Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 11

„Neptūnui“ ritantis žemyn meras žada minutės pertraukėlę: „Teks kalbėtis su vadovybe“

Uostamiestyje – krepšinio sirgalių nerimas dėl pagrindinės Klaipėdos krepšinio komandos žaidimo ir rezultatų. Lietuvos krepšinio lygoje neatpažįstamas Klaipėdos „Neptūnas“ lenkia vos dvi komandas, lankomumas „Švyturio“ arenoje – itin žemas, o atsakymų dėl susidariusios situacijos artimiausiu metu žada ieškoti ir krepšiniui neabejingas miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Daug metų dėl prizinių vietų Lietuvoje kovojęs Klaipėdos „Neptūnas“ konkurentams užleido turėtas pozicijas ir antrą sezoną iš eilės balansuoja antroje lentelės pusėje.

Jei praėjusio sezono pabaigoje pavyko užkilti iki šeštosios pozicijos, šio sezono starte Tomo Gaidamavičiaus auklėtiniai po septynių turų iškovojo vos pergalę ir žygiuoja tik devintoje vietoje, lenkdami Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ ir Prienų „Labas GAS“ krepšininkus.

„Neptūno“ negelbsti ir tarpsezonio metu išsaugotas pagrindinių žaidėjų branduolys bei jų nugludintas tarpusavio ryšys. Šią komandą papildė vos trys naujokai – Julius Jucikas, Edgaras Želionis ir amerikietis Isaacas Bontonas.

Portalui 15min nesėkmingai bandant belstis ir ieškoti atsakymų „Neptūno“ biure, mintimis apie krepšinio situaciją Klaipėdoje sutiko pasidalinti miesto meras Vytautas Grubliauskas.

„Žinoma, rezultatai, kuriuos matome dabar, nežinau, ar gali ką nors tenkinti. Kol kas šis sezonas yra nuviliantis, pergalių laukiame kaip ištroškęs laukia lašo vandens, bet ne visada jų sulaukiame. Nėra ko vynioti žodžių į vatą – situacija tikrai nedžiugina. Natūralu, kad kai vaikas į namus vis neša blogus pažymius, tėvai klausia jo, kas blogai ir kuo galėtų jam padėti. Mes tokio pokalbio su klubu dar neturėjome, bet, panašu, kad pribrendo laikas ir reiks netrukus jį organizuoti. Tikiuosi, kad tai duos komandai taip reikiamą impulsą, – 15min sakė V.Grubliauskas. – Bet kiekvienas turi dirbti savo darbą. Net ir „Žalgirio“ sirgaliai, kurie po paskutinių rungtynių pasitiko savo numylėtinius, pasakė, jog krepšininkams neaiškins, kaip reikia žaisti.

Manau, kad į klubo reikalus nereikėtų kištis neprofesionalams, ypač politikams. Suprantu, jei treneris rungtynių metu paprašo minutės pertraukėlės, o stratego sumanymus, derinuką ar brėžinuką aikštelėje įgyvendinę žaidėjai ima gerinti ir rezultatą. Bet klubo veikloje taip paprasta nėra. Vien minutės pertraukėlės neužtenka. Nežinau, ar galime dabartinėje situacijoje ką nors pakeisti. Artimiausiu metu teks kalbėtis su klubo vadovybe ir klausti, kaip jie mato šią perspektyvą, kuri kol kas neatrodo šviesi.“

Slogios nuotaikos Klaipėdoje atsispindi ir krepšinio rungtynių lankomume.

„Neptūnas“, kaip ir Panevėžio „Lietkabelis“, namuose jau sužaidė penkis mačus, o tai yra didžiausias skaičius tarp visų LKL komandų.

Aukštaitijos ekipai fiksuojant vidutinį 1045 žiūrovų lankomumą (4 vieta), „Švyturio“ arenoje mačą stebi vos 549 sirgaliai (8 vieta). Nežinia, ar aistruolius atgraso prastas „Neptūno“ žaidimas, ar šiam žaidimui neproporcingos bilietų kainos, bet miesto meras skatina neprarasti tikėjimo ir nenusigręžti nuo ekipos.

„Pats didžiausias pralaimėjimas būtų, jei sirgaliai prarastų tikėjimą ir pasitikėjimą „Neptūnu“. Tai būtų didžiausia nesėkmė, po kurios neatsigautų jokia komanda. Kita vertus, apsidairykime aplinkui – nesame patys blogiausi, o norint būt geriausiais reikia dirbti dar labai daug, ko aš tikiuosi ir noriu. Nepaisant nedėkingos situacijos ir viso fono, neprarandu tikėjimo „Neptūnu“, – sakė V.Grubliauskas. – Natūralu, kad pastarasis etapas yra vienas prasčiausių. Siūlau neprarasti tikėjimo, nes tai būtų mirtinas smūgis. Pažiūrėkite, net ir tokiam grandui kaip „Žalgiris“ pasitaiko blogų etapų.

Būtent tokiuose etapuose ir išryškėja, ar yra komanda, ar yra jos stuburas ir ar ji turi moralinio bei dvasinio užtaiso, kuris padėtų jai išbristi iš nesėkmių liūno. Šis išbandymas yra dramatiškas, bet jį atlaikius, tikiu, kad galima atgimti, atsikelti ir eiti toliau. Stiprus ne tas, kuris eina ir niekada nepervirsta, stiprus tas, kuris suklupęs geba atsistoti ir eiti toliau. Tikiu, kad „Neptūnas“ yra stiprus. Be to, visi kartais suklumpa.“

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir D.Adomaitis – „Ryto“ vakarėlis Kaune ir abejonės dėl J.Zdovco

Praėjusį sezoną „Neptūno“ biudžetas siekė apie 900 tūkst. eurų, iš kurių 661 tūkst. buvo Klaipėdos savivaldybės parama. 73,4 procentinė viso biudžeto dalis yra didžiausia tarp visų LKL klubų.

15min portalui V.Grubliauskas teigė, jog „Neptūnas“ ir šį sezoną sulauks apie 700 tūkst. eurų vertės finansinio palaikymo.

Klaipėdos meras atsidūsta prakalbęs apie neseniai priimtą nekilnojamojo turto mokesčių lengvatą, kuri, pasak „Neptūno“ vadovų, turėjo padėti klubui renkant didesnį biudžetą. Bet tai neįvyko.

„Šiandien galime kalbėti, jog buvo pervertintos jėgos dėl nekilnojamojo turto mokesčių lengvatos, kuri Klaipėdoje buvo įteisinta ne taip jau ir seniai. Klubo savininkų vertinimu, tai turėjo gerokai palengvinti ir supaprastinti finansų surinkimą ir finansavimo galimybes. Deja, tos viltys nepasiteisino ir į klubą nepradėjo plūsti verslo kompanijos, įmonės ir bendrovės. Nors aš irgi nelabai suprantu, kodėl tai nevyksta. Vadinasi, yra prarastas tikėjimas dideliais siekiais, lūkesčiais ir pergalėmis. Manau, kad ir starto pozicija turėjo neigiamą įtaką, – sakė V.Grubliauskas. – Bet mums iš miesto pusės nekyla abejonių dėl skaidrių ir švarių finansų. „Neptūnas“ gali girtis dėl tikrai skaidrios fiskalinės drausmės laikymosi ir dėl visų buvusių įsipareigojimų likvidavimo ir atsikratymo. Finansinės drausmės fronte rezultatai yra geresni, nei matomas rezultatas aikštelės švieslentėje.“

Mato Baranausko nuotr./Vytautas Grubliauskas
Mato Baranausko nuotr./Vytautas Grubliauskas

Nors papildomų pinigų į „Neptūną“ nesuplaukė, bet piniginė – vis tiek viena storiausių Lietuvos krepšinio lygoje. Atitinkama yra ir komandos sudėtis, kurioje galime rasti ne vieną puikiai žinomą krepšininką – Deividą Gailių, Žygimantą Janavičių, Edgarą Želionį, Matą Jogėlą ar klubo legendą Martyną Mažeiką.

Klaipėdos miesto meras nesiryžta spėlioti, ties kuria grandimi stringa „Neptūno“ laivas, bet akivaizdu, jog situacija jau sezono pradžioje yra probleminė.

„Jei žinočiau receptą, seniai būčiau paskambinęs „Neptūno“ vadovams ir pasakęs, kad padarytų tą ir tą. Turbūt nėra vieno atsakymo. Negaliu komentuoti komplektacijos, komandos mikroklimato, tvarkaraščių ar salės treniruotėms. Negalėčiau to komentuoti. Bet tai yra svarbūs galutinio rezultato komponentai. Matyt, kad kažkas nesusiderina. Dabar sunku atsakyti į tai. Galvoju, kad neišvengiamai teks imti minutės pertraukėlę, kviestis į konsiliumą klubo vadovus ir žiūrėti, kaip jie mato situaciją. Bet aš nepuolu nurašyti komandos ar naudoti elektrošoką, nes reikia ją prikelti. Situacija dar nėra tokia dramatiška ar beviltiškai prarasta. Bet kad ji kelia didžiulį nerimą ir nedžiugina, tai yra faktas“, – sakė V.Grubliauskas.

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir D.Adomaitis – „Ryto“ vakarėlis Kaune ir abejonės dėl J.Zdovco

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas