Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 16

„Nesąmonę“ Graikijoje išgyvenę buvę varžovai kyla į lietuviškos taurės šturmą

Lukas Lekavičius ir Zachas LeDay šį sezoną suka derinius su „Žalgirio“ marškinėliais, o sekmadienio pavakarę kartu šturmuos Karaliaus Mindaugo taurę, tačiau dar prieš metus jiedu buvo aršiausių varžovų stovykloje, o analogiškas taurės turnyras Graikijoje tada baigėsi neregėto masto skandalu.
Zachas LeDay ir Lukas Lekavičius
Zachas LeDay ir Lukas Lekavičius / nuotr. „Getty Images“/euroleague.net

Pernai taurės pusfinalyje susitiko Pirėjo „Olympiakos“ su Z.LeDay ir Atėnų „Panathinaikos“ su L.Lekavičiumi. Tačiau rungtynės taip ir nesibaigė.

Raudonieji buvo įsiutę, kai arbitrai jau per pirmas 28 mačo sekundes sušvilpė jiems tris pražangas. Pirėjo klubo vadovai neabejojo teisėjų sąmokslu tame principinių varžovų mūšyje.

OLY krepšininkai į rūbinę po dviejų kėlinių išėjo atsilikdami 25:40, tačiau į aikštę po pertraukos taip ir nesugrįžo.

Techninė pergalė tuomet buvo įskaityta „Panathinaikos“ klubui, kurio savininkas Dimitris Giannakopoulos aistras pakurstė itin provokuojančiu akibrokštu – ant tuščio „Olympiakos“ atsarginių suolelio paliko raudonus moteriškus apatinius.

15min.lt montažas/„Panathinaikos“ ir „Olympiakos“ rungtynės virto skandalu
15min.lt montažas/„Panathinaikos“ ir „Olympiakos“ rungtynės virto skandalu

Galiausiai PAO klubas iškovojo ir titulą, finale 79:73 nugalėjęs Salonikų PAOK.

Prabėgo metai nuo tų įvykių Graikijoje, tačiau dabartiniai žalgiriečiai, bendravę su 15min, viską prisimena puikiai.

„Tai buvo labai svarbios rungtynės – vykome žaisti prieš „Panathinaikos“. Aplink rungtynes vyko daug įvairių dalykų, daug kontroversijos. Nuvykome žaisti, nutiko kai kurie įvykiai ir per pertrauką, kuomet buvome rūbinėje, mums buvo pasakyta, kad netęsime rungtynių. Mes, kaip žaidėjai, norėjome žaisti, krepšininkai visad nori varžytis, daryti viską, ką gali aikštėje. Tačiau kai savininkai ir žmonės klube, esantys aukščiau nei tu, pasako... O jie juk moka tau atlyginimą“, – metų senumo prisiminimais su 15min dalinosi Z.LeDay.

Tačiau kai savininkai ir žmonės klube, esantys aukščiau nei tu, pasako... O jie juk moka tau atlyginimą

Tų dalykų, kaip sako centras, nei jis, nei komandos draugai kontroliuoti negalėjo, o paties reakcija buvo paprasta, bet iškalbinga: šokas.

„Buvau pasirengęs eiti į aikštę, paruošiau savo mintis antrai pusei, kad padėčiau komandai laimėti. Šokas. Norisi žaisti, visi to norėjo“, – sakė Z.LeDay.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Zachas LeDay
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Zachas LeDay

L.Lekavičiaus nuotykiai Graikijos taurėje neeiliniai buvo abejus metus, kuomet jis gynė PAO spalvas. Pirmąjį sezoną jis krito pusfinalyje prieš Atėnų AEK, o antraisiais – sulaukė „Olympiakos“ akibrokšto per pertrauką.

„Vau... Iš tikrųjų, dveji metai taurėse buvo įdomūs, nes pirmais metais pralaimėjome pusfinalyje, antrais – tos nesąmonės su „Olympiakos“.

Buvo keista, kažkas naujo, bet įvyko, kaip įvyko. Išėjome į finalą, kur žaidėme prieš PAOK ir gan sunkiai laimėjome. Bet turiu tą titulą“, – 15min kalbėjo L.Lekavičius.

Pirmais metais pralaimėjome pusfinalyje, antrais – tos nesąmonės su „Olympiakos“

Paprašytas prisiminti, kaip viskas vyko skandalingame pusfinalyje, žalgirietis pasakojo, kad su komandos draugais iš rūbinės po 20-ties minučių krepšinio išėjo neįtardamas, kas netrukus nutiks.

„Bet tuomet iš aplink pradėjau girdėti, kad kažkas vyksta, kažkas planuoja neišeiti į aikštę. Aš pats tikrai nemaniau, kad taip gali įvykti krepšinyje, bet įvyko. Išėjome į rūbinę, persirengėme ir važiavome namo“, – su šypsena kalbėjo L.Lekavičius.

Dabartiniai komandos draugai ir dabar kartais prisimena tą vakarą, kurio atgarsiai apskriejo visą Europą.

„Jis sako tą patį, ką ir aš: „Kažkas neįtikėtino“. Sako, kad tai nauja patirtis, kad nėra niekur matęs tokių dalykų. Pas juos, pas mus vyko labai daug įvairiausių reikalų. Na, ten visai kitoks krepšinis“, – sakė L.Lekavičius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lukas Lekavičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lukas Lekavičius

Kaip Graikijoje „Olympiakos“ prieš „Panathinaikos“, taip Lietuvoje „Žalgiris“ prieš „Rytą“ yra principinės dvikovos, bet abu dabartiniai žalgiriečiai įsitikinę, kad tokių „nesąmonių“ mūsų šalyje negalėtų įvykti.

„Ne, nematau čia nieko panašaus čia. Čia visiškai kitokia aplinka, – tikino Z.LeDay. – Tos rungtynės yra visiškai skirtingos, ten yra gyvybės ir mirties klausimas. Aišku, kovingumo dvasia yra panaši. Panaši aistra ir polėkis laimėti, tačiau aplink pačias rungtynes viskas vyksta kitaip.“

„Tikrai neįsivaizduoju, kad čia taip įvyktų, – komandos draugui pritarė L.Lekavičius. – Ir kai nuvažiavau ten negalėjau to įsivaizduoti. Taip, žinojau, kad ten yra labai didelė priešprieša, yra fanai ir t.t., bet, kas vyko ten, buvo kažkoks kosmosas.“

Kas vyko ten, buvo kažkoks kosmosas

Tačiau tai – praeitis, o dabar L.Lekavičius su Z.LeDay ir likusiais žalgiriečiais šturmuoja Karaliaus Mindaugo taurę.

L.Lekavičius negalėjo stebėti to praeitų metų trilerio, kuris baigėsi dramatiška vilniečių pergale finale „Siemens“ arenoje, bet yra vienas pagrindinių žmonių aikštėje „Žalgiryje“ šiuo metu.

Kaip sako pats gynėjas, jam sezono pradžia lengva nebuvo, mat teko po karjeros etapo Graikijoje vėl priprasti prie Šaro sistemos, bet dabar „Žaibas Makvynas“ yra ginklas, kuriuo gero žaidimo bangą „Žalgiris“ gaudo ir LKL, ir Eurolygoje.

Per paskutines aštuonerias Eurolygos rungtynes L.Lekavičius šešis kartus rinko dviženklį taškų skaičių, triskart tas skaičius perkopė 20 taškų ribą.

„Na, tiek ir reikėjo – pusės sezono beveik. Pradžia buvo sunki, ieškojau priežasčių, kodėl taip. Stengiausi daugiau dirbti, turbūt dėl to, kad reikėjo dar laiko įsisavinti sistemą. Dvejus metus žaidžiau visai kitokį krepšinį, mažai žaisdavau, tas vaidmuo kitas buvo. Dabar vėl reikėjo įprasti, kad galiu žaisti 2-3 pik-n-rollus per ataką, kas man tikrai neįprasta, ko PAO niekad nebuvo. Po truputį, po truputį grįžau į tą vaidmenį, kur jaučiuosi patogiai, darau, ko prašo treneris“, – atvirai kalbėjo L.Lekavičius.

Na, tiek ir reikėjo – pusės sezono beveik. Pradžia buvo sunki, ieškojau priežasčių, kodėl

Z.LeDay praėjusiais metais iš aršiausių varžovų stovyklos stebėjo L.Lekavičių, kuris dažnai tūnodavo Nicko Calatheso šešėlyje, bet dabar amerikietis pasakoja, kad staigiojo gynėjo įdedamas darbas ir širdis atsiperka su kaupu.

„Jis ir labai geras komandos draugas. Daug nekalba, na, bet visada kalba su manimi (šypsosi). Puikus, sunkiai dirbantis vyrukas. Jis tikrai nedaug kalba, bet visada komandai atsiduoda 100 procentų“, – Z.LeDay gyrė L.Lekavičių.

Kai kalbėjomės su Luku Lekavičiumi šalia „Žalgirio“ rūbinės „Švyturio“ arenoje, iš persirengimo kambario atskriejo garsus Z.LeDay juoko pliūpsnis.

„Pats matot, – nusijuokė L.Lekavičius, tuo metu kaip tik kalbėjęs apie amerikietį. – Jis puikiai priprato prie komandos.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Zach Leday
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Zach Leday

Prieš metus Lukas ir Zachas buvo nesutaikomų priešų gretose. Šiandien jie turi puikų šansą kartu virš galvos kelti pirmąjį „Žalgirio“ titulą šį sezoną.

KMT finalo tarp „Žalgirio“ ir „Ryto“ pradžia – 17:50 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant