Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 06 27

Prie starto linijos: Lietuvos rinktinės varžovai buria pajėgas ir kalba apie medalius

Lietuvos krepšinio rinktinė šią savaitę pradeda kontrolinių rungtynių ciklą prieš Rio de Žaneiro olimpines žaidynes. Olimpiniam iššūkiui pradeda ruoštis ir lietuvių priešininkai. Kokias pajėgas ruošia mūsiškių konkurentai? 24sek pristato, kaip Ispanijos, Argentinos, Brazilijos ir Nigerijos rinktinės pasitinka Rio de Žaneiro olimpines žaidynes.
Pau Gasolis
Pau Gasolis / „Scanpix“ nuotr.

Amžini favoritai

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pau Gasolis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pau Gasolis

Ispanija atsipūtė. Zika viruso išsigandęs Pau Gasolis baiminosi dėl saugumo Rio de Žaneire, tačiau paskelbė, kad vis dėlto prisijungs prie Ispanijos rinktinės.

„Mano misija – perspėti visus apie Zika viruso grėsmę, nes tai labai rimta problema. Tačiau vykti su rinktine į olimpines žaidynes – taip pat didžiulė mano atsakomybė. Juolab, kai nežinia, kuri vasara su rinktine man bus paskutinė“, – sakė P.Gasolis.

Naudingiausias praėjusio Europos čempionato krepšininkas eilinį kartą bus kertinė Ispanijos rinktinės figūra.

Išplėstiniame kandidatų sąraše yra ir Pau brolis Marcas Gasolis, tačiau dėl kojos lūžio nuo vasario nerungtyniavęs „Memphis Grizzlies“ vidurio puolėjas turėtų praleisti olimpines žaidynes.

Ispanų treneris Sergio Scariolo įtraukė aukštaūgį į kandidatų sąrašą tik labai optimistiniu atveju. Beje, iš išplėstinio sąrašo jau reikia išbraukti „Orlando Magic“ atstovo Serge'o Ibakos pavardę. Puolėjas paskelbė, kad nėra išsigydęs visų sezono traumų, todėl vasarą skirs poilsiui.

Tai nepalieka klaustukų dėl natūralizuoto žaidėjo kvotos. Ją Ispanijos rinktinėje užims Ispanijos pilietybę turintis juodkalnietis Nikola Mirotičius iš „Chicago Bulls“.

Tačiau net ir be šių žaidėjų ispanai išlieka pavojingi. Sergio Scariolo auklėtiniai tradiciškai turi geriausią sudėtį mesti iššūkį amerikiečiams.

Kita vertus, S.Scariolo vadovavimas ispanams kol kas nepalieka didelio įspūdžio – kai kuriems treneris atrodo silpniausia rinktinės grandis. M.Gasolio netektis tik dar labiau apsunkina ispanų viltis išversti JAV iš sosto.

„Amerikiečiai stipresni nei prieš dvejus metus pasaulio čempionate“, – pabrėžė S.Scariolo, nors amerikiečiai į Rio nesiveš ryškiausių savo žvaigždžių – LeBrono Jameso, Stepheno Curry, Kawhi Leonardo, Chriso Paulo.

Ispanai pasiruošimo Rio dar nepradėjo, o kol kas kontrolinių rungtynių cikle numatyti tik 5 susitikimai: du su lietuviais (liepos 18 ir 21 d.) ir Venesuela bei mačas su Angola.

Ispanijos rinktinės kandidatai
Pozicija Žaidėjai
Gynėjai: Ricky Rubio, Jose Manuelis Calderonas, Sergio Llullas, Sergio Rodriguezas, Juanas Carlosas Navarro, Pau Ribas, Guillemas Vivesas
Puolėjai: Nikola Mirotičius, Victoras Claveras, Rudy Fernandezas, Felipe Reyesas, Alexas Abrinesas, Fernando San Emeterio, Alberto Abalde, Danielis Diezas, Pablo Aguillaras.
„Centrai“ Pau Gasolis, Marcas Gasolis, Illimane'as Diopas, Guillermo Hernangomezas
Branduolys: Ricky Rubio, Sergio Llullas, Rudy Fernandezas, Nikola Mirotičius, Pau Gasolis
Didžiausios netektys: Marcas Gasolis (turbūt nežais), Serge'as Ibaka

Argentinos dinozaurai

AFP/„Scanpix“ nuotr./Luisas Scola žaidė nesustabdomai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Luisas Scola žaidė nesustabdomai

Argentiniečiai visai kaip „San Antonio Spurs“ – senukai, kurie gali išspardyti užpakalius.

Argentina laikysis ant veteranų Emanuelio Ginobili ir Luiso Scola pečių, kuriems tai bus jau ketvirtosios olimpinės žaidynės karjeroje. E.Ginobili Rio baigs savo karjerą rinktinėje. Nieko nuostabaus – vyrukui jau 38-eri, L.Scolai – 36-eri.

Dviem mohikanams talkins puolėjas Andresas Nocioni, kuriam, beje, jau taip pat 36-eri. Didesnį įspūdį Argentinos gretose dar palieka įžaidėjai Nicolas Laprovittola (praėjusį sezoną pradėjo „Lietuvos ryte“) bei Facundo Campazzo.

Argentiniečių problema – trumpas atsarginių suolas. Argentina visą karjerą laikėsi ant riboto branduolio. Veteranai pastaraisiais metais Argentinoje jau nyksta kaip dinozaurai – karjerą rinktinėje šiemet baigė įžaidėjas Pablo Prigioni, dar anksčiau – aukštaūgis Fabricio Oberto, užgeso ir Carloso Delfino žvaigždė. Kitų tokio kalibro krepšininkų argentiniečių gretose neatsirado.

Sergio Hernandezas pabandys rasti naujų ginklų pasiruošimo etape. Argentinos krepšininkai pasirengimą Rio pradeda liepos 1-ąją.

Prieš Rio argentiniečiai draugiškų rungtynių cikle susitiks su Nigerija, Lietuva, Australija ir JAV. Pirmasis bus Nigerijos testas – liepos 18-ąją. Liepos 23-ąją Las Vegase argentiniečių lauks JAV rinktinės egzaminas.

Dvikova su lietuviais numatyta liepos 27-ąją Buenos Airėse.

Argentinos rinktinės kandidatai
Pozicija Žaidėjai
Gynėjai: Emanuelis Ginobili, Facundo Campazzo, Nicolas Laprovittola, Luca Vildoza, Nicolas Brussino, Leonelis Schattmannas, Selemas Safari,Nicolas Richotti
Puolėjai: Andresas Nocioni, Patricio Garino, Marcosas Mata, Federico Aguerre'as, Juanas Pablo Vauletas, Gabrielis Deckas, Leonardo Mainoldi, Javieras Saizas
„Centrai“: Luisas Scola, Marcosas Delia, Roberto Acuna, Tayavekas Gallizi
Branduolys: Nicolas Laprovittola, Facundo Campazzo, Emanuelis Ginobili, Andresas Nocioni, Luisas Scola
Didžiausios netektys: Pablo Prigioni (baigė karjerą rinktinėje)

Ambicingi šeimininkai

AFP/„Scanpix“ nuotr./Andersonas Varejao ir Leandro Barbosa
AFP/„Scanpix“ nuotr./Andersonas Varejao ir Leandro Barbosa

Patirtis bus ir brazilų variklis. Olimpinių žaidynių šeimininkai pasiruošimą pradėjo birželio 24-ąją.

Keturiems lyderiams leista atsipūsti po užsitęsusio sezono – vėliau prie rinktinės prisijungs „Golden State Warriors“ nariai Leandro Barbosa, Andersonas Varejao, Madrido „Real“ aukštaūgis Augusto Lima ir „Utah Jazz“ įžaidėjas Raulis Neto. Jų stovykloje San Paule laukiama birželio 30-ąją.

Stovykloje nebuvo ir nebus vieno pagrindinių žaidėjų Tiago Splitterio. Tačiau „Atlanta Hawks“ aukštaūgio netektį kompensuos solidi brazilų priekinė linija su A.Varejao, Nene ir Vitoru Faverani priešaky.

Neatsakytų klausimų liko nedaug – R.Magnano greitai paskelbė 14-os kandidatų sąrašą, todėl beliko atsisveikinti tik su dviem žaidėjais.

Brazilai Rio tikisi nudžiuginti savo tautą istoriniais medaliais krepšinio varžybose.

„Komanda labai susitelkusi. Pasakiau žaidėjams, kad jeigu tikėsime ir kausimės, galime laimėti medalį. Turime dirbti sunkiai ir pasitikėti savimi. Mūsų galimybės – tikrai geros“, – užtikrintai pasirengimą Rio pradeda treneris Rubenas Magnano.

„Turime galimybę patekti į istoriją ir laimėti medalius. Per pasiruošimą matysime, kaip gerai susiklijavome kaip komanda ir ko galime tikėtis. Motyvacijos netrūks – juk tai olimpinės žaidynės. Juolab, žaisime namuose“, – sakė „Washington Wizards“ aukštaūgis Nene.

Pasiruošimo cikle brazilų gali laukti ir Lietuvos testas. Liepos 31-ąją draugiškame turnyre San Paule lietuviai gali susitikti su brazilais dėl turnyro nugalėtojų vardo arba rungtynėse dėl trečiosios vietos.

Jeigu jų keliai nesusikirs pusfinalyje, bet kokiu atveju Lietuvos ir Brazilijos krepšininkai pasimatys Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse – jų dvikova bus pirmoji turnyre.

Brazilijai niekada netrūko garsių pavardžių. Bet Pietų Amerikos krepšinio atstovai niekada nesusitelkdavo rimtoms pergalėms svarbiausiose rungtynėse.

Brazilijos rinktinės kandidatai
Gynėjai: Leandro Barbosa, Marcelinho Huertas, Raulis Neto, Alexas Garcia, Rafa Luzas, Vitoras Benite, Larry Tayloras
Puolėjai: Nene, Augusto Lima, Marquinhosas, Guilherme Giovannoni,
„Centrai“: Andersonas Varejao, Vitoras Faverani, Rafaelis Hettsheimeiris,
Branduolys: Marcelinho Huertas, Leandro Barbosa, Marquinhosas, Nene, Andersonas Varejao
Didžiausios netektys: Tiago Splitteris, Bruno Caboclo, Bebe Nogueira, Cristiano Felicio

Drąsi Nigerija

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ike Diogu
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ike Diogu

Nigerija dar niekada taip drąsiai nesvajojo apie olimpinius medalius.

Pirmą kartą Afrikos čempionais pernai tapę Nigerijos krepšininkai taikosi į istorinius apdovanojimus.

„Didžiulė garbė atstovauti Nigerijai svarbiausiame sporto renginyje. Mūsų tikslas – medaliai“, – ambicijų neslėpė gynėjas Benas Uzohas.

Nigerija paskelbė išplėstinį 27 žaidėjų sąrašą, kuriame netrūksta ir NBA žaidėjų.

Pirmą kartą sąraše yra „Golden State Warriors“ aukštaūgis Festusas Ezeli. Beje, tarp kandidatų yra ir Thannasis Antetokounmpo – Graikijai atstovaujančios „Milwaukee Bucks“ žvaigždės Giannio Antetotkounmpo brolis.

Branduolį turėtų sudaryti visi dvylika į sąrašą patekusių rinktinės narių, kėlusių į viršų Afrikos čempionų titulą.

„Atrodo, kad surinkome pajėgių žaidėjų būrį. Tai viena stipriausių komandų pastaraisiais metais“, – kandidatų sąrašas sužavėjo Nigerijos krepšinio federacijos prezidentą Umarą Tijjani.

Tas pats U.Tijjani garsiai skelbėsi, kad prieš Rio de Žaneiro olimpines žaidynes sužais draugiškas rungtynes su Lietuva. Vis dėlto akistata neįvyks. Antraip lietuviai dar prieš Rio būtų sužaidę su visais savo grupės varžovais.

Bet rimtų oponentų Nigerijos varžovų sąraše netrūksta. Jame yra ir JAV krepšininkai. Nigerija pasiruošimą pradėjo jau pirmadienį treniruočių stovykloje Kalifornijoje.

Atletiška rinktinė su keliomis garsiomis pavardėmis, bet taktinis pasiruošimas ir komandinė žaidimo darna niekada nebuvo stiprioji afrikiečių pusė.

Nigerijos rinktinės kandidatai
Gynėjai: Ekpe Udoh, Benas Uzohas, Danas Nwaelele
Abubakaras Usmanas, Joshas Akognonas, Chamberlainas Oguchi, Mfonas Udofia, Michaelas Umeh, Stanley Okoye, Derrickas Obasohanas, Ebi Ere, Folarinas Campbellas
Puolėjai: Al-Farouqas Aminu, Thanasis Antetokounmpo, Ike Diogu, Michaelis Gbinijie, Andy Ogide, Jamalas Olasewere, Ekene Ibekwe, Suleimanas Braimoh, Stanley Gumutas
„Centrai“: Festusas Ezeli, Shane'as Lawalis, Alade Aminu, Olumide Oyedeji, Ike Ofoegbu, Trevoras Mbakwe
Smogiamasis penketas: Benas Uzohas, Chamberlainas Oguchi, Al-Farouqas Aminu, Ike Diogu, Festusas Ezeli,
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jonas Kazlauskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jonas Kazlauskas
Lietuvos rinktinės kandidatai
Pozicija Žaidėjas
Įžaidėjai: Mantas Kalnietis, Mindaugas Girdžiūnas, Adas Juškevičius, Vaidas Kariniauskas
Atakuojantys gynėjai: Renaldas Seibutis, Artūras Milaknis, Rokas Giedraitis
Lengvieji krašto puolėjai: Jonas Mačiulis, Mindaugas Kuzminskas, Edgaras Ulanovas, Deividas Gailius, Marius Grigonis
Sunkieji krašto puolėjai: Paulius Jankūnas, Domantas Sabonis, Donatas Motiejūnas
Vidurio puolėjai: Jonas Valančiūnas, Antanas Kavaliauskas, Robertas Javtokas
Rinktinės pasirengimo tvarkaraštis
Data Rungtynės Miestas
Birželio 29 d. Lietuva – Naujoji Zelandija Klaipėda
Liepos 1 d. Lietuva – Tunisas Klaipėda
Liepos 10 d. Lietuva – Venesuela Vilnius
Liepos 12 d. Lietuva – Olandija Alytus
Liepos 14 d. Lietuva – Baltarusija Kėdainiai
Liepos 18 d. Lietuva – Ispanija Kaunas
Liepos 20 d. Ispanija – Lietuva Madridas
Liepos 25 d. Australija – Lietuva Buenos Airės
Liepos 27 d. Argentina – Lietuva Buenos Airės
Liepos 30 d. Australija – Lietuva San Paulas
Liepos 31 d. Lietuva – Brazilija/Kinija San Paulas
Rugpjūčio 2 d. Lietuva – olimpinių žaidynių dalyvė San Paulas
Įsigykite bilietus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas