Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 17

Vėl vos neprisižaidęs „Žalgiris“ nutraukė „Ryto“ dominavimą

Eurolygos kovų išvargintas Kauno „Žalgiris“ (23-4) didžiąją rungtynių dalį turėjo vytis Vilniaus „Rytą“ (21-6), ketvirtojo kėlinio pradžioje surakino varžovus gynyboje ir perėmė iniciatyvą, tačiau principinę pergalę galiausiai šventė tik po dramos – 81:75.
Kevarrius Hayes
Kevarrius Hayes / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kazio Maksvyčio auklėtiniai nutraukė „Ryto“ dominavimą tarpusavio susitikimuose – šventė pirmąją pergalę nuo praėjusių metų sausio 23 dienos – ir įtvirtino savo pozicijas Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) viršūnėje.

„Rytas“, pergalės atveju, galėjo pavyti ir aplenkti „Žalgirį“ dėl geresnių tarpusavio rezultatų. Vilniečiai pretendavo tik antrą sykį per klubo istoriją reguliarųjį sezoną užbaigti visus sykius nugalėjęs „Žalgirį“.

VIDEO: Kauno „Žalgiris“ – Vilniaus „Rytas“ | Spaudos konferencija

Giedriaus Žibėno auklėtiniai pirmavo beveik tris kėlinius (58:50), tačiau „Žalgiris“ tuomet taip surakino svečius puolime, kad laimėjo atkarpą 23:4 ir, atrodė, visiškai perėmė rungtynių kontrolę į savo rankas (75:64).

Tačiau „Žalgiris“ prisnūdo, „Rytas“ atsakė spurtu ir priartėjo iki vieno taiklaus metimo (78:75). Tomas Dimša tuomet prametė tris baudų metimus iš eilės, svečiai atsikovojo kamuolį, tačiau Gytis Masiulis buvo nubaustas pražanga už neteisingai pastatytą užvarą ir vilniečiai prarado šansą išplėšti pratęsimą.

Technine pražanga už ginčus jau anksčiau baustas Giedrius Žibėnas puolė protestuoti, bet sprendimas liko galioti ir „Žalgiris“ išsaugojo pranašumą bei pergalę.

Kauniečiai šiose rungtynėse sugriebė net 17 kamuolių po „Ryto“ krepšiu, o kovą dėl kamuolių laimėjo 41:31.

Vilniečiai antroje rungtynių pusėje pataikė tik 1 tritaškį iš 11 (vos 9 proc.), nors pirmoje įmetė net 8 iš 12 (66,7 proc.).

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Marcusas Fosteris
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Marcusas Fosteris

Pirmųjų dviejų šio sezono „Žalgirio“ ir „Ryto“ akistatų herojus Marcusas Fosteris, vidutiniškai rinkęs po 31 tašką, šįkart sukrapštė tik 8, pataikydamas vos 2 metimus iš 11 ir 2 baudas iš 6. „Ryto“ lyderis mačą baigė vos su 1 naudingumo balu.

Tiesa, verta pažymėti, kad antrojo kėlinio viduryje jis susižeidė čiurną, kai pataikė tritaškį per Rolando Šmito rankas. „Ryto“ atstovai protestavo, kad „Žalgirio“ latvis prasižengė, bet švilpukai tylėjo.

VIDEO: „Betsafe–LKL“ rungtynių apžvalga: „Žalgiris“ - „Rytas“ [2023-04-17]

„Žalgiris“: Tomas Dimša 13 (3/7 trit., 0/4 baud.), Rolandas Šmitas (7 atk. kam.) ir Dovydas Giedraitis – po 12, Kevarriusas Hayesas ir Ignas Brazdeikis – po 10, Edgaras Ulanovas (8 atk. kam.), Lukas Lekavičius, Arnas Butkevičius ir Laurynas Birutis – po 6.

„Rytas“: Gytis Radzevičius 17 (8 atk. kam.), Justinas Gorhamas (8 atk. kam.) ir Kendalle‘as McCullumas – po 12, Marcusas Fosteris 8 (0/4 dvit., 2/7 trit.), Evaldas Kairys (4 praž. per 16 min.) ir Gytis Masiulis – po 7.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Žalgiriečiai dėkoja sirgaliams
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Žalgiriečiai dėkoja sirgaliams

„Žalgiris“ į kovą su principiniu varžovu, ginančiu šalies čempiono titulą, stojo po emocingos pergalės Miunchene prieš „Bayern“ klubą, užtikrinusios patekimą į Eurolygos atkrintamąsias. Tas mačas vyko penktadienio vakarą.

„Rytas“ kovėsi pailsėjęs. Vilniečiai paskutines rungtynes buvo žaidęs prieš savaitę. Tiesa, svečiai neturėjo vieno iš lyderių, sezoną dėl peties traumos anksčiau laiko baigusio aukštaūgio Martyno Echodo. Jį pakeisti turintis kolumbietis Jaime Echenique į Lietuvą atvyks tik šį vakarą.

Ne stipriausia sudėtimi žaidė ir „Žalgiris“ – minėtame mūšyje su „Bayern“ šlaunies trauma atsinaujino įžaidėjui Isaiah Taylorui.

Rungtynių eiga

40 min. „Žalgiris“ švenčia pergalę 81:75 ir nutraukia derbių sausrą.

40 min. Baudą prameta ir R.Šmitas! Antrąją latvis įmeta (79:75). Lieka 16,5 sek.

40 min. „Rytas“ atsikovoja kamuolį, bet G.Masiulis baudžiamas pražanga puolime. Lieka 17 sek.

40 min. T.Dimša prameta abu baudos metimus, bet teisėjai liepia pakartoti antrąjį ir „Žalgirio“ gynėjas vėl prameta (78:75). Lieka 22,7 sek.

40 min. „Žalgiris“ ir toliau nededa taško, įsigudrina pamesti kamuolį, o „Rytas“ mažina atsilikimą iki vieno taiklaus metimo (78:75). Pusė minutės ir kamuolys „Žalgirio“ rankose.

39 min. M.Fosteris meta drąsų tritaškį, bet pro šalį. Lieka minutė (78:73).

37 min. G.Masiulis pataiko iš toli ir „Rytas“ baltos vėliavos dar nekelia (76:70).

35 min. G.Radzevičius baudžiamas pražanga puolime, o už pernelyg audringus ginčus su teisėjais arbitrai prideda techninę pražangą G.Žibėnui (76:65).

33 min. Tritaškį prideda D.Giedraitis, „Rytas“ dar pameta kamuolį, o G.Masiulis baudžiamas nesportine pražanga. „Žalgiris“ ketvirtą kėlinį pradeda 13:2 ir bėga nuo varžovų (73:62). Kauniečių spurtas jau 23:4.

31 min. T.Dimša įskraidina du tritaškius iš eilės, o „Žalgirio“ arena kyla ant kojų. Šeimininkai priekyje rekordine persvara (66:60).

Trečias kėlinys

30 min. D.Giedraitis smeigia dvitaškį su kėlinio sirena ir prieš lemiamą ketvirtį intriga – maksimali. Lygu – 60:60.

28 min. „Žalgiris“ didina intensyvumą gynyboje, kartoja netaiklius metimus puolime ir spurtuoja 7:0. G.Žibėnas nieko nelaukdamas prašo minutės pertraukėlės (57:58). „Žalgiris“ puolime jau yra atsikovojęs net 12 kamuolių, o kovą po krepšiais laimi net 27:18.

25 min. L.Birutis ima du kamuolius puolime ir naudojasi savo centimetrų pranašumu (48:52).

22 min. Fantastiškas L.Lekavičiaus perdavimas ir L.Birutis pakimba ant lanko, bet kitoje pusėje J.Gorhamas atsako dvitaškiu su jau trečiąja asmenine R.Šmito pražanga. „Rytas“ išlieka priekyje (44:52).

Antras kėlinys

20 min. M.Normantas prideda dar vieną tritaškį – šį sezoną „Žalgirio“ arenoje jo taiklumas iš toli 8/8 – ir vilniečiai pirmąją pusę baigia priekyje (40:47). 3/3 tritaškius pridėjo ir rezultatyviausias kol kas žaidėjas aikštėje Gytis Radzevičius, pelnęs 13 taškų (40:47).

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./„Ryto“ aistruoliai Kaune
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./„Ryto“ aistruoliai Kaune

18 min. „Rytas“ lieka ištikimas sau – taškus renka greitomis atakomis arba tritaškiais. Poziciniame krepšinyje vilniečiams sunkiau, bet svečiai kol kas primeta savo žaidimo stilių šeimininkams (35:40).

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynes stebi ir Deividas Sirvydis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynes stebi ir Deividas Sirvydis

15 min. M.Fosteris duria tritaškį per R.Šmito rankas (28:28), bet skausmo perkreiptu veidu krenta ant parketo. „Ryto“ lyderis griebiasi už čiurnos ir apeliuoja arbitrams, kad latvis pažeidė taisykles. M.Fosteris netrukus kyla ant kojų, bet kol kas sėda ant atsarginių suolo.

14 min. „Ryto“ lyderis M.Fosteris, iki šiol per dvejas rungtynes su „Žalgiriu“ vidutiniškai rinkęs po 31 tašką, prameta ketvirtą baudą iš keturių... Kitoje pusėje L.Lekavičius pirmą sykį išveda „Žalgirį“ į priekį (26:25). „Rytas“ antrajame kėlinyje vis dar be taškų.

12 min. „Ryto“ tritaškių taiklumas – 55,6 proc. (5/9), tačiau baudų – vos 33,3 proc. (3/9). „Žalgiris“ išlieka kol kas nė sykio nepirmavęs šiose rungtynėse (20:25).

Pirmas kėlinys

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kazys Maksvytis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kazys Maksvytis

10 min. E.Kairys sukdamasis alkūne kliudo L.Birutį, šis griebiasi už veido, teisėjų švilpukai tyli, o „Ryto“ vidurio puolėjas pelno lengvus taškus. Šis epizodas taip įsiutina K.Maksvytį, kad šis vos neišbėga į aikštę. „Žalgirio“ treneris dar ilgai rėkia teisėjui į ausį, bet arbitro Gyčio Viliaus kantrybė – geležinė. „Rytas“ išlieka priekyje (20:25).

7 min. Po uraganinio puolimo mačo pradžioje ekipos stabteli rinkdamos taškus, o K.Lukošiūnas baudžiama nesportine pražanga. „Rytas“ išlieka priekyje, o tritaškiu pasižymi ir nuo suolo pakilęs antrųjų rungtynių herojus M.Normantas (16:20).

4 min. Graži I.Brazdeikio verpstė, du taškai su pražanga ir lygu (12:12).

2 min. Rungtynės prasideda tobulu puolimu. „Žalgiris“ ir „Rytas“ pataikė jau po du tritaškius, o vilniečiams E.Kairys dar pridėjo ir dvitaškį (6:8).

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./„Žalgirio“ sirgalių plakatas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./„Žalgirio“ sirgalių plakatas

Į „Žalgirio“ areną Nemuno saloje pirmadienio vakarą susirinko daugiau nei 10 tūkst. žiūrovų.

Prieš rungtynes

Šios rungtynės itin svarbios kovoje dėl 1 vietos reguliariajame sezone. Tarpusavio pranašumą jau užsitikrinęs „Rytas“, sėkmės atveju, gali pavyti „Žalgirį“ pagal pergales ir pralaimėjimus. Tuomet vilniečiai finišuoti pirmi ir atkrintamosiose turėtų namų aikštelės pranašumą.

„Žalgirio“ situaciją apsunkina ir dar penktadienį Miunchene pasiekta dramatiška pergalė prieš „Bayern“, atvėrusi kelią į Eurolygos atkrintamąsias.

„Rytas“, jau baigęs savo pasirodymą FIBA Čempionų lygoje, į kovą stos pailsėjęs – paskutines rungtynes žaidęs prieš savaitę.

Tiesa, vilniečiai nebus stipriausios sudėties. Dėl peties traumos sezonas anksčiau laiko baigėsi pagrindiniam aukštaūgiui Martynui Echodui, o jį pakeisti turintis kolumbietis Jaime Echenique pirmadienį dar tik sveikinosi su komandos sirgaliais vaizdo įrašu.

Bėdų turi ir „Žalgiris“. Rungtynes praleis Isaiah Tayloras, kuriam pergalingose rungtynėse su „Bayern“ atsinaujino šlaunies trauma.

„Jo būklė nuolat stebima ir nuo sveikimo greičio priklausys, kada jis sugrįš į aikštelę“, – papildė „Žalgirio“ klubas.

Vienintelį sykį visas reguliariojo sezono kovas „Rytas“ prieš „Žalgirį“ iki šiol laimėjo tik 2013-14 metų sezone. Tuomet buvo žaidžiami tik du susitikimai (90:58 ir 86:84). „Rytas“ tada finišavo pirmas, „Žalgiris“ – tik ketvirtas, bet pusfinalyje kauniečiai įveikė „Rytą“ 2-1 ir tapo čempionais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas