Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 14

Palydėtuvės nesugriuvo: J.Valančiūno traukiama Lietuva atsirevanšavo Suomijai

Lietuvos krepšinio rinktinė prieš kelionę į pasaulio čempionatą su savais žiūrovais atsisveikino pergale. Nors kova nebuvo paprasta ir likus dešimt dienų iki pasaulio čempionato dar tikrai yra kur tobulėti, Klaipėdoje pirmadienį lietuviai 84:80 (24:25, 21:18, 18:19, 21:18) sutramdė Lauri Markkaneno vedamą Suomiją.

Jonas Valančiūnas pasistengė, kad Lietuvos komandos palydėtuvės pasibaigtų teigiamai.

Rinktinės kapitonas pelnė 21 tašką, atkovojo 16 kamuolių, o Lietuvos krepšininkai atsirevanšavo Suomijai už prieš dešimt dienų Tamperėje patirtą nesėkmę (79:81).

Rokas Jokubaitis pelnė 10 taškų ir atliko 7 rezultatyvius perdavimus.

12 taškų prie pergalės pridėjo Donatas Motiejūnas, 10 – Mindaugas Kuzminskas, kurio du tritaškiai ketvirtajame kėlinyje leido nulenkti mačo svarstykles į šeimininkų pusę.

„Manau, kad gynyba turi veikti žymiai geriau. Puolimą atrasime, turime talentingų žmonių, reikia gynybą tvarkyti“, – TV3 sakė R.Jokubaitis.

Suomijai ryškiausia šios šalies žvaigždė Lauri Markkanenas pelnė net 32 taškus ir leido svečiams lipti ant kulnų šeimininkams, o kartais ir pirmauti minimaliai rungtynių eigoje.

Lietuviai pataikė tik 5 tritaškius iš 23 bei dažnokai klydo mačo pradžioje. Sudėtinga atkarpa papuolė, kai Vaidas Kariniauskas suklydo tris kartus pirmojo kėlinio pabaigoje, o suomiai pavijo šeimininkus.

Vis dėlto įtikinamai kovą dėl kamuolių Klaipėdoje laimėję Kazio Maksvyčio auklėtiniai išplėšė pergalę, kuri kontrolinių varžybų etape yra trečioji per šešias repeticijas.

Lietuvai taškų pelnė: Jonas Valančiūnas 21 taškas (9/13 dvit., 16 atk. kam.), Donatas Motiejūnas 12, Rokas Jokubaitis (7 rez. perd.) ir Mindaugas Kuzminskas po 10, Ignas Brazdeikis 9 (6 rez. perd., 2/12 metimų), Eimantas Bendžius 6 (1/7 trit.), Tadas Sedekerskis, Margiris Normantas, Vaidas Kariniauskas po 4, Tomas Dimša ir Gabrielius Maldūnas po 2 (D.Sirvydis).

Iki šiol du kontrolinius mačus iš penkių laimėję lietuviai dar sužais dvejas testo rungtynes Taivane, o planetos pirmenybes Filipinuose prasidės rugpjūčio 25 dieną.

Suprasti akimirksniu

  • Lietuvos rinktinės kontrolinės rungtynės:
  • Liepos 29 d. Panevėžys. Lietuva – Ukraina 100:72
  • Rugpjūčio 1 d. Kaunas. Lietuva – Sakartvelas 104:102
  • Rugpjūčio 4 d. Tamperė. Suomija – Lietuva 81:79
  • Rugpjūčio 9 d. Orleanas. Prancūzija – Lietuva 90:72
  • Rugpjūčio 11 d. Vilnius. Lietuva – Prancūzija 70:76
  • Rugpjūčio 14 d. Klaipėda. Lietuva – Suomija
  • Rugpjūčio 19 d. Naujasis Taipėjus. Lietuva – Puerto Rikas
  • Rugpjūčio 22 d. Naujasis Taipėjus. Lietuva – Latvija
  • Pasaulio čempionatas vyks rugpjūčio 25-rugsėjo 10 dienomis. Lietuviai turnyrą pradės varžybomis D grupėje Maniloje, kur žais su Egiptu, Meksika ir Juodkalnija.

Lietuvos rinktinės treneriui K.Maksvyčiui dar reikia apsispręsti dėl galutinio dvyliktuko – šiuo metu komandoje yra trylika žaidėjų, o dėl paskutinės vietos konkuruoja atsarginiai vidurio puolėjai Gabrielius Maldūnas ir Ąžuolas Tubelis.

Galbūt sprendimas dėl dvyliktuko bus priimtas po rungtynių Klaipėdoje, iš kur pateiksime karštus komentarus iškart po mačo.

Akistatos su Suomija svarbiausius įvykius fiksavo 15min:

Ketvirtasis kėlinys

40 min. Suomiai vijosi iki pabaigos, bet galiausiai likus 1,4 sek. I.Brazdeikis pataikė abi baudas ir įtvirtino pergalę.

39 min. R.Jokubaitis baudų metimais padidino persvarą: 79:73.

38 min. Po I.Brazdeikio metimų kamuolys dusyk nesiekė lanko, o suomiai kabinasi su L.Markkanenu priešakyje. Po jo ir S.Salino tritaškių jau tik 77:73 Lietuvos naudai.

37 min. Tritaškių taiklumas toliau šlubuoja (5 iš 22), bet lietuviai geriau ginasi ir tai leidžia pirmauti jau dviženkliu skirtumu 77:67.

34 min. Antrasis M.Kuzminsko tritaškis iš eilės. Šįvakar jis vienintelis pataikęs iš toli daugiau nei dukart, o tai padeda pirmauti 73:67.

34 min. M.Kuzminsko tritaškis, J.Valančiūno dvitaškis, bet tada kelios užstrigusios atakos. Lietuvos komanda pirmauja, bet skirtumas trapus 70:67.

31 min. L.Markkanenas jau pelnė 25 taškus, o po ketvirto jo tritaškio vėl lygu: 65:65.

Trečiasis kėlinys

30 min. Po trijų kėlinių Lietuva priekyje 63:62. Pagrindinės bėdos yra tritaškių taiklumas (18 proc.) ir klaidos (12).

29 min. Lietuviai yra pataikę tik 3 tritaškius iš 16 (E.Bendžius 1 iš 7). Tad ir persvara maža: 61:59.

27 min. G.Maldūnas kaip trečias centras pasirodė aikštėje ir iškart pelnė dvitaškį. 61:57 Lietuvos naudai.

25 min. L.Markkanenas jau pelnė 22 taškus ir dvitaškiu su bauda išlygino rezultatą: 55:55.

23 min. Dvigubą dublį (17 taškų, 11 atk. kamuolių) jau surinkęs J.Valančiūnas darsyk įdėjo labai galingai, bet ir jo varžovas Olivier Nkamhoua nenusileidžia. 51:50 šeimininkų naudai.

Antrasis kėlinys

20 min. Lietuvos rinktinė pirmauja po dviejų kėlinių 45:43, bet klaidų ir puolant, ir gynyboje dar apstu. Gerai, kad ir gerų šuorų atakose nestinga.

Lietuvių lyderis per pirmuosius du kėlinius – J.Valančiūnas, jau pelnęs 15 taškų (6/8 dvit.) ir atkovojęs 9 kamuolius. D.Motiejūnas pelnė 6 taškus, I.Brazdeikis ir E.Bendžius po 5.

Suomijai 16 taškų jau surinko L.Markkanenas.

20 min. Vėl klaidos... Lietuviai jų padarė jau 10, o suomiai pavijo (43:43).

18 min. J.Valančiūnas nusiteikęs rimtai. Jau 15 taškų ir 8 atkovoti kamuoliai kapitono sąskaitoje, tarp jų ir gražus dėjimas po apgaulingo judesio ir prasiveržimo. Šeimininkai pirmauja 43:36.

16 min. Lietuviai taiko aikštės gynybą ir tai neblogai veikia. 35:31.

14 min. Panašu, kad bus reikalų ir šįvakar. Atkakli kova Klaipėdoje, tą rodo ir rezultatas: 31:31.

Pirmasis kėlinys

10 min. Dar vienas klampus mačas V.Kariniauskui. Lietuvos rinktinės įžaidėjas per kelias minutes padarė 3 klaidas, o Lietuva paleido iniciatyvą: 24:25. L.Markkanenas jau pelnė 10 taškų svečiams.

8 min. E.Bendžius, o paskui jį pakeitęs T.Sedekerskis globoja L.Markkaneną. Pastangų yra, bet suomių žvaigždė jau pelnė 7 taškus – tiek, kiek Lietuvos rinktinei J.Valančiūnas. 21:16.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Jonas Valančiūnas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Jonas Valančiūnas

6 min. E.Bendžius atakuoja labai intensyviai, bet iš 4 jo tritaškių įkrito tik pirmasis (visa komanda iš 6 pataikė 2). Lietuva priekyje 15:11.

5 min. Suomiai atkuto po L.Markkaneno tolimo metimo. Iš Lietuvos persvaros liko du taškai (11:9).

3 min. Jau keturi lietuviai pelnė taškų, o sklandžios atakos leido šauti į priekį 11:2.

2 min. Žaisdamas savo gimtajame mieste E.Bendžius tritaškiu atidarė Lietuvos komandos kraitį, o J.Valančiūnas įvertė 2 taškus su pražanga. 6:0 startas.

Lietuvos rinktinės starto penketas: Rokas Jokubaitis, Tomas Dimša, Ignas Brazdeikis, Eimantas Bendžius ir Jonas Valančiūnas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas