Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 01

Pirmą finalo mūšį laimėjęs K.Maksvytis apie lūžį: „Tai buvo geras žadintuvas komandai“

Po šešerių metų pertraukos į „Betsafe-LKL“ finalo seriją sugrįžęs Kazys Maksvytis po pirmosios akistatos su Vilniaus „Rytu“ pabrėžė, kad Kauno „Žalgiris“ puikiai sužaidė puolime, bet galėtų labiau pasistengti gynyboje. Pirmajame LKL finalo mače K.Maksvyčio treniruojami žalgiriečiai namie įveikė Vilniaus klubą 108:93 ir serijoje iki trijų pergalių pirmauja 1:0.
Rungtynių akimirka
Rungtynių akimirka / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kazys Maksvytis pergale sugrįžo į LKL finalus po šešerių metų pertraukos.

Pastarąjį sykį ten kovojęs 2016–2017 m. sezoną, kai vadovavo Panevėžio „Lietkabeliui“, pernai treneris prie „Žalgirio“ vairo stojo tik sezono pabaigoje ir finišavo mažajame finale.

Šis sezonas visiškai kitoks „Žalgiriui“, prasiskynusiam kelią Eurolygoje į ketvirtfinalį, laimėjusiam Karaliaus Mindaugo taurę bei užėmusiam pirmąją vietą reguliariajame LKL čempionate.

Ten Kauno klubas viena pergale aplenkė Vilniaus „Rytą“, pralaimėjo amžinajam varžovui dvejas iš trejų rungtynių, bet finalo serija yra kita istorija.

„Sostinės mes vilką papjausim“, – mačo pradžioje užtraukė „Žalgirio“ sirgaliai, pasiskolinę leitmotyvą iš „Ryto“ aistruolių skanduotės ir išvynioję grėsmingą plakatą.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

„Žalgirio“ nagai ir dantys tikrai buvo aštrūs, ypač puolant.

„Laimėjome rungtynes dėl gero puolimo. Finale tokia pergalė tinka. Be abejo, kitoms rungtynėms reiktų labiau sustyguoti gynybą, bet su „Rytu“ taip jau išeina, kad jie žaidžia labai greitai, daug atakų. Tad imam šią pergalę ir ruošiamės kitoms rungtynėms“, – sakė K.Maksvytis.

„Žalgirio“ treneris finalo startui pasirinko žemesnį penketą, kuris padėjo galingai finišuoti Eurolygoje reguliariajame čempionate: Isaiah Tayloras, Ignas Brazdeikis, Arnas Butkevičius, Edgaras Ulanovas, ir Rolandas Šmitas vidurio puolėjo pozicijoje.

Praėjusį mėnesį su „Žalgiriu“ naują sutartį sudaręs R.Šmitas startavo veržliausiai, mikliai surinkęs 8 taškus, o ginantis A.Butkevičius prilipo prie „Ryto“ atakų lyderio Marcuso Fosterio.

Nors šis nebuvo toks rezultatyvus, kaip per pirmąsias akistatas su Kauno ekipa, visa sostinės komanda atrodė pavojinga ir geros sportinės formos – šeimininkai 22 minutę jau buvo praleidę 52 taškus, o patys įmetę 46.

Tada Kauno komandą pažadino staigiai paimta K.Maksvyčio minutės pertraukėlė.

„Buvo pasyvus mūsų puolimas, o neapsigynėme ir leidome įmesti du tritaškius. Paėmęs minutę kiek išsigandau, kad gal per anksti išnaudojau pertraukėlę, bet buvo geras žadintuvas komandai“, – pažymėjo Kauno ekipos treneris.

Dabartinis „Žalgirio“ kapitonas E.Ulanovas ir buvęs „Ryto“ kapitonas A.Butkevičius patraukė Kauno ekipą iš duobės trečiajame kėlinyje.

„Gerai puolėme. 34 pelnyti taškai per kėlinį, – trečiuoju ketvirčiu pasidžiaugė K.Maksvytis. – Buvome agresyvūs, išprovokavome daug baudų, daug susikūrėme antrų šansų atkovotais kamuoliais, o tai buvo svarbu. Ir susimetėme savo metimus iš po krepšio ir iš toli. Taip ir nuėjome į priekį.“

A.Butkevičius šį LKL sezoną renka po 5,4 taško, bet ketvirtadienį vien per trečią kėlinį surengė tris reidus, pasibaigusius dvitaškiais su pražanga.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Arnas Butkevičius
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Arnas Butkevičius

„Arnas buvo patyręs nedidelę traumelę per ketvirtfinalį su Kėdainių klubu. Todėl nežaidė pirmo mačo su „Lietkabeliu“, kituose pradėjo įsibėgėti ir tik paskutiniame pusfinalio mače jis buvo toks Arnas, kokį esame pratę matyti, – apie 21 tašką ketvirtadienį pelniusį puolėją sakė K.Maksvytis. – Arnas turi patirties, jis yra tokių rungtynių žaidėjas. Šiandien jo patirtis ir energija mums labai pravertė.“

Suprasti akimirksniu

  • Šį sezoną A.Butkevičius iki šiol stebino gynyba, bet ne rezultatyvumu.
  • Eurolygoje jis rinko po 5,3 taško, o rezultatyviausias buvo 14-os taškų mačas.
  • LKL pirmenybėse 30-metis klaipėdietis pelnė po 5,4 taško, o daugiausiai taškų „Žalgiriui“ buvo įmetęs 11.

Kai prie A.Butkevičiaus prisidėjo Tyleris Cavanaugh, Lukas Lekavičius, Tomas Dimša, „Žalgiris“ nulaužė rungtynes ir Kauno sirgaliai pergalės dainas pradėjo traukti dar ketvirto kėlinio pradžioje.

T.Dimša su 13 taškų buvo antras pagal rezultatyvumą Kauno komandoje, įžaidėjo pozicijoje šįkart atrodęs geriau už I.Taylorą.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Tomas Dimša
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Tomas Dimša

„Bandėme sukeisti pagal ginamuosius žaidėjus. Ten Dimša kiek geresnis. Jis neblogai šiandien įsitraukė į rungtynes. Kiek pamenu, prie jo buvo geriausias +/ – rodiklis“, – sakė K.Maksvytis apie T.Dimšą, kurio plius/minus rodiklis siekė net +26.

12 taškų nugalėtojams pridėjo po kelių mėnesių traumos įsibėgėjantis Tyleris Cavanaugh, leidžiantis Kauno klubui pamiršti Achille Polonarą, kuris dabar yra traumuotas ir stebėjo rungtynes iš šalies arenoje.

„Tiek serijoje su „Lietkabeliu“, tiek šiose rungtynėse jis žaidė gerai“, – buvo patenkintas K.Maksvytis.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Tai buvo mačas, per kurį pastrigo ir keistus skaičius rodė LKL svetainės rungtynių statistikos protokolas.

K.Maksvytis pripažino, kad ir patiems treneriams teko žiūrėti ne į statistiką, o žaidėjams į veidus.

„Dirbome senais metodais. Žiūrėjome, ar žaidėjas paraudęs, ar ne, ar pavargęs. Žaistų minučių nematėme, tik žinojome pražangas“, – aiškino treneris.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Kitos LKL finalo rungtynės vyks šeštadienį Vilniaus „Jeep“ arenoje, o į Kauną serija iki trijų pergalių grįš antradienį.

Žinoma, K.Maksvyčiui svarbiausia artimesnė dvikova, vyksianti 2,5 tūkst. salėje, kur sostinės vilkas turės savo triukšmingą sirgalių gaują.

„Kalbant apie Lietuvos krepšinį, čia neprasta atmosfera, – sakė K.Maksvytis – Bet buvome ir triukšmingesnėse salėse. Pavyzdžiui, „Maccabi“ arena. Tad viskas priklauso, kaip žaisime ir kiek duosime „Rytui“ žaisti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas