Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 04

Necenzūrinės dainos vėl legalios: LKL nebaus dėl „Ryto“ ir „Žalgirio“ mačo skanduočių

Lietuvos krepšinio lyga (LKL) užmerkė akis prieš taisyklę, pagal kurią anksčiau bausdavo komandas dėl sirgalių necenzūrinių skanduočių.

Per amžinų varžovų dvikovą Vilniaus „Ryto“ sirgalių „B tribūna“ iškentėjo vos kiek daugiau nei du kėlinius, kol „Siemens“ arenoje pasigirdo seniai girdėta skanduotė.

Kai spalio 25 dieną rungtynėse Vilniuje Thomas Walkupas šiurkštesne pražanga sustabdė „Ryto“ ataką, iš tribūnos iškart atskriejo garsus pasikartojantis „žalia k... žalia k...“.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./LKL susitinka: Vilniaus „Rytas“ – Kauno „Žalgiris“
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./LKL susitinka: Vilniaus „Rytas“ – Kauno „Žalgiris“

„Žalgirio“ krepšininkų tai neišmušė iš jų tuo metu rengto spurto – 28:20 laimėję trečią kėlinį jie nugalėjo ir lygos favoritų dvikovoje 84:72.

Po rungtynių tribūnos tuštėjo, bet dar ilgai netilo, nes abiejų komandų sirgalių grupės dar turėjo ką pasakyti viena kitai.

„Oi ruri ruri“, – užtraukė „Žalgirio“ aistruolių grupė iš tribūnos antrajame aukšte.

Iš kitos arenos pusės jų adresų ir vėl atskriejo „žalia k...“.

„Mums smagu žaisti, kai priešprieša didesnė, – apie atmosferą po rungtynių sakė Kauno komandos gretose rezultatyviausiai žaidęs Marius Grigonis, Vilniuje pelnęs 13 taškų. – Derbio atmosfera smagu, o kai laimi – dar smagiau.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Marius Grigonis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Marius Grigonis

Necenzūrinės skanduotės buvo pritilusios pastaraisiais metais LKL arenose, kai lyga buvo paskyrusi kelias pinigines baudas klubams.

„Lyga siunčia dar vieną žinutę žiūrovams, kad tribūnose nėra vietos keiksmažodžiams“, – sakė LKL generalinis direktorius Romualdas Brazauskas 2019 metų pradžioje, kai Klaipėdos „Neptūnui“ pirmajam per lygos istoriją buvo skirta 500 eurų bauda dėl sirgalių necenzūrinių šūkių.

LKL su visų klubų atstovais 2018 metų lapkričio 18 dieną į nuostatus įtraukė punktą, pagal kurį draudžiamos skanduotės su necenzūriniais žodžiais, draudžiama rodyti necenzūrinius gestus, tokius pat užrašus ar plakatus.

Po „Neptūno“ baudos už sirgalių skanduotes sulaukė „Žalgiris“, o „Rytas“ dėl nuostatų 44.1.5 punkto pažeidimo 2019 metais buvo baustas kelis kartus, dėl pasikartojimo baudai vis augant – trečiąją sostinės klubui skirtą 1500 eurų baudą tada lyga pavadino rekordine.

Dabar „Ryto“ vadovybė vėl nerimavo dėl galimos baudos.

„Nerimo visad yra, bet tikiuosi, kad bauda neateis, – praėjusią savaitę sakė „Ryto“ direktorius Justinas Jankauskas. – Kalbėjome, tarėmės, kaip spręsti šiuos dalykus, ir sutarėme, kad tam tikrose vietose sirgaliai turės galimybę skanduoti be baudų. Matysime, kokia bus situacija, LKL vertins.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Romualdas Brazauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Romualdas Brazauskas

LKL komunikacijos vadovas Vaidas Leliuga praėjusios savaitės viduryje, praėjus kelioms dienoms po mačo, tvirtino, kad lyga dar ruošiasi analizuoti aistruolių skanduotes.

Per dešimt dienų nuo mačo pranešimo apie baudą nebuvo, o antradienį LKL prezidentas Remigijus Milašius 15min pripažino, kad lyga nesirengia bausti.

„Mes buvome ne kartą su jais („Ryto“ sirgaliais, – 15min) susitikę ir kalbėjomės. Nebeišvydote tribūnose fakelų, kurių būdavo anksčiau, kurie prieštaraudavo priešgaisrinės apsaugos reikalavimams, – sakė R.Milašius. – Dėl skanduočių: jei vieną kitą tokį žodį pasako – neišvengiama. Mes, aišku, su klubu pasišnekėsime, bet kad drastiškų sprendimų imtis ir kažką uždaryti... Kalbėsimės, bet krepšinyje kai kurių dalykų neišvengsi.

Vertiname neigiamai, bet manau, kad procesas suvaldytas, nebėra taip, kaip buvo anksčiau.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas