Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 12

Metų pergalės kalviai: apie dvikovos su „Barca“ kaifą ir pasikeitusį „Žalgirį“

Dar prieš mėnesį Edgaras Ulanovas apnuogino jausmą, tvyrojusį Kauno „Žalgiryje“, vienu tiesiu savikritišku žodžiu „Lūzeriai“. Tačiau per kelias savaites iš pralaimėjimų seriją skaičiuojančios komandos „Žalgiris“ virto Eurolygos favoritų skalpus kolekcionuojančiu klubu.

„Žalgiris“ nebėra bjaurusis Eurolygos ančiukas.

Kauno klubas tokiu buvo, kai klampojo devynių pralaimėjimų serijoje vasario pradžioje, bet dabar iš aukos „Žalgiris“ virto medžiotoju, po kurio kojomis krenta net Eurolygos favoritai.

Nutraukę devynių nesėkmių seriją žalgiriečiai dabar yra laimėję 4 rungtynes iš 5 pastarųjų Eurolygoje, tarp jų ir prieš dvi 1–2 vietas užimančias turnyro komandas: Madrido „Real“ ir „Barcelona“.

Jei Madrido klubas pastaruoju metu kamuojasi krizėje ir dažniau pralaimi, tai penktadienio vakarą Kaune viešėjusi „Barcelona“ per pusantro mėnesio buvo suklupusi tik sykį Ispanijos lygoje, o laimėjusi net 13 rungtynių.

Tačiau penktadienio vakarą „Žalgiris“ 91:84 palaužė Šarūno Jasikevičiaus treniruojamą komandą, pasiekę įspūdingiausią sezono pergalę, kai reikėjo dusyk kilti iš -9 taškais paženklintų duobių ir dantimis bei nagais grįžti į rungtynes.

„Esame lentelės apačioje, bet jei lūzeris toliau lūzeriauja, yra viena. Bet dabar mentalitetas yra teigiamas, – „Žalgirio“ virsmą bandė paaiškinti Edgaras Ulanovas. – Nesvarbu, kad esame paskutiniai. Džiaugiuosi dėl komandos draugų, kurie žengia žingsnius į priekį. Tobulėjimas užsitęsė per ilgai, bet, lyginant pastaruosius kelis mėnesius, tikrai geriau žaidžiame.

Nors lentelės apačioje, svarbu, kad kaunamės ir laimime.“

Dėl tikslumo, „Žalgiris“ tik senoje Eurolygos lentelėje yra paskutinis, 18-as, surinkęs po 7 pergales su Atėnų „Panathinaikos“, kuris yra sužaidęs maču mažiau, bet kurį „Žalgiris“ šį sezoną yra nugalėjęs abu kartus, tad turi visas galimybes nustumti žemiau savęs.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Kitoje lentelėje, kurioje nuo kovo 21 dienos neliks karą Ukrainoje pradėjusios Rusijos trijų klubų bei jų rezultatų, „Žalgiris“ pergale lenkia „Panathinaikos“, kurio laimėjimas prieš „Zenit“ išsibrauks pagal Eurolygos klubų priimtas taisykles.

Be to, pagal naują versiją, suspendavus Rusijos komandas, pergalėmis „Žalgiris“ yra pavijęs ir Vilerbano ASVEL.

Svarbiausia, kad „Žalgiris“ nebėra paskutinis pagal žaidimą, kuriuo pakėlė į euforiją šį sezoną rekordiškai daug (12,6 tūkst.) į „Žalgirio“ areną atėjusių žiūrovų penktadienį per kovą su „Barcelona“.

„Labai ačiū sirgaliams už atmosferą ir klubo darbuotojams už idėją žaisti mėlynai geltonomis aprangomis. Tai buvo labai gražu. Aišku, atvažiavo „Barcelona“, sirgalių buvo daug, o žaisti prieš tokį varžovą vienas malonumas ir iššūkis, – kalbėjo E.Ulanovas po rungtynių, kuriose „Žalgiris“ dėl paramos Ukrainai žaidė Ukrainos vėliavos spalvų apranga. – Kiekvienam sirgaliui, ne tik man, jausmas buvo geras, kad visa salė nusidažė tomis spalvomis. O dar įvykiai – Kovo 11-oji, „Barcelona“.

„Smagi pergalė, – neslėpė ir Lukas Lekavičius, penktadienį išlindęs į spaudos konferenciją iš šalia esančio persirengimo kambario, kuriame per sienas girdėjosi triukšmingi „Žalgirio“ vyrų pergalių šūksniai. Gerai pradėjome, jautėsi, kad turime energijos ir noro.

Gal varžovai kažkiek mus nuvertina. Aišku, Eurolygoje visos komandos stiprios, bet gal mus nuvertina? Mes paskutinėje vietoje, bet einame ir stengiamės kovoti prieš kiekvieną.“

Iš tiesų „Žalgiris“ kovojo su Barselonos žvaigždynu taip, kad didvyrio vardą galima būtų lipdyti daugumai žaidėjų.

E.Ulanovas pagerino du karjeros Eurolygoje rekordus – perėmė net 6 kamuolius ir surinko net 33 naudingumo balus universaliu ir kovingu žaidimu, į kurį tilpo ir 16 taškų, ir 9 atkovoti kamuoliai, ir du įspūdingi blokai buvusiam žalgiriečiui Nigelui Hayesui-Davisui.

„Su Edgaru nėra amerikietiškų kalnelių. Jis buvo iki sausio štilis, o tada – Everestas. Jis visada toks buvo. Gal „Žalgiriui“ reikia galvoti, gal mokėti tik pusę algos, nes žaidžia tik nuo sausio? – juokavo „Barcelona“ treneris Šarūnas Jasikevičius apie E.Ulanovą. – Jis visada pradeda žaisti prieš taurės varžybas, susirenka visus MVP titulus ir eina ilsėtis iki sausio mėnesio.“

Erikas Ovčarenko/BNS/Kauno „Žalgiris“ – Barselonos „Barcelona“
Erikas Ovčarenko/BNS/Kauno „Žalgiris“ – Barselonos „Barcelona“

Be savo rezultatyviausio žaidėjo Eurolygoje, čiurną susižeidusio Tylerio Cavanaugh, rungtynes žaidę žalgiriečiai atsisuko į E.Ulanovą antrojoje mačo pusėje, kai 198 cm ūgio puolėjas ėmė laužtis per brangiausią Eurolygos žaidėją Nikolą Mirotičių ir rinkti taškus.

„Prieš visus motyvacijos daug, – paklaustas, gal prieš Šaro vadovaujamą komandą motyvacija išauga labiau, purtė galvą E.Ulanovas. – Prieš ALBA irgi motyvacija buvo, bet likau nulinis. Ilgas sezonas. Smagu, bet stengiesi pamiršti, kitos rungtynės vėl. Motyvacijos buvo žaisti prieš Mirotičių – kaifas. Mano tikslas ir buvo priversti jį dirbti, tai – aukščiausios klasės žaidėjas. 26 taškai. Būtume pralaimėję, būtume į tai bedę pirštu.”

Erikas Ovčarenko/BNS/Kauno „Žalgiris“ – Barselonos „Barcelona“
Erikas Ovčarenko/BNS/Kauno „Žalgiris“ – Barselonos „Barcelona“

Rezultatyviausias žalgirietis rungtynėse su „Barcelona“ buvo Lukas Lekavičius, pelnęs 22 taškus per dvikovas su savo buvusiais bendražygiais – „Panathinaikos“ yra žaidęs su Nicku Calathesu, o „Žalgiryje“ su Roku Jokubaičiu.

„Smagu žaisti ir prieš Roką, ir prieš Nicką. Motyvacija gal ir buvo papildoma. Stengiuosi kiekvienose rungtynėse“, – sakė L.Lekavičius, pataikęs visus tris tritaškius.

Erikas Ovčarenko/BNS/Kauno „Žalgiris“ – Barselonos „Barcelona“
Erikas Ovčarenko/BNS/Kauno „Žalgiris“ – Barselonos „Barcelona“

Jis žaidė 29 minutes, kas „Žalgirio“ energijos užtaisui nebūdavo būdinga anksčiau, bet išaugęs žaidimo laikas jau tapo natūralus.

„Gal pirmosiose rungtynėse prieš „Fenerbahče“ galvoje buvo klausimas kaip čia tiek daug žaisiu, bet paskui įpratau žaisti po 30 minučių. Tai užsimiršta ir stengiesi kovoti, kiek gali“, – minučių nebeskaičiavo L.Lekavičius.

Joffrey Lauvergne'as per 22 min. pelnė 18 taškų, drauge su Joshu Nebo visiškai užtemdęs buvusį žalgirietį Brandoną Daviesą (2 taškai) ir kitą „Barcelona“ vidurio puolėją Sertacą Šanli (0).

„Kai JoJo prisidėjo, žinoma, atsirado didelė jėga po krepšiu, – su po peties operacijos į krepšinį grįžusiu prancūzu pagerėjusius „Žalgirio“ rezultatus siejo E.Ulanovas. – Tos didelės pergalės prasidėjo jam sugrįžus. Jis pridėjo rotacijos gylio, grįžo pasitikėjimas, laisvumas. Kartais jo net per daug. Mes paskutiniai – bet spaudimo kažkiek nukrenta.“

Erikas Ovčarenko/BNS/Kauno „Žalgiris“ – Barselonos „Barcelona“
Erikas Ovčarenko/BNS/Kauno „Žalgiris“ – Barselonos „Barcelona“

J.Nebo šįkart žaidė mažiau (13 min.), bet jo gniuždantys dėjimai, sugriebus kamuolį tarp „Barcelona“ aukštaūgių, buvo svarbūs psichologiškai rungtynių pabaigoje.

„Nebo epizodai kirto per galvą. Matai, kad žaidėjas alkanas, o maniškiai – ne“, – pareiškė Š.Jasikevičius, po rungtynių akcentavęs, kad kai kurių „Barcelona“ žaidėjų pergalių alkis pradingo po prieš dvi savaites laimėtos Ispanijos Karaliaus taurės.

Erikas Ovčarenko/BNS/Kauno „Žalgiris“ – Barselonos „Barcelona“
Erikas Ovčarenko/BNS/Kauno „Žalgiris“ – Barselonos „Barcelona“

Vienas geriausių sezono rungtynių sužaidė ir Nielsas Giffey, pelnęs 14 taškų, o Artūras Milaknis ne tik įmetė 7 taškus, bet ir atliko 4 rezultatyvius perdavimus – jis su Pauliumi Jankūnu, kaip visada, pasirūpino, kad „Žalgirio“ žaidimo IQ būtų aukšto lygio.

Iš pastarųjų devynerių rungtynių aštuonerias, tarp jų ir Karaliaus Mindaugo taurės finalo ketverte, laimėjęs „Žalgiris“ nebelūzeriauja, o smaginasi.

Dabar jau ir kita, dviguba Eurolygos savaitė, per kurią laukia du mačai Kaune su Pirėjo „Olympiakos“ ir Stambulo „Anadolu Efes“, nebeatrodo baugi.

„Labai daug teigiamų emocijų, – pripažino net santūrusis L.Lekavičius. – Pergalės pasipylė, visi patenkinti, laimingi. Stengiamės eiti kuo toliau.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas