Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 07 14

Penktasis testas rinktinei: nykštukas, primenantis didžiulę Lietuvos krepšinio gėdą

Baltarusija – negirdėta šalis krepšinio žemėlapyje. Visi žino, kad tokioje kažkas žaidžia krepšinį, bet sekundę pagalvoję papasakokite ką nors apie rimtesnius Baltarusijos krepšinio laimėjimus. Tokių nėra. Ir nevarkite ieškoti baltarusių FIBA reitinge. Jų ten paprasčiausiai nerasite. Štai toks penktasis Lietuvos rinktinės išbandymas pakeliui į Rio. Kita vertus, Baltarusija siejama su viena didžiausių Lietuvos krepšinio gėdų istorijoje.
Gintaras Krapikas
Gintaras Krapikas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Pakeliui į Rio | Lietuva – Baltarusija | 18:30 | Kėdainiai

Ko verti baltarusiai, ko gero, dar nežino ir jie patys.

„Tiems vaikinams, kurie dvejus metus apskritai nežaidė tarptautinių rungtynių, tai didžiulė patirtis, kai prieš tave išeina Valančiūnas, tas pats Sabonis arba Kalnietis. Tai tiesiog fantastika“, – vien galimybe žaisti prieš lietuvius žavėjosi Baltarusijos rinktinės treneris Aleksandras Krutikovas. Maždaug taip, kaip mes santūriai džiūgavome žaisdami prieš amerikiečius atsukus laiką maždaug 20 metų atgal.

Kadangi Baltarusijos net nėra FIBA reitinge, kuriame sumuojami aštuonerių pastarųjų metų rezultatai Europos, pasaulio čempionatuose ar olimpinėse žaidynėse, sunku spręsti apie jos pajėgumą.

Tą padaryti padės elementarioji matematika.

Lietuva „Huawei Cup“ turnyre sekmadienį Vilniuje triuškino Venesuelą 84:53 ir antradienį Alytuje nepaliko vilčių Nyderlandams 86:61. Kai Venesuela ruošiasi Rio de Žaneiro olimpinėms žaidynėms ir į Lietuvą atsiuntė stipriausią sudėtį, tai net ir tokia Europos krepšinio nykštukė Nyderlandų rinktinė žaidė be kelių pagrindinių žaidėjų.

Bet Baltarusija pralaimėjo ir prieš vienus, ir prieš kitus. Venesuela Baltarusiją nugalėjo 68:57, o Nyderlandai šventė pergalę 76:63. Pastarosiose rungtynėse baltarusiai klydo net 29 kartus, su Venesuela prarado 20 kamuolių.

Baltarusija dar nė karto nedalyvavo finaliniame Europos čempionato etape.

Beveik visi į Lietuvą atvykę Baltarusijos rinktinės nariai rungtyniauja gimtinėje. Vienintelis Mikita Meščiarakou žaidžia Švedijoje.

Galima išskirti du krepšininkus – gynėjus Vitalijų Liutychą ir Maksimą Šustau. Abu jie praeityje yra trumpai rungtyniavę Lietuvoje. M.Šustau neįsitvirtino antros pagal pajėgumą Lietuvos krepšinio lygos (NKL) Marijampolės „Sūduvos“ klube, o V.Liutychas taip ir nepriaugo „Šiaulių“ klubo marškinėlių LKL.

Ką tokia komanda čia veikia? Baltarusiai ruošiasi 2017-ųjų Europos čempionato atrankai. Atrankos grupėje jie susitiks su Estija, Portugalija ir Lenkija. Atrankos kovos prasidės dar tik rugpjūčio 31-ąją.

Europos čempionato atrankoje prie Baltarusijos rinktinės turėtų prisidėti ryškiausia šalies krepšinio žvaigždė Artiomas Parachovskis, atstovaujantis Kazanės UNIKS. Taip pat – dar keturi branduolio žaidėjai: Vladimiras Veremejenka (Emilijos Redžio „Grissin Bon“), Aleksandras Kudriavcevas ir Aleksejus Trostineckis (abu Minsko „Cmoki“). Baltarusija taip pat pasirengusi natūralizuoti kokį nors įžaidėją iš JAV.

Bet net ir su tokiais varžovais baltarusių misija žaisti Europos čempionate atrodo beveik neįmanoma.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

Vienintelis Baltarusijos krepšinio šviesulys – Minsko „Cmoki“ klubas, žaidžiantis VTB Jungtinėje lygoje. Praėjusį sezoną Minsko krepšininkai 16 komandų turnyre liko 12-i, bet aplenkė tik Gruzijos, Švedijos, Kazachstano ir Estijos komandas. Beje, nė vienas Baltarusijos krepšininkas nepateko į rezultatyviausių „Cmoki“ žaidėjų penketuką. Įdomu, kad šiame Minsko klube kitą sezoną vienas Prienų-Birštono „Vytauto“ lyderių Laimonas Kisielius.

Baltarusija dar nė karto nedalyvavo finaliniame Europos čempionato etape, nors, atrodo, taip arti jo buvo 1993-aisiais – per garsųjį Vroclavo fiasko Lietuvai.

Lietuvos krepšinio košmaras

Virginijaus Savukyno/15min.lt nuotr./„Šimtmečio salė“
Virginijaus Savukyno/15min.lt nuotr./„Šimtmečio salė“

Lietuvos rinktinė vienintelį kartą nuo Nepriklausomybės atkūrimo į Europos čempionatą nepateko 1993-aisiais. Nors 1992-aisiais iškovojo olimpinę bronzą Barselonoje, 1993-aisiais vis tiek turėjo žaisti atrankos turnyre. Pirmajame etape lietuvius burtai suvedė į vieną grupę su Baltarusija ir Lenkija – Europos krepšinio vidutiniokėmis.

Į kitą atrankos etapą pateko dvi iš trijų grupės komandų. Lengviau nebūna, atrodė. Tačiau palaužę Lenkijos krepšininkus 102:99, lietuviai lyg šlapiu skuduru per veidą gavo pralaimėję Baltarusijai 80:88.

Lietuva žaidė be Arvydo Sabonio ir Rimo Kurtinaičio, tačiau komandai atstovavo tokie žaidėjai kaip Šarūnas Marčiulionis, Valdemaras Chomičius, Artūras Karnišovas ir kiti. Žodžiu, Vlado Garasto auklėtiniai vis tiek buvo akivaizdūs favoritai ir turėjo patekti į Europos pirmenybes.

Vis dėlto Baltarusijos ir Lenkijos dvikovos rezultatas nustūmė lietuvius į trečiąją grupės vietą. Lenkai nugalėjo baltarusius 81:75. Lyg tyčia, abiem komandoms parankiu 6 taškų skirtumu, kuris abi rinktines išvedė į kitą etapą.

Aišku, Lietuva pasiuto ir Vroclave kėlė bangas. Baltarusius su lenkais jie kaltino sąmokslu. Beje, Baltarusijos ir Lenkijos rinktinės vėliau krito antrajame atrankos etape ir į Europos čempionatą Vokietijoje taip ir nepateko.

Tačiau Lietuva tada pralaimėjo ne dėl varžovų sąmokslo, o dėl savo kaltės.

Ir vėl į lenktynes su Lietuvos krepšinio mašina stoja lėtas baltarusiškas traktorius.

„Reikia stengtis sužaisti gerą krepšinį, aišku, jei tai leis varžovai“, – prieš ketvirtadienio dvikovą su Lietuva sakė baltarusių treneris Aleksandras Krutikovas.

Panašu, kad ketvirtadienį baltarusiai išsiveš pergalę iš Kėdainių tik tuo atveju, jei Lietuva tiesiog nežais krepšinio.

Įžaidėjai: Mantas Kalnietis, Mindaugas Girdžiūnas, Adas Juškevičius, Vaidas Kariniauskas
Atakuojantys gynėjai: Renaldas Seibutis, Artūras Milaknis, Marius Grigonis
Lengvieji krašto puolėjai: Mindaugas Kuzminskas, Jonas Mačiulis, Edgaras Ulanovas, Deividas Gailius
Sunkieji krašto puolėjai: Paulius Jankūnas, Domantas Sabonis
„Centrai“: Jonas Valančiūnas, Antanas Kavaliauskas, Robertas Javtokas
Rinktinės pasirengimo tvarkaraštis
Data Rungtynės Miestas
Birželio 29 d. Lietuva – Naujoji Zelandija Klaipėda 88:58
Liepos 1 d. Lietuva – Tunisas Klaipėda 81:56
Liepos 10 d. Lietuva – Venesuela Vilnius 84:53
Liepos 12 d. Lietuva – Nyderlandai Alytus 86:61
Liepos 14 d. Lietuva – Baltarusija Kėdainiai, 18:30
Liepos 18 d. Lietuva – Ispanija Kaunas
Liepos 20 d. Ispanija – Lietuva Madridas
Liepos 25 d. Australija – Lietuva Buenos Airės
Liepos 27 d. Argentina – Lietuva Buenos Airės
Liepos 30 d. Australija – Lietuva San Paulas
Liepos 31 d. Lietuva – Brazilija/Kinija San Paulas
Rugpjūčio 2 d. Lietuva – olimpinių žaidynių dalyvė San Paulas
Įsigykite bilietus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas