Sportas gyvai
06 23 /21:46

Pabaigoje stabtelėję lietuviai atsilaikė ir kontroliniame mače įveikė Slovėniją

Olimpiniam atrankos turnyrui besirengianti Lietuvos krepšinio rinktinė kontrolinėse rungtynėse Vilniuje įveikė Slovėniją – 92:86 (23:16, 27:23, 21:23, 21:24).
Marius Grigonis
Rungtynių akimirka / Skirmanto Lisausko / BNS nuotr.

Lietuviai visų rungtynių metu buvo priekyje, pranašumui svyruojant tarp vienženklio ir dviženklio, tačiau ketvirtajame kėlinyje Kazio Maksvyčio auklėtiniai kiek stabtelėjo, ir slovėnai vos nenubaudė.

Didžiausią pranašumą Lietuvos rinktinė buvo pasiekusi trečio kėlinio pradžioje, kai atitrūko 56:42.

Likus mažiau nei keturioms minutėms slovėnai sumažino skirtumą iki minimumo (81:80), bet persverti rezultato nepajėgė. Lemiamu metu iš toli pataikė Deividas Sirvydis ir Tadas Sedekerskis, Rokas Jokubaitis po individualaus reido pelnė du taškus su pražanga – atkutę lietuviai vėl šovė į priekį ir iškovojo pergalę.

Lietuvos rinktinės taikikliai šiame mače buvo nusimušę, tačiau gelbėjo kova dėl atšokusių kamuolių – po varžovų krepšiais lietuviai nusiėmė net 20 kamuolių ir antro šanso taškais pelnė 14 taškų.

Iš viso Lietuvos rinktinė iš žaidimo atliko net 72 metimus (19/38 dvit., 9/34 trit.), kai slovėnai – tik 56 (16/27 dvit., 8/29 trit.).

Abi komandos milžinišką dalį taškų pelnė baudų metimais: lietuviai – 27 (27/31), slovėnai – 30 (30/33). Vien Klemenas Prepeličius 15 taškų surinko baudų metimais (15/16). Jis ketvirtajame kėlinyje dukart provokavo pražangas mesdamas iš toli, ir tai padėjo slovėnams lemiamu metu užkurti intrigą.

Jis kartu su antroje mačo pusėje ėmusiu siautėti Aleksejumi Nikoličiumi ir keturis tritaškius (4/9) sumetusiu Zoranu Dragičiumi lietuviams kėlė daugiausia problemų.

Lietuvos rinktinei vienintelis Tomas Dimša, kuris ir žaidė mažiausiai (8,5 min.), taškų nepelnė, kiti taškais pasižymėjo. R.Jokubaitis ir Edgaras Ulanovas atliko po 5 rezultatyvius perdavimus, o T.Sedekerskis buvo arti dvigubo dublio.

Lietuva: Marius Grigonis 17, Deividas Sirvydis 13, Ąžuolas Tubelis 12, Tadas Sedekerskis 11 (8 atk. kam.), Edgaras Ulanovas ir Rokas Jokubaitis po 8, Donatas Motiejūnas ir Mindaugas Kuzminskas po 6, A.Butkevičius ir E.Bendžius po 4, L.Lekavičius 3 (T.Dimša).

Slovėnija: Aleksejus Nikoličius 19, Zoranas Dragičius ir Klemenas Prepeličius po 18, Joshas Nebo 9, Vlatko Čančaras 6.

Antradienį dar kartą komandos susitiks Liublianoje.

Lietuva liepos 2-7 dienomis dalyvaus atrankos turnyre, vyksiančiame Puerto Rike, slovėnai kovos turnyre Graikijoje.

Pirmosioms rungtynėms su slovėnais Kazys Maksvytis nusprendė neregistruoti Vaido Kariniausko, Motiejaus Krivo ir Roko Giedraičio.

Teko verstis ir be Domanto Sabonio, kuris dėl asmeninių priežasčių trumpam paliko rinktinę.

Lietuvos rinktinės sudėtis: Lukas Lekavičius, Rokas Jokubaitis, Tomas Dimša, Marius Grigonis, Deividas Sirvydis, Arnas Butkevičius, Edgaras Ulanovas, Tadas Sedekerskis, Mindaugas Kuzminskas, Eimantas Bendžius, Ąžuolas Tubelis, Donatas Motiejūnas.

Slovėnai žaidė be Luka Dončičiaus, bet į kovą metė du natūralizuotus amerikiečius, nors oficialiuose turnyruose turės rinktis tik vieną iš jų – komandos senbuvį Mike'ą Tobey ir naujoką Joshą Nebo.

Donatas Motiejūnas rungtynių išvakarėse kalbėjo apie norą siekti olimpinės svajonės, o K.Maksvytis apgailestavo, kad prieš atranką teks sužaisti tik du kontrolinius mačus.

RUNGTYNIŲ EIGA:

40 min. Lietuviai jau nebepaleido žaidimo kontrolės iš rankų ir laimėjo rungtynes 92:86.

39 min. Dar vienas netikslus R.Jokubaičio tritaškis (0/5), o K.Prepeličius baudų metimais renka taškus (87:82). T.Sedekerskio tritaškis – 90:82.

38 min. R.Jokubaitis po minutės pertraukėlės nepataiko iš toli, bet lietuvius vėl gelbėja puolime atkovotas kamuolys. Pakartotiniu bandymu D.Sirvydis neklysta – 84:80. Slovėnai klysta, o R.Jokubaitis maudos varžovą žaisdamas vienas prieš vieną. Du jo taškai su pražanga ir Lietuvos rinktinė vėl atitrūksta – 87:80.

37 min. A.Nikoličius pataiko tritaškį ir mažina skirtumą iki minimumo – 81:80.

36 min. J.Neno nusiima kamuolį puolime, bet Ą.Tubelis išrašo bloką. Vis dėlto užpulti lietuviams nepavyksta – D.Sirvydžio ir L.Lekavičiaus tolimi metimi tos pačios atakos metu skrieja pro šalį...

35 min. D-Mo prameta iš toli, o V.Čančaras įveikia D.Motiejūną vienas prieš vieną. Skirtumas mažėja iki dviejų taškų – 79:77. Aikštėje pasirodęs Ą.Tubelis gudriai pelno taškus iš po krepšio – 81:77.

34 min. D-Mo taškai, bet sėkmingai atakuoja ir varžovai. J.Nebo pelno du taškus su M.Kuzminsko pražanga – 79:75.

33 min. E.Ulanovas provokuja pražangą mesdamas tritaškį, ir tai suerzina slovėnų trenerį A.Sekuličių – šis baudžiamas technine pražanga. Lietuvių persvara grįžta iki dviženklės – 77:67. T.Dimšos pražangą mesdamas iš toli provokuoja ir K.Prepeličius... 77:00.

32 min. D.Motiejūnas kėlinį pradeda dviem baudų metimais, tačiau slovėnai pelno penkis taškus be atsako ir mažina skirtumą iki šešių taškų – 73:67.

30 min. K.Prepeličius pataiko savo pirmąjį tritaškį (1/4), tačiau M.Grigonio ir E.Ulanovo taškais lietuviai išlaiko atstumą – 71:62.

28 min. M.Grigonis tritaškis! 68:57.

27 min. Lietuvių atakos strigo, Z.Dragičius tuo naudojasi ir mažina skirtumą iki 62:55. Bet Ą.Tubelis reaguoja taikliu tritaškiu.

26 min. D.Sirvydis maitina perdavimu Ą.Tubelį, o šis krauna iš viršaus – 61:51. Z.Dragičiui nepatiko, kad už pražangą prieš Ą.Tubelį arbitrai skyrė du baudų metimus ir užsidirbo techninę pražangą.

25 min. A.Nikoličiaus tritaškis...

24 min. D.Sirvydis lenda iš užtvaros, gauna kamuolį ir tiksliai šauna iš toli – tai pirmasis jo tritaškis (1/3).

23 min. J.Nebo pelno taškus pataisydamas netikslų metimą, o A.Nikoličius prasiveržimas su L.Lekavičiaus pražanga – 56:47.

22 min. Ą.Tubelis ir D-Mo siaučia puolime – 56:42.

21 min. Z.Dragičius smeigia savo ketvirtąjį tritaškį (4/8), o A.Butkevičius prameta savo trečiąjį (0/3) – 50:42.

Pirmoje rungtynių pusėje daug lietuvių metimų skriejo pro šalį (11/22 dvit., 4/16 trit.), tačiau tai kompensavo kova dėl kamuolių ir darbas gynyboje. Per pirmąsias 20 minučių lietuviai puolime atkovojo 10 (slovėnai 2), o gynyboje perėmė taip pat net 10 kamuolių (slovėnai 4).

Po dviejų kėlinių lietuviai priekyje 50:39. M.Grigonio sąskaitoje įpusėjus mačui – 13 taškų, T.Sedekerskis pelnė 8, M.Kuzminskas – 6 taškus. Slovėnų gretose rezultatyviausias – Z.Dragičius, surinkęs 12 taškų.

20 min. Metimai skrieja pro šalį, bet lietuviai be vargo nusiima kamuolius puolime. M.Kuzminskas taisydamas metimą provokuoja pražangą ir Lietuvos rinktinė pasiekia 50 taškų ribą – 50:37. Lietuviai puolime atsikovojo jau 10 kamuolių.

19 min. Z.Dragičius ir L.Lekavičius apsikeičia tolimais šūviais.

18 min. M.Kuzminskas ramiai ir užtikrintai pelno taškus – M.Grigonis naudojasi koridoriumi ir užbaigia prasiveržimą kaire ranka (45:33).

17 min. Komandos keičiasi baudų metimais. Taip ir E.Ulanovas pelno savo pirmuosius taškus. Ulės sąskaitoje jau 5 rezultatyvūs perdavimai.

15 min. A.Butkevičius vienos atakos metu prameta du tritaškius, o V.Čančaras taškus pelno dvi atakas iš eilės. R.Jokubaičio metimas iš vidutinio nuotolio – tikslus (33:25).

13 min. J.Nebo kala iš viršaus po pikenrolo, o E.Bendžius pataiko savo pirmąjį tritaškį – 29:21.

12 min. 17 iš pirmųjų 26 lietuvių taškų pelnė M.Grigonis (9) ir T.Sedekerskis (8). Puolime pražangą užsidribantis Joshas Nebo vis dar be taškų. Lietuviai priekyje 26:19.

11 min. D.Sirvydžio prasiveržimas šįkart virsta dviem taškais su pražanga ir lietuvių persvara – dviženklė (26:16).

10 min. D.Sirvydžio prasiveržimas virsta klaida, o A.Butkevičius uždaro kėlinį dar dviem baudų metimais – 23:16.

9 min. Slovėnai kiek priartėjo (19:16), bet A.Butkevičius provokuoja pražangą bonus situacijoje ir sumeta abi baudas – 21:16.

7 min. Dar du T.Sedekerskio taškai iš po krepšio, kamuolį sugavus ore – 17:12. M.Kuzminskas, L.Lekavičius ir D.Sirvydis pasirodo aikštėje.

6 min. T.Sedekerskis sėkmingai centruoja prieš Z.Dragičių – 15:9. Bet buvęs žalgirietis po minutės pertraukėlės atšauna tritaškiu.

5 min. Z.Dragičius atsako tuo pačiu – trys taškai su T.Sedekerskio pražanga – 11:9.

4 min. M.Grigonio tritaškis iš krašto su varžovo pražanga – 11:5.

3 min. T.Sedekerskis pelno pirmuosius taškus, slovėnai atsako dvitaškiu, o M.Grigonis smeigia tritaškį – 5:2.

2 min. Pirmosios komandų atakos nesėkmingos: lietuviai mėtė pro šalį, slovėnai klydo. Dvi chaotiškos minutės ir vis dar 0:0.

Komandų starto penketai:

Lietuva: R.Jokubaitis, M.Grigonis, E.Ulanovas, T.Sedekerskis, D.Motiejūnas.

Slovėnija: Z.Dragičius, A.Nikoličius, G.Hrovatas, V.Čančaras, J.Nebo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius