Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 07 01

Maloniai nustebintas Dainius Adomaitis nieko nelaukęs kimba į naujus darbus

Lietuvos rinktinė – per sunkus varžovas Vengrijai. Tiesiogine to žodžio prasme. Nacionalinės komandos ąžuolai nusvėrė svarstykles į užtikrintą lietuvių pergalę Budapešte 73:50. Pirmasis pasaulio čempionato atrankos etapas baigtas neišbarsčius nė taško. Dainius Adomaitis liko maloniai nustebintas. O dabar jis gali ramia širdimi kibti į naujus darbus.
Dainius Adomaitis
Paskutinis išbandymas: Vengrija - Lietuva / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Dainius Adomaitis savo žaidėjams nubraižė labai aiškius derinius, kurių finalinėje fazėje kamuolys dažniausiai atsidurdavo po krepšiu.

Jonas Valančiūnas, Domantas Sabonis ir Artūras Gudaitis taip dominavo baudos aikštelėje, kad antrajame ketvirtyje vienintelis Mindaugas Kuzminskas – labiau perimetro žaidėjas, be aukštaūgių dar pelnė rinktinei taškus.

Stojanas Ivkovičius bandė vienokius, bandė kitokius variantus, bet lietuviai juos išvartė kaip kuoliukus. Iš ankštos „Tuskecsarnok“ arenos išsiveržė lietuvių raumenys.

Ir Lenkijoje, ir Vengrijoje jautėmės kaip namuose. Kartais net suabejodavau, kur žaidžiame.

Dainius Adomaitis ramus grįžta namo – Lietuvos rinktinė laimėjo visas šešerias pirmojo etapo rungtynes ir visas jas nusineša į antrąjį, kur mūsiškiams tai suteiks persvarą prieš tris naujus priešininkus – Italiją, Kroatiją ir Nyderlandus.

Bet trenerio darbai nesibaigia. Jau pirmadienį D.Adomaitis planavo nerti į savo naują darbovietę – „Ryto“ klubą.

– Turbūt nuotaika po tokių rungtynių kuo puikiausia?

– Labai nebloga. Padarėme tai, ką turėjome padaryti. Svarbiausia, kad yra 6-0. Labai noriu padėkoti žaidėjams, kad atvyko pasiruošę ir atidirbo labai profesionaliai. Ačiū fanams, kurie kuria atmosferą. Ir Lenkijoje, ir Vengrijoje jautėmės kaip namuose. Kartais net suabejodavau, kur žaidžiame.

– Turbūt dar sykį įsitikinome Lietuvos rinktinės jėga po krepšiu?

– Manau, šia tema kalbėsimės dažnai. Turėjome persvarą 3-5 pozicijose ir bandėme ją išnaudoti. Aišku, žaidimas tada ne toks dinamiškas, klampesnis, ypač su tokia komanda kaip Vengrija, kuri norėdavo mus į tokį žaidimą įvelti.

– Treneri, su žalgiriečiais ar be žalgiriečių, su vengrais ar su ispanais, tas mūsų veidas turbūt nesikeis – kelią į pergales tiesime per priekinę liniją?

– Žinoma, kad taip. Žinoma, kad taip.

Persvara su Domu ketvirtoje pozicijoje ir JV penktoje visada buvo ir bus. Čia jau turime stiprią pusę, kurią privalome išnaudoti.

VIDEO: Maloniai sutrikdytas J.Valančiūno interviu: dėl tų žmonių mes ir žaidžiame

– Aiškūs varžovai kitame etape: Italija, Kroatija, Nyderlandai. Kaip vertinate kitą grupę?

– Galima sakyti, kad ko tikėjomės, to ir sulaukėme. Kroatų situaciją diktavo tai, kad stipriausi žaidėjai žaidė NBA. Dabar jie prisijungė ir matome visai kitokią komandą.

Tai yra tos naujos sistemos pliusai ir minusai. Stiprios komandos ir vėl yra čia. Čia nebegali žiūrėti į sudėtis. Turi žiūrėti, kas atvažiuoja pas tave ir ruoštis kiekvienoms rungtynėms atskirai.

– Turbūt ne visi supranta, kiek tos visos 6 pergalės bus naudingos rinktinei kitame etape. Koks buvo tas pirmasis etapas siekiant tobulumo?

– Pirmiausia, tie, kurie atvažiavo į langus, per tą trumpą pasiruošimą suvokė, kokia svarbi ta kiekviena treniruotė, kiekvienas blokas darbo ar tai puolime, ar gynyboje. Ir kad žaidėjai turėtų maksimalią koncentraciją treniruotėse.

Nes nebus taip lengva be gerų treniruočių išeiti žaisti. Suprantu, kad 6-0 yra tai, ko norėjome ir tikėjomės. Daug kas sakė, kad lenkai ir vengrai yra silpnos komandos, bet taip nėra. Juk abi rinktinės žaidė Europos čempionate, vengrai pateko į atkrintamąsias, lenkai buvo arti to.

Bet mums daugiau reikia galvoti apie save, ne kitus.

VIDEO: D.Adomaitis: apie rinktinės patikrinimą, padėką ir darbus „Ryte“

– Mums buvo įdomu stebėti, kaip į rinktinę įsilies Domantas Sabonis, kaip sugrįš Mantas Kalnietis, o ką jums buvo įdomiausia patikrinti?

– Įdomiausia buvo patikrinti Domą. Jo ir JV žaidimas kartu, ar Domo kartu su Gudu, buvo įdomiausias. Pasižiūrėti, kaip pavyksta išnaudoti.

Pasiteisino mūsų žaidimas su dviem dideliais, kai Kalnietis vadovaudavo žaidimui. Tas ritmas būdavo lėtesnis, bet mes žinodavome, kur norime atakuoti, kur turi būti kamuolys.

O su Luku aikštėje žaisdavome mobilesniu penketu ir keisdavome žaidimo modelį. Galėjome žaisti visai kitokia sistema.

Buvo daug klaustukų. Pavyzdžiui, Kalniečio situacija, kitų žaidėjų, kurių sezonas baigėsi anksti. Ačiū Evaldui Kandratavičiui, kuris sudarė gerus pasirengimo planus, o žaidėjams ačiū už jų darbą.

– Rinktinės reikalai baigėsi. Kokia bus jūsų vasara? Kada sėsite prie „Ryto“ darbų?

– Rytoj (pirmadienį). Grįžtame vakare ir rytoj kibsime į kitus darbus.

– Kokie pirmieji darbai laukia Vilniuje?

– Keletas žingsnių, kuriuos reikia padaryti. Klubo vadovai jau su tuo dirba. Žiūrėsime. Aišku, pirmiausia, ką norime išlaikyti komandoje. Reikės apsispręsti dėl kai kurių žaidėjų. O didelis darbas laukia su naujų žaidėjų paieška.

VIDEO: D.Sabonį nudžiugino Budapešte susirinkusi visa jo šeima

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas