Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 16

M.Kuzminskas apie permainas „Žalgiryje“: nustebinęs treneris ir gerai pažįstamas naujokas

Mindaugas Kuzminskas šiltą ketvirtadienio popietę šaudė tritaškius ir dėjo iš viršaus žaisdamas „amerikankę“, tačiau ne Palangoje su Lietuvos rinktinės vyrais, o savo vardo stovykloje kitame Lietuvos kurorte Druskininkuose. Krasnodaro „Lokomotiv“ puolėjas, kaip ir kasmet, sukvietė jaunuosius krepšininkus į vasaros pratybas, tačiau akies krašteliu stebi ir rinkinės narių darbą bei linksmybes pajūryje.
Mindaugas Kuzminskas
Mindaugas Kuzminskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Antrąją pamainą šią vasarą priėmęs M.Kuzminskas vaikams apie krepšinį papasakoti pakvietė „Denver Nuggets“ dirbantį Martyną Pocių, o ir pats treniruotės metu kėlė vaikus ant rankų, kad šie krautų į krepšį.

Nors „amerikankėje“ M.Kuzminskas buvo neįveikiamas, tačiau dar pirmosios stovyklos pamainos metu 30-metis puolėjas gavo pamokų nuo jaunimo.

„Jau šešti metai... Džiugu, kad ta stovykla tapo kasmetinė. Džiugu, kad vaikai grįžta paaugę, patobulėję – tada išvis širdis džiaugiasi. Daug kas klausia, ar netingiu, kokia to prasmė, bet tiek treneriams, tiek man pačiam tai – ne kažkoks didelis darbas, o malonumas matyti, kaip chebra kyla į viršų.

Kad ir Marekas Blaževičius. Jis buvo porą metų stovykloj, tada pasirašė tokį kontraktą su „Žalgiriu“. Džiaugiesi tuomet kaip už artimą“, – kalbėjo M.Kuzminskas.

Dar prieš keletą savaičių „Lokomotiv“ komandoje rungtyniaujantis lietuvis kilstelėjo antakius, kai nepamatė savo pavardės sąraše žaidėjų, kviečiamų į Lietuvos rinktinės stovyklą Palangoje.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Mindaugas Kuzminskas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Mindaugas Kuzminskas

Žinoma, nacionalinė komanda pajūryje nesiruošia jokioms oficialioms rungtynėms, tad, kaip aiškino treneris Darius Maskoliūnas, jis nusprendė išmėginti jaunus ir mažiau pačiupinėtus žaidėjus.

„Tuo klausimu per daug nesinori kalbėti. Komandos reikalai turi likti komandoje, – sakė M.Kuzminskas. – Taip, atsidariau sąrašą, nepamačiau savęs, nustebau kažkiek. Kaip bebūtų, manau, kad sezono galas man buvo tikrai geras, demonstravau gan kokybišką krepšinį. Na ką, susiskambinome, pakalbėjome, pasakė treneris, kad nori šiuo metu matyti jaunesnius žaidėjus ir daugiau mažiau viskas pasidarė aišku.

Žinoma, žiūriu nuotraukas, video, kažkiek keista, kai visi laksto, o tu ne, nors tuo pačiu metu esi Palangoje. Bet sakau, pakalbėjome ir atėjo aiškumas. Nesinori tos temos aštrinti, nes ten nieko aštraus ir nėra.“

Žinoma, žiūriu nuotraukas, video, kažkiek keista, kai visi laksto, o tu ne

Tad kol rinktinės kandidatai pluša prie jūros, M.Kuzminskas artėjančiam sezonui rengiasi savarankiškai. Praėjusiam sezonui jau įsibėgėjus puolėjas persikėlė į „Lokomotiv“ ekipą iš Pirėjo „Olympiakos“ ir Krasnodare sutiko gerai pažįstamą Mantą Kalnietį. Gynėjas, dideliam M.Kuzminsko džiaugsmui, liks Rusijos komandoje ir kitą sezoną.

„Faina! Smagu, kuomet lietuvis yra komandoje. Milane buvo Mantas su Artūru, paskui liko tik Artūras, dabar vėl su Mantu. Apskritai mus suveda gyvenimas, nes žaidėme kartu ir „Žalgiryje“, ir „Olimpia“, ir „Lokomotiv“, ir rinktinėje. Visur kartu, tai iš kolegų statuso perėjome į draugų. Ir geresnius, ir blogesnius momentus išgyventi kartu yra daug lengviau“, – pasakojo M.Kuzminskas.

lokobasket.com nuotr./Mindaugas Kuzminskas
lokobasket.com nuotr./Mindaugas Kuzminskas

Kai puolėjas iš Pirėjo persikėlė į Krasnodarą, Rusijos komandos laivas jau skendo Europos taurės grupių etape.

M.Kuzminskas su naujaisiais komandos draugais situacijos stebuklo sukurti nesugebėjo ir „Lokomotiv“ ekipa, nors buvo viena turnyro favoričių, sensacingai krito jau grupių etape.

Dabar M.Kuzminskas sako, kad galbūt reikėjo priimti kiek kitokius sprendimus: „Man iš tikro gaila, nes Krasnodaras dar praėjusią vasarą manęs norėjo, bet sezoną pradėjau Pirėjuje. Gal reikėjo tam žingsniui pasiryžti anksčiau ir gal viskas būtų pasisukę kitaip... Kai atvažiavau žaisti į Krasnodarą, buvo likusios tik kelerios rungtynės, vienas jų pralaimėjome ir viskas baigėsi, bet po to VTB lygoje buvome nepralaimėję gal du mėnesius. O VTB Europoje, pagal pajėgumą, manau, yra antra po ACB.“

Iki koronaviruso pandemijos „Loko“ VTB lygos lentelėje buvo užkopusi į trečiąją vietą, bet jau kitą sezoną Rusijoje, panašu, atsiras ir trečias banginis, galėsiantis kąsti į kulną Maskvos klubams CSKA ir „Chimki“. Tai Sankt Peterburgo „Zenit“ klubas, į savo gretas pasikvietęs ne tik gerą M.Kuzminsko bičiulį Artūrą Gudaitį, bet ir KC Riversą, Keviną Pangosą, Billy Baroną, jiems diriguos Europos krepšinyje gerą įvaizdį turintis Xavi Pascualis.

„Scanpix“ nuotr./Artūras Gudaitis
„Scanpix“ nuotr./Artūras Gudaitis

„Jų galimybės nerealiai didelės, kuo daugiau tokių jėgų Europoje atsiranda, tuo daugiau laimi žiūrovai, nes nuo to tik įdomiau. Nesinorėtų, kad čia būtų vienadienis projektas. Žiūrint į komandas, kurios kažką laimi, jose būna ilgalaikė vizija, branduolys ir t.t. Jei jiems tas pavyks, ten turėtų būti dar viena stipri krepšinio jėga Europoje“, – įsitikinęs M.Kuzminskas.

Pernai, kai „Lokomotiv“ vyko žaisti Europos taurės rungtynių į Vilnių, M.Kuzminsko komandoje dar nebuvo, tačiau ateinantį sezoną jis jau sės į lėktuvą, skraidinsiantį gimtinės link. Tik susitiks jis ne su „Rytu“, o su Panevėžio „Lietkabeliu“, kuris Europos taurėje pakeitė FIBA Čempionų lygą pasirinkusius Lietuvos vicečempionus.

„Geras klausimas, – paklaustas, kaip seniai teko žaisti Panevėžyje, susimąstė M.Kuzminskas. – Su rinktine tai teko, bet su klubu... Gal tik „Žalgirio“ laikais. Visada, kai žaidi užsienyje, norisi patekti į grupę su Lietuvos komanda. Tada grįžti, pasimatai su artimaisiais, savos salės, kitos emocijos. Pagaliau pavyko. Grįšiu ne į gimtąjį miestą, ten tik nusileisiu, bet paskui važiuosim į Panevėžį.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Kuzminskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Kuzminskas

M.Kuzminskas nesiryžo vertinti „Ryto“ sprendimo palikti Europos taurę, tačiau yra įsitikinęs, kad tam priežasčių klubas turėjo.

„Aš per daug nežinau vidaus, žinau tiek, kiek perskaitau, ką jūs parašote. Iš vienos pusės, ką Rolandas Jarutis sako, atrodo, kad žingsnis logiškas, iš kitos pusės, pasižiūri apžvalgas ar podkastus, kurie populiarūs, galvoji, kad gal reikėjo Europos taurėje likt. Bet matom, kad nemažai klubų eina į Čempionų lygą, reiškia, kažkuo yra priviliojami“, – svarstė „Lokomotiv“ puolėjas.

Vis dėlto, jei ant stalo gulėtų du identiški pasiūlymai, M.Kuzminskas parašą veikiausiai raitytų ant sutarties su klubu, kuris varžosi Europos taurėje.

Jei „Rytas“ sprendė dilemas dėl to, kuriame turnyre varžytis, tai Kauno „Žalgiris“ pastaruoju metu dėlioja ateities planus, iš kurių teko išbraukti kertinę Šarūno Jasikevičiaus pavardę. Lietuvos čempionai svarbų ėjimą jau padarė – pasamdė 38-rių austrą Martiną Schillerį.

Kai žiniasklaidoje mirgėjo įvairių trenerių pavardės, M.Kuzminskas sako nenutuokęs, kad „Žalgiris“ triušį trauks iš skrybėlės, pažymėtos G lygos logotipu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Martinas Schilleris
AFP/„Scanpix“ nuotr./Martinas Schilleris

„Aš nesitikėjau tokio sprendimo, manau, kad „Žalgirio“ prioritetai irgi buvo kiek kitokie. Pats Paulius Motiejūnas sakė, kad čia nebuvo planas „A“. Bet dabar bet kokiam treneriui, atėjus į „Žalgirį“, bus žiauriai sunku. Atėjus po Šarūno Jasikevičiaus kiekvienas treneris būtų po padidinamuoju stiklu. Kiekvienas pralaimėjimas bus lyginamas su Jasikevičiumi, ta kėdė yra labai karšta, tad jiems kažką pasikviesti buvo labai sunku, nepaisant to, koks gerai atrodantis klubas yra „Žalgiris“, – įsitikinęs M.Kuzminskas.

Apie M.Schillerį daug pasakyti M.Kuzminskas negali, tačiau gali papasakoti, ko „Žalgiriui“ tikėtis iš kito naujo veido – Augustine'o Rubito.

Su šiuo sunkiojo krašto ir vidurio puolėjo pozicijose galinčiu žaisti aukštaūgiu lietuvis dalinosi rūbine Pirėjuje. M.Kuzminskas dar nebuvo perskaitęs naujienos apie buvusio bendražygio persikėlimą į Kauną, kai sulaukė kelių skambučių su klausimais apie naujoką.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Augustine'as Rubitas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Augustine'as Rubitas

„Labai faina, kad jis atvyksta į Kauną, nes aš visada vertinu kiekvieną žaidėją pagal tai, koks jis yra žmogus, kaip jis įsilies į komandą. Rūbinėje jis bus tikrai ramus, per daug triukšmo nekeliantis bičas, profesionalas, labai prisižiūrintis kūną. Jis gali būti pavyzdys ir jaunimui, kaip reikia skirti dėmesio sau.

Aikštelėje, kad ir „Olympiakos“ komandoje, jo statistika nebuvo įspūdinga, bet daug yra dalykų, kuriuos jis padaro be statistikos: geros užtvaros, didelė jėga, gera gynyba. Kalbant apie galimus minusus, tai gal, kaip centras – kiek per žemas, kaip ketvirtas numeris – nėra toks mobilus. Bet visumoje, mane nustebino toks pirkinys. Kiek girdėjau, tai ir pernai juo domėjosi „Žalgiris“, – pasakojo M.Kuzminskas.

Rūbinėje jis bus tikrai ramus, per daug triukšmo nekeliantis bičas

Ir jei A.Rubitas yra dar Šaro nužiūrėtas pirkinys, tai kitas „Žalgirio“ naujokas priekinėje linijoje Joffrey Lauvergne'as – kiek kitokio tipo krepšininkas.

„Iš vienos pusės, tai yra didelis vardas, iš kitos pusės, jis nėra senas ir turi daug ambicijų įrodyti. Jis buvo geruose klubuose, gal ne taip gerai visur pasisekė. Sunkiai nuspėjama. Jam čia gali būti žiauriai gerai, jis Kaune gali susprogti ir grįžti į patį aukščiausią lygį arba visi kaip tik dės daug vilčių, o bus vidutinis žaidėjas. Bet čia daug kas priklauso nuo trenerio“, – kalbėjo M.Kuzminskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas