Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 15

„Pieno žvaigždžių“ pergalės prieš „Rytą“ fone – abejonės dėl lemiamo švilpuko

Praėjusią savaitę Pasvalio „Pieno žvaigždės“ sostinėje sensacingai įveikė iki tol keturis mėnesius vien pergales skynusį Vilniaus „Rytą“. Dvikovos nugalėtoją nulėmė ginčytinas epizodas, kai prieš svečių žaidėją Jahennsą Manigat buvo sušvilpta abejotina Andrew Goudelocko pražanga. 15min kalbintas LKL teisėjų direktorius Algimantas Pavilonis pripažino arbitro Gyčio Viliaus klaidą, tačiau lygos vadovas Romualdas Brazauskas toks tikras nebuvo.
Vilniaus „Rytas“ – Pasvalio „Pieno žvaigždės“
Vilniaus „Rytas“ – Pasvalio „Pieno žvaigždės“ / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Dvejos rungtynės Vilniuje per dešimt dienų – dvi dramatiškos pabaigos, apgaubtos mįslingais teisėjų lemiamais švilpukais.

Tiesa, jei arbitro Artūro Šukio „slystelėjimas“ rungtynėse tarp Vilniaus „Ryto“ ir Utenos „Juventus“ ekipų bei po to sekusi pusantro mėnesio diskvalifikacija buvo garsiai apdainuota ir viešai pripažinta lygos, tai po dešimties dienų sekęs mūšis tarp „Ryto“ ir „Pieno žvaigždžių“ nuėjo į paraštes.

Ginčytinas momentas „Jeep“ arenoje įvyko pačioje rungtynių pabaigoje, kai rezultatas švieslentėje rodė lygų rezultatą – 87:87, o prieš Gedimino Petrausko auklėtinį Jahennsą Manigat, likus 3,5 sekundės, buvo sušvilpta pražanga Andrew Goudelockui.

Sprendimas šokiravo „Ryto“ amerikietį, o vaizdo pakartojime taisyklių pažeidimą įžvelgti sunku.

Kanadietis realizavo pirmąjį baudų metimą, antrąjį prametė, taip desperatiškam Arno Butkevičiaus metimui per visą aikštelę palikęs vos kelias akimirkas.

Lemtingo epizodo pakartojimas – 1 val. 56 min. 50 sek.

VIDEO: „Betsafe-LKL“ čempionato rungtynės: Vilniaus „Rytas“ — Pasvalio „Pieno žvaigždės“

Tai buvo antroji Pasvalio klubo pergalė Vilniuje istorijoje.

Rungtynes nulėmusiame momente, pasak LKL teisėjų direktoriaus Algimanto Pavilonio, suklydo vienas geriausių šalies arbitrų, kaip ir Artūras Šukys Eurolygos licenciją turintis Gytis Vilius.

„Situacija nėra juoda ir balta. Augusto Marčiulionio pražanga prieš Bryantą Crawfordą buvo akivaizdi, o čia taip nebuvo. Andrew Goudelocko ranka buvo ant Jahennso Manigat liemens, kai pastarasis veržėsi ir dėjo paskutinį žingsnį. Teisėjas epizodą įvertino pražanga, mes manome, kad tai nėra pražanga. Peržiūrėjome skubaus pakartojimo sistemos (SPS) įrašus ir iš kitų kamerų. Mūsų nuomonė: ranka buvo ant liemens, bet tai nėra pražanga“, – 15min sakė A.Pavilonis.

Kiek kitokios nuomonės buvo LKL generalinis direktorius Romualdas Brazauskas.

„Nemanome, kad reikia pripažinti klaidą, nes tai nėra vienareikšmis, akivaizdus ir neginčijamas dalykas, kaip kad buvo A.Šukio atveju. Tikėtina, kad pražangos buvo geriau nešvilpti, bet tai nėra 100 proc.“, – 15min sakė LKL vadovas ir buvęs ilgametis teisėjas R.Brazauskas.

„Scanpix“ nuotr./Andrew Goudelockas
„Scanpix“ nuotr./Andrew Goudelockas

Kaip teigė A.Pavilonis, nors situacija labai slidi ir nedėkinga, bet arbitro G.Viliaus švilpukas rungtynėse Vilniuje lėmė, jog jis nebuvo paskirtas dirbti kitą savaitgalį vykusiame grandų mūšyje Kaune.

„Buvo planas, kad jis dirbs „Ryto“ ir „Žalgirio“ rungtynėse, bet Gytis padarė klaidą. Situacija nebuvo tik juoda ar balta, bet nepaskyrėme teisėjauti, nes klaida turi įtakos bendrai atmosferai: dėl pasitikėjimo ir nepasitikėjimo, – aiškino A.Pavilonis. – Gytis grįžta ir teisėjaus kitą savaitgalį. Tai yra ir laimės dalykas. Tokia situacija rungtynių pabaigoje, tiesiog nepataikė su sprendimu. Kartais pasitaiko ir taip. Tai nebuvo tyčinis momentas, bet už kiekvieną sprendimą yra kažkokia atsakomybė.“

„Čia yra teisėjų direktoriaus nuomonė. Kažkokių oficialių suspendavimų nebuvo, – situaciją komentavo R.Brazauskas. – Teisėjų direktorius gali arbitrą skirti arba neskirti rungtynėms. Jei yra oficialus suspendavimas, jį skelbia varžybų direktorė ir tai būna vieša. Šio čempionato metu, kad žmogus neteisėjautų kažkuriam ture, atvejų buvo ne vienas, ne du ir ne penki. Darbiniai reikalai, teisėjas savo nuožiūra gali rungtynėms teisėją skirti arba neskirti.“

G.Vilius – jau keletą metų laikomas vienu geriausių arbitrų šalyje. Jis yra vienintelis lietuvis bei vienas iš 20 teisėjų Europoje, kuris švilps šio sezono Eurolygos atkrintamosiose varžybose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas