Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 11

Paslaptinga kova dėl M.Buzelio – JAV žingsnis džiugina Lietuvą: „Artėjame prie tikslo“

Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV) trečiadienį paskelbė 27-ių kandidatų sąrašą FIBA Amerikos jaunių krepšinio čempionatui. Tarp jų nėra talentingiausio išeivijos lietuvio Mato Buzelio.
Matas Buzelis
Matas Buzelis / „Brewster“ mokyklos nuotr.

Tokia žinia pradžiugino Lietuvos krepšinio federaciją (LKF), aktyviai siekiančią, kad už Atlanto liaupsinamas itin perspektyvus jaunuolis galiausiai pasirinktų mūsų šalį.

„Mums tai nebuvo naujiena, bet ši situacija yra gilesnė. Kai kurių dalykų mes neturime teisės komentuoti. Tai – privatūs dalykai, nesusiję su krepšiniu. Labai gerbiame Matą ir jo šeimą“, – paslaptingai trečiadienį su 15min bendravo LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas.

Amerikoje gimęs 17-metis Matas, ilgamečio Lietuvos vyrų rinktinės darbuotojo Aido Buzelio sūnus, šiuo metu turi du pasus – JAV ir Lietuvos.

Praėjusį mėnesį Naujajame Orleane jis dalyvavo JAV jaunių krepšinio rinktinės stovykloje, tačiau vis dar nėra apsisprendęs, kurios valstybės aprangą vilkės tarptautinėse varžybose.

„Džiaugiamės, kad Matas nebuvo įtraukas į JAV 18-mečių rinktinės kandidatų sąrašą. Kiek mums leis aplinkybės, mes šią situaciją pakomentuosime vėliau“, – pridūrė M.Balčiūnas.

„Mes nuolat bendraujame su Mato šeima. Tikimės, kad ir jo tėtis Aidas šiemet sugrįš į Lietuvos vyrų rinktinę.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Aidas Buzelis Lietuvos vyrų rinktinėje.
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Aidas Buzelis Lietuvos vyrų rinktinėje.

Mes lauksime Mato Lietuvos rinktinėje tiek, kiek reikės. Esu tikras – sulauksime. Gal ne šią vasarą... Nenoriu prognozuoti, kada“, – tęsė vienas iš šalies krepšinio vadovų.

Praėjusių metų pabaigoje, LKF siuntimu, M.Buzelį Amerikoje lankė Valdemaras Chomičius. „Brewster“ akademijoje žaidžiantis išeivijos lietuvis šiemet buvo pripažintas geriausiu jaunuoju Naujojo Hempšyro valstijos krepšininku.

VIDEO: V. Chomičius apie M. Buzelį: „Jis padaro krepšinį gražesnį“

Susitikti su M.Buzeliu talentingiausių pasaulio jaunuolių rungtynėse „Nike Hoop Summit“ Portlande planavo ir Lietuvos vyrų rinktinės treneris Kazys Maksvytis, šiemet viešėjęs Amerikoje, bet 17-metis lietuvis patyrė traumą ir žaisti negalėjo.

„Žinau, kad jo šeima, mes (federacija) ir sirgaliai – visi turime vienodą lūkestį. Visi norime matyti Matą Lietuvos rinktinėje. Žingsnelis po žingsnelio mes artėjame prie šio tikslo“, – viltingai pridūrė M.Balčiūnas.

VIDEO: Mato Buzelio žaidimo epizodai

Dėl savo išskirtinio kūno sudėjimo ir sugebėjimų krepšinio aikštelėje 17-metis M.Buzelis yra vadinamas įžaidėju aukštaūgio kūne.

Kitąmet studijuoti pradėsiantis jaunuolis jau dabar yra sulaukęs beveik visų prestižinių JAV universitetų pasiūlymų. Ateities talentus vertinantis „247sports“ M.Buzeliui skiria 6 vietą tarp bendraamžių visoje JAV. 2024 metų NBA naujokų biržoje jam žadamas kvietimas pirmajame 10-uke.

2004-ųjų spalio 13 dieną Amerikoje gimęs Matas turi gilius sportininko genus. Vienas jo senelių – iš Biržų kilęs Arvydas Jankauskas, buvo Vlado Garasto auklėtinis, žaidė kartu su Algirdu Linkevičiumi.

Kitas senelis – Aido Buzelio tėtis Petras – jau 19 metų debiutavo Kauno „Žalgirio“ komandoje, vėliau tapo jos kapitonu ir dukart laimėjo SSRS bronzą, šešiskart tapo Lietuvos čempionu.

kaunozurnalistai.lt nuotr./Petras Buzelis
kaunozurnalistai.lt nuotr./Petras Buzelis

Mato močiutė – Elena Buzelienė – viena geriausių visų laikų Lietuvos rankininkių, dukart Europos čempionių taurės laimėtoja, išrinkta į simbolinę Lietuvos rankinio žvaigždžių amžiaus komandą.

Mato tėtis Aidas Buzelis praeityje vilkėjo Kauno „LSU-Atleto“, Kauno „Necos“, Vilniaus „Sakalų“ marškinėlius. Krepšinį nuo vaikystės žaidė ir Mato mama Kristina Jankauskaitė, viena perspektyviausių savo kartos krepšininkių. Plačiau apie Buzelių DNR skaitykite čia.

Vos 17-os M.Buzelis jau šiemet yra kviečiamas ne tik į Lietuvos jaunių (iki 18 metų) rinktinę, bet ir į nacionalinę Lietuvos vyrų komandą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas