Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 12

Madride pagerbtas J.Mačiulis sulaukė L.Dončičiaus kvietimo į Dalasą

Šešis kartus per karjerą prieš NBA klubus žaidęs Jonas Mačiulis antradienį viešėjo Madride, kuriame jau kaip žiūrovas stebėjo vietos „Real“ pergalingą akistatą prieš „Dallas Mavericks“. Legendinis šalies krepšininkas 15min pasakojo apie šio mačo užkulisius, karališko klubo suorganizuotą pagerbimą ir iš Lukos Dončičiaus gautą kvietimą atvykti į Teksaso valstiją.

Jono Mačiulio vizitas „WiZink Center“ arenoje per Madrido „Real“ ir „Dallas Mavericks“ rungtynes, kuriose įvyko Lukos Dončičiaus sugrįžimas į Ispanijos sostinę, buvo planuojamas jau seniai, paties krepšininko iniciatyva dar per Eurolygos finalo ketvertą Kaune, kuriame viešėjo ir karališkojo klubo galvos.

Tai buvo 92-asis mačas istorijoje, kai NBA klubai žaidžia tarpusavio mačus su Eurolygos ekipomis, ir vos pirmasis šių lygų komandų susitikimas per pastaruosius septynerius metus.

Tokio pobūdžio rungtynes triskart 2007-aisiais žaidė Kauno „Žalgiris“, o po metų į Ameriką vyko ir tuometis Vilniaus „Lietuvos rytas“.

„Tai yra noras atvežti NBA žvaigždes į Europą, o vienas didžiausių argumentų – finansai, kadangi atvažiuoja Luka Dončičius, o visi nori į jį pasižiūrėti, – 15min portalui sakė Jonas Mačiulis. – Žinoma, svarbios yra ir sąsajos, juk „Dallas Mavericks“ neskrido žaisti draugiškų rungtynių į Atėnus ar Milaną. Pamenu, kai žaidžiau Milane „Olimpia“ komandoje, tai mes žaidėme priešsezoninį susitikimą su „New York Knicks“ vien dėl Danilo Gallinari. Tai pritraukia žiūrovų, kuriems patinka visas šou, rungtynės bei bendros nuotraukos. Tai savotiškas duoklės atidavimas sirgaliams. Kitas momentas – NBA klubams aktualu yra išsibandyti kai kuriuos savo žaidėjus, naujokus ar dvišales sutartis su klubu turinčius krepšininkus prieš oficialaus sezono startą.“

Rungtynės Madride sulaukė didžiulio ažiotažo – sugrįžęs Slovėnijos vunderkindas Luka Dončičius sutraukė net 12763 žiūrovus, tarp kurių – ir „Real“ futbolo komandos žvaigždės Toni Kroosas, Thibaut Courtois, ir ne vieną skambią pergalę nukalę buvę Madrido ekipos krepšininkai ir geri L.Dončičiaus bičiuliai Anthony Randolphas, Trey Thompkinsas, Felipe Reyesas, Novica Veličkovičius, Salahas Mejri bei lietuvis J.Mačiulis.

Ši kviestinė publika sulaukė vardinių mačo marškinėlių, ant kurių įamžinti abiejų komandų pavadinimai ir šių rungtynių data.

„Gražus pagerbimas žaidėjų, kurie yra žaidę kartu su Luka Dončičiumi, – 15min sakė J.Mačiulis. – „Real“ yra vienas tų Europos klubų, kuris supranta ir vertina savo buvusius žaidėjus, ypač tuos, kurie yra kažką laimėję. „Real“ vertina, kviečia ir bando įtraukti į visokius dalykus. Manau, kad tai yra normalu ir viskas yra labai gerai. Tai – NBA pavyzdys. O mums, žaidėjams, dėl to yra labai smagu.“

BC „Real Madrid“/Luka Dončičiaus sugrįžimas į Madridą
BC „Real Madrid“/Luka Dončičiaus sugrįžimas į Madridą

Traukos centru tapęs L.Dončičius šiose parodomosiose rungtynėse žaidė vos 5 pirmąsias minutes, per kurias įmetė 3 tritaškius iš 5 ir surinko 9 taškus.

Net 17 žaidėjų rotavęs „Mavericks“ vyriausiasis treneris Jasonas Kiddas galiausiai 123:127 krito prieš „Real“ ekipą, kurioje gausų minučių kiekį žaidė ir svarbiausi ekipos krepšininkai – Guerschonas Yabusele (33 min.), Vincentas Poirier (28 min.), Rudy Fernandezas (27 min.), Facundo Campazzo (25 min.) ir Džananas Musa (24 min.).

„Rungtynės prasidėjo tritaškių lietumi, juokais ir gera nuotaika. Šie atletai turi savo ambicijas, tad ir draugiškuose mačuose pasirodo noras laimėti. Paskutines penkias minutes vyko tikros rungtynės, Facundo Campazzo ėmė siausti, o „Real“ sugrįžo į mačą. Man patiko šis renginys“, – sakė J.Mačiulis.

Lietuvos sirgaliams į akis krito kamerų objektyvuose užfiksuotas šiltas J.Mačiulio pokalbis su L.Dončičiumi. Šie krepšininkai „Real“ marškinėlius kartu vilkėjo 2015–2018 metais.

„Pasveikinau Luką su piršlybomis, pakalbėjome, kaip kam sekasi. Mano žmona bendraudavo su Anamaria (L.Dončičiaus sužadėtine – aut. past.), tai pasikalbėjome apie šeimas, kaip sekasi vaikams, juk senokai jau nesimatėme. Dar mane pagyrė, kad dabar gerai atrodau, tikrai geriau nei žaisdamas „Real“ komandoje (juokiasi)“, – pokalbio esmę 15min pasakojo J.Mačiulis.

Ir šios ištraukos pabaigoje matyti, kai L.Dončičius atkreipia dėmesį į raumeningas lietuvio rankas.

„Kas vyko rungtynėse, tas vyko rungtynėse, o kas po jų – istorija nutyli“, – šyptelėdamas apie vakarinį pasibuvimą nedaugžodžiavo J.Mačiulis.

Kėdainių „Nevėžio-Optibet“ komandos sporto direktorius ne pirmą kartą matomas išreiškiant palaikymą L.Dončičiui. Jis ir Lietuvos nesėkme prieš Slovėniją pažymėtame olimpiniame atrankos finale Kaune lankėsi su L.Dončičiaus pavarde pažymėtais „Mavericks“ marškinėliais.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Jonas Mačiulis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Jonas Mačiulis

Trejus metus Madride su L.Dončičiumi praleidęs J.Mačiulis 15min pasakoja apie jų tarpusavio ryšį.

„Pabendraujame su Luka, bet dabar prie jo yra labai daug stovinčių ir norinčių bendrauti žmonių, tad stengiuosi nelįsti į akis. Kartais susirašome, pasveikiname vienas kitą su gimtadieniu. Bendravimas nėra kaip geriausių draugų, bet ryšys išlikęs. Mes juo rūpinomės, kai jis žaidė Madride – ir prižiūrėjome, ir velnių davėme. Visko buvo, – šyptelėjęs sakė J.Mačiulis. – Jis dabar yra vienas žinomiausių sportininkų pasaulyje ir negali niekur išeiti į viešumą. Nėra lengva, Luka dabar yra atsiribojęs ir bando per daug nesirodyti. Reikia suprasti tai, jog jis gyvena kitokį gyvenimą.“

J.Mačiulis atskleidė, jog Madride sulaukė L.Dončičiaus kvietimo atvykti į Dalasą ir tą veikiausiai padarys jau šį sezoną.

„Jis kviečia atvykti pas jį į Dalasą, sakė viskuo pasirūpins ir kartu pabūsime. Noriu ten nuvykti. „Mavericks“ dabar dirba ir vienas buvęs „Real“ masažuotojas, kurį aš pažįstu. Pakalbėjome, pabendravome ir sakiau, kad pabandysiu atvykti šį sezoną, jei viskas bus gerai“, – sakė legendinis Lietuvos rinktinės žaidėjas.

„Scanpix“/AP nuotr./Russellas Westbrookas ir Jonas Mačiulis
„Scanpix“/AP nuotr./Russellas Westbrookas ir Jonas Mačiulis

Pats J.Mačiulis net šešis kartus per karjerą žaidė prieš NBA klubus.

Kauno „Žalgiriui“ atstovavęs J.Mačiulis 2007-ųjų metų spalį per penkias dienas sužaidė trejas rungtynes su NBA komandomis „Golden State Warriors“, „Toronto Raptors“ ir „Washington Wizards“, kuriam atstovavo ir lietuvis Darius Songaila.

„Man įstrigo pirmieji susitikimai su NBA klubais. Pamenu, kai dar 2005-aisiais buvo kalbų, jog man vertėtų save pasitikrinti NBA naujokų biržoje, tad 2007-aisiais norėjosi pasivaržyti prieš NBA komandas – galiu žaisti, ar ne?“ – pasakojo J.Mačiulis.

Tuomet 22-ejų puolėjas tikrai įrodė, jog gali varžytis su NBA talentais, per trejas rungtynes fiksavęs 17,7 taško ir 6,7 atkovoto kamuolio vidurkius.

2010-aisiais metais lietuvis su Milano „Olimpia“ madų sostinėje priėmė vietinės žvaigždės Danilo Gallinari atstovaujamą „New York Knicks“. 2015-aisiais metais Madride jis priėmė „Boston Celtics“, o 2016-aisiais – „Oklahoma City Thunder“ su Domantu Saboniu.

„Dar įsiminė mačas su „Celtics“, kai man praskėlė antakį ir dėl to nebaigiau rungtynių. Bet šiaip mačai su NBA klubais yra eilinės rungtynės. Jie tokie patys žmonės, kaip ir mes, tad eini žaisti, kauniesi ir bandai laimėti, – dėstė J.Mačiulis. – Nors tai draugiški mačai, bet visi nori laimėti. Pamenu, kai dvikovos su „Thunder“ metu per ilgąją pertrauką Pablo Laso ragino mus žaisti stipriau ir laimėti, o pabaigoje mes pergalę ištraukėme. Tiek žaidėjai nori įrodyti, kad gali žaisti prieš NBA krepšininkus, tiek P.Laso norėjo įrodyti, jog gali varžytis su NBA strategais. Visi turi savų priežasčių, kodėl jie nori laimėti.“

VIDEO: PIKENROLAS: istorinis D.Zavacko ėjimas, „Ryto“ paieškos ir K.Evanso sugrįžimas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas