Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 25

Po dramos Bosnijoje laimingas Kazys Maksvytis: „Labai svarbus taškas“

Kazys Maksvytis gerai jautėsi bosniškame pragare. Nors rungtynes supo velniškai karšta atmosfera, Lietuvos rinktinė Tuzloje iškovojo pergalę 78:77 prieš Bosnijos ir Hercegovinos krepšininkus ir tapo vienvalde lydere pasaulio čempionato atrankos grupėje.

3:0. Kazys Maksvytis taip įveikė pirmąjį pasaulio čempionato atrankos ratą grupėje, prie anksčiau nugalėtos Čekijos ir Bulgarijos su Lietuvos krepšininkais pridėjęs labai svarbią pergalę prieš Bosniją ir Hercegoviną vėlyvą ketvirtadienio vakarą Tuzloje.

Taškai pravers Lietuvos komandai ne tik sukant antrąjį grupės ratą, bet ir su jais keliaujant į antrą atrankos etapą, iš kurio trys komandos pateks į 2023 metų pasaulio čempionatą.

Bosnijos ir Hercegovinos komanda iki ketvirtadienio irgi nebuvo pralaimėjusi, o žaisdama 5 tūkst. sirgalių prikimštoje arenoje vylėsi įveikti ir Lietuvą.

Nors pasaulio reitinge bosniai tik 44 vietoje, o lietuviai aštunti, buvusio Vilniaus „Ryto“ žaidėjo Vedrano Bosničiaus treniruojami bosniai išgyvena pakilimą – pastarąjį kartą buvo pralaimėję tik prieš dvejus metus.

Šįkart jie už nugarų turėjo gerklingus aistruolius, kuriems šalies vyriausybė uždegė visas žalias šviesas rungtynių dieną – leido padidinti žiūrovų skaičių arenoje nuo 3,5 tūkst. iki 5 tūkst. ir nenaudoti veido kaukių – jas Tuzlos arenoje dėvėjo tik komandų personalo darbuotojai ir asistentai.

Lietuvos krepšininkai prieš rungtynes užsirišo ant riešų Ukrainą palaikančias apyrankes, kurias rungtynių metu teko nusiimti dėl teisėjų reikalavimo – tiesiog papuošalai varžybose neleidžiami.

Tačiau Lietuvos rinktinė liko kovinga ir stipri, davusi fizišką kovą šeimininkams ir perlaužusi rungtynes, nepaisant sunkios pradžios.

Likus žaisti 14,6 sek., Osvaldo Olisevičiaus tritaškis buvo pergalingai svarbus, padėjęs Lietuvos pranašumui šoktelėti nuo 2 iki 5 taškų.

18 taškų pelnęs puolėjas pritildė bosnių sirgalius, o galutinai juos nutildė kitoje atakoje Mindaugo Girdžiūno realizuota bauda.

„Labai svarbus taškas, žinant aplinkybes, kokios mus ištiko renkant žaidėjus šiai stovyklai (dėl COVID-19 negalėjo padėti net keli krepšininkai). Gerai, kad žaidėjai susitvarkė, – sakė po rungtynių K.Maksvytis. – Kitas dalykas – žaisti tokioje triukšmingoje salėje, su tokiu teisėjų leidžiamu kontaktu... Gal iš pradžių nesusitvarkėme, bet paskui pavyko pakeisti rungtynių tėkmę. Antrojoje dalyje jau mes kontroliavome situaciją ir iškovojome svarbų tašką, nes šioje salėje bus sunku laimėti visoms komandoms.

Po pertraukos pradėjome patys labiau kontaktinį krepšinį žaisti, kai kur gavome pigias baudas, bet sustabdėme jų lyderį Džananą Musą ir patys labiau judinome kamuolį – jis geriau judėjo, mes geriau išlaikėme žaidėjų išsidėstymą aikštėje ir buvo lengviau žaisti.

Be abejo, įsimėtė Osvaldas Olisevičius, gerai įsitraukė ir žaidėjai nuo suolo.

– Kaip pavyko pristabdyti Džananą Musą?

– Pirmoje pusėje nepavyko. Pirmiausia buvo klausimas dėl jo greito puolimo, kuriame jis būna labai agresyvus. Nepavyko susikalbėti, leidome jam veržtis į jo stiprios rankos pusę. Antrojoje pusėje jam to nebeleidome, pradėjo daryti klaidas ir bandyti atlikti perdavimus, ko anksčiau nelabai ir darė.

FIBA nuotr./Džananas Musa
FIBA nuotr./Džananas Musa

– Per lemiamas atakas kamuolys ėjo į O.Olisevičiaus rankas – toks ir buvo planas?

– Jis buvo karštas, mes bandėme ieškoti jo. Bandėme ir atakuoti per Dž.Musą, kad labiau jį išvargintume.

Paskutinius baudų metimus turėjo mesti Mindaugas Girdžiūnas arba Olisevičius, šis planas taip pat pavyko.

FIBA nuotr./Martynas Echodas
FIBA nuotr./Martynas Echodas

Rungtynės buvo įdomios žiūrovams, nors paskutinę ataką ir galėjome sustabdyti, bet vis tiek labai svarbus taškas.

– Regimantas Miniotas sakė, kad teisėjai leido žaisti kietai, daug kontakto. Kaip jums atrodė?

– Manau, kad ir teisėjams nelengva žaisti tokioje atmosferoje, jie kažkiek įsiklauso į tribūnas, pasiduoda jų emocijoms. Vienu metu buvome įsiveržę 6 taškais, tada vyko itin kieta kova abiejose aikštės pusėse. Gerai, kad kovą išlaikėme.

– Gytis Radzevičius debiutavo rinktinėje, žaidė 20 minučių. Kaip vertinate jo debiutą?

– Mes atsargiai įvedame naujus žaidėjus į rungtynes, pasitikrinome pirmoje pusėje. Jis įėjo gerai, gal net geriausiai gynėsi prieš Musą. Tikrai atsakingai, laikė jį prieš save. Jo atkovoti kamuoliai puolime buvo svarbūs, manau, kad debiutas pavykęs.

LKF nuotr./Pasaulio čempionato atranka Tulzoje: Bosnija ir Hercegovina – Lietuva.
LKF nuotr./Pasaulio čempionato atranka Tulzoje: Bosnija ir Hercegovina – Lietuva.

– Ką galite pasakyti apie Margirį Normantą, kurio indėlis taip pat buvo svarbus?

– Margiris turi gerą savybę – jis gali gerai gintis, kas krepšinyje yra labai svarbu. Dauguma kalba, kad žaidėjas yra vertas tokios lygos ir komandos, kaip jis gali gintis. Pagal savo gynybą jis vertas rinktinės, vertas „Ryto“, o gal net daugiau, nes yra agresyvus, gerai spaudžia varžovą su kamuoliu. Jo kietumo reikėjo tokiose rungtynėse kaip šiandien.

– Sekmadienį žaisite su bosniais Vilniuje – ką nors keisite?

– Manau, kad pakeitimai nebus ryškūs. Bandysime ištaisyti klaidas, kad žaistume labiau kaip dabar antroje pusėje, kažkiek pakoreguosime žaidėjų rotaciją, nes pamatėme, su kuriais žaidėjais geriau sekėsi žaisti, o su kuriais prasčiau.

– Vis buvo kalbama, kad trūksta Eurolygos žaidėjų, bet rezultatai rodo, kad galima laimėti ir be jų?

– Žinote, kas man labiausiai patinka be to, kad šiandien laimėjome? Gana greitai pavyko suburti gerą komandą. Ji susiklausiusi, darni rūbinėje ir per treniruotes. Padeda komandos senbuviai, o Lietuva yra krepšinio šalis. Kad ir kokius žaidėjus surinktume, visiems sunku prieš mus žaisti. O su Eurolygos žaidėjais būtų lengviau.

LKF nuotr./Pasaulio čempionato atranka Tulzoje: Bosnija ir Hercegovina – Lietuva.
LKF nuotr./Pasaulio čempionato atranka Tulzoje: Bosnija ir Hercegovina – Lietuva.

– Tai geras vakaras Lietuvos krepšiniui, nes ir Kauno „Žalgiris“ laimėjo Eurolygoje. Nustebino?

– Džiaugiamės už „Žalgirį“. Kažkiek nustebino, nes Madrido „Real“ žaidžia gerą sezoną. Kita vertus, „Žalgiris“ jau geriau atrodo pats, geriau atrodė Karaliaus Mindaugo taurės varžybose, grįžo traumuoti žaidėjai. Manau, kad nuo to Lietuvos krepšiniui tik geriau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas