į „Žalgirį“, atsakė M.Blaževičius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mindaugas Sušinskas ir Marekas Blaževičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mindaugas Sušinskas ir Marekas Blaževičius

M.Blaževičius – vienas iš keturių itin talentingų vilniečių, dar prieš metus priklausiusių Vilniaus „Rytui“, šalia Deivido Sirvydžio, Ąžuolo Tubelio ir Augusto Marčiulionio.

Praėjusią vasarą sostinės klubą paliko pirmieji trys, o po metų prie jų prisijungė ir legendinio Lietuvos krepšininko Šarūno Marčiulionio sūnus Augustas.

Marekas tiki, jog visi keturi bičiuliai ir toliau galėjo rungtyniauti „Ryte“, tačiau klubo vadovybė nepatikėjo šiuo projektu.

D.Sirvydis galiausiai buvo parduotas Jeruzalės „Hapoel“ komandai, M.Blaževičius – „Žalgiriui“, Ą.Tubelis išvyko į NCAA, kurio pėdomis šįmet pasekė ir A.Marčiulionis.

„Visi galėjome likti Vilniuje. Mūsų pozicijos skirtingos. Ąžuolas yra ketvirtas numeris, aš penktas, Augis pirmas, o Deividas gali žaisti antru ir trečiu, kartais – ketvirtu. Ąžuolas prie mažo penketo galėtų būti vidurio puolėju, – dėstė M.Blaževičius. – Žiūrint iš finansinės pusės, visi šie žaidėjai yra jauni. Taip, kiekvienas jų turėjo susidomėjimo iš kitų Europos klubų, o tai kėlė jų kainas, bet Augis ir Ąžuolas atėjo iš antrų lygų, mes su Deiviu žaidėme pirmoje komandoje. Tų pinigų tikrai būtų užtekę, jei tik būtų noro ir tikėjimo mumis. Galiausiai – treneris Dainius, jis mums visiems patiko, o ypač man. Jis mus visus matė kaip krepšininkus. Šioje situacijoje aš matau tris pagrindinius punktus, bet trūksta vieno – vadovybė mumis netikėjo. Kai nėra sistemos, kortelių namas krenta.“

Žaliai baltu krepšininku tapęs M.Blaževičius į „Siemens“ areną sugrįžo praėjusių metų spalį, o jį per apšilimą pasitiko trys klounais persirengę asmenys, „B tribūna“ iškėlė plakatą bei krepšininko atžvilgiu paleido pora įžeidžiančių skanduočių.

„Man visai patiko, buvo visai juokinga. Tai gera motyvacija. Galėčiau taip apibūdinti šį dalyką. Nežinau, ar Lietuvoje yra dar taip buvę. Visai fainiai“, – prisiminęs beveik metų įvykius sakė M.Blaževičius.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./LKL susitinka: Vilniaus „Rytas“ – Kauno „Žalgiris“
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./LKL susitinka: Vilniaus „Rytas“ – Kauno „Žalgiris“

M.Blaževičiui teko rungtyniauti su dviem bene talentingiausiais Lietuvos krepšininkais – „Žalgirį“ į „Barceloną“ iškeitusiu gynėju Roku Jokubaičiu, kurį neseniai 34-uoju šaukimu pakvietė NBA klubas „New York Knicks“, ir Arizonos „Wildcats“ deimančiuku Ąžuolu Tubeliu, su kuriuo Marekas pažįstamas nuo 13 metų amžiaus.

Kuris iš šių dviejų krepšininkų turės geresnę karjerą, M.Blaževičiaus paklausė 15min.

„Ąžuolas yra visiškas talentas. Jis totalus talentas ir krepšinio, ir atleto atžvilgiu. Ąžuolas turi labai daug potencialo, galvoju, kad eis labai toli. Sunku iš jų dviejų išrinkti talentingesnį. Abu yra talentingiausi žaidėjai, su kuriais man teko žaisti. Ąžuolą pažįstu ilgiau, tai galiu pasakyti, kad jis yra visiškas talentas. Kartais matydavome, kad jis yra blogos savijautos, nemiegojęs, mokykloje kažkas blogai, bet vis tiek ateidavo į MKL, NKL ar jaunimo Eurolygos rungtynes ir padarydavo sau ramiai 20 taškų ir 10 atkovotų kamuolių. Be jokių veido emocijų. Tai mane visada stebindavo. Rokas darbštus, turi puikią darbo etiką, bet pagal talentą duočiau 51 proc. Ąžuolui, 49 proc. Rokui“, – sakė 20-jį gimtadienį rugsėjo 1-ąją dieną minėsiantis „Žalgirio“ centras.

fiba.basketball/Ąžuolas Tubelis
fiba.basketball/Ąžuolas Tubelis

Praėjusį sezoną mažai rungtyniavęs M.Blaževičius Kaune lieka ir antram sezonui, kuriame sieks sužibėti naujomis spalvomis.

„Matote šansų žaisti Eurolygoje jau kitą sezoną?“ – 15min paklausė M.Blaževičiaus.

„Taip. Kodėl jūs nematote?“ – perklausė perspektyvus krepšininkas.

„Nes „Žalgiryje“ dar yra Joffrey Lauvergne'as ir Joshas Nebo. Du nominalūs centrai. Manote, kad galite su jais konkuruoti?“ – tęsė 15min

„Manau, kad galiu pasiūlyti tai, ko jie negali. Kiekvienas iš mūsų yra skirtingas. Joffrey yra atletiškas, Joshas – labai atletiškas, aš nesu labai atletiškas. Jojo gali ir išplėsti aikštelę, gerai žaidžia „du prieš du“, o J.Nebo, kiek žinau, yra gynėjų taikinys virš lanko, kuriam tereikia užmesti kamuolį. Atletiškas vyrukas, turintis šiek tiek mažesnį žaidimo nugara arsenalą. Jis nelabai gali ką pasiūlyti iš toliau, o aš galiu pasiūlyti vidutinį metimą. Vasarą dirbau ties metimu, matysime, kas išeis. Galvoju, kad esu kiek mobilesnis ir greitesnis, nei buvau praėjusiame sezone. Mano žaidimas nugara tikrai yra pagerėjęs. Matysime, ko reikės treneriui ir kaip visi atrodysime pasiruošimo etape“, – išpyškino M.Blaževičius.

Krepšininkas prasitarė, kad variantų daug išvykti nebuvo nei sezono metu, kai atsirado suinteresuotų jį įsigyti Europos taurės klubų, nei šią vasarą. „Žalgiris“ projektuoja savo ateitį aplink M.Blaževičių ir leido aiškiai tą jam suprasti.

„Nemanau, kad Eurolygoje vėl sėdėsiu ant suolo. Su „Žalgirio“ žmonėmis kalbėjomės tik pasibaigus sezonui, gavau aiškią žinutę, kad manęs niekur niekas neišleis. Neturėjau kitų variantų, kaip tik likti Kaune. Tai buvo ne tik žodžiai, bet ir veiksmai iš abiejų pusių. Esu patenkintas, kad lieku. Lengvų kelių nebūna“, – sakė M.Blaževičius.

Visa 15min tinklalaidė „PIKENROLAS“ su M.Blaževičiumi:

VIDEO: PIKENROLAS: Marek Blaževič – apie išsilaksčiusius „Ryto“ talentus ir motyvus likti „Žalgiryje“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas