Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 03

Pinigai Lietuvos ir Prancūzijos krepšinyje: skirtumai bado akis

Prancūzijos krepšinio lyga paviešino pirmojo ir antrojo diviziono komandų biudžetus. Nors Prancūzijos čempionatas nėra priskiriamas prie stipriausiųjų, lietuviams yra ko pavydėti. Tik dviejų stipriausių Lietuvos komandų biudžetas pranoksta arba prilygsta Prancūzijos klubams.
Darius Gudelis
Darius Gudelis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Didžiausią biudžetą Prancūzijoje surinko Manto Kalniečio atstovaujamas Vilerbano „ASVEL“. Tony Parkerio valdoma ekipa oficialiai deklaruoja 9,2 mln. eurų biudžetą. Tai, beje, didžiausias biudžetas Prancūzijos krepšinio istorijoje.

Tiesa, tik 2,966 mln. eurų numatyta žaidėjų ir trenerių kontraktams. Taip yra dėl didelių Prancūzijos mokesčių ir brangesnio komandų išlaikymo.

Paaiškinant primityviai, jeigu Prancūzijos klubas įsigyja žaidėją už maždaug 100 tūkst. eurų, tai jis sumoka maždaug tiek pat – apie 90-100 tūkst. eurų, mokesčių.

Palyginimui, Kauno „Žalgiris“ 2018-2019 m. sezonui paruošė 10,7 mln. eurų biudžetą, o žaidėjų ir trenerių algoms gali skirti 7,4 mln. eurų.

Tuo tarpu Vilniaus „Rytas“ oficialiai skelbiasi surinkęs 4,4 mln. eurų biudžetą. Prancūzijos čempionate tai būtų 13 pagal dydį biudžetas.

Tiesa, komandos komplektacijai numatyta apie 2 mln. eurų. Palyginimui, Prancūzijoje tiek sau gali leisti tik penki klubai.

Sunkiau lyginti visas likusias Lietuvos komandas.

Basketnews.lt žurnalistas Tomas Vanagas prieš sezoną surinko tokią informaciją apie LKL klubų biudžetus:

basketnews.lt inf.
Klubas Biudžetas (€)
„Žalgiris“ 10,7 mln. eurų
„Rytas“ 4 mln. eurų
„Neptūnas“ 1,5 mln. eurų
„Lietkabelis“ 1 mln. eurų
„Šiauliai“ 750 tūkst. eurų
„Juventus“ 730 tūkst. eurų
„Nevėžis“ 700 tūkst. eurų
„Pieno žvaigždės“ 700 tūkst. eurų
„Skycop“ 600 tūkst. eurų
„Dzūkija“ 450 tūkst. eurų

24sek žiniomis, kai kurių LKL ekipų pateikti biudžetai gali būti „oriniai“ – pačių komandų iškomunikuoti finansiniai pajėgumai yra pateikti tiksliai jų neapskaičiavus ir mažesni, nei yra iš tikrųjų.

Tačiau pradedant Klaipėdos „Neptūnu“, finansiniais pajėgumais joks Lietuvos klubas, esantis 3-10 vietoje, negali lygiuotis į pirmojo Prancūzijos diviziono komandas.

Remiantis basketnews.lt surinktais duomenimis, LKL klubų biudžetų vidurkis yra maždaug 2 mln. 110 tūkst. eurų. Palyginimui, Prancūzijos pirmosios lygos komandų vidutinis biudžetas siekia 5,3 mln.

Iš tiesų, oficialiai pateikiamas LKL biudžetų vidurkis lyginasi su antros Prancūzijos lygos komandų finansiniais pajėgumais. Būtent antrojo Prancūzijos krepšinio diviziono komandų biudžeto vidurkis yra 2,165 mln. eurų.

Savo biudžetu trečias Lietuvos klubas – Klaipėdos „Neptūnas“, lenktų tik vieną antrojo Prancūzijos krepšinio diviziono komandą.

Žinoma, krepšininkų ir trenerių atlyginimams prancūzų komandos skiria gerokai mažiau – vidutiniškai po 700 tūkst. eurų.

Bet jeigu neskaičiuotume „Žalgirio“, LKL komandų vidurkis siekia tik 1,15 mln. eurų – daugiau tik už dviejų Prancūzijos antrojo diviziono komandų.

Nieko keisto, kad nemažai lietuvių po to nutupia ne tik į antrą, bet ir į trečią Prancūzijos krepšinio divizioną.

Tik reikia pabrėžti, kad be didelių papildomų išlaidų, Prancūzijoje finansinės komandų problemos yra visiška retenybė. Prancūzai dažniausiai atsiskaito laiku ir profesionaliai išmoka visą atlyginimą centų tikslumu. Finansiškai tai vienas profesionaliausių ir tvarkingiausių krepšinio taškų Europoje.

Pavyzdžiui, jeigu Prancūzijos aukščiausios lygos klubas turi skolų, jis priverstas užleisti vietą ir trauktis į žemesnį divizioną.

VIDEO: „Ginčas“ su Broliu: „Rytas“ ar „Žalgiris“?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai