Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 29

Mirksinti italų žvaigždė pergalės prieš Lietuvą sieks ir dėl operuoto bendražygio

Alessandro Gentile talentas tai sužiba ryškiai, tai prigęsta krepšinio scenoje, bet šįvakar per pasaulio čempionato atrankos rungtynes Brešoje Italijos rinktinės puolėjas vėl stos skersai kelio Lietuvos rinktinei.
Alessandro Gentile yra žaidęs
Alessandro Gentile yra žaidęs

Šis mačas bus dar viena proga įsitikinti, ar A.Gentile nebuvo meteoritas krepšinio istorijoje.

Iš krepšinio šeimos kilęs 26 metų italas grakščiai pakilo krepšinio danguje – turbūt padėjo jo tėvo, Italijos krepšinio ikonos, Nando Gentile genai ir patarimai, o galbūt vyresniojo brolio, profesionalaus krepšininko Stefano Gentile, pamokos.

Jau būdamas 17-os A.Gentile debiutavo Italijos lygoje, o prieš ketverius metus Eurolygoje atstovaudamas Milano „Olimpia“ rinko po 20 taškų ir buvo pašauktas NBA naujokų biržoje.

Tai jis dar būdamas tik 21-erių įkrėtė 15 taškų į Lietuvos krepšį per 2013 metų Europos čempionato ketvirtfinalį, kurį Lietuvai pavyko laimėti dėka ir ketvirtadienį Brešoje rinktinei atstovausiančių Manto Kalniečio (tąkart pelnė 17 taškų), Renaldo Seibučio (17) ir Jono Mačiulio (13).

„Scanpix“ nuotr./Alessandro Gentile yra žaidęs ne vieną mačą su Lietuvos krepšinio rinktine.
„Scanpix“ nuotr./Alessandro Gentile yra žaidęs ne vieną mačą su Lietuvos krepšinio rinktine.

Tai A.Gentile įmetė 12 taškų per 2015 metų Europos pirmenybių ketvirtfinalį, kai lietuviai po pratęsimo palaužė Italiją, vėl daugiausia dėl J.Mačiulio (19) bei M.Kalniečio (14).

Aukštai pakilęs krepšinyje A.Gentile kažkur įstrigo nuo tada, kai 2016 metais paliko Milaną ir tapo klajokliu – tris mėnesius žaidė Atėnų „Panathinaikos“, mėnesį – Jeruzalės „Hapoel“, praėjusį sezoną atstovavo Bolonijos „Virtus“, o prieš mėnesį atsidūrė Madrido „Estudiantes“.

Ketvirtadienį Brešoje A.Gentile bandys parodyti, kad jo talentas niekur nedingo, o kartu pataisyti liūdną Italijai tarpusavio rungtynių su Lietuva statistiką, kuri yra 10:3 mūsų šalies komandos naudai.

„Scanpix“ nuotr./Alessandro Gentile yra žaidęs ne vieną mačą su Lietuvos krepšinio rinktine.
„Scanpix“ nuotr./Alessandro Gentile yra žaidęs ne vieną mačą su Lietuvos krepšinio rinktine.

Dvimetrinis talentas yra vienas iš kelių aukšto kalibro ginklų, kuriais gali remtis Italijos ir Lietuvos rinktinės treneriai, dėl nesuderinto tarptautinio tvarkaraščio neturintys NBA ir Eurolygos žvaigždžių.

Kaip ir Dainiui Adomaičiui, yra dėl ko galvą pasukti ir Italijos rinktinės treneriui – rumunų pabėgėlių šeimoje gimusiam Romeo Sacchetti, kuris pernai prie rinktinės vairo pakeitė NBA dirbantį Ettore Messiną.

Italijai trūks NBA žaidėjų Danilo Gallinari ir Marco Belinelli, Eurolygos puolėjų Nicolo Melli ir Luigi Datome, o Milano „Olimpia“ įžaidėjas Andrea Cinciarini atvyks tik į antrąsias lango rungtynes Gdanske.

„Nuo pat pradžių turėjome problemų dėl NBA ir Eurolygos žaidėjų. Esame nuliūdę dėl bendros padėties. Juk mano darbas yra važiuoti į Milaną ir sakyti: duokite man šį žaidėją, jei neduosite – diskvalifikuosime, – skundėsi R.Sacchetti. Tai prasta padėtis ir žaidėjams. Jie nori žaisti nacionalinėse komandose, Lietuvoje juo labiau, kur krepšinis yra sportas Nr.1.

„Scanpix“ nuotr./Italijos krepšinio rinktinės treneris Romeo Sacchetti
„Scanpix“ nuotr./Italijos krepšinio rinktinės treneris Romeo Sacchetti

Galbūt kitais metais bus dar sunkiau, nes klubų sezonas plečiasi – Eurolygoje prisidės du klubai, Italijos lygoje irgi planuojama pridėti dvi komandas. Bus po 18 klubų, bus daug rungtynių. Sunku. Problema.

Tačiau aš dar prieš metus sau pasakiau: nenoriu kištis į krepšinio politiką, nes tai ne mano reikalas. Mano darbas yra laimėti.“

Laimėti nori ir A.Gentile, kuriam pergalė Brešoje būtų svarbi ir dėl kitos priežasties – šio miesto ligoninėje šiuo metu guli geras jo bičiulis, krepšininkas Marco Ceronas, šią savaitę atlaikęs operaciją po to, kai jam skilo kaukolė per susidūrimą aikštėje per Italijos lygos rungtynes savaitgalį.

Alessandro, po treniruotės šiltai pasisveikinote su Mantu Kalniečiu – kiek jums pažįstami lietuviai?

– Su juo mes esame žaidę Milane, tad pažįstu labai gerai. Žinau ir Joną Mačiulį, prieš kurį žaidžiau labai daug kartų.

Lietuvos komanda labai pavojinga. Ji laimėjo visas aštuonias rungtynes pasaulio čempionato atrankoje ir jau turi kelialapį, tad mums bus labai sunku.

– Jums pačiam pora pastarųjų metų buvo banguoti. Ką manote apie karjerą, kai palikote Milano klubą?

– Aš patenkintas. Iki šiol mano karjera klostosi gerai. Jau pasiekiau daug tikslų asmeniškai ir su komandomis. Laimėjau daug trofėjų. Nacionalinėje komandoje irgi viskas gerai.

„Scanpix“/AP nuotr./Alessandro Gentile ir Jae Crowderis
„Scanpix“/AP nuotr./Alessandro Gentile ir Jae Crowderis

– Ar turite tikslą išbandyti save NBA?

– Nemanau. Nežiūriu toli į priekį, tegu diena eina po dienos ir pažiūrėsime, kas bus.

– Ar pats norite kažką įrodyti papildomai, grįžęs į Italijos rinktinę?

– Ne, nieko asmeniška. Tai nacionalinė komanda, svarbiausia yra jos interesai. Noriu tik gerų rungtynių rinktinei.

– Kokia yra šios Italijos komandos stiprioji pusė?

– Esame jauna komanda, bet kartu žaidžiame ne pirmą kartą. Turime daug entuziazmo. Bandysime panaudoti ir namų faktą, kad žaisime savo žiūrovų akivaizdoje. Žaisime širdimi.

– Italijos krepšinio federacijos prezidentas G.Petrucci prieš rungtynes prisiminė Italijos rinktinės pergalę prieš Lietuvą 2004 metų olimpinių žaidynių pusfinalyje. Kokius prisiminimus jums sukelia Lietuvos rinktinė?

– Labai daug prisiminimų. Žinoma, labiausiai įstrigo dvejos pastarosios rungtynės Europos čempionatų ketvirtfinalyje. Jie mums įveikė.

Aišku, prezidentui mieliau prisiminti olimpines žaidynes (juokiasi).

Kęsto Rimkaus nuotr./Alessandro Gentile ir Giovanni Petrucci.
Kęsto Rimkaus nuotr./Alessandro Gentile ir Giovanni Petrucci.

Bet aš žaidžiau tik Europos pirmenybėse ir įsitikinau, kad Lietuva yra nuostabi komanda.

– Trečiadienį ligoninėje aplankėte Marco Ceroną. Ar pergalę pasiekti norėsite ir dėl šio Brešos komandos krepšininko?

– Taip, Marco yra geras mano draugas, aš augau kartu su juo, kai buvau vaikas. Tai, kas jam atsitiko, yra liūdna. Tačiau mačiau jį ir įsitikinau, kad jis atsigauna. Manau, kad jam viskas bus gerai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai