Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 09 06

Prancūzais tikintis R.Jokubaitis: „Jei išeisime iš grupės, nė vienas nebebus baisus“

Lietuvos rinktinės žygis link Europos čempionato medalių gali pasibaigti kaip niekada anksti, bet pirmą kartą žemyno pirmenybėse rungtyniaujantis Rokas Jokubaitis tiki, kad tai – dar ne pabaiga.

Lietuviai šiandien ruošis ketvirtosioms B grupės rungtynėms su Vengrija, bet atlikdami įprastą priešrungtyninę rutiną jie atidžiai stebės vaizdą iš kito susitikimo.

Bosnijos ir Hercegovinos bei Prancūzijos akistatos rezultatas lems, ar lietuvių mačas su vengrais bus tik formalumas, ar „gyvenk arba mirk“ mūšis.

Jei prancūzai laimi, lietuviai išgyvena ir laimėję prieš vengrus ir bosnius veikiausiai žengtų į kitą Europos čempionato etapą Berlyne.

Jei laimi bosniai, mūsų šalies komanda pirmą kartą pasitraukia iš turnyro jau po pirmojo etapo.

Bet R.Jokubaitis tiki, kad prancūzai jų nepaves.

„Viltis dar yra. Vakar bosniai laimėjo prieš slovėnus, truputį sukomplikavo, bet nemanau, kad prancūzai atiduos pergalę bosniams. Reikia ir jiems su gera emocija į atkrintamąsias išeiti, tai dėl to, manau, nekils problemų. Būtume savo likimo kalviais... Turim rytoj imti vengrus, čia jau nėra kitų variantų. Reikia pasiimti dvi pergales per dvi dienas. Dabar komandoje rimtis, nors, aišku, juokelių truputį yra, ne robotai esame“, – po pirmadienio vakarinės treniruotės 15min sakė pagrindinis rinktinės įžaidėjas.

Jam su komandos draugais sekmadienį teko nuryti dvi karčias piliules.

Iš pradžių jie dramatiškame dviejų pratęsimų trileryje sudėjo ginklus prieš Vokietiją. O kai jau atrodė, kad nieko blogiau būti negali, jiems smūgį sudavė ir bosniai, netikėtai nukalę slovėnus ir nustūmę lietuvius į situaciją, kurioje jie nebėra savo likimo kalviais.

„Liūdna, po dviejų pratęsimų pavargę ir dar bosniai slovėnus nugalėjo. Tikrai liūdna, kad nesame savo likimo kalviai, dar turime palaukti, kaip bosniai sužais. Bet nuojauta sako, kad viskas tuo klausimu bus gerai ir viskas nuo mūsų priklausys, – tikėjimą išlaikė R.Jokubaitis. – Šiam čempionate prancūzai nedemonstruoja įspūdingo krepšinio, nors mes ir pralaimėjome jiems. Bet manau, kad jie patys nori įeiti į formą ir netinginiaus prieš bosnius.“

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Rokas Jokubaitis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Rokas Jokubaitis

Lietuvių stovykloje šypsenų ir juokų pirmadienį buvo gerokai mažiau ir dėl susikomplikavusios padėties, ir dėl absurdiško teisėjų sprendimo sekmadienio rungtynėse, kai paskyrę techninę pražangą vokiečių strategui Gordonui Herbertui, jie taip ir nedavė lietuviams mesti baudos metimo.

Tiesa, R.Jokubaitis prisimena, kad ir patys rinktinės nariai į situaciją sureagavo pavėluotai, nors Kazys Maksvytis teigė priešingai.

„Tuo metu atrodė, kad duos mums baudos metimą mesti. Aišku, buvo suvėluota. Pikta buvo. Tai nekainavo pergalės, bet teisėjai tokią klaidą padarė. Mums irgi turi kristi akmenų į daržą, nes nei žaidėjai, nei treneriai nepažiūrėjome per kažkiek laiko. Aišku, liūdna, bet manau, kad kitos detalės kainavo pergalę. Tie teisėjai nušalinti, manau, kad tokią klaidą padarius taip ir turėjo būti, bet tai pergalės neatneša. Liūdna, bet čempionatas nesibaigia, važiuojame toliau“, – sakė Rokas.

Nuojauta sako, kad viskas tuo klausimu bus gerai ir viskas nuo mūsų priklausys.

Kokios tos detalės, kurias mini R.Jokubaitis ir dėl kurių lietuviai vis pralaimi?

„Vakar nuovargis pabaigoje pakišo koją, nes du pratęsimai ir rotacija nebuvo per didžiausia. Gynyboje nežibėjome, nerizikavome, bet davėme metimus ir jie sukrito. Turėjome pratęsime ir +5, ir +4, bet kažkaip neužsibaigėme. Visą čempionatą kol kas mus tai kankina – turime persvarą, bet neišlaikome jos. Gal iš nuovargio ateina klaidos“, – sakė „Barcelona“ gynėjas.

Visus tris pralaimėjimus lietuviai patyrė panašiais scenarijais.

Tiek prieš Slovėniją, tiek prieš Prancūziją, tiek prieš Vokietiją ketvirtajame kėlinyje jie dar pirmavo, bet lemiamais momentais lietuviams pritrūkdavo „žudiko instinkto“ ir pergales vis iškovodavo oponentai.

Ko pritrūksta lietuviams paskutinėmis minutėmis?

„Solidumo pritrūksta, – sakė Rokas. – Aišku, tas nuovargis ateina, bet ir kitos komandos yra pavargusios. Čia to solidumo trūksta. Visai jauna komanda esame, patirtis rinktinėje ne pati didžiausia, bet iš to ir atsiranda tos klaidos – ir iš mūsų mažiukų, ir iš didelių. Po to varžovų lengvi taškai po mūsų klaidų, išsimušame iš vėžių. Liūdna, kad pabaigose taip atrodome, bet išvadas turime pasidaryti.

Liko dar dvejos rungtynės, tikėkimės, kad viskas susiklostys, kaip mes norime. O tada matysime. Manau, kad per šitas trejas rungtynes labai daug pasiėmėme. Bent viena pergalė būtų super, bet patirties daug pasiėmėme. Tikrai nemanau, kad turėsime daugiau tokių prastų pabaigų. Reiks kovoti ir tikėtis palankaus rezultato.“

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Rokas Jokubaitis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Rokas Jokubaitis

Kulniuodamas link žiniasklaidos pasikalbinimo zonos, R.Jokubaitis užmetė akį į televizorių.

Jame – Graikijos ir Didžiosios Britanijos rungtynių vaizdai. Rokas papurtė galvą – kol lietuviams tenka muštis su Europos krepšinio galiūnais, vieni iš turnyro favoritų gali net pailsinti Giannį Antetokounmpo ir be problemų susitvarkyti su krepšinio nykštukais britais.

Kiek R.Jokubaičiui apmaudu dėl lietuviams likimo pametėtos mirtininkų grupės?

„Taip sukrenta tos grupės, kad ir vokiečiai šeimininkai, ir slovėnai iš gal trečio krepšelio. Taip išėjo. Žiūri į kitas grupes, nors gal nereiktų žiūrėti į kitų daržą, bet manau, kad tikrai grupė mums nedėkinga. Jeigu išeisime iš grupės, tai būsime patirties bagažą tokį prisikrovę visam čempionatui, kad atkrintamosiose nė vienas priešininkas nebus baisus. Pamatėme, kad galim prieš juos žaisti, bet pergalė sporte yra svarbiausias dalykas, o tas ir svarbiausia.

Kol kas abejonių kelia, pateksime ar nepateksime į atkrintamąsias, bet labai norim. Nesvarbu, kokia grupė, reikia iš jos išsikapanoti. Nemanau, kad atkrintamosiose bus žymiai sunkiau negu grupėje. Jeigu išeini iš tokios stiprios grupės, nesvarbu, iš kurios vietos, tai atkrintamosiose jei ne lengviau, tai gausi apylygį varžovą“, – kalbėjo jauniausias rinktinės narys.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Rokas Jokubaitis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Rokas Jokubaitis

Jis apgailestavo ir dėl to, kad komanda negalėjo tinkamai paminėti neįtikėtino Jono Valančiūno pasirodymo. 34 taškai, 14 atkovotų kamuolių, 5 rezultatyvūs perdavimai, 13 išprovokuotų pražangų ir net 57 naudingumo balai – tokią sunkiai protu suvokiamą statistikos eilutę fiksavo JV, bet Lietuva sekmadienį vis tiek krito prieš vokiečius.

„Superinis pasirodymas, tikrai išnaudojome jį gerai. Vokiečiai neturėjo priešnuodžių. Labai gaila, aišku, kad taip gerai sužaidė, bet pralaimėjo komanda. Visas čempionatas kol kas mums toks, kad turim dėl ko pasidžiaugti, bet galiausiai vis tiek esame pralaimėtojai. Per daug nebuvo laiko džiūgauti – pergalė svarbiau nei asmeniniai rezultatai“, – pabrėžė Rokas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jonas Valančiūnas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jonas Valančiūnas

Lietuvos ir Vengrijos rungtynės šįvakar prasidės 18.15 val. Prieš tai – ir lietuviams ypač svarbios bosnių ir prancūzų kautynės, kurių svarbiausius įvykius nuo 15.30 val. fiksuos 15min.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas