Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

P.Motiejūno kirčiai M.Balčiūnui ir LKF rinkimų sistemai: „Tai – diktatūra demokratijoje“

Eurolygai vadovaujantis Paulius Motiejūnas išreiškė palaikymą buvusiam bendražygiui Robertui Javtokui artėjančiuose Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidento rinkimuose, kito kandidato Mindaugo Balčiūno valdymo modelį įvardindamas kaip „diktatūrą demokratijoje“.

Rugsėjo viduryje Lietuvos krepšinio piramidė turės naują vadą.

Esamas LKF prezidentas Vydas Gedvilas perrinkimo nesieks, o dėl prezidento posto jau grumiasi dabar generalinio sekretoriaus pareigas einantis Mindaugas Balčiūnas ir ilgametis rinktinės kapitonas Robertas Javtokas.

Nuo 2023-ųjų metų stipriausiam Senojo žemyno turnyro vadovaujantis P.Motiejūnas praeityje yra dirbęs su abiem kandidatais. Su M.Balčiūnu jis tai darė dar prieš dešimtmetį LKF, tuo metu su antruoju kandidatu – Kauno „Žalgiryje“, kai pirmiausia R.Javtokas dar profesionaliai žaidė krepšinį, o vėliau ketverius metus užėmė sporto vadovo poziciją.

Kaip ir 2021-ųjų metų rinkimuose, P.Motiejūnas palaikymą vėl išreiškė R.Javtokui.

„Vienas žmogus yra paėmęs Lietuvos krepšinio vėliavą ir ją neša taip, tarsi ta vėliava būtų jo, – portalo tv3 žurnalistui Baliui Šmigelskui apie M.Balčiūną sakė kontraktą su Eurolyga iki 2028-ųjų metų pratęsęs P.Motiejūnas. – Jam atrodo, kad kiekviename žingsnyje jis daro gera Lietuvos krepšiniui, bet galiu pasakyti konkrečiais pavyzdžiais. Tas NKL perėmimas į savo rankas, kuris neseniai įvyko, nežinau, kuo yra geras Lietuvos krepšiniui. NKL perėmimo pavyzdys yra idealus pavyzdys, kaip veikia vienas iš kandidatų. Kai NKL vadovo rinkimus laimėjo žmogus, kuris nėra lojalus Mindaugui, lyga apskritai buvo perimta federacijos. Toks cirkas… Tai – diktatūra demokratijoje. Robertas yra jungiantis žmogus, kuris duoda visiems išsakyti savo idėjas, mintis ir taip eina į priekį. Ne pagal tai – jeigu tu ne su manimi, tu prieš mane. Paprastas klausimas – tu leidi vykti diskusijai ar tik susirenki žmones, kurie tau linksi galvomis? Svarbiausia – komandinis darbas, o ne „draugelių“, klasiokų ir grupiokų paskyrimai.“

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Paulius Motiejūnas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Paulius Motiejūnas

P.Motiejūnas pažėrė kritikos LKF prezidento rinkimų sistemai, kurioje identišką balso svorį turi ir šalies krepšinio flagmanai, ir mėgėjiški klubai.

Nors ši rinkimų sistema egzistuoja jau per 30 metų, bet ji jau atgyveno, portalui tv3 teigė triskart geriausiu Eurolygos vadybininku (2018, 2019 ir 2023 m.) rinktas P.Motiejūnas.

„Matote, kaip čia pasakyti gražiau, kad niekas nesupyktų, bet ateinu iš kažkokio profesionalesnio lygio. Dirbau su klubu, kuris yra su didžiausiu biudžetu šalyje ir žaidžia aukščiausioje lygoje. Visą laiką norisi, kad tie didieji flagmanai turėtų svaresnį balsą. Dabar, sakykime, mėgėjų klubai turi tokį patį balsą kaip „Žalgiris“, „Lietkabelis“, „Wolves“. Turėtų būti kažkoks kriterijus, kokios organizacijos Lietuvos krepšiniui sukuria daugiau vertės. Pagal tai ir turėtų būti sudarinėjama formulė. Su tokia tvarka buvo išrinktas Arvydas Sabonis ir visi kiti. Sistema veikė, bet dabar yra atgyvenusi. O ji atgyveno todėl, kad kažkas tobulai išmoko pasinaudoti jos silpnomis vietomis. Esmė, turbūt, vis tiek yra ne rinkimų sistema, o žmonių vertybės ir komandos. Man teko dirbti tiek su Mindaugu, tiek su Robertu. Yra vienas žmogus, kuriam pritariu ir kurį palaikau ir yra žmogus, kurio nepalaikau. Visi turime savo nuomonę, bet esmė – vizijoje“, – sakė P.Motiejūnas.

15min nuotr./Mindaugas Balčiūnas ir Robertas Javtokas
15min nuotr./Mindaugas Balčiūnas ir Robertas Javtokas

Jei rugsėjo 17-ąją dieną vyksiančius rinkimus laimės R.Javtokas, buvęs jo bendražygis P.Motiejūnas savo žiniomis prisidėtų prie šalies krepšinio puoselėjimo.

„Jeigu klausiate, ar aš siekiu kažkokio oficialaus posto, tai atsakymas yra tikrai ne, – tv3 žurnalistui B.Šmigelskui sakė Eurolygos vadovas. – Krepšinis turi vienyti. Rinkimuose turime žmogų, kuris vienija ir moka sujungti žmones. Dalyvauti Lietuvos krepšinyje yra garbės reikalas ir tam postų nereikia. Tikrai rasčiau laiko diskusijoms, prisidėčiau savo „know how“ (gerąja praktine patirtimi), kad Lietuvos krepšiniui būtų geriau. Jeigu toje komandoje yra Robertas, aš visada pasiryžęs padėti. Tai absoliučiai nėra pinigų ar atlyginimo klausimas. Kaip dėl idėjos LKF buvo Arvydas Sabonis ar Jonas Kazlauskas, taip būčiau ir aš. Yra duoklės savo šaliai klausimas ir tokiems dalykams aš visada rasiu laiko.“

15min laida PIKENROLAS su Robertu Javtoku:

VIDEO: PIKENROLAS su R.Javtoku: medžioklė Kazachstane, rinkiminė vizija ir „išrūpintas“ diplomas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas