Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 06

Mačą su Lietuva aštuntfinaliu pavadinęs prancūzas negali pamiršti Lietuvos himno

Nenugalėta ir taikli Prancūzijos rinktinė atvyko į Nandzingą, kitaip vadinamą Nankinu, kur ji turi galimybes iš pasaulio čempionato eliminuoti Lietuvos krepšininkus. Treneris Vincent'as Collet ne kartą yra šventęs pergalę prieš Lietuvos komandą, o dabar vėl lyg tyčia jis su savo talentais iš NBA stovi Lietuvos kelyje Kinijoje.
Vincent'as Collet
Vincent'as Collet / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

V.Collet Prancūzijos rinktinę vairuoja jau dešimt metų.

Per juos 56 metų treneris lipo ant sidabrinės pakylos Kaune per 2011 metų Europos pirmenybes, nurungė Lietuvą 2013 metų Europos čempionato finale dėl aukso, vėl įveikė lietuvius praėjusiame pasaulio čempionate 2014 metais mače dėl bronzos, o 2015 metų Europos pirmenybių finiše Lilyje stovėjo ant bronzinės pakylos – laipteliu žemiau nei Lietuvos komanda.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vincentas Collet
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vincentas Collet

2016 metų Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse, kai Prancūzijai paskutinį kartą atstovavo Tony Parkeris, ir 2017 metų Europos pirmenybėse prancūzai, kaip ir lietuviai, nepasiekė didžiojo ketverto.

Dabar Lietuvos ir Prancūzijos dvikova vėl turi didelę reikšmę, nors komandos fechtuosis antrojo etapo pirmajame mače.

Iš Šenzeno su trimis pergalėmis, pasiektomis prieš Vokietiją, Jordaniją ir Dominikos Respubliką, atvykusi Prancūzija gali užsitikrinti vieną iš dviejų naujai sudarytos L grupės bilietų į ketvirtfinalį jau šeštadienį, jei įveiks Lietuvą.

Mūsų šalies krepšininkams, pirmajame etape Donguane laimėjusiems du mačus iš trijų, žūtbūt reikalinga pergalė prieš Prancūziją šeštadienį 15 val. prasidėsiančiame mače Nandzinge.

Ten bus sunku, nes Prancūzija išrikiuos ne tik geriausiai besiginantį praėjusių dviejų NBA sezonų žaidėją Rudy Gobert'ą, bet ir toliašaudę artileriją – visada atletiškumu garsėjusi „Le Blues“ šįkart pirmauja planetos pirmenybėse pagal tritaškių taiklumą (52,6 proc.).

Be abejo, patyręs strategas nėra silpniausia prancūzų grandis, juo labiau, kad jam talkina Prancūzijos krepšinio legendos – Borisas Diaw ir Laurentas Foirest'as.

Kokios nuodus šįkart Lietuvos komandai ruošia Prancūzijos rinktinės kardinolas?

Apie tai – trumpas pokalbis su Prancūzijos treneriu V.Collet rungtynių su Lietuva išvakarėse.

– Treneri, kokią išvydote Lietuvą šiame pasaulio čempionate?

– Lietuva – labai gera komanda. Žinome, kad rytoj mūsų laukia itin sunkus mačas. Be to, tai beveik atkrintamosios rungtynės. Australija įveikė Lietuvą, mes žinome, kad ir mums bus sunku nugalėti Australiją, tad mačas su Lietuva bus tarsi aštuntfinalis.

– Kas jums labiausiai krenta į akis kalbant apie Lietuvos rinktinę – priekinės linijos žaidėjai Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis?

– Žinoma, jie labai įspūdingi. Tačiau krašto puolėjai yra labai geri. Marius Grigonis šiemet daro didelius darbus, Edgaras Ulanovas irgi atrodo įspūdingai. Tai – nauji žaidėjai, kurie anksčiau nebuvo tokie. Laukia kietos rungtynės. Turbūt netrūks fiziškumo, bet rungtynės buvo gražios, neabejoju.

VIDEO: V.Collet komentaras prieš rungtynes su Lietuvos rinktine

– Daug žmonių sako, kad Mantas Kalnietis yra Lietuvos rinktinės smegenys, Australija su Matthew Dellavedova bandė jas atimti ketvirtadienį. Ir jūs turite atletiškų gynėjų. Jų misija bus tokia pati?

– Kaip ir jūs tikitės, – žinoma. Žinome, kad Mantas Kalnietis labai svarbi Lietuvos rinktinės žaidimo dalis, bet ne jis vienas. Tačiau, aišku, mes bandysime jį sustabdyti.

– Ar Prancūzijos rinktinės žaidimas gerėja pasaulio čempionato metu?

– Manau, kad žaidžiame gerai. Tačiau kol kas nežaidėme su tokio lygio varžovais. Suprantame, kad šeštadienį laukia kitokios rungtynės – jos bus žymiai sudėtingesnės nei praėjusios dvejos. Tačiau mano žaidėjų grupė yra jauna – ji tobulėja čempionato metu.

VIDEO: R.Gobertas apie artėjančias rungtynes prieš Lietuvos rinktinę

– Kokia jūsų paslaptis – jums pavyko į rinktinę suburti visus NBA žaidėjus?

– Manau, kad jie suvokė, kad nori rungtyniauti už savo šalį. Keliaudami į NBA jie galvoja ir apie Prancūziją. Manau, kad šiemet turime labai gražią žaidėjų grupę, kuri puikiai sutaria. Atrodome įdomiai ir tikimės, kad galime nuveikti ir su šia karta. Borisas Diaw ir Tony Parkeris laimėjo medalius, o dabar tai gali padaryti ir nauja komanda. Kol kas ji dar nieko neįrodė. Ji vis dar tobulėjimo procese, bet mes esame ambicingi.

VIDEO: N.Batumas apie artėjančias rungtynes prieš Lietuvos rinktinę

– Esate patyręs treneris. Kokie jūsų ryškiausi prisiminimai iš dvikovų su Lietuva?

– Pirmiausia, žinoma, Europos čempionato finalas (2013 m.). Antra, Europos pirmenybės Vilniuje (Prancūzija žaidė ir Šiauliuose, Vilniuje, ir Kaune). Tačiau kalbu ne tik apie rungtynes. Man labai įsiminė ir Lietuvos himnas. Niekada jo nepamiršiu.

VIDEO: „Rinktinė 2019“: smūgis Lietuvos ambicijoms ir svajoms pasaulio čempionate

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito