Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 29

Pirmoji Lietuvos varžovė: anksti užgesusi žvaigždė, klajokliai broliai ir mistinė situacija

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė nuo 1992-ųjų metų dar nėra praleidusi nė vienerių olimpinių žaidynių, o antradienio vakarą pradės kovas dėl bilieto į išsvajotą Tokiją. Atrankos starte – paslaptingoji Venesuelos rinktinė, be anksti karjerą pabaigusios žvaigždės, broliais klajokliais, dviem vizitais olimpinėse žaidynėse ir solidžiu rezultatu 2019-ųjų metų pasaulio taurėje Kinijoje.
Venesuelos rinktinė
Venesuelos rinktinė / fiba.basketball

Jei krepšininkams iš Lietuvos dalyvavimas Olimpiadoje yra įprastas ir bene privalomas reiškinys, tai pirmieji Dariaus Maskoliūno diriguojamos kariaunos varžovai venesueliečiai olimpinę dvasią šalies istorijoje yra jutę vos du kartus – 1992-aisiais Barselonoje ir 2016-aisiais Rio.

Abu kartus Venesuelos krepšinio rinktinė pasirodymus olimpinėse žaidynėse baigė su viena pergale kišenėje prieš Kinijos rinktinę ir keturiais pralaimėjimais.

20-ąją vietą FIBA reitinge šiuo metu užimantys ir dvikovos prieš Lietuvą laukiantys Fernando Duro auklėtiniai svajoja apie Tokiją, tačiau pasiekti šį tikslą bus labai sudėtinga užduotis.

COVID-19 protrūkis komandoje ir tiesus kelias į karantiną sujaukė visą Venesuelos rinktinės pasiruošimo etapą, kuriame numatyti draugiški susitikimai su Turkijos, Italijos ir Rusijos rinktinėmis neįvyko.

„Gaila, kad taip gavosi su mūsų pasiruošimu, – mačo su Lietuva išvakarėse kalbėjo 60-metis strategas F.Duro. – Neturėjome tiek krepšinio, kiek tikėjomės, kad turėsime. Mūsų pirmasis mačas bus prieš Lietuvą, gal pradžioje atrodysime blankiai, bet tikimės įsibėgėti turnyro eigoje.“

fiba.basketball/Fernando Duro
fiba.basketball/Fernando Duro

Draugiškų rungtynių nebuvo, tad Lietuvos rinktinės žvalgams teko dairytis pakankamai toli į praeitį.

Paskutiniai Venesuelos mačai – FIBA Amerikos taurės atrankoje, kurioje nuo 2020-ųjų metų vasario iki 2021-ųjų metų vasario venesueliečiai sužaidė šešerias rungtynes, patyrė vos pralaimėjimą prieš Argentiną (72:73) ir grupėje užėmė pirmąją vietą.

Jei pelnomų taškų (vid. 74,3) ir rezultatyvių perdavimų (vid. 15,5) rodikliai buvo vidutiniški, tai pagal atkovotus kamuolius (vid. 46,5) šios šalies krepšininkai dominavo visoje atrankoje.

Solidžiausias apie 30 mln. gyventojų turinčios Venesuelos krepšinio pasiekimas – 2015-aisiais iškovota FIBA Amerikos taurė, bet puikų rezultatą ši Pietų Amerikos valstybė pasiekė ir 2019-ųjų pasaulio čempionate Kinijoje, kai grupių etape tekštelėjo antausius šeimininkams kinams ir Dramblio Kaulo Kranto krepšininkams bei žengė į antrąjį etapą.

Deja, bet ten teko nusileisti Rusijos ir Argentinos rinktinėms, kurios užbaigė Venesuelos kelionę turnyre.

„Džiaugiamės būdami Kaune ir būdami sveiki, – prieš mūšį su Lietuva kalbėjo F.Duro. – Po gero pasirodymo pasaulio čempionate Kinijoje, jaučiamės pasiruošę kautis prie Europos super komandas. Venesuelai labai svarbu varžytis tarptautinio krepšinio lygyje. Tai bus puiki patirtis jauniems žaidėjams. Mūsų lūkesčiai dideli, laukiame susitikimo su Lietuva.“

„Tokioje situacijoje esame buvę ir anksčiau, turime žaidimo patirties prieš puikias komandas iš viso pasaulio. Žinome savo stiprybes ir silpnybes. Mes kausimės, mes varžysimės. To atrankoje galite tikėtis iš Venesuelos rinktinės“, – sakė krepšininkas Davidas Cubillanas.

Lietuvos ir Venesuelos komandos pastarajame dešimtmetyje susikirto du kartus – draugiškame mače 2016-aisiais, kuris baigėsi lietuvių pergale 84:53, bei garsiojoje olimpinėje atrankoje Karakase 2012-aisiais, kai Kęstučio Kemzūros auklėtiniai triumfavo 100:82 ir įšoko į Londone Olimpiadą.

Olimpinį atrankos turnyrą organizavusi Venesuela tuomet išstatė bene pajėgiausią visų laikų šalies komandą – rinktinės marškinėlius vilkėjo ir NBA žaidęs buvęs Jono Valančiūno komandos draugas „Toronto Raptors“ klube Greivis Vasquezas, ir 2014-ųjų metų Izraelio lygos MVP laurus susižėręs Donta Smithas.

Tai du vieni garsiausių visų laikų Venesuelos krepšininkai, kurių nebus šio vakaro susitikime Nemuno saloje. Šios šalies krepšinio legendomis yra aštuonis sezonus NBA žaidęs Carlas Herrera (1991-1999 m.) ar dvejus metus stipriausioje planetos lygoje (2001-2003 m.) praleidęs, o vėliau Maskvos CSKA marškinėlius vilkėjęs Oscaras Torresas.

37-erių D.Smithas praėjusį sezoną vilkėjo Haifos „Maccabi“ marškinėlius, tuo metu 34-erių įžaidėjas G.Vasquezas krepšininko karjerą baigė prieš penkerius metus. Šiuo metu jis dirba vyriausiojo trenerio asistentu G lygos komandoje Erio „BayHawks“.

„Scanpix“ nuotr./Greivisas Vasquezas
„Scanpix“ nuotr./Greivisas Vasquezas

Visi dvylika Fernando Hectoro Duro karių praėjusį sezoną rungtyniavo vietinėse pirmenybėse ir nėra žinomi plačiai krepšinio visuomenei.

„Sudėtyje turime žaidėjų, žaidusių užsienyje, – teigė D.Cubillanas. – Man teko rungtyniauti Ispanijoje, kiti žaidėjai varžėsi kitose lygose. Šis turnyras mums visiems yra didelis įvykis. Visi stebi, visi domisi. Kai tu varžaisi šiame lygyje, tu gerėji. Atranka mums bus naudinga – žaidimas prieš stiprius oponentus, tobulėjimas, dėmesys. Tai gera situacija visiems.“

Pagrindinis Venesuelos žaidėjas yra sunkusis krašto puolėjas Michaelas Carrera (28 metai, 196 cm), Amerikos taurės atrankoje rinkęs po 18,8 taško ir 7 atkovotus kamuolius.

Ryškios yra ir brolių Jose (39 metai, 196 cm) ir Gregory (35 metai, 180 cm) Vargasų pavardės, kurie minėtame turnyre fiksavo atitinkamai 12,3 ir 10,3 taško vidurkius.

Šie broliai yra tikri klajokliai. Pirmasis per karjerą pakeitė net 38, antrasis – 25 komandas.

Venesuela – didelę patirtį turinčių žaidėjų ekipa, kurios bendras amžiaus vidurkis siekia 31-erius metus. Nors didelių žaidėjų nėra, ūgio vidurkis – vos 193 cm, tačiau venesueliečiai išsiskiria stotu ir jėga, kurią vakar akcentavo ir Lietuvos rinktinės treneris Darius Maskoliūnas.

„Labai patyrusi komanda. Kaip matome sudėtyje, tai joje yra daug patyrusių žaidėjų. Reikia paminėti jų stiprius kūnus. Jie bėga greitai į atakas, žino, kaip reikia žaisti krepšinį. Jie neturi didelio ūgio, bet jie Amerikos atrankos grupėje pirmavo pagal atkovotus kamuolius. Tai dalykas, kurį turėsime ryt išspręsti. Taip, buvo sunku juos analizuoti, nes draugiškų rungtynių nebuvo. Bet mūsų treneriai padarė gerą darbą, rado senesnių rungtynių įrašus. Venesuelos treneris yra tas pats, tai turime pakankamai informacijos. Gera ir patyrusi komanda. Mes laukiame geros kovos“, – prieš mačą būsimą varžovą nušvietė D.Maskoliūnas.

Rungtynių tarp Lietuvos ir Venesuelos rinktinių startas – antradienį 19.30 val. „Žalgirio“ arenoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas