Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 02 08

V.Šeškus – išsamiai: apie norą sudrumsti LKL ramybę ir G.Žiemelio ambicijas

Prienų krepšinio simboliu tapęs Virginijus Šeškus siekia savo žymę palikti ir Jonavoje, kurioje subūrė galingą komandą, dominuoja NKL pirmenybėse ir norą praverti LKL duris. „LKL yra komandų, kurios tiesiog patenkintos buvimu lygoje. Manau, kad joms dar pagadinsime nervus“, – 15min sakė V.Šeškus, pasidalijęs mintimis apie darbą Jonavoje, įspūdingą sudėtį, sąlygas, finansus, tikslus ir grandiozinius bičiulio Gedimino Žiemelio planus.

Apie 75 kilometrai skiria Prienus nuo Jonavos. Virginijus Šeškus kasdien sėda už vairo ir važiuoja į Jonavos sporto areną, kuri „CBet“ vadovams leidžia svajoti apie šuolį į aukščiausią šalies krepšinio lygą.

2200 žiūrovų talpinantis statinys atitinka LKL kriterijus, bet jonaviškiams dar reikia triumfuoti NKL pirmenybėse.

Tikslas aiškus, o sudėtis – atitinkama tikslui. Virginijaus Šeškaus atėjimas į Jonavą ir didžiulės klubo ambicijos debiutuoti LKL tapo magnetu rėmėjams ir vardą Lietuvos krepšinyje turintiems žaidėjams.

„CBet“ marškinėlius šįmet vilki tokie žaidėjai kaip Darius Tarvydas, Tomas Delininkaitis, Laimonas Kisielius, Aurimas Urbonas, Edvinas Šeškus, Ignas Labutis. Yra ir du legionieriai – Kahlilas Thomasas ir Liamas O'Reilly.

Jonavos ekipai staigiai buvo užlipdyta favoritų etiketė.

„Nusprendėme daryti komandą, kuri būtų lyg atsvara paskutinėms LKL komandoms, – 15min sakė Virginijus Šeškus. – Jau penkeri metai, kai NKL čempionė neturi galimybių kilti į aukščiausią šalies lygą. Didelio skirtumo, paskutinis būsi LKL ar priešpaskutinis, nebūdavo. Pamenu, kai buvo atvažiavę Ballai, mes buvome ant iškritimo ribos, nes Šakiai pirmavo NKL. Patikėkite, tas mėnuo kainavo daug nervų. Manau, kad dabar mes pagadinsime nervus LKL komandoms.“

LKL komandų sąrašas pastaruosius šešerius metus nesikeitė, bet Jonavos klubo situaciją ilgainiui vis akyliau stebės paskutinės LKL komandos.

Panašu, jog dėl „kelialapio“ į žemesnę lygą „grumsis“ ir šiuo metu paskutines keturias vietas užimančios ekipos – Prienų „CBet“, Kėdainių „Nevėžis-Optibet“, Alytaus „Dzūkija“ ir „Šiauliai“.

„CBet“ pralaimėjo atidarymo rungtynes „Šilutei“, tačiau tuomet iškovojo 14 pergalių iš eilės. Atkarpą nutraukė nesėkmė prieš „Telšius“, bet po jos – vis dar besitęsiantis penkių pergalių ruožas.

Galingą sudėtį subūręs V.Šeškus su kompanija vidutiniškai renka po 91,6 taško, o tai yra geriausias rezultatas turnyre.

Komandos lyderis – 18,1 taško, 6,7 kamuolio atkovojantis bei 1,8 perimantis, 2,9 rezultatyvaus perdavimo ir 23,2 naudingumo balo fiksuojantis Darius Tarvydas.

Kaip teigė V.Šeškus, Jonavos „CBet“ biudžetas šį sezoną neviršys 200 tūkst. eurų, o kilimo į LKL atveju pinigų kapšas gerokai išsipūstų.

„Manau, kad pagal finansus Jonava nebūtų paskutinė LKL. O kiek aš esu dirbęs, tiek mano tikslas visada būdavo LKL pirmasis ketvertas, – 15min sakė V.Šeškus. – Privalai turėti tikslą, negali kasmet užimti aštuntą ar devintą vietą ir tuo džiaugtis. Gal tai nuskambės negražiai, bet kiek pažiūriu, tai „Dzūkija“, „Šiauliai“ ar Kėdainiai visada yra lentelės apačioje. Jos visada yra paskutinės. Manau, kad reikia rizikuoti ir reikia turėti ambicijų. Juk dėl to mes ir gyvename. Lietuvoje turime komandų, kurios patenkintos tiesiog buvimu LKL. Aš manau, kad reikia stengtis laimėti.“

Virginijus Šeškus – išsamiai 15min – apie ėjimą į žemesnį lygį, sąlygas Jonavoje, potencialą, dideles ambicijas bei bičiulio Gedimino Žiemelio planus įkurti klubą Vilniuje.

NKL/Jonavos „CBet“ svajoja apie LKL
NKL/Jonavos „CBet“ svajoja apie LKL

– Daugybę metų dirbote LKL, o dabar nusileidote į žemesnį lygį. Ar yra dalykų Nacionalinėje krepšinio lygoje, kurie jus nustebino ar prie kurių reikėjo persiorientuoti?

– Tie Ballai, tie projektai su „LavTwins“... Tai atėmė jėgų ir nervų. Nors daugelis trenerių neitų į žemesnį lygį NKL, bet aš to nebijau. Daugelis žaidėjų neina į NKL, nes abejoja šio čempionato lygiu, o kosminių pinigų čia nėra.

Mes pripratę prie geriausio, tad nėra ko lyginti LKL su NKL. Skirtumų galime rasti visur – nuo organizavimo iki teisėjavimo. Apie tai galima bus pakalbėti po sezono, nesinori kažko kritikuoti. Krepšinis Lietuvoje yra lyg religija, todėl, manau, NKL irgi galėtų eiti į priekį.

Reikėtų gerinti lygos įvaizdį. Žaidėjai, kurie nepatenka į LKL komandas, galėtų bandyti prasimušti per NKL. Bet jie renkasi užsienį, kokią nors ketvirtą Italijos lygą. Pinigų daugiau, kritikos mažiau. Lietuvoje žmonės bijo, kad atėję į komandą nesužais gerai ir gaus kritikos. Ne visi supranta, kad krepšinyje yra įvairūs etapai ir įvairūs epizodai. Du mėnesius žaidėjas gali atrodyti blogiau, o tuomet – geriau. Manau, kad krepšininkai pabijo eiti į NKL.

– Vasarą minėjote, kad net ir su didesniais pinigais sudėtinga yra surinkti gerą NKL komandą, nes šioje lygoje žaidžiantys krepšininkai yra prisirišę prie savų miestų, kai kurie turi ir antrus darbus. Kiek esate patenkintas sudėtimi, kurią galiausiai pavyko suburti?

– Buvo sunku, nes su klubo prezidentu Vaidu garsiai apie tai kalbėjome. Be didesnių atlyginimų tu tikrai nieko nepadarysi. Sezonas trunka septynis mėnesius, mes užvirinome, tai liko šeši. Palyginimui, LKL sezonas vyksta dešimt mėnesių.

Taigi, jei žaidėjas LKL per sezoną gauna 30 tūkstančių, t. y. 3 tūkst. per vieną mėnesį, vadinasi, mes turime jam mokėti 5 tūkst., kad susilygintume. Tai yra nerealu.

Pradžioje žaidėjus rasti buvo labai sunku, patys irgi netekome kelių krepšininkų. Ignas Lukošius išvyko į Kėdainius. Klubo prezidentui buvo labai sunku persiorientuoti, nes buvo pratęs mokėti 600–700 eurų atlyginimus.

Mes labai užvėlavome, bet mums labai pasisekė. Važinėjau ir pats kalbėjausi su žaidėjais. Pradžioje dar kalbinome Lukauskį, buvome beveik sutarę, bet jis persigalvojo. Atėjo Tarvydo eilė, sakiau jam, kad jei viskas gerai, einame į LKL, ten turėsime kitų galimybių. Kisielius susidomėjo, kai išgirdo, kad ateina Delininkaitis. Įdomus dalykas: Tomas manęs klausė apie Laimoną, o Laimonas – apie Tomą. Natūralu, žaidėjams svarbu, su kuo jie žais. Jiems reikėjo garantijų, nes nenorėjo ateiti ir žaisti po vieną. Jie nenorėjo būti 7–8 vietoje, norėjo būti stiprioje komandoje.

Išėjo taip, kad nei Kisielius, nei Tarvydas su Delininkaičiu nepasirašė jokių kontraktų. Jiems davėme geras sąlygas gyvenimui ir sportui.

Pasisekė mums ir dėl to, kad Aurimas Urbonas susipyko su Sireika. Žaidėme su vienu Pankratjevu, tad išėjo labai geras pastiprinimas. Kitas momentas – Kahlilas galėjo ateiti iš Šilutės. Mes gražiai susitarėme, jis kažkiek uždarė skylę rotacijoje, nes žaisdavome šešiese ar septyniese. Dabar pavyko gauti ir Edviną (Edvinas Šeškus yra V.Šeškaus sūnus – aut. past.), o iš Vokietijos aukščiausios lygos atėjo ir Liamas O‘Reilly. Mus visą sezoną lydi sėkmė, norime, kad pabaigoje ji nenusisuktų.

Dainiaus Lukštos / nklyga.lt nuotr./Darius Tarvydas
Dainiaus Lukštos / nklyga.lt nuotr./Darius Tarvydas

– Ar žaidėjai sezono eigoje dar gali palikti Jonavą, kokia yra jų kontraktų situacija?

– Dabar jau viskas, palikti galėtų nebent vienas Edvinas. Kitų terminai jau praėję. Galėjo išeiti ir Kisielius, ir Tarvydas. Jei Jonavoje būtų blogai, jie būtų išėję. Tarvydas turėjo pasiūlymą, bet liko. Žaidėjai susidraugavo, tad viskas yra gerai.

– Ar Jonavos klubas gyvenimo ir sportavimo sąlygomis išsiskiria NKL kontekste?

– Mes pusantro mėnesio išbuvome karantine dėl koronaviruso. Čempionatas yra išdarkytas. Tai ne tik NKL problema, LKL tas pats vyksta. „Lietkabelis“ gali nuvažiuoti į Alytų ir pralaimėti „Dzūkijai“, o „Šiauliai“ laimi prieš Uteną. Tokių rezultatų matyti ir Eurolygoje. Vieni serga, kiti persirgę, treti formos geros nepasiekia. Labai sunkus čempionatas. Gali pralaimėti bet kam, jei nesi susikaupęs.

Pagrindinė sąlyga žaidėjams, kad mes turime labai gerą salę. Sąlygos sportavimui NKL yra geriausios Jonavoje. Treneriai irgi geri, fizioterapeutas, gydytoja. Manau, kad Jonava su tokia aplinka nesiskiria nuo LKL klubų.

– Ar veteranams netrūksta motyvacijos žaisti žemesniame lygyje, kai visą karjerą rungtyniavo LKL ar net dar aukštesnio lygio čempionatuose?

– Pradžia buvo sunkesnė. Atrodė, kad jie supranta, jog jų motyvacija turi būti dar didesnė. Visi žiūri į Jonavą kaip į favoritę, tad žaidėjai turi tai įrodyti. Jie negali ateiti iškėlę galvas ir pralaimėti. Nė vienam iš mūsų tokiu atveju gerai nebus. Jie supranta, kad turi žaisti ir įrodinėti savo vertę, kad turėtų galimybių ir kitą sezoną kažkur dar pažaisti.

NKL/Tomas Delininkaitis
NKL/Tomas Delininkaitis

– Jūsų akimis, kas yra Jonavos lyderiai rūbinėje ir aikštelėje?

– Kapitonas yra Laimonas Kisielius. Rūbinėje, kiek suprantu, visi gerai sutaria, vieno ryškaus balso ten nėra. Kiek matau ir girdžiu, viskas ten yra gerai. Visi gali palyderiauti, pajuokauti ar pašmaikštauti. Aikštelėje, žiūrint į rezultatus, mūsų lyderis yra Tarvydas. Bet tą vaidmenį bet kada gali perimti ir Kahlilas, ir Delininkaitis, ir Edvinas.

Visi atėję į NKL nori statistikos, bet aš sakau, kad žaidžiame dėl rezultato. Kitąmet treneris jus ims, jei matys, kad žaidėte komandiškai. Svarbiausia, kad komandai užteko vieno kamuolio.

– Koks yra šio sezono Jonavos biudžetas?

– Vieni kalba vienaip, kiti kitaip, bet aš galiu užtikrintai pasakyti, kad su viskuo tikrai neperkopsime 200 tūkst. eurų. Į šią sumą įeina ir atlyginimai, ir mašinos, butai bei kuras. Manau, kad ši suma yra proto ribose. Girdėjau kalbas apie 300 tūkst., bet tai tikrai nėra teisybė.

Kai kurie žaidėjai gyvena Jonavoje, kai kurie, kaip kauniečiai ar prieniškiai, važinėja į treniruotes ir rungtynes. Visą sezoną derinome, kad ritmas būtų geras. Bet tai nėra įmanoma, nes mes žaidžiame kas antrą dieną, o dar mėnesį buvome karantine. Logiškumo nėra. Žaidi antradienį, ketvirtadienį, tuomet – ir šeštadienį. Viskas išbalansuota.

Trenerio darbas dabar – derinių šlifavimas ir jų atitikimas žaidėjams. Šiuo metu viską lemia žaidėjų meistriškumas ir susižaidimas. Treneris dabar yra tik padėjėjas. Minučių paskirstytojas, kad jie nepervargtų.

– Prienuose garsėjote, jog prisidedate ne tik prie rezultatų aikštelėje, bet ir rinkdamas biudžetą. Ar Jonavoje jūsų vaidmuo išliko toks pat?

– Visko būna. Aš prie to pratęs, taip buvo ir „Lietuvos ryte“. Visą gyvenimą tą darau, bandau sutelkti žmones su pinigais, tai man įėję į kraują. Tos derybinės pozicijos negali atsisakyti net „Lietuvos ryte“.

Visko pasitaiko, stengiamės surinkti kuo daugiau pinigų, bet labai sutrukdė pandemija. Yra žmonių iš šono, kurie padėjo, tarp kurių – ir mano pažįstami. Viskas gerai, komandinis darbas vyksta.

– Ar radote ryšį su klubo valdžia ir savivaldybe?

– Problemos prasideda, kai nesiseka ir ateina prastesni rezultatai. Tuomet žmonės pasirodo, kokie jie iš tikrųjų yra. Ir vadovai, ir prezidentai, ir savivaldybė. Mes turėjome šneką. Mes žaidžiame neblogai, manau, kad visus kol kas tai tenkina. Problemų nėra, jos atsiranda, kai kažkas nutinka ne taip ar kai kažkas bando kiršinti. Aš tuos dalykus praėjęs. Man jau niekas nebaisu, nes visko esu matęs (juokiasi).

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./LKL rungtynėse susitinka: Prienų „CBet“ – Pasvalio „Pieno žvaigždės“
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./LKL rungtynėse susitinka: Prienų „CBet“ – Pasvalio „Pieno žvaigždės“

– Kurios NKL komandos dėl titulo gali kelti Jums didžiausią grėsmę?

– Ketvertukas susideda iš vienerių rungtynių, tad visos gali būti pavojingos. Reikia pastangų, negali atsipalaiduoti, nes vaikiai drąsiai žaidžia ir nori įrodyti.

Marijampolė kaip ir kasmet surinko gerą sudėtį. Jie turi 11–12 žmonių, kurie visi gali žaisti. Dar yra „Vytis“, turintis galingiausią priekinę liniją visoje lygoje – Darjušas, Kšištofas ir Aurelijus Pukelis.

Dar labai pavojingi yra „Telšiai“. Jų sudėtis yra gerai susižaidusi, eilę metų žaidžia kartu. Vieneriose rungtynėse, jei mums prasčiau seksis, o jiems geriau, tikrai galime pralaimėti.

Norėčiau išskirti ir „Žalgirio“ dublerius. Nors apie juos niekas nešneka, bet ši komanda gali tapti juoduoju arkliuku. Ir talento turi, ir ūgio. Jaunimas su kiekviena diena eina į priekį. Nenuspėjama komanda, galinti gerai pataikyti, o ko jiems tikrai netrūksta, tai noro.

Mes su Prienais iš didelio noro esame laimėję trečią LKL vietą. Meistriškumo nebuvo daug, bet vaikinai labai norėjo laimėti. Kartais tai kompensuoja meistriškumą.

– Kaip vertinate Jonavos „CBet“ galimybes prasimušti į LKL?

– Atsargiai vertinu. Visi suprantame, kad lengva nebus. Nesame daug stipresnė komanda už Marijampolę ar Šakius. Mes žinome, kad atėjus svarbiausiam metui „Rytas“ ar „Lietkabelis“ laimės prieš paskutines LKL komandas, bet tarp NKL komandų nėra tokio didelio atotrūkio. Pranašumą reikia įrodinėt vis iš naujo. Mes neturime didelio žmogaus, neturime ir žmogaus, kuris kaskart sumestų po 40 taškų. Reikia žaisti komandiškai. Visose pozicijose turime gerus žaidėjus, bet tai reiks įrodyti aikštelėje, nėra ką kalbėti.

nuotr. jsk.lt/Edvinas Šeškus
nuotr. jsk.lt/Edvinas Šeškus

– Kokį biudžetą Jonava galėtų turėti žaisdama LKL?

– Kiek turiu informacijos, tai savivaldybė ir generalinis rėmėjas prisidėtų. Jonava yra aštuntas pagal dydį miestas Lietuvoje. Čia yra fabrikų, gamyklų. Jei žaidi LKL, gali nueiti pas juos ir paprašyti finansavimo.

Manau, kad pagal finansus Jonava nebūtų paskutinė LKL. O kiek aš esu dirbęs, tiek mano tikslas būdavo LKL finalinis ketvertas. Privalai turėti tikslą. Negali kasmet užimti aštuntą ar devintą vietą. Gal tai nuskambės negražiai, bet kiek pažiūriu, tai „Dzūkija“, „Šiauliai“ ar Kėdainiai visada yra lentelės apačioje. Jos visada yra paskutinės. Manau, kad reikia rizikuoti ir reikia turėti ambicijų. Juk dėl to mes ir gyvename. Yra komandų, kurios tiesiog patenkintos buvimu LKL. Aš manau, kad reikia stengtis laimėti.

Mes Prienuose rizikuodavome. Kartais pasisekdavo, kartais ne. Sezono pradžioje būdavo deficitas, atsirado skolų. Tuomet atvažiavo Ballai, kurie padengė tas skolas. „Šiauliai“ ir „Neptūnas“ susitvarkys, bet „Dzūkija“... Ten kažkas turėtų keistis. Toks miestas!

– Ar paskutinės LKL komandos dabar neprisibijo Jonavos, kad atims iš jų vietą? Kas girdėti krepšinio užkulisiuose?

– Tai būtų normalu. Manau, kad tai pasijus pirmosiomis balandžio dienomis. Dabar jos gali galvoti, kad Jonava nelaimės ir niekas neateis į LKL. Bet galiu papasakoti, kaip buvo mums, kai su Prienais užėmėme paskutinę LKL vietą.

Jūs neįsivaizduojate, kaip mes tuomet sekėme NKL finalo ketvertą. Mes džiaugiamės, kad Šakiai pralaimėjo pusfinalyje, bet nežinojome, kad į LKL galima patekti ir trečiai komandai, nes dubleriai to padaryti negali. Šakių pralaimėjimas mums suteikė džiaugsmo, atsidarėme šampano butelį, o kitą dieną vėl verkėme (juokiasi).

Įtampos bus, tai normalu. Aš nemanau, kad Lietuvos krepšiniui būtų gerai, jei „Šiauliai“ iškristų į NKL. Toks miestas, tokios tradicijos! Kai aš atėjau į LKL, „Šiauliai“ iškrito iš lyderių ketverto, jame atsirado „Neptūnas“ ir atsirado Prienai. Iki man išeinant į „Rytą“, mes visada buvome pirmajame ketvertuke.

Karolio Bakūno nuotr./Virginijus Šeškus
Karolio Bakūno nuotr./Virginijus Šeškus

– Kaip iš šono atrodo šiųmetinė LKL?

– Visi mes suprantame, kad šį sezoną lygis yra pakritęs. Matome „Ryto“ situaciją. Utena gal vienintelė pastiprėjusi komanda. Jie labai gerai sudirbo komplektuodami sudėtį ir grėsmę kelia tiek „Rytui“, tiek „Lietkabeliui“.

Visos likusios komandos yra pasilpnėjusios. Visi supranta, kad LKL šįmet lygis yra žemesnis. Manau, kad pandemija prie to prisidėjo.

– LKL prezidentas Remigijus Milašius svajoja apie 12 komandų čempionatą. Kaip galvojate, tai būtų geras ar blogas ėjimas Lietuvos klubiniam krepšiniui?

– Kitą sezoną gal taip dar nebus. Seniau galvodavau, kad nereikia 12 komandų, nes vietinių žaidėjų reiktų daugiau, bet ar atitiktų lygį? Iš kur jų paimti? Jų yra užsienyje, reiktų susigrąžinti.

Kai dar būdavo BBL, man nepatikdavo, kad su viena komanda žaisdavome aštuonis kartus per sezoną. Kai žaidi vieną kartą, pergalės reikšmė yra labai didelė ir žiūrovams įdomiau. Jei būtų 12 komandų, tada kažkiek sumažėtų rungtynių skaičius. „Žalgiris“ vis verkšlena, kad jiems per daug rungtynių, o tokiu atveju būtų mažiau (šypteli).

– Esate bičiulis su Gediminu Žiemeliu, kuris viešai atskleidė planus apie projektuojamą naują krepšinio jėgą Vilniuje. Kokia jūsų nuomonė apie šią idėją?

– Tai būtų tikrai įdomus projektas. Žinant Gediminą, jis neateitų daryti komandos, kuri kautųsi tik dėl LKL ketvertuko. Jei jis ateis, jo tikslas bus vienas – nuo čempionų sosto nuversti „Žalgirį“. Tai galiu pasakyti atsakingai.

Manau, kad su Gedimino atėjimu atgytų finalai Vilnius prieš Kauną, kurių mes visi pasiilgome. Finalo, kuriame būtų intriga, mes neturime jau šešerius metus. Visi prieš sezoną žino, kas laimės titulą. Intrigos nebuvimas nėra geras dalykas ir lygai, nes kaip prišnekinti rėmėjus? Žiūrimumas ir matomumas kritęs.

Aš manau, kad Lietuvos krepšiniui G.Žiemelio naujos komandos sukūrimas būtų labai naudingas. Būtų ambicijų, būtų karo aikštelėje ir šalia jos. Tai tik puošia krepšinį, būtų įdomu.

VIDEO: „urBONUSas“: G.Žiemelio vizija, atsiliepimai apie D.Zavacką ir „Žalgirio“ transformacijos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas