Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šokas Taline: Estijos krepšininkai tėškė antausį Lietuvai

Lietuvos krepšinio rinktinė pirmą sykį oficialiose rungtynėse pralaimėjo Estijai. Kazio Maksvyčio auklėtiniai pirmadienį krito Taline.

Lietuviai estams buvo nusileidę ir 2020-aisiais, bet tuomet nesėkmė buvo patirta draugiškame mače.

Šįkart Estijos krepšininkai triumfavo atrankos į 2025-ųjų Europos čempionatą rungtynėse – 65:59 (17:18, 25:19, 9:13, 15:9).

FIBA.com nuotr./Siimo Sanderio Vene emocijos po finalinio švilpuko
FIBA.com nuotr./Siimo Sanderio Vene emocijos po finalinio švilpuko

Lietuviai (1-1) patyrė pirmąją nesėkmę H grupėje ir dabar nukrito į 3 vietą, nes kitose rungtynėse Šiaurės Makedonija (1-1) išvykoje 96:71 sutriuškino Lenkiją (0-2), kurie lieka be pergalių, bet yra ramūs dėl dalyvavimo „Eurobasket 2025“, nes bus vieni iš šeimininkų.

Makedonai aukštesnę vietą užima dėl geresnio taškų santykio. Pirmauja abu sykius laimėję estai, o į kitą etapą pateks dvi geriausios ekipos.

Standings provided by Sofascore

Lietuviai geriau pradėjo susitikimą sausakimšoje „Unibet“ arenoje Taline, talpinančioje kiek daugiau nei 7 tūkst. sirgalių (12:18).

Bet tuomet krito į duobę net 0:16. Estai atitrūko dviženkle persvara (37:25).

Kazio Maksvyčio auklėtiniai ją panaikino gerokai pagerinę gynybą, tačiau ir patys strigo puolime. Per antrą pusę mūsiškiai sukrapštė vos 22 taškus.

Po krepšiais Taline apstumdyti lietuviai kovą dėl atšokusių kamuolių pralaimėjo net 29:48. Estai susikūrė 15 antrųjų šansų (puolime atkovotų kamuolių, po savo netaiklių metimų), mes – vos 2.

Maikas Kotsaras estams surinko dvigubą dublį – 13 atkovotų kamuolių (6 – puolime) ir 11 taškų, nors tragiškai pataikė baudas (3/10) ir suklydo 4 sykius.

FIBA.com nuotr./Maikas Kotsaras
FIBA.com nuotr./Maikas Kotsaras

Varžovų lyderiu puolime buvo Janari Joesaaras, įmetęs 18 taškų ir sugriebęs 6 kamuolius.

Praeityje Kauno „Žalgiryje“ žaidęs ir laisvai lietuviškai kalbantis Siimas Sanderis Vene prie istorinės estų pergalės prisidėjo 13 taškų (5 atk. kam., 3 per. kam.).

FIBA.com nuotr./Edgaras Ulanovas
FIBA.com nuotr./Edgaras Ulanovas

Lietuvius puolime traukė žalgiriečiai. Edgaras Ulanovas surinko 16, Tomas Dimša pridėjo 15 taškų. Niekas kitas dviženklio taškų skaičiaus nepelnė, o trečias pagal rezultatyvumą Lukas Lekavičius, dar vienas žalgirietis, pasižymėjo 7 taškais.

Dėl traumų Kazys Maksvytis savo sudėtyje turėjo 11 žaidėjų. Kelios valandos prieš rungtynes buvo pranešta, kad žaisti negalės Deivydas Sirvydis.

Rungtynių eiga

40 min. O.Olisevičius užsidirba pražangą puolime... Estai baudų pro šalį nemeta (59:65). Viskas. Estai triumfuoja.

40 min. M.Kotsaras meta pro šalį abi baudas ir yra pataikęs tik 3/10. Tik vieną pataiko ir E.Ulanovas, o Kristianas Kullamae smeigia dvitaškį (59:63). Lieka 30,3 sek., o K.Maksvytis prašo minutės pertraukėlės.

39 min. Ą.Tubelis ima pirmąjį kamuolį puolime (58:61).

38 min. Estai ima dar vieną kamuolį puolime – jau 15-ąjį. Lietuviai tokių antrųjų šansų dar nėra susikūrę nė vieno (!). Šeimininkai pirmauja 61:56, o žaisti lieka 140 sekundžių.

36 min. M.Kotsaras įveikia Ą.Tubelio gynybą ir fiksuoja dvigubą dublį – 11 taškų ir 11 atkovotų kamuolių (54:59).

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Taline

Kristiano Kullamae akrobatiškas metimas pakelia decibelus iki tokios ribos, kad turėtų girdėtis ir Tartu. Talino publika tik po gerų keliolikos sekundžių susivokia, kad taškų vis dėlto nebus – pražanga prieš estą užfiksuota anksčiau negu atliktas metimas.

35 min. S.S.Vene pataiko iš toli, R.Giedraitis dar praranda kamuolį ir arena Taline vėl užsikuria... (54:57).

34 min. Ketvirtajame kėlinyje rezultatas kol kas 2:2... (52:52).

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Taline

Ąžuolas Tubelis pusantrų rungtynių nefigūravo Kazio Maksvyčio rotacijoje, bet dabar be keitimų žaidė beveik 8 minutes. Akivaizdu, kad treneris rado geriausiai funkcionuojantį centrą šiame mače.

Trečias kėlinys

30 min. Kėlinio pabaigoje Ą.Tubelis atlieka puikų rezultatyvų perdavimą G.Radzevičiui, prideda bloką varžovui, bet ir pats tokiu pačiu būdu yra sustabdomas po estų krepšiu (50:47). Deja, tritaškį su sirena pataiko S.S.Vene. Lygu (50:50).

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Taline

Estai siunta, bet ir toliau nieko negali padaryti prieš vadovėlinę lietuvių gynybą. 1/9 metimai iš žaidimo, 6 klaidos ir tik 2 taškai – tokia kraupi Estijos rinktinės puolimo „ataskaita“ po ilgosios pertraukos.

26 min. Ą.Tubelis išprovokuoja M.Kotsaro pražangą atakuodamas iš trijų taškų zonos, įmeta 2 baudas, o E.Ulanovas po ilgos pertraukos grąžina pranašumą Lietuvos rinktinei (45:43).

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Taline

Estai pelnė pirmus taškus po beveik penkių minučių tylos. Ilgiau nei 10 minučių moralą rūbinėje per ilgąją pertrauką atskaitęs Kazys Maksvytis pasiekė savo – lietuviai nebesnaudžia estams kertant į baudos aikštelę ir atsitveria juos „po lenta“, taip versdami varžovus atlikti sudėtingus metimus paskutinėmis atakų sekundėmis.

24 min. Estai pelno pirmuosius savo taškus po didžiosios pertraukos. Nežiba trečiajame kėlinyje ir lietuviai (41:43).

22 min. R.Giedraitis apvagia S.S.Vene ir pastarasis už ginčus su teisėjais baudžiamas technine pražanga.

21 min. K.Žemaitis mažina atsilikimą iki vieno taiklaus metimo (39:41).

Antras kėlinys

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Taline

Po pirmos rungtynių pusės jausmas kur kas blogesnis, nei vaizdas švieslentėje. 8 estų puolime nusiimti kamuoliai prieš lietuvių nulį demonstruoja, kaip mūsiškiams stigo fiziškumo ir elementariausio atsitvėrimo grumiantis po krepšiais, bet labiausiai dėl Edgaro Ulanovo ir Tomo Dimšos meistriškumo puolime atsiliekame viso labo 4 taškais.

20 min. Estai ir toliau šeimininkauja po lietuvių krepšiu. Jie turi jau 8 puolime atkovotus kamuolius, mes – nulį (33:41). Bet kėlinį geriau baigia lietuviai. T.Dimša deda iš viršaus, taškus pelno ir Ą.Tubelis (37:41).

19 min. Iš toli pataiko ir K.Žemaitis (33:39).

18 min. L.Lekavičiaus tritaškis (28:37).

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Taline

Tomas Dimša du kartus iš eilės pramiega varžovus savo baudos aikštelėje, o tai baigiasi 5 pigiais taškais. Estai kol kas mus pranoksta ir fiziškumu, ir dėmesiu detalėms, o tai atsispindi ir švieslentėje, ir šėlstančiose tribūnose.

16 min. T.Dimšos tritaškis įpučia gyvybės, bet lietuviai miega gynyboje. Estai atrodo kur kas kovingesni ir kol kas pelnytai pirmauja (25:37).

15 min. Šįkart skanduočių „Ąžuolą, Ąžuolą“ neprireikia. Ą.Tubelis kyla nuo suolo jau antrojo kėlinio viduryje, nes M.Blaževičius užsidirba antrąją pražangą prieš M.Kotsarą, kuris kelia daug problemų. Estai apstumdo lietuvius ir diktuoja sąlygas (22:34).

15 min. Gaivinti lietuvių puolimą bando E.Ulanovas, dar sykį pelnantis taškus su pražanga, bet prametantis baudos metimą (22:30).

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Taline

Iki Luko Lekavičiaus metimo lietuviai iš žaidimo nebuvo pataikę beveik aštuonias minutes. Atrodo, kad stabiliai gerus metimus šiandien susikurti pajėgia tik Edgaras Ulanovas, tuo tarpu estai nuolat puldami naudojasi L.Lekavičiaus ūgio deficitu ir labai pasitiki net ir įžaidėjo funkcijas apsiimančiu galiūnu Maiku Kotsaru.

14 min. 0:16... ir dviženklis estų pranašumas (18:28).

13 min. Jau 0:14... Lietuviai antrajame kėlinyje vis dar be taškų (18:26).

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Taline

Estai krito į duobę, kai starto penketo žaidėjai prisėdo ant suolo, o lietuviai spurtavo 9:0, bet lyderiams grįžus, o lietuviams toliau žaidžiant antru penketu, varžovai rengia atkarpą jau 11:0. Vis dėlto pertraukėlės paprašęs Kazys Maksvytis grąžinti visos sunkiosios artilerijos neskuba – aikštėje iš Eurolygos žaidėjų tik Lukas Lekavičius.

12 min. Lietuvių duobė gilėja iki 0:9... K.Treieris vagia kamuolį ir deda iš viršaus, pradžiugindamas sausakimšą areną Taline (18:21).

Pirmas kėlinys

10 min. Visgi geriau kėlinį užbaigia estai, kurie mažina atsilikimą iki minimalaus (18:17).

8 min. Į aikštę pirmajame oficialiame mače su rinktinės marškinėliais žengęs M.Jogėla pataiko vieną baudą iš dviejų (18:12).

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Taline

Kaip ir pirmajame šio lango susitikime su Lenkija, lietuvių žaidimas mačo pradžioje vystosi per Edgarą Ulanovą. Vilniuje žalgirietis dažnai pritraukdavo kelis oponentus ir skirstė perdavimus, o šį kartą pats užbaigia atakas ir atlieka praktiškai pusę komandos metimų (5 iš 12).

7 min. E.Ulanovas verčia du taškus su pražanga, T.Dimša prideda tris ir mūsiškiai sveria rezultatą į Lietuvos pusę (15:12). Netrukus T.Dimša sumeta ir baudų metimus (17:12).

5 min. Lietuviams ir toliau nepavyksta apginti savo baudos aikštelės, o ryškiausia varžovų žvaigždė M.Kotsaras pirmąjį tašką pelno baudos metimu. Atsiliekame 9:12.

3 min. S.S.Vene duria tritaškį ir estai pirmauja. Kol kas nė vienai rinktinei nepavyko nė sykio apsiginti (6:7).

2 min. Svečiai taškus kol kas renka iš baudos aikštelės. Pasižymi M.Blaževičius ir E.Ulanovas, įveikiantis S.S.Vene. Tiesa, apsiginti nepavyksta (4:4).

Lietuvos starto penketas: L.Lekavičius, T.Dimša, R.Giedraitis, E.Ulanovas ir M.Blaževičius.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Taline

Lietuvos rinktinę šiame lange krečia tikras traumų ir ligų virusas. Dar prieš langą iškrito Laurynas Birutis ir Dovydas Giedraitis, jam prasidėjus – Vaidas Kariniauskas, savaitgalį komandos gretose neliko Martino Gebeno ir Margirio Normanto, o šiandien paaiškėjo, kad nežais ir Deividas Sirvydis. Panevėžio „7bet-Lietkabelio“ snaiperį jau kurį laiką kamavo kojos skausmas, tad treneriai nusprendė nerizikuoti 8 taškus į lenkų krepšį ketvirtadienį įmetusiu žaidėju.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Taline

Sveikinuosi iš ūkanotojo Talino! Čia šiandien – tikra krepšinio šventė. Į estų ir lietuvių rungtynes 7,2 tūkst. žiūrovų talpinančioje „Unibet“ arenoje bilietų neliko dar savaitgalį, o savo komandą palaikys ne tik šeimininkai, bet ir mažiausiai 60-70 Lietuvos rinktinės sirgalių su Tomu Balaišiu-Sėkla priešakyje. Laukia karštas baltiškas mūšis.

Prieš rungtynes

Abi rinktinės H grupėje startavo pergalingai. Lietuviai Vilniuje 83:64 susitvarkė su lenkais, o estai išvykoje 74:69 įveikė Šiaurės Makedoniją.

Po dvikovos su Lenkija mūsiškiai neteko dar trijų žaidėjų. Iš rikiuotės iškrito Margiris Normantas ir Martinas Gebenas, o šiandien paaiškėjo, kad žaisti negalės ir Deividas Sirvydis.

Prie rinktinės prisijungė Matas Jogėla, kuriam tai būtų debiutas oficialiuose nacionalinės komandos mačuose. K.Maksvytis turės 11 žaidėjų.

Ambicijų nestokojantys estai prieš rungtynes kalbėjo apie tikėjimą pergale, nors oficialiuose mačuose prieš Lietuvą dar niekada nėra laimėję.

Suprasti akimirksniu

  • 1937-05-03 Lietuva – Estija 20:15 (Ryga, EČ)
  • 1939-05-22 Lietuva – Estija 33:14 (Kaunas, EČ)
  • 1992-06-25 Lietuva – Estija 100:70 (Badachosas, OŽ atranka)
  • 1993-11-10 Lietuva – Estija 97:74 (Vilnius, EČ atranka)
  • 1994-11-09 Estija – Lietuva 65:67 (Talinas, EČ atranka)
  • 1997-12-03 Lietuva – Estija 87:77 (Vilnius, EČ atranka)
  • 1998-12-02 Estija – Lietuva 60:91 (Talinas, EČ atranka)
  • 2015-09-09 Lietuva – Estija 64:62 (Ryga, EČ)

Tiesa, neoficialiuose susitikimuose mažieji mūsų broliai jau yra įrodę, kad moka žaisti krepšinį.

2020-aisiais draugiškame Baltijos taurės turnyre estai, vedami Kerro Kriisos, tėškė antausį tuomet Dariaus Maskoliūno treniruotiems lietuviams 92:85.

Standings provided by Sofascore

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito