Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 09 24

Nepraleiskite pro akis: tuzinas įdomių LKL naujokų

Nuo pasaulio ir Eurolygos vicečempionų bei buvusių NBA žaidėjų iki talentingų Lietuvos krepšinio jaunuolių – šį savaitgalį prasidedančiame „Betsafe-LKL“ čempionate išvysime būrį iki šiol lygoje nematytų krepšininkų.
LKL čempionate pasirodys būrys įdomių naujų žaidėjų.
LKL čempionate pasirodys būrys įdomių naujų žaidėjų. / Igno Krakio vizualas

LKL pasitinka 30-ąjį sezoną su dviem naujomis komandomis lygoje, bet ne „Wolves“ ir „Gargždai“ turi daugiausiai LKL naujokų savo sudėtyse.

Kiti klubai per vasarą pasikeitė labai ryškiai ir savaitgalį prasidedančioms pirmenybėms pasitelkė daug žaidėjų, kurie pirmą kartą žais LKL čempionate.

15min siūlo atkreipti dėmesį į dvylika intriguojančių lygos naujokų.

Ignas Brazdeikis (Kauno „Žalgiris“)

Pirmuosius trejus metus iki tėvų kelionės į Kanadą Lietuvoje gyvenęs Ignas Brazdeikis pirmąsyk rungtyniaus LKL.

Vasarą su Kauno „Žalgiriu“ sutartį sudaręs 23 metų 198 cm ūgio krepšininkas yra vienintelis LKL žaidėjas, šį sezoną nusileidęs tiesiai iš NBA, kur praleido tris sezonus. Praėjusį sezoną „Orlando Magic“ jis rinko po 5 taškus, o prie lietuviško krepšinio pratinosi Lietuvos rinktinėje, iškart tapęs svarbiu jos žaidėju. Europos čempionate Iggy pelnė po 10,7 taško (40 proc. dvitaškių, 36 proc. tritaškių), atkovojo po 3,7 kamuolio ir jau susipažino su Kazio Maksvyčio krepšinio filosofija.

„Žalgiryje“ sistema kitokia, I.Brazdeikio vaidmuo turėtų būti dar svarbesnis, o pirmasis įspūdis maloniai nuteikė net ir įprastai skeptiškai tiesiai iš JAV į Europą nusileidusius žaidėjus vertinantį Mantą Kalnietį.

„Tai žaidėjas, kurio vienas prieš vieną žaidimo įgūdžiai yra nelietuviški, – per interviu 15min įspūdžiu apie I.Brazdeikį dalinosi „Žalgirio“ gynėjas. – Paskutinis žaidėjas, kuris taip susikurdavo metimą, buvo Linas Kleiza. Bet kada gali susikurti neblogą metimą, tik klausimas – įmes ar neįmes. Per kelias treniruotes teko pastebėti, kad Ignas gali per akimirką susikurti erdvės išsimesti metimą, kokį jis nori.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ignas Brazdeikis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ignas Brazdeikis

Akivaizdu, kad jis dar pratinasi prie FIBA taisyklių – užmintos tritaškio ar šoninės linijos, nesportinių pražangų traktavimas. Dar galime pridėti ekstra perdavimą, atrodo, kai įsiverži į vidų, belieka gražiai nusimesti kamuolį, bet jis eina į žaidėjų krūvą.

Viskas yra gerai – Ignas yra jaunas bachūras. Nereikia pamiršti, kad jis pirmą kartą žaidžia pagal FIBA taisykles. Jau dabar Igno tobulėjimas yra nerealus per tokį trumpą laiką.

Girdžiu labai normalius atgarsius, kad jis klausosi patarimų ir mokosi. Ignas yra imlus. Atrodo, kad jo laukia šviesi ateitis.“

Kristianas Kullamae (Panevėžio „Lietkabelis“)

Jo tėvas Gerdas Kullamae prieš beveik tris dešimtmečius tapo pirmuoju Kauno „Žalgirio“ legionieriumi, o po 29 metų LKL aikštėse pasirodys jo sūnus.

„Jis jau dabar geresnis! Tikiuosi, kad liks sveikas, aš labai tikiuosi, kad tie metai įdirbio suteiks jam visas galimybes žaisti geriau nei man“, – per interviu 15min apie savo sūnų Kristianą Kullamae sakė G.Kullamae.

K.Kullamae turi galimybes tapti geresniu, nors kelią LKL pradės ne „Žalgiryje“, o Panevėžio „Lietkabelyje“.

Įžaidėjo ir atakuojančio gynėjo pozicijose galintis žaisti kūrybingas 23 metų estas jau parodė savo potencialą vasarą per kontrolines rungtynes su Lietuva, nors Europos čempionatas jam nebuvo toks geras – grupės varžybose Estijos rinktinei jis pelnė po 7 taškus ir atliko 4,6 rezultatyvaus perdavimus, o žaidimą kartino netaiklūs tritaškiai (14 proc.) ir klaidos (2,8).

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kristianas Kullamae
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kristianas Kullamae

Praėjęs sezonas Ispanijos klube Burgaso „San Pablo“ jam irgi nebuvo sėkmingas (po 3,3 taško), bet K.Kullamae jau parodė, kad gali vesti „Lietkabelį“ į pergales, kai su 14 taškų buvo rezultatyviausias Panevėžio ekipos žaidėjas laimėtame R.Sargūno taurės turnyro finale prieš Vilniaus „Rytą“.

Keenanas Evansas (Kauno „Žalgiris“)

„Žalgiris“ nepagailėjo pusės milijono eurų amerikiečiui, kuris turi būti pagrindinis komandos įžaidėjas šį sezoną.

K.Evansas turbūt nebus tokia taškų pelnymo mašina kaip užpraėjusį sezoną Haifos „Hapoel“ (po 18,5 taško ir 6,4 rez. perdavimo), bet jo vaidmuo turėtų būti svarbesnis nei Tel Avivo „Maccabi“ (8,2 taško ir 3,5 rez. perdavimo), kur praėjusį sezoną reikėjo lįsti iš Scottie Wilbekino šešėlio.

Tvirto kūno, aikštėje nevengiantis kontakto ir gana sudėtingų metimų po driblingo 26 metų 191 cm ūgio gynėjas pasirengimo metu dar pratinosi prie „Žalgirio“.

zalgiris.lt nuotr./Lukas Lekavičius ir Keenanas Evansas
zalgiris.lt nuotr./Lukas Lekavičius ir Keenanas Evansas

Per kontrolines rungtynes K.Evansas pelnė po 9,7 taško (37 proc. dvitaškių), atliko po 5 rezultatyvius perdavimus, bet svarbu, kad geriausius mačus jis sužaidė su stipriausiais varžovais per turnyrą Ispanijoje, kai įmetė 17 taškų į Malagos „Unicaja“ ir 16 taškų į Madrido „Real“ krepšį. O pastarosiose rungtynėse su „Wolves“ priminė, jog gali būti produktyvus įžaidėjas su 8 rezultatyviais perdavimais.

K.Evansas veikiausiai nebus ryškus per visas LKL rungtynes, bet jo kūne slypi jėga ir potencialas sprogti aikštėje, kai komandai to labai reikės.

„Jis turi potencialo būti mūsų lyderiu, – neabejojo M.Kalnietis. – Keenanas per pirmąsias dienas buvo ramesnis, uždaresnis, tai normalu, kai ateina žmogus į naują kolektyvą. Juk nepradėsi iškart rėkauti. Bet po truputį jis įsivažiuoja, pasako vieną kitą bajerį, kalbamės vis daugiau. Atsiranda komandinis ryšys.

Keenanas stiprus ne tik puolime. Kai nori, jis gali puikiai spausti kamuolį, aktyviai gintis. Pradžioje trūko agresyvumo, bet Malagoje ar Madride jis įjungė aukštesnę pavarą. Taigi tas agresyvumas duoda vaisių.“

Marcusas Fosteris (Vilniaus „Rytas“)

LKL čempionai vasarą atsisveikino su buvusiu lygos MVP Ivanu Buva. O naują savo atakų lyderį rado toliau nuo krepšio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas