Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 09 11

Nusivylęs Kazys Maksvytis: „Negaliu pasakyti, ar tęsiu darbus“

Lietuvos vyrų rinktinės viltys vėl sudužo į šipulius dar prieš svarbiausias čempionato kovas. Kazio Maksvyčio auklėtiniai aštuntfinalio dvikovoje per pratęsimą 94:102 nusileido kartų kaitą išgyvenančiai pasaulio čempionei Ispanijai ir trečią didelį turnyrą paeiliui neprasibrovė į ketvirtfinalį.

Ar pamenate garsų filmą „Švilpiko diena“ su Billu Murry, kur pagrindiniam veikėjui kasdien kartodavosi ta pati istorija?

Panašiai atrodė ir Lietuvos rinktinės svarbiausi mūšiai prieš stipriausius varžovus 2022-ųjų metų Europos čempionate.

Kazio Maksvyčio vyrai Senojo žemyno pirmenybėse taip ir neišmoko laimėti. Paleidę šansus laimėti grupės etape prieš Slovėniją, Prancūziją ir Vokietiją, lietuviai išleido pergalę ir prieš Ispaniją.

VIDEO: Kazys Maksvytis: „Trūko susižaidimo, ką turėjo kitos komandos“

Pirmavę didžiąją dalį rungtynių, vienu metu turėję ir dviženklį pranašumą, Lietuvos rinktinės vyrai byrėti ėmė ketvirtojo kėlinio pradžioje, kai penktąja pražanga buvo nubaustas Arnas Butkevičius.

Tuo metu rinktinės pranašumas dar siekė 75:68, bet ispanai ėmė bėgti, o likus 2 minutėms rezultatas tapo lygus 78:78.

Rungtynių finiše – neįtikėtina drama. Usmanas Garuba likus 16 sekundžių iki dvikovos pabaigos pataisė komandos draugo metimą ir išvedė Ispaniją į priekį (81:82), o kitoje atakoje D.Sabonis užsidirbo pražangą už netaisyklingą užtvarą.

Willy Hernangomezas realizavo pirmąjį, bet ne antrąjį baudos metimą, taip suteikdamas lietuviams šansą. Didvyriu tapo Ignas Brazdeikis, paskutinę sekundę pataisęs netaiklų Roko Jokubaičio tritaškį iš krašto.

Pratęsime – Lorenzo Browno šou. Įžaidėjas pelnė pirmuosius septynis ispanų taškus, tarp kurių su tritaškiu įsiterpė rezultatyviausias rinktinės žaidėjas Mindaugas Kuzminskas.

Problemų duobė dar labiau pagilėjo, kai traumą patyrė Marius Grigonis.

L.Brownas per pratęsimą pelnė 12 iš savo 28 taškų. Tašką dvikovoje padėjo pratęsimą išplėšęs, bet jo įkarštyje kamuolį praradęs ir nesportinę pražangą sugėręs I.Brazdeikis.

Šioje dvikovoje Lietuvos rinktinė beveik neturėjo svarbiausio savo ramsčio Jono Valančiūno. Iki tol po 25 naudingumo balus rinkęs kapitonas dvikovos pradžioje sulaukė dviejų greitų pražangų, o iš viso per 21 minutę pelnė 5 taškus (2/4 dvit., 1/1 baud.), atkovojo 6 kamuolius, suklydo 3 kartus ir užfiksavo 10 efektyvumo balų.

„Apmaudus pralaimėjimas. De javu jausmas. Ispanai kažkiek geriau pradėjo rungtynes, didžiąją rungtynių dalį buvo greitesni vienu žingsniu už mus. Antroje pusėje turėjome persvarą, bet nesugebėjome jos išlaikyti. Ispanai grįžo į rungtynes. Lorenzo Brownas per pirmą pusę pelnė 5 taškus, bet užbaigė su 28. Pagrindiniai dalykai atėjo ne iš pozicinių atakų. Tai buvo puolime atkovoti kamuoliai, kurių nusiėmė 15, o pelnė, atrodo, 20 taškų. Mes padarėme 20 klaidų, o jie pelnė 33 taškus po mūsų klaidų. Tai milžiniški skaičiai. Rungtynių pabaigoje kažkiek strigome prieš „box and one“ ispanų gynybą. Trūko kantrybės įžaisti kamuolį. Pratęsimą pradėjome su dviem gerais išmestais metimais, dviem susikurtom progom, bet nepataikėme. Rungtynių pabaigoje pritrūko to, kad uždarytume mačą ir laimėtume“, – po patirto pralaimėjimo kalbėjo rinktinės vyr. treneris Kazys Maksvytis.

– Kodėl ši komanda taip ir neišmoko žaisti rungtynių pabaigų?

– Manau, kad esame jauna komanda, ypač gynėjų grandyje. Kai ateina svarbūs momentai, nesugebame sukontroliuoti rungtynių.

– Kiek planą sujaukė ankstyvos Jono Valančiūno pražangos?

– Sujaukė labai. Išsimušė iš ritmo, o grįžęs sulaukė dar vienos ankstyvos pražangos. Žinoma, kad sujaukė.

– Kaip įvertintumėte žaidimą ir rezultatą per visą čempionatą?

– Kaip galima vertinti, kai iškrenti aštuntfinalyje? Blogai. Čempionate nebuvo nė vienerių rungtynių, kad stipriai pralaimėtume ar labai blogai žaistume. Bet visada kažko pritrūkdavo. Gaila, bet taip nutiko ir atkrintamosiose.

– Pratęsime pradėjote gindamiesi „flat“ gynyba, o tuomet įsibėgėjo Lorenzo Brownas. Kodėl tai pakeitėte?

– Leidome Joną Valančiūną, kadangi Domas buvo su 4 pražangomis. Turėjome mintį, kad su Jonu geriau gintis „flat“. Gal kažkiek suvėlavome, reikėjo keistis ginamaisiais. Lorenzo Brownas įsižaidė. Kitos situacijos buvo ne iš „du prieš du“, o iš atkovoto kamuolio ar paprasto „vienas prieš vieną“. Ne vien „flat“ gynyba buvo problema.

– Ar Sergio Scariolo taikyta zoninė gynyba buvo staigmena?

– Matėme, kad jis taiko tai ir prieš kitas komandas. Mes turime du aukštaūgius, tad galvojome, jog tai gali būti vienas atsarginių trenerio planų. Galiu pasakyti, kad prieš šią gynybą puolėme blogai.

– Po Jono Kazlausko treniravimo neperžengiame arba nepriartėjame prie ketvirtfinalio. Kas tai yra – krizė, duobelė ar talento trūkumas?

– Negalėčiau to pavadinti krize ar talento trūkumu. Manau, kad talento turime pakankamai. Tikriausiai, kad tos pačios priežastys. Man tai buvo pirmoji vasara. Man ir žaidėjams trūko susižaidimo, ką turi kitos komandos dirbdamos kelerius metus iš eilės.

– Kokia jūsų nuomonė apie nesportines pražangas, kurių sulaukė Lietuvos rinktinė?

– Nekomentuosiu apie FIBA ir kitus panašius reikalus. Nėra ką komentuoti. Jūs patys viską suprantate.

– Ne kartą minėjote, jog turime stiprią priekinę liniją, tačiau čempionato metu taip ir nebuvo sutvarkyti varžovų atkovoti kamuoliai puolime.

– Daug kur yra individualios pastangos. Kažkokių situacijų yra, kai vidurio puolėjas išeina aukštai ir neturi galimybės susirinkti kamuolių. Sunku paaiškinti. Fizinis pasirengimas ir komandinės pastangos. Nuo atšokusių kamuolių reikia turėti noro ir reikia paimti.

– Ketvirtojo kėlinio viduryje penktąja pražanga buvo nubaustas Arnas Butkevičius, kai dar pirmavote septyniais taškais. Ar lemiamu metu nepritrūkote geresnio perimetro žaidėjo gynyboje?

– Turėjome Arną Butkevičių prie Lorenzo Browno. Dar turėjome Roką Jokubaitį ir Igną Brazdeikį. Kažkiek jie žaidė ir po susikeitimų. Arnas labai gerai žaidžia kritines minutes. To mums pritrūko – nebuvo nei Arno, nei Mariaus.

VIDEO: „Iki paskutinio“: Lietuvos autobanas (?) link pusfinalio ir žvilgsnis į aštuntfinalius

– Kaip varžovams pavyko šiandien sustabdyti Marių Grigonį?

– Jie pradėjo taikyti „box and one“ gynybą. Pradžioje prieš Marių, o kai įsižaidė Iggy – tai ir prieš jį. Padarė taip, kad turėtų žaisti kiti.

– Kaip jo koja?

– Išsisuko čiurną. Rungtynių pabaigoje klausiau, ar gali žaisti, gydytojai atsakė, kad ne.

– Federacijos iškeltas tikslas buvo ketvertas, o iškritote aštuntfinalyje. Natūralus klausimas – ar tęsite darbus rinktinėje?

– Negaliu atsakyti. Nesu patenkintas rezultatu, kurį pasiekėme.

– Kur ši rinktinė nepasiekė jūsų iškeltų lūkesčių ir vizijos?

– Kažkiek trūko greičio. Jei pasirengime buvome viena geriausiai bėgančių komandų, čempionate mūsų vidurkis buvo 4 taškai greitose atakose. Šiandien – vos 3. Trūko pigių taškų. Trūko kamuolio įžaidimo. Trūko geresnio reagavimo į besikeičiančias gynybos sistemas, ką šiandien darė ispanai. Gynyboje visada yra ką pagerinti.

VIDEO: „Iki paskutinio“: Lietuvos autobanas (?) link pusfinalio ir žvilgsnis į aštuntfinalius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas