Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 08 31

Pakeliui į egzotišką pasaulio čempionatą: kaip atrodys ir prieš ką žais Lietuvos rinktinė?

Lukai Dončičiui išplėšus iš lietuvių rankų bilietą į Tokiją šią vasarą, mūsų šalies krepšininkai į rytinę Azijos dalį mėgins sugrįžti po dvejų metų. 2023-aisiais Filipinuose, Japonijoje ir Indonezijoje vyks pasaulio krepšinio čempionatas, o šiandien Lietuvos rinktinė sužinojo, kuriuos varžovus jai teks įveikti siekiant bilieto planetos pirmenybėse.
Lietuva – Pietų Korėja
Lietuvos krepšininkai / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Be trenerio po olimpinio atrankos turnyro šią vasarą likusi Lietuvos rinktinė planetos pirmenybių atranką pradės F grupėje, kurioje jos varžovėmis bus Čekijos, Bosnijos ir Hercegovinos bei Bulgarijos komandos.

Jei bus tarp trijų stipriausių grupės ekipų, Lietuva tęs kovą K grupėje, kur jos keliai gali susidurti su Prancūzija, Juodkalnija, Vengrija arba Portugalija.

15min supažindina savo skaitytojus su būsimaisiais lietuvių oponentais, pačios Lietuvos komandos numatomais sudėties resursais ir pasaulio čempionato atrankos varžybų sistema.

Kada vyks atrankos „langai“?

Kovą dėl bilieto į pasaulio čempionatą lietuviai pradės jau po kelių mėnesių.

Pirmasis atrankos „langas“ vyks lapkričio 25-29 dienomis. Lietuvių rudens pabaigoje lauks namų rungtynės su bulgarais (lapkričio 26 d.) ir išvyka į Čekiją (lapkričio 29 d.).

Antrajame „lange“ žiemos pabaigoje lietuviai dusyk susigrums su bosniais – išvykoje (vasario 24 d.) ir namuose (vasario 27 d.).

Pirmojo atrankos etapo kovas Lietuvos rinktinė užbaigs ateinančią vasarą. Liepos 1-ąją ji vyks į Bulgariją, o liepos 4-ąją namuose priims Čekiją.

Suprasti akimirksniu: Lietuvos rinktinės tvarkaraštis

  • Lietuva – Bulgarija (2021-11-26);
  • Čekija – Lietuva (2021-11-29);
  • Bosnija ir Hercegovina – Lietuva (2022-02-24);
  • Lietuva – Bosnija ir Hercegovina (2022-02-27);
  • Bulgarija – Lietuva (2022-07-01);
  • Lietuva – Čekija (2022-07-04).

Kas toliau?

Jeigu pateks tarp trijų stipriausių F grupės komandų, Lietuvos rinktinė žais antrojo etapo K grupėje. Ten trys F grupės ekipos žais prieš tris E grupės, kurią sudaro Prancūzija, Juodkalnija, Vengrija ir Portugalija, komandas.

Nusinešę į antrąjį etapą rezultatus, pasiektus pirmajame, lietuviai prieš tris E grupės komandas grumtųsi „languose“ 2022 m. rugpjūtį ir lapkritį bei 2023 m. vasarį.

Iš viso pakeliui link pasaulio čempionato Lietuvos rinktinei tektų sužaisti 12 rungtynių, o bilietą į trijose Azijos valstybėse vyksiantį turnyrą gaus trys pajėgiausios K grupės komandos.

Įdomu tai, kad net du pasaulio čempionato atrankos „langai“ 2022 m. liepą ir rugpjūtį kirsis su pasiruošimu 2022 m. Europos čempionatui, kuris vyks ateinančių metų rugsėjo 1-18 dienomis.

Gali būti, jog vienas iš atrankos į planetos pirmenybes rungtynių lietuviams teks žaisti likus vos dviem dienoms iki numatytos Europos čempionato pradžios, mat atrankos „langas“ numatytas kitų metų rugpjūčio 22-30 dienomis.

Kaip atrodys Lietuvos rinktinė?

Pirmiausias – ir svarbiausias – klausimas: kas treniruos Lietuvos nacionalinę komandą per būsimus atrankos „langus“?

Jau rugsėjo 7-ąją bus surengti Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidento rinkimai, kuriuose paaiškės, kas valdys Lietuvos krepšinį artimiausius trejus metus – Robertas Javtokas, Ramūnas Butautas ar Vydas Gedvilas.

Šie vyrai pirmąja savo užduotimi įvardina būsimojo Lietuvos rinktinės vyr. trenerio paskyrimą, o juo realiausiai pretenduoja tapti Kazys Maksvytis, Kęstutis Kemzūra, Rimas Kurtinaitis bei Dainius Adomaitis.

Kažkuriam iš šių – o gal ir dar kitam – trenerių pirmuosiuose atrankos „languose“ teks verstis su kur kas kitokia Lietuvos rinktine, negu ją matėme prieš porą mėnesių olimpinėje atrankoje Kaune.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

Nei lapkritį, nei vasarį nacionalinėje komandoje negalės žaisti NBA ir Eurolygos žaidėjai, o tai reiškia, kad joje nebus Domanto Sabonio, Jono Valančiūno, Manto Kalniečio, Luko Lekavičiaus, Roko Jokubaičio, Mariaus Grigonio, Mindaugo Kuzminsko ir Roko Giedraičio, žaidusių olimpiniame atrankos turnyre birželio pabaigoje ir liepos pradžioje.

Didžioji dalis iš šių žaidėjų Lietuvos rinktinėje negalėjo žaisti ir per ankstesnius atrankų „langus“, bet dviejų krepšininkų – M.Kalniečio ir M.Kuzminsko – netektis šalies komandai bus ypač skaudi.

Abu jie pernai dar žaidė Eurolygoje nerungtyniavusiame Krasnodaro „Lokomotiv“ ir galėjo padėti nacionalinei komandai sezono metu, bet vasarą perėjo į atitinkamai Kauno „Žalgirį“ ir Sankt Peterburgo „Zenit“ bei dėl FIBA ir Eurolygos karo Lietuvos rinktinei svarbiose rungtynėse padėti negalės.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Mantas Kalnietis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Mantas Kalnietis

Be jų, apsivilkti rinktinės aprangos veikiausiai negalės ir NBA svajonę realizuojantys Ignas Brazdeikis ir Arnoldas Kulboka bei Eurolygos klubams atstovaujantys Edgaras Ulanovas, Tadas Sedekerskis, Artūras Gudaitis ir Donatas Motiejūnas.

Neaiški ir Deivido Sirvydžio, sieksiančio užsikabinti NBA per G lygą, situacija. „Languose“ veikiausiai neišvysime ir NCAA rungtyniausiančių Lietuvos talentų Ąžuolo Tubelio ir Augusto Marčiulionio.

Iš olimpinėje atrankoje žaidusio dvyliktuko per „langus“ Lietuvos rinktinei galės padėti tik Tomas Dimša, Arnas Butkevičius, Eimantas Bendžius ir Gytis Masiulis.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Tomas Dimša ir Arnas Butkevičius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Tomas Dimša ir Arnas Butkevičius

Taip pat „languose“ šansus turėtų gauti Vilniaus „Ryto“ gynėjų trijulė Vaidas Kariniauskas, Mindaugas Girdžiūnas ir Margiris Normantas, sparnus į užsienį pakėlęs Paulius Valinskas, NBA Vasaros lygoje kojas apšilęs Arnas Velička, šią vasarą per plauką nuo rinktinės likęs Regimantas Miniotas, ankstesniuose „languose“ jai jau padėję Laurynas Birutis ir Martynas Echodas ar Kauno „Žalgirį“ palikęs Martinas Gebenas.

Galbūt naujas rinktines treneris atkreips dėmesį ir į nacionalinėje komandoje dar nerungtyniavusius, bet užsienyje sėkmingai žaidžiančius Eigirdą Žukauską, Osvaldą Olisevičių ar Donatą Tarolį.

FIBA nuotr./Eigirdas Žukauskas
FIBA nuotr./Eigirdas Žukauskas

Jeigu Kauno „Žalgiryje“ ir toliau nevaidins svarbaus vaidmens, gal į rinktinės stovyklą prisistatys ir Marekas Blaževičius.

Apie karjeros pabaigą dar nepranešė ir Jonas Mačiulis, taip pat teoriškai galėsiantis pagelbėti Lietuvos rinktinei savo patirtimi.

Galimi Lietuvos rinktinės kandidatai „languose“

  • Gynėjai: Vaidas Kariniauskas, Tomas Dimša, Margiris Normantas, Paulius Valinskas, Mindaugas Girdžiūnas, Arnas Velička;
  • Puolėjai: Arnas Butkevičius, Eimantas Bendžius, Gytis Masiulis, Regimantas Miniotas, Eigirdas Žukauskas, Osvaldas Olisevičius, Donatas Tarolis, Gytis Radzevičius; Jonas Mačiulis (?);
  • Vidurio puolėjai: Laurynas Birutis, Martynas Echodas, Martinas Gebenas, Marekas Blaževičius.

Būtent tokiomis pajėgomis būsimajam Lietuvos rinktinės strategui teks verstis per lapkričio ir vasario „langus“, o ateinančią vasarą jis jau greičiausiai galės pasitelkti kone visus geriausius Lietuvos žaidėjus – liepą ir rugpjūtį sezonus bus užbaigę visi NBA ir Eurolygoje rungtyniausiantys lietuviai.

Prieš ką teks žaisti?

Viena iš trijų būsimų Lietuvos rinktinės varžovių mūsiškiams yra labiau pažįstama nei kitos – prieš Čekiją lietuviams teko žaisti ir 2022 m. Europos čempionato atrankoje.

Viena turnyro šeimininkių Lietuvai nusileido abu kartus – 89:97 ir 74:94.

Daugiausiai problemų lietuviams tose dvejose Vilniuje vykusiose rungtynėse pridarė Vojtechas Hrubanas, pelnęs vidutiniškai po 18 taškų, o visos atrankos metu čekų lyderiais buvo visose šešeriose rungtynėse žaidę Jaromiras Bohačikas ir Martinas Peterka, kurių vidurkiai siekė 14,5 ir 12,8 taško per susitikimą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jaromiras Bohačikas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jaromiras Bohačikas

Svarbius vaidmenis Čekijos rinktinėje užima ir Patrikas Auda bei Ondrejus Balvinas.

Visgi ne šie du ar kiti žaidėjai, o NBA žaidžiantis Tomašas Satoransky ir Eurolygoje žibantis Janas Vesely yra dvi didžiausios čekų krepšinio žvaigždės.

Suprasti akimirksniu: Čekija

  • FIBA reitingas: 12
  • Geriausi žaidėjai: Tomašas Satoransky, Janas Vesely, Ondrejus Balvinas
  • Šią vasarą: pateko į Tokijo olimpines žaidynes, užėmė 9 vietą
  • Geriausias pasirodymas pasaulio čempionate: 6 vieta (2019 m.)

Pirmasis net ir nerungtyniaujant J.Vesely per 2019 m. pasaulio čempionatą sugebėjo nuvesti Čekiją iki ketvirtfinalio, o darniai grojęs T.Satoransky ir J.Vesely duetas šią vasarą pateikė staigmeną olimpinėje atrankoje Kanadoje ir perlipęs favoritų kanadiečių ir graikų barjerus pateko į Tokijo olimpines žaidynes – pirmąsias šalies krepšinio istorijoje.

Tiesa, „New Orleans Pelicans“ garbę ateinantį sezoną ginsiantis T.Satoransky ir jau septintą sezoną Stambulo „Fenerbahče“ rungtyniausiantis J.Vesely į kovą prieš Lietuvą galės stoti tik kitą vasarą per atsakomąjį susitikimą, nes lapkričio „lango“ metu jų neišleis klubai.

FIBA nuotr./Tomašas Satoransky
FIBA nuotr./Tomašas Satoransky

Apie bulgarų galimybes žaisti krepšinį lietuviams geriausiai gali papasakoti latviai. Būtent Bulgarijos rinktinė talentingai „braliukų“ kartai užkirto kelią į kitų metų Europos čempionatą, kai lemiamas rungtynes Rygoje laimėjo 66:65.

Ryškiausiai bulgarų gretose Europos čempionato atrankoje spindėjo lietuviams gerai pažįstamas Dee Bostas, prieš kelerius metus trumpai vilkėjęs „Žalgirio“ aprangą.

„Scanpix“ nuotr./Dee Bostas
„Scanpix“ nuotr./Dee Bostas

Natūralizuotas 31-erių amerikietis atrankoje į „EuroBasket 2022“ rinko po 16,6 taško, o su „AS Monaco“ klubu laimėjo Europos taurę ir pateko į Eurolygą. Tiesa, vasarą Bulgarijos rinktinės įžaidėjas persikėlė į Stambulo „Galatasaray“, tad ir toliau galės žaisti FIBA „languose“.

Suprasti akimirksniu: Bulgarija

  • FIBA reitingas: 50
  • Geriausi žaidėjai: Dee Bostas, Aleksandras Vezenkovas, Chavdaras Kostovas
  • Šią vasarą: nežaidė
  • Geriausias pasirodymas pasaulio čempionate: 7 vieta (1959 m.)

Jam Europos čempionato atrankoje geriausiai talkino vietinėse pirmenybėse žaidžiantys Stanimiras Marinovas (13 taškų per rungtynes) ir Chavdaras Kostovas (11,2 taško per rungtynes).

Ateinančią vasarą prieš Lietuvos rinktinę gali stoti ir ryškiausia Bulgarijos krepšinio žvaigždė – Aleksandras Vezenkovas. 26-erių puolėjas pernai ryškiai spindėjo su Pirėjo „Olympiakos“ apranga Eurolygoje, rinkdamas po 11,5 taško per mačą, bet sezono metu į nacionalinę komandą ištrūkti negali ir nežaidė nė vieneriose 2022 m. žemyno pirmenybių atrankos rungtynėse.

Panašią bėdą turi ir geriausias Bosnijos krepšininkas – Jusufas Nurkičius. Vienas geriausių „Portland Trail Blazers“ žaidėjų nežaidė nė viename Europos čempionato atrankos mače, bet ir be jo bosniai sugebėjo iškovoti bilietą į žemyno pirmenybes laimėdami tą pačią grupę, kurioje žaidė ir bulgarai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jusufas Nurkičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jusufas Nurkičius

Bosnijos ir Hercegovinos komandą į priekį vedė savo šalyje rungtyniaujantis Kenanas Kemanjašas (vid. 16 taškų), Podgoricos „Budučnost“ atstovaujantis Edinas Atičius (vid. 14 taškų) ir Tenerifės „Lenovo“ garbę ginantis Emiras Sulejmanovičius (12 taškų).

Suprasti akimirksniu: Bosnija ir Hercegovina

  • FIBA reitingas: 44
  • Geriausi žaidėjai: Jusufas Nurkičius, Džananas Musa, Emiras Sulejmanovičius
  • Šią vasarą: pateko į Tokijo olimpines žaidynes, užėmė 9 vietą
  • Geriausias pasirodymas pasaulio čempionate: nėra žaidusi

Tiesa, priešingai nei A.Vezenkovas, J.Nurkičius Lietuvos rinktinės priekinės linijos greičiausiai netestuos, nes abu sykius lietuviai su bosniais kausis dar klubinio sezono metu, o ne vasarą.

Bet varžovų stovykloje veikiausiai galėsime išvysti kitą žymų veidą – Stambulo „Anadolu Efes“ palikusį ir į ACB lygos sugrįžėlį Lugo „Breogan“ klubą persikėlusį Džananą Musą. 29-as 2018 m. NBA naujokų biržos šaukimas siekia atgaivinti prislopusią savo karjerą, o viena iš galimybių pasikelti savo vertę jam bus rinktinių „langai“ ir rungtynės prieš tokią varžovę, kaip Lietuva.

Kada ir kur vyks čempionatas?

Lietuva, kaip ir dar 31 Europos bei 48 kitų žemynų komandos trokšta bilieto į pasaulio čempionatą, po dvejų metų vėl grįšiantį į Aziją.

2019-aisiais planetos pirmenybes organizavusi Kinija estafetę perdavė trims to paties žemyno valstybėms – Filipinams, Japonijai ir Indonezijai.

Liūto dalis turnyro vyks dėl krepšinio pakvaišusiuose Filipinuose. Šioje šalyje bus surengtos keturių iš aštuonių pirmojo etapo grupių varžybos, dvi iš keturių antrojo etapo grupių, o taip pat ketvirtfinaliai, pusfinaliai bei finalai.

Iš viso Filipinai čempionatui panaudos keturias sostinės Manilos regione esančias arenas, kurių didžiausia – „Philippine Arena“ – krepšinio rungtynių metu talpina net apie 55 tūkst. sirgalių.

Kelionių akademijos nuotr./Manila
Kelionių akademijos nuotr./Manila

Japonijoje ir Indonezijoje vyks gerokai mažiau rungtynių – šiose šalyse bus organizuojama po dvi pirmojo etapo ir po vieną antrojo etapo grupę.

Japonai dalį planetos pirmenybių nusprendė rengti atokioje Okinavos saloje, nuo pagrindinės Japonijos dalies nutolusioje per daugiau nei 600 kilometrų į pietus. Okinava, kurioje iš viso gyvena apie 1,3 mln. gyventojų, yra net arčiau Taivano negu Tokijo.

Suprasti akimirksniu

  • 2023 m. pasaulio krepšinio čempionatas vyks trijose valstybėse: Filipinuose, Japonijoje ir Indonezijoje;
  • Lemiamos turnyro kovos – nuo ketvirtfinalio – bus surengtos Maniloje (Filipinai);
  • Turnyras vyks rugpjūčio 25 – rugsėjo 10 dienomis;
  • Jame dalyvaus 32 komandos. Iš jų 12 – iš Europos;
  • Čempionų titulą po dvejų metų gins Ispanijos krepšininkai.

Savo ruožtu į Indoneziją keliausiančios komandos vyks į šios šalies sostinę Džakartą, kurioje praėjusių metų skaičiavimais gyvena bemaž 10,6 mln. žmonių.

Filipinuose (1978 m.) ir Japonijoje (2006 m.) planetos pirmenybės vyks antrą sykį, o Indonezijoje – pirmą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas