Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Marijampolė paminės krepšinio mieste 100-metį

Liepos 5 dieną Marijampolės krepšinio bendruomenė susirinks į neeilinį renginį – Marijampolės krepšinio 100-mečio paminėjimo šventę, rašoma pranešime spaudai.
Krepšinio rungtynės Marijampolės Rygiškių Jono gimnazijos aikštėje 1925 metais
Krepšinio rungtynės Marijampolės Rygiškių Jono gimnazijos aikštėje 1925 metais / Organizatorių nuotr.
Temos: 1 Marijampolė

Krepšinio Marijampolėje istorija skaičiuojama nuo 1924 metų liepos 5 dienos, nes tai yra pirmųjų žinomų miesto komandos krepšinio rungtynių data. Prieš 100 metų Šiauliuose liepos 5-7 dienomis vykusioje Lietuvos gimnastikos ir sporto federacijos surengtoje sporto olimpiadoje Marijampolei istorinių rungtynių dalyvėmis tapo Rygiškių Jono gimnazijos mergaičių sporto klubo „Mirga“ krepšininkės.

Olimpiadoje varžėsi ir gimnazijos berniukų sporto klubo „Vaidotas“ nariai, tačiau jie Šiauliuose krepšinio nežaidė. Vaikinai oranžinį kamuolį tikrai paėmė į rankas 1925-aisiais, o išlikusioje istorinėje nuotraukoje yra užfiksuota, kaip jų rungtynes gimnazijos aikštelėje stebi net 2 tūkst. žiūrovų.

„Marijampolė visada buvo ir yra sportiškas miestas, o krepšinis čia žaidžiamas ir mylimas nuo seno, – sakė šventę rengiančios Marijampolės krepšinio federacijos prezidentas Klemencas Agentas. – Pokario metais visa Lietuva palaikė Kauno „Žalgirio“ narius marijampoliečius Juozą Mateiką ir Bronių Gentvainį, vėliau – reprezentacinei šalies komandai atstovavusius Antaną Čižauską ir Vytautą Sarpalių, dar vėliau mūsų miestas davė Lietuvos rinktinei Darių Songailą ir Andrių Giedraitį, visi krepšinio gerbėjai žinojo Aurimą Kiežą, Eglę Šulčiūtę, dabar LKL žaidžia Lukas Uleckas, visi daug tikimės iš Arnoldo Kulbokos ar sparnus už Atlanto pakėlusio Mato Vokietaičio, Lietuvos trijulių rinktinei Paryžiaus olimpinėse žaidynėse gali atstovauti Marijus Užupis. Tai rodo, kad Marijampolėje krepšinio gyvenimas verda nesustodamas, treneriai dirba, auga vis nauji talentingi žaidėjai.

Asmeninio archyvo nuotr./Klemencas Agentas
Asmeninio archyvo nuotr./Klemencas Agentas

Šiais metais turime nuostabią progą – Marijampolės krepšinio 100-metį – padėkoti visiems miesto krepšinio puoselėtojams už darbą, tikriausiai pirmą kartą susiburti visi itin dideliame bendrame rate, prisiminti svarbiausias akimirkas ir didžiausius laimėjimus. Simboliška, kad ir mūsų šventė vyks kino teatre „Spindulys“, kuris yra prie pat miesto sporto lopšiu buvusios Rygiškių Jono gimnazijos bei pirmosios miesto krepšinio aikštelės.“

Iškilmingos šventės metu bus pagerbti net 116 Marijampolės krepšiniui nusipelniusių asmenų.

Renginio metu taip pat bus pristatyta specialiai Marijampolės krepšinio 100-mečiui parengta ir išleista D. Songailos pirmojo trenerio Gintauto Žibūdos knyga apie miesto krepšinio istoriją „Krepšinis Marijampolėje. Istorija, faktai, žmonės“.

Knygos Krepšinis Marijampolėje. Istorija, faktai, žmonės viršelis
Knygos Krepšinis Marijampolėje. Istorija, faktai, žmonės viršelis

„Knygoje surinkta visa Marijampolės krepšinio istorija nuo pat 1924-ųjų, pavyko surasti ir pirmosios „Mirgos“ komandos žaidėjų pavardes. Visi, paimsiantys knygą į rankas, galės susipažinti su mūsų miesto krepšinio istorija, svarbiausiais faktais, didžiausiais laimėjimais ir žmonėmis, kurie vystė šią sporto šaką“, – sakė G. Žibūda.

Organizatorių nuotr./Krepšinio rungtynės Marijampolės Vytauto Didžiojo parke 1941 metais
Organizatorių nuotr./Krepšinio rungtynės Marijampolės Vytauto Didžiojo parke 1941 metais

Po oficialios šventės dalies jos dalyviai išvys filmą „Kapitonas. Pauliaus Jankūno istorija“ ir turės galimybę pabendrauti su filmo režisieriumi Rimvydu Čekavičiumi.

„Šis kūrinys yra ne tik pasakojimas apie krepšininką, tai yra ir labai stipri istorija apie vertybes, kurios svarbios kiekvienam asmeniui, nepriklausomai nuo jo veiklos, – sakė K. Agentas. – Taip pat tai yra ir įžanga į dar vieną Marijampolės krepšinio 100-mečio paminėjimo akcentą – specialiai šiai progai kuriamą dokumentinį filmą, kurį galėsime išvysti rudenį.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus