Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 06 14

MVP taria „sudie“: „Ryto“ atakų lyderis iškeliauja toli nuo Vilniaus

„Betsafe-LKL“ reguliariojo sezono naudingiausias žaidėjas Ivanas Buva palieka Vilniaus „Rytą“. Jis nusprendė, jog, esant dabartinei situacijai Europos krepšinio rinkoje, jam parankiausia būtų tęsti karjerą Azijoje.

Ivanas Buva užsimovė pirmą karjeroje aukso žiedą jau žinodamas, kad kitą sezoną titulo negins su „Ryto“ komanda.

„Aš jau nusprendžiau, vyksiu į Japoniją“, – per LKL sezono apdovanojimų šventę 15min sakė Kroatijos krepšininkas, atstovavęs „Rytui“ pusantrų metų ir per juos tapęs ryškiu atakų lyderiu komandoje.

Buvo praėjusios tik šešios dienos nuo „Ryto“ auksinio vakaro „Jeep“ arenoje, kai I.Buva padėjo LKL finalo serijoje pasiekti vilniečiams ketvirtą pergalę prieš Panevėžio „Lietkabelį“ ir pasileisti į šventinį siautulį.

Būdamas 31-erių metų, jis pirmą kartą tapo čempionu ir šventė džiugiai kartu su visa komanda arenoje bei vakaro tęsinyje prie Baltojo tilto.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./„Ryto“ sirgaliai Vilniuje prie „Baltojo tilto“ susitiko su LKL čempionais
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./„Ryto“ sirgaliai Vilniuje prie „Baltojo tilto“ susitiko su LKL čempionais

Tačiau nurimus šventei, I.Buva teigė, kad kelias pastarąsias dienas svarstė ir priėmė sprendimą.

Jis sukirto rankomis su „Shiga L-Stars“ komanda. Krepšininkas neslepia, kad pagrindinis kontrakto sudarymo motyvas – kontrakto dydis.

„Nemanau, kad gausiu geresnį pasiūlymą kur nors kitur“, – sakė I.Buva.

„Rytas“ jam buvo 14-asis klubas per karjerą, kuri prasidėjo gimtojoje Kroatijoje bei vingiavo per Bosniją ir Hercegoviną, Italiją, Ispaniją, Turkiją, paskui nuvedė į Kiniją, o iš ten vėl grąžino į Turkiją, Prancūziją, kur jis vis keitė komandas, kol 2021 metų vasarį atvyko į Vilnių.

Nors per karjerą I.Buva yra atstovavęs pajėgiems klubams, kaip „Valencia“ ir Stambulo „Bešiktaš“, jis mano, kad dabar Europos krepšinio turguje padėtis nėra jam labai palanki.

„Būnant 31-erių būtų sunku patekti į Eurolygą, – dėstė I.Buva. – Kai prasidėjo karas Ukrainoje, Europoje rinka pasikeitė.

Užsidarė Rusijos krepšinio rinka. Turkijoje rinka dabar taip pat susitraukė. Esu rungtyniavęs Ispanijoje, bet laukti ilgiau nesinori.

Dabar yra galimybė, tad reikia ją išnaudoti.“

Meilė ir konfliktai Vilniuje

Iki karjeros etapo Vilniuje I.Buva nebuvo užsilaikęs nė vienoje komandoje ilgiau nei vieną sezoną.

Tačiau nuo pat atvykimo vidurio puolėjas greitai įsipaišė į Giedriaus Žibėno treniruojamos komandos schemas ir pirmą sezoną baigė būdamas naudingiausiu „Ryto“ žaidėju, pelnęs po 14,1 taško, atkovojęs po 5,8 kamuolio ir rinkęs po daugiau nei 15 naudingumo balų.

Praėjusią vasarą „Rytas“ neišlaikė Martyno Echodo, bet susitarė dėl naujo kontrakto su I.Buva, kuris antrą sezoną pradėjo dar galingiau.

208 cm ūgio kroatas LKL pirmenybėse rinko po 16,5 taško, pataikęs 60 proc. dvitaškių ir 44 proc. tritaškių, o pagal naudingumo balų vidurkį – 18,4 balo – buvo efektyviausias žaidėjas lygoje. Nežymiai aplenkęs Utenos „Uniclub Casino-Juventus“ lyderį Patricką Millerį (18,3), kroatas pirmadienį iškėlė naudingiausiojo žaidėjo prizą per LKL sezono uždarymo šventę Nacionalinėje dailės galerijoje.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Ivanas Buva
Lukas Balandis / BNS nuotr./Ivanas Buva

Kita vertus, jo santykiai su komandos draugais šį sezoną buvo komplikuoti.

FIBA Čempionų lygoje „Rytas“ patyrė sunkumų, kritęs antrajame etape, nors ir šiame turnyre I.Buva buvo rezultatyviausias žaidėjas, rinkęs po 14,9 taško. Naudingumu (11,3) jis nusileido trumpai Vilniuje žaidusiam Maurice'ui Ndourui.

Gynyboje su nelabai judriu aukštaūgiu „Rytas“ turėdavo bėdų, o bandymai vienam spręsti visus reikalus puolant ir komandinės nesėkmės privedė prie vidinių konfliktų. Juo labiau kad I.Buvos charakteris niekada nebuvo lengvas.

VIDEO: PIKENROLAS: G.Žibėnas ir A.Butkevičius – apie titulą, šventę, meilę ir neapykantą „Rytui“ bei ateitį

Po „Ryto“ pralaimėjimo Karaliaus Mindaugo taurės pusfinalyje „Lietkabeliui“ įtampa buvo pasiekusi kulminaciją – komandos kapitonas Arnas Butkevičius ir įžaidėjas Speedy Smith'as griežtai išdėstė, kad norėdamas viską puolime nuveikti vienas ir nesidalindamas kamuoliu I.Buva neatneš sėkmės komandai, o ją pražudys.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ivanas Buva
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ivanas Buva

„Rytas“ pradėjo žaisti komandiškiau ir baigė LKL reguliarųjį sezoną pirmojoje vietoje, bet finalo serijos pirmosiose rungtynėse I.Buva vėl atrodė blankus ir dingo nuo komandos suolo po pralaimėjimo „Lietkabeliui“ Vilniuje.

Kol komandos atstovai kalbėjo apie virusą pasigavusį I.Buvą, vilniečiai ir be jo įgavo sparnus, be rezultatyviausio žaidėjo pagalbos iškovoję tris pergales iš eilės.

I.Buva grįžo į aikštę tik penktojo serijos mačo ketvirtajame kėlinyje, kai kitiems aukštaūgiams – Evaldui Kairiui ir Tanneriui Leissneriui – patyrus traumas G.Žibėnas priėmė rizikingą sprendimą mesti į kovą I.Buvą.

Nebesitikėję išvysti jį aikštėje, sirgaliai suūžė skanduotę: „MVP, MVP“.

Per paskutinį sezono kėlinį kroatas pelnė 4 taškus, pataikęs svarbius baudų metimus rungtynių pabaigoje, po kurių ironiškai pamojavo „Lietkabelio“ sirgalių grupelei, o netrukus gavo galimybę švęsti „Rytui“ ir jam pačiam tokį svarbų titulą.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Ivan Buva
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Ivan Buva

Triumfas LKL finale leido pamiršti ar bent jau nustumti į šalį visus pykčius.

Turėjęs bilietą kelionei namo praėjusią savaitę, I.Buva nusprendė likti iki LKL apdovanojimų šventės, kur veikiausiai paskutinį kartą pasimatė su komanda.

„Puikūs sirgaliai. Geras sezonas. Ilgas sezonas. Buvo nelengva, tačiau pirmą kartą tapau čempionato nugalėtoju. Pirmą kartą tapau čempionato MVP, – sakė I.Buva, paklaustas, kokius potyrius išsiveš iš Vilniaus. – Geri komandos draugai, geras trenerių štabas – unikali patirtis. Išsivešiu gerus prisiminimus.“

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Ivan Buva
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Ivan Buva

Tikisi patempti autsaiderius aukštyn

Japonijoje jis atstovaus „Shiga L-Stars“ komandai.

Azijos šalies pirmenybių Vakarų konferencijoje Otsu miesto ekipa finišavo tik devintoje vietoje tarp vienuolikos klubų, laimėjusi 14 pergalių ir patyrusi 41 nesėkmę pastarąjį sezoną.

„Tai nėra stipriausia lygos komanda, – neslėpė I.Buva, bet tada šyptelėjo. – Bet ji tokia bus su manimi.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas