Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 16

M.Pocius apie NBA skauto poziciją: „Svajonių darbas, bet yra ir kita medalio pusė“

Balanso tarp šeimos ir darbo ieškojęs „Denver Nuggets“ skautas Martynas Pocius prieš trečiosios atžalos gimimą nusprendė grįžti gyventi į gimtinę. Vilniuje įsikūręs specialistas 15min laidoje PIKENROLAS papasakojo apie naujas savo darbo užduotis, skauto darbo specifiką ir Eurolygos žaidėją, kuris turėtų didžiausią vaidmenį NBA.

Nuo 2017-ųjų metų „Denver Nuggets“ skautu dirbantis buvęs Lietuvos rinktinės krepšininkas Martynas Pocius praėjusį birželį iškovojo NBA čempiono žiedą, kai Nikola Jokičiaus vedama komanda pirmenybių superfinale 4-1 pranoko „Miami Heat“.

Tai – pirmasis NBA titulas Kolorado valstijos komandos istorijoje, kuri skaičiuojama nuo 1967-ųjų.

„Man pasisekė patekti į organizaciją, kurios kryptis ėjo į viršų, – 15min laidoje PIKENROLAS sakė 37-erių metų vilnietis. – Smagu būti to dalimi. Aš krepšinį išmokau iš kitos pusės, kaip viskas veikia. Būčiau ar nebūčiau klube, manau, kad komanda vis tiek būtų pasiekusi tą patį, bet smagu būti maža „Nuggets“ dalimi, kažkiek prisidėti, stebėti visą procesą, kaip komanda užaugo ir pribrendo iki čempionų titulo.“

Vis dėlto „Nuggets“ biure po čempionų titulo liko vienas lietuvis – generalinio direktoriaus asistentas Tomas Balčėtis, tuo metu šeimos pagausėjimo sulaukęs Martynas grįžo į tėvynę ir iš profesionalių NBA krepšininkų tapo tarptautinių krepšininkų skautu.

Kaip 15min atskleidė pats M.Pocius, šį sprendimą daugiausiai lėmė noras skirti daugiau laiko šeimai. Vos prieš du mėnesius Martynas su žmona Viktorija susilaukė trečiosios atžalos.

„Balanso tarp šeimos ir darbo ieškojimas – pastovus konfliktas mano galvoje, – 15min laidoje PIKENROLAS sakė Martynas Pocius. – Kaip suderinti šį darbą su šeimyniniu gyvenimu? Kelionės po Ameriką ir NBA rungtynių stebėjimas yra svajonių darbas, ypač jei esi viengungis. Kelionės, geri miestai, geri viešbučiai ir vakarienės... Tai – faina ir smagu. Galiausiai – gauni pinigus už krepšinio rungtynių žiūrėjimą. Bet yra kita medalio pusė, kurią pajaučiau praeitą sezoną, kai skautinau NBA žaidėjus. Tu pastoviai esi išvykęs. Jeigu „Nuggets“ žaidžia namuose, aš irgi būdavau namuose, jei „Nuggets“ išvyksta, tuomet skrendu paskui arba skrendu kažkur kitur žiūrėti kitų NBA rungtynių.

Atsiverčiu „Marriott“ programėlę ir matau, kad beveik pusę naktų į metus praleidau ne savo lovoje namuose, o viešbutyje. Matau, kad vaiką auga, o jiems reikia tėčio. Tai – pastovus konfliktas mano galvoje. Kaip savęs nepamesti kaip tėčio ir vyro, bet ir atlikti savo darbą gerai? Visada vis tiek tenka kažką aukoti – kažkiek šeimos, kažkiek darbo. Jei būčiau be šeimos, galėčiau keliauti pastoviai ir daryti savo darbus.

Aš esu praleidęs per daug gimtadienių ir Kalėdų. Vaikai auga, o tu nebūni savo vaiko gyvenime. Tiesiog skauda širdį. Grįžimas į Lietuvą buvo didelė dalis to, jog noriu daugiau laiko skirti savo šeimai, o dirbant iš Lietuvos mano dienotvarkė yra aiškiai sudėliota.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Martynas Pocius
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Martynas Pocius

„Mano dabartinė rutina – nuvežu vaikus į darželį, o tuomet grįžtu namo ir dirbu iki 15 valandos. Dirbdamas išsijungiu visus telefono pranešimus, kad tai manęs neblaškytų. Sėdžiu ir dirbu – rungtynes žiūriu, rašau raportus. Tuomet paimu vaikus iš darželio, nuvežu į būrelius, kol jie būrelyje – lendu į telefoną ir toliau dirbu. Bet aš bent dabar galiu vežioti savo vaikus į darželius ir būrelius, pasikalbėti su jais ir praleisti laiko, mes galime kartu leisti vakarus, galiu juos suguldyti į lovas. Vakar vyko LKL rungtynės, bet nusprendžiau nežiūrėti ir įsijungėm „Grinčą“. Kartais turi aukoti darbą dėl šeimos. Galiausiai – juk tai yra tik darbas“, – sakė M.Pocius. – Padeda tai, jog su savo žmona apsivedėme tuomet, kai aš dar žaidžiau ir ji žino krepšininko rutiną. Visas gyvenimas sukasi aplink tave, kaip apie krepšininką. Krepšininko karjera baigėsi, galvoji, kad gyvenimo kelias pasuks kažkur kitur, bet vėl įnėriau į krepšinį. Žmona buvo tam nusiteikusi, o to palaikymo šiame darbe labai reikia. Visko būna – ir šilto, ir šalto, bet reikia daug kalbėtis ir vienas kitą palaikyti, pastoviai ieškoti kompromisų. Manau, kad tai padaryti yra įmanoma.“

M.Pociaus namuose visada yra įjungtas krepšinis, o beveik šešerių metų sūnus ėmė lankyti ir krepšinio treniruotes Vilniuje.

„Jis žino beveik visus NBA žaidėjus, nes mūsų namuose krepšinis praktiškai visada įjungtas – NBA, Eurolyga. Tik kartą per savaitę randu laiko visiems kartu pasižiūrėti filmą. Jis žiūri ir domisi, nes krepšinis visada įjungtas“, – apie sūnų kalbėjo tarptautinis „Nuggets“ skautas M.Pocius.

Martynas Pocius 15min laidoje PIKENROLAS pasakojo apie savo darbo specifiką, darbingą rytą po iškovoto NBA titulo ir vieną Eurolygos krepšininką, kuris galėtų būti sėkmingas NBA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas