Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 08 15

Numatytą Turkijos rinktinės žvaigždės kelionę į Kauną sustabdė politiniai nesutarimai

Turkijos krepšinio talentas Enesas Kanteris pirmadienį „Huawei Cup“ turnyre Kaune turėjo stumdytis po krepšiu su Jonu Valančiūnu. Tačiau 23 metų 211 cm ūgio „Oklahoma City Thunder“ vidurio puolėjo „Žalgirio“ arenoje nebus. Jis nebuvo įtrauktas į rinktinės kandidatų sąrašą, o šią istoriją lydi politinės priežastys.
Enesas Kanteris
Enesas Kanteris / AFP/„Scanpix“ nuotr.

E.Kanteris susipyko su Turkijos krepšinio federacija. Pastaroji aikštingą charakterį turintį krepšininką kaltina dėl praeities klaidų ir jų skambučių ignoravimo.

Tuo tarpu pats E.Kanteris įsitikinęs, kad viskas dėl jo politinių pažiūrų – jis atvirai palaiko JAV įsikūrusį islamo mokslininką Fethullah Guleną, o pastarasis susipykęs su Turkijos valdžia.

„Gaila, kad Turkijos rinktinės sprendimas nėra profesionalus ir nesusijęs su krepšiniu, – sužinojęs, kad yra neįtrauktas į 20-ies nacionalinės komandos kandidatų sąrašą, „Twitter“ rašė E.Kanteris. – Federacijos pateiktos priežastys nėra teisingos. Viskas tik dėl mano politinių pažiūrų“.

E.Kanteris dažnai lankydavosi religinio ir socialinio judėjimo lyderio Fethullah Guleno namuose.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./J.Valančiūnas ir E.Kanteris
I.Gelūno/15min.lt nuotr./Valančiūnas ir Kanteris 2011 m.

Judėjimas neseniai susipyko su valdančiąja Turkijos partija, todėl patiria didžiulį spaudimą. Jie valdančiuosius apkaltino didžiulio masto kyšininkavimu ir valdantieji esą dabar nori su jais susidoroti.

Turkų treneris Enginas Atamanas tikino, kad sprendimas neįtraukti „centro“ į išplėstinį sąrašą nebuvo politinis.

„Kai pernai atėjau dirbti, norėjau su Enesu užmegzti gražius santykius, tačiau nesulaukiau jokio atsako. Be to, jis turi atsiprašyti savo komandos draugų už praeities klystkelius“, – pridūrė E.Atamanas.

Politiniai dalykai į Turkijos rinktinės gyvenimą įsimaišė jau ne pirmą kartą. Prieš dvejus metus keistomis aplinkybėmis į Turkijos rinktinės sudėtį nebuvo įtrauktas gynėjas Cenkas Akyolas, tuo metu pasiekęs savo karjeros piką.

Turkijoje neabejojama, kad už rinktinės borto jis liko dėl to, kad po Turkijos čempionato finalo jis nesutiko kalbėti į NTV televizijos mikrofoną apie tuo metu vykusius Gezi protestus.

NTV smarkiai kritikavo piliečių inicijuotus protestus prie Gezi parko. Todėl tarp daugelio televizijų mikrofonų ant stalo išvydęs NTV mikrofoną, jis jį pakėlė ir pareiškė, kad neatsakinės į klausimus, jei tas mikrofonas bus ant stalo.

Tuo tarpu NTV priklauso kompanijai „Doğuş Holding A.Ş“, kuriai tuo metu priklausė ir „Garanti“ bankas – tuometinis pagrindinis Turkijos rinktinės rėmėjas.

Turkijos rinktinės sudėtis
Turkijos rinktinės sudėtis

„Huawei Cup“ turnyras „Žalgirio“ arenoje pirmadienį 19 val. 30 min. prasidės Lietuvos ir Turkijos nacionalinių komandų rungtynėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas