Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 26

Primiršta „Žalgirio“ legenda – apie gyvenimą po krepšinio ir geriausią draugą R.Kurtinaitį

Darius Lukminas – vienas geriausių snaiperių Lietuvos krepšinio istorijoje, iškovojęs du medalius su nacionaline komanda bei buvęs vienas Kauno „Žalgirio“ lyderių pirmuosiuose sezonuose Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“). Taręs „sudie“ profesionaliam sportui, jis pasitraukė iš šalies krepšinio kuluarų, nors iki šių dienų išliko geriausiu Rimo Kurtinaičio bičiuliu.

„Iš jaunimo manęs jau nelabai kas pamena, bet ir neišgyvenu dėl to. Aš pats žinau, ką pasiekiau, nors niekada nesvajojau, kad mano gyvenimas taip susiklostys. Rimas Kurtinaitis ir Arvydas Sabonis man buvo kumyrai, o dabar Rimas yra geriausias mano draugas. Gyvenime būna ir stebuklų“, – 15min sakė 56-erių metų Darius Lukminas, pasidžiaugęs, kad geriausiam jo bičiuliui pagaliau bus patikėta treniruoti nacionalinę komandą.

Jųdviejų pažinčiai – jau 35-eri metai. Triskart Sovietų Sąjungos čempionu su Kauno „Žalgiriu“ tapęs Kurtis 1989-aisiais tapo pirmuoju lietuviu, pakėlusiu sparnus į užsienį, kai sudarė kontraktą su Vokietijos klubu Hageno BBV.

Tuo metu iš karinės tarnybos grįžęs 21-erių metų D.Lukminas prisijungė prie šalies flagmano, sulaukęs garbės dėvėti buvusį R.Kurtinaičio numerį – 10.

krepsinioideja.lt/Darius Lukminas
krepsinioideja.lt/Darius Lukminas

Šie du vyrai kartu žaidė „Žalgiryje“ ir 1992-aisiais, ir 1995-1996 metų sezone, kurį vainikavo istorinis Kauno komandas sugrįžimas finale prieš Kauno „Atletą“, nepaisant pirmųjų dviejų pralaimėjimų.

Dariaus ir Rimo keliai buvo susikirtę ir Lietuvos rinktinėje, su kuria kartu jie nugvelbė du medalius, o dar po dešimtmečio – kartu dirbo ir Azerbaidžane, kai jau trenerio kostiumą užsivilkęs R.Kurtinaitis į pagrindinio Baku „Gala“ gynėjo poziciją trims sezonams pasikvietė jau patyrusį ir visko mačiusį D.Lukminą.

„Mes per dieną kalbamės po 10-15 kartų“, – 15min apie ryšį su R.Kurtinaičiu vaizdžiai nusakė D.Lukminas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Darius Lukminas, Rimas Kurtinaitis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Darius Lukminas, Rimas Kurtinaitis

Kurtis kadaise savo bičiulį buvo įtraukęs ir į asmeninį svajonių penketą, kurį be D.Lukmino dar sudarė Milošas Teodosičius, Kevinas Durantas, Domantas Sabonis ir Aronas Baynesas.

Artimiausiu Kurčio aplinkos žmogumi tapęs D.Lukminas 2017-aisiais buvo pastebėtas sūnaus Giedriaus Kurtinaičio vestuvėse.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Giedrius Kurtinaitis
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Giedrius Kurtinaitis

Praėjusį pavasarį jis po beveik 20 metų sugrįžo į Azerbaidžaną, kuriame lankė Baku „Sabah“ treneriu tapusį R.Kurtinaitį.

„Azerbaidžane buvau pernai, kai Rimas turėjo traumelę ir jam truputį reikėjo pagalbos. Planavau ir taip jį aplankyti, o dabar ir draugui padėti reikėjo, kadangi Rimas turėjo problemų su koja“, – 15min sakė D.Lukminas.

Jis pasidžiaugė už Kurtį, kuris pagaliau sulaukė progos vadovauti šalies vyrų krepšinio rinktinei.

„Mes su juo apie tai jau kalbėjome, tad daugmaž žinau visą šią situaciją. Nereikia jo sveikinti, Rimas ir taip žino, kad yra pasveikintas, – 15min sakė D.Lukminas. – Jis yra geriausias variantas rinktinei, koks tik galėtų būti. Rimas tikrai nusipelnė šio šanso.

Gerai, kad šanso sulaukė dar šiame gyvenime. Jis tikrai to nusipelnė. Viską parodo Rimo pasiekimai – ir kaip krepšininko, ir kaip trenerio. Jis – vienintelis treneris istorijoje, su dviem skirtingais klubais triskart laimėjęs Europos taurę. Pasakykite man dar bent vieną tokį trenerį. Tai daug ką pasako apie Rimą Kurtinaitį. Nekalbu apie kitus Rimo asmeninius pasiekimus – jis spėjo pabūti sporto ministru, puikiai vadovavo departamentui. Jis ir kaip žmogus yra nuostabus, padėjęs aibei kitų. Jis niekada neatsuka nugaros, bet kuriuo paros metu išties pagalbos ranką. Va čia tai žmogus.“

Vida Press nuotr./Rimas Kurtinaitis
Vida Press nuotr./Rimas Kurtinaitis

D.Lukminas portalui 15min pasakojo apie nepamirštamą istorinį 1996-ųjų metų „Betsafe-LKL“ finalą, atsisveikinimą su „Žalgiriu“, karjeros saulėlydį ir gyvenimą po krepšinio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas