Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 08 01

Metų šuolis: rizikingas sprendimas, virtęs tramplinu iš antros Graikijos lygos į olimpines žaidynes

Vaido Kariniausko kelionė olimpinės svajonės link buvo ilga ir labai nenuspėjama. Akimirką jis dirigavo Kauno „Žalgirio“ atakoms starto penkete Eurolygoje. Jau kitą jis buvo psichologiškai sugniuždytas ant žalgiriečių atsarginių suolo. O vėliau tik prasidedančią savo karjerą reabilitavo antroje Graikijos lygoje. Finišas – paskutinės minutės bilietas į Rio. 24sek prisimena svarbiausius V.Kariniausko kelionės taškus.
Vaidas Kariniauskas
Vaidas Kariniauskas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Debiutas

Pirmąsias oficialias rungtynes pagrindinėje „Žalgirio“ komandoje V.Kariniauskas sužaidė 2013-ųjų spalį LKL čempionate su „Šiauliais“. Per 4 minutes tuomet dar 19-metis įžaidėjas spėjo pelnyti du taškus. Tiesa, iš viso „Žalgiryje“ sužaidęs tris mačus, V.Kariniauskas buvo išnuomotas Panevėžio „Lietkabeliui“, o sezonas dar sausio pabaigoje baigėsi dėl sunkios traumos.

Šansas

2014-2015 metų sezoną V.Kariniauskas pradėjo jau kaip „Žalgirio“ narys. Prieš pat sezoną pagrindiniu įžaidėju turėjęs tapti Maalikas Waynesas netikėtai dėl traumos taip ir nestartavo, todėl „Žalgirio“ įžaidėjo pareigas trumpam perėmė jaunieji V.Kariniauskas ir Lukas Lekavičius.

Vienas vėliau įsitvirtins „Žalgiryje“, atkreips Jono Kazlausko dėmesį ir debiutuos Europos čempionate, o kitas supūs ant suolo, kris į psichologinį nokdauną ir karjerą tęs antroje Graikijos lygoje.

Rekordas

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vaidas Kariniauskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vaidas Kariniauskas

Bet pradžia buvo visai kitokia. Labai graži. Dar sezono pradžioje V.Kariniauskas buvo „Žalgirio“ starto penketo atakų organizatorius, o žalgiriečiai demonstravo patrauklų ir pergalingą krepšinį Eurolygoje. Lapkričio mėnesio rungtynės su „Nižnij Novgorod“ jam buvo kol kas rezultatyviausios per karjerą Eurolygoje – 11 taškų.

Tai, beje, buvo jo tik antrosios rungtynės Eurolygoje. Reguliariajame sezone 8 rungtynes V.Kariniauskas pradėjo starto penkete ir per 18 minučių rinko vid. 4,3 taško bei 1,8 rezultatyvaus perdavimo.

Permainos

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Willas Cherry
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Willas Cherry

Tačiau gruodžio pradžioje „Žalgiris“ pasirašė sutartį su trečiuoju įžaidėju – Willu Cherry, ir prasidėjo Gintaro Krapiko eksperimentai. Atranka buvo negailestinga. Sužaidęs rekordinį minučių skaičių Eurolygoje – 29, pirmojoje „Top 16“ etapo dvikovoje su Stambulo „Galatasaray“ Vaidas pelnė 5 taškus, atkovojo 6 kamuolius ir atliko 4 rezultatyvius perdavimus.

Tačiau per 14 „Top 16“ etapo mačų V.Kariniauskas iš viso pasirodė tik keturiuose, jo minučių skaičius smuko iki vid. 12, rezultatyvumas – 1,8 taško.

Suolas.

W.Cherry ir L.Lekavičius nustūmė V.Kariniauską į trečiojo įžaidėjo vietą. Kadangi G.Krapikas nenorėjo blaškyti komandos su trimis atakų organizatoriais per vienerias rungtynes, Vaidui atiteko tik epizodinis vaidmuo.

LKL atkrintamosiose varžybose jis žaisdavo vos po 6,5 minutės, LKL finale aikštėje iš viso praleido 1 minutę ir 11 sekundžių, nors dar LKL reguliariajame sezone buvo kovų, kai su Vilniaus „Lietuvos rytu“ rungtyniaudavo 24 ar tai 26 minutes.

„Sėdimas buvo. Kai nežaidi, negali jo nebūti. Žaidžiau iki vasario, o paskui išėjo taip, kad treneris turėjo pasirinkti du įžaidėjus, kurie žais. Trimis rotuoti sunku ir treneriui, ir komandai“, – 24sek pasakojo V.Kariniauskas.

Viso gero

Alvydo Januševičiaus nuotr./Gintaras Krapikas
Alvydo Januševičiaus nuotr./Gintaras Krapikas

„Dėkojame Vaidui už jo darbą ir žaidimą bei linkime didžiausios sėkmės tolimesnėje karjeroje!“ – vasarą paskelbė Kauno „Žalgiris“, nutraukęs su V.Kariniausku dar metus galėjusią galioti sutartį.

„Bet su „Žalgiriu“ turėjome puikų sezoną – laimėjome abu titulus. Esu laimingas, kad žaidžiau toje komandoje“, – pykčio ant „Žalgirio“ vadovų nelaiko V.Kariniauskas.

Drąsa

actionimages.gr/Vaidas Kariniauskas
actionimages.gr/Vaidas Kariniauskas

Vaidas priėmė labai nepopuliarų sprendimą – persikėlė ne bet kur, o į antrąją Graikijos lygą. Akivaizdu, kad po tokio sprendimo buvo nurašytas.

„Nelaukiau pasiūlymų – išėjęs iš „Žalgirio“ sutartį pasirašiau per savaitę. Norėjau kažkur ne tai, kad pabėgti, bet išvažiuoti. Pradėti viską iš naujo, – dar vos tik pakviestas į rinktinės stovyklą sakė V.Kariniauskas.

– Taip, tai buvo tikrai rizikingas sprendimas. Daug kas patarė taip nesielgti. Dar negaliu pasakyti, kad tai buvo pasiteisinęs sprendimas. Pasižiūrėsime, kaip atrodysiu rinktinėje, kaip žaisiu kitąmet“.

Nauda

actionimages.gr/Vaidas Kariniauskas
actionimages.gr/Vaidas Kariniauskas

22-ejų krepšininkas žaidė daugiausiai visoje „Kymis“ komandoje (vid. 30 min.), rinko vid. 9,5 taško, atkovojo 3,9 kamuolio ir atliko 4,3 rezultatyvaus perdavimo.

Žaisdamas daug ir tapęs komandos vedliu, V.Kariniauskas sutvirtėjo psichologiškai ir atgavo pasitikėjimą savo jėgomis. Juolab, „Kymis“ tapo čempionais ir pateko į pirmąją Graikijos lygą.

„Graikijoje nebuvo daug rungtynių – žaisdavome kartą per savaitę. Bet turėjau laiko treniruotėms, kūno stiprinimui. Esu labai patenkintas galutiniu rezultatu, – apie patirtį Graikijoje kalbėjo Vaidas. – Priaugau raumenų masės, nes ten žaidžiamas labai grubus krepšinis. Iš pradžių buvo sunku. Atrodo, kad ten ne krepšinį žaidžia, o mušasi (šypsosi.). Bet apsipratau. Nieks lengvai nebepastumdė (šypsosi.). Viskas ėjosi gerai. Kai daug žaidi, pagerini viską. Svarbiausia buvo psichologija. Komandos žaidimas laikėsi ant mano pečių, didžiulį stresą kėlė žiūrovai, komandos vadovai, todėl tai sutvirtino mane psichologiškai. Žaidimo praktika duoda vaisių“.

Šansas

Luko Balandžio / 15min nuotr./Jonas Kazlauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Jonas Kazlauskas

Veržlus Vaido žaidimas atkreipė J.Kazlausko dėmesį. Aišku, pakviesti į nacionalinės komandos stovyklą trenerį privertė M.Kalniečio dublerių stygius Lietuvoje. Bet su avansu pabandęs J.Kazlauskas nesuklydo.

V.Kariniauskas nėra būsimoji Lietuvos krepšinio superžvaigždė. Tačiau savo pakankamai ramiu žaidimu ir solidžiu vadovavimu komandai įžaidėjas įrodė, kad yra pasirengęs tapti M.Kalniečio rezervu.

Po truputį, po truputį V.Kariniauskas įgijo rinktinės senbuvių pasitikėjimą ir vyresni žaidėjai pakluso 22-ejų įžaidėjo nurodymams.

„Kariniauskas yra tikras įžaidėjas. Ne tiek svarbu, ką jis pats daro, bet kaip tuo metu žaidžia komanda. O jau, bijau pameluoti, kokiose ketvirtose rungtynėse jis rodo, kad žaidėjai jo klauso. Jaunam žaidėjui dar yra labai daug kur tobulėti. Bet bent su juo nekrentame į duobę“, – savo sprendimą dėl dvyliktuko paaiškino J.Kazlauskas.

Kelionė

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rinktinė renkasi Palangoje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rinktinė renkasi Palangoje

Pabėgęs į krepšinio užribį V.Kariniauskas laimėjo. Prisimindamas visus skeptikus, kurie po sutarties su Graikijos klubu išdėjo jauną žaidėją į šuns dienas, dabar V.Kariniauskas šypsosi sėdėdamas olimpiniame Rio kaimelyje.

Ir jis su šypsena prisimins kelionę į savo pirmąją nacionalinės komandos stovyklą, kai autostrada Kaunas-Klaipėda riedėjo kartu su dar dviem debiutantais – Mariumi Grigoniu ir Edgaru Ulanovu. Visi jie entuziastingai priėmė iššūkį, bet daugiau tik svajojo apie galutinį dvyliktuką.

Šią kelionę su Mariumi V.Kariniauskas linksmai prisimins Brazilijoje. O būtent Edgarą paskutinę akimirką jis išsiuntė namo.

Tikroji V.Kariniausko kelionė prasidės Rio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas