Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 12

Prisikėlusi Klaipėda dėl savo admirolo pasiruošusi pakovoti ir su Gediminu Žiemeliu

Kauno „Žalgirį“ į dar nematytą situaciją istorijoje pastatęs Klaipėdos „Neptūnas“ jau kitą dieną po sezono pabaigos sėdo prie vyriausiojo komandos trenerio Dainiaus Adomaičio, kuris yra pagrindinis ir bręstančio Gedimino Žiemelio klubo taikinys, išsaugojimo plano.

Didžiąją sezono dalį Klaipėdos „Neptūnas“ nepriminė tos komandos, kuri praėjusiame dešimtmetyje solidžiai kovėsi tarptautiniame fronte, iškovojo penkis medalių komplektus Lietuvos krepšinio lygoje, o triskart nuo tokio pasiekimo liko vos per vieną žingsnį.

Siaubingas startas, ankstyvas atsisveikinimas su vilčių nepateisinusiu vyriausiuoju treneriu Tomu Gaidamavičiumi, sudėtį šienavusi traumų, COVID-19 ir rotaviruso šmėkla...

Problemos uostamiestyje lipo viena ant kitos ir šviesaus rytojaus Klaipėdos krepšinio horizonte nebuvo matyti – nepatekimas į Karaliaus Mindaugo taurės finalo ketvertą bei vos septintoji vieta galutinėje LKL rikiuotėje.

Bet šios negandos greitai liko užmarštyje, kai sezono pabaigoje pranašu tapusio stratego Dainiaus Adomaičio vedini auklėtiniai nuskynė pergalę prieš Vilniaus „Rytą“ bei penkių rungtynių ketvirtfinalio serijoje nervus tampė ir į dar nematytą padėtį nustūmė Kauno „Žalgirį“.

„Galvoju, kad pergalė sezono pabaigoje prieš „Rytą“ ir dvi pergalės ketvirtfinalyje prieš „Žalgirį“ padarė didžiulę šventę Klaipėdai. Man asmeniškai šios dvi pergalės atperka pastarųjų dvejų metų kančias ir visą psichologinį sunkumą, kurį turėjome. Pamatėme, kaip viskas turėtų būti Klaipėdoje, kaip turėtume žaisti ir kaip turėtų į areną rinktis žiūrovai, – 15min sakė „Neptūno“ sporto vadovas Dainius Vaitelis. – Kad ir kaip juokingai kažkam galėtų skambėti, nes reguliariajame sezone likome vos septintoje vietoje, šios pergalės atpirko visą sunkų sezoną. Klaipėda atgijo, žmonės sveikina ir nori kalbėti apie krepšinį. Taip ir turi būti. Taip ir būdavo Klaipėdoje praeityje.“

Klaipėdiečiai džiaugiasi maksimaliai pakankinę Lietuvos čempionus. O viskas galėjo būti dar geriau, jei ne tas pamestas taškas prieš Jonavą, kai lemiamą ketvirtį namuose 12:28 pralaimėję D.Adomaičio vyrai „CBet“ krepšininkams nusileido 75:78 ir atkrintamosiose gavo „Žalgirį“.

„Kalbėti apie „Žalgirio“ išmetimą iš atkrintamųjų dar ketvirtfinalyje yra per aukštas galvojimas. Mums reikėjo skinti pergales anksčiau. Pergalė prieš Jonavą reguliariajame sezone, kai pralaimėjome paskutinę sekundę, mums būtų atkrintamosiose davusi visai kitokį varžovą. Viskas būtų buvę kitaip. Labai gerai tuomet pasakė Dainius Adomaitis, jog ši nesėkmė mums kainuos labai brangiai. Taip ir buvo. Bet dabar jau nebėra prasmės žvalgytis atgal. Galvoju, kad serijoje pralaimėti 2:3 prieš Eurolygos komandą jau yra labai didelis pasiekimas“, – teigė D.Vaitelis.

Skambus paskutinis akordas pažadino viltį ir sirgalių gretose, kurie vėl ėmė rinktis į „Švyturio“ arenos tribūnas.

„Neapsakomas jausmas. Mes to laukėme tiek laiko... Sirgaliai irgi ilgai laukė, kad būtų verta ateiti, o vėliau – ir sugrįžti į „Švyturio“ areną. Tikrai neapsakomas jausmas. O kai dar laimi, visiška euforija! Žiauriai geras jausmas. Aš jo buvau labai pasiilgęs“, – pripažino nuo 2020-ųjų sausio „Neptūno“ sporto sekcijai vadovaujantis 35-erių D.Vaitelis.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Donato Zavacko įpėdiniu klube tapęs Dainius Vaitelis per pirmuosius dvejus darbo metus matė daugiau šalto, nei šilto. Viskas į gerą stumtis Klaipėdoje ėmė po ketverių metų pertraukos susigrąžinus trenerius Dainių Adomaitį ir Mindaugą Brazį.

„Kai prisimeni, kokia buvo pradžia ir kaip yra dabar... Tikrai yra skirtumas, – sakė D.Vaitelis. – Žinoma, kai padirbi su Dainiumi Adomaičiu, tikrai eini į priekį ties daugeliu dalykų. Bet psichologinis sunkumas, koks buvo pradžioje, toks yra ir dabar. Tikrai sunku. Visada viską priimu asmeniškai. Visas klaidas nurašau sau. Tokia jau mano charakterio savybė. Džiaugiuosi, jog kelerius metus jau turime jaunimo sistemą ir visą pastatytą piramidę. Ties tuo viskas yra gerai. Dabar reikia, kad „Neptūnas“ grįžtų į savo buvusį lygį. Nenoriu šaudytis skambiomis frazėmis, bet mes turime grįžti į pirmąjį ketvertą ir kažkokį tarptautinį turnyrą. Turime grįžti į buvusį lygį ir kad žiūrovai vėl gausiai rinktųsi, nes jie yra mūsų varomoji jėga.“

Įprastai septintoji vieta turnyre bilieto į Europą neduoda, bet Vladimiro Putino karas Ukrainoje maišo kortas ir „Neptūnui“ gali nusišypsoti netikėta sėkmė.

„Negaliu sakyti, kad tikrai nežaisime tarptautiniame turnyre. Dar visko gali būti. Mes laukiame informacijos. Aišku, gal kiek naivu tikėtis gauti kažkokią vietą atrankoje Europoje, kai Lietuvoje lieki septintas, bet visko gali būti. Komandų skaičius sumažėjo, nes atkrito Rusijos ir Ukrainos klubai. Matysime, kas čia bus. Laukiame žinių“, – sakė Klaipėdos klubo sporto direktorius.

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir J.Mačiulis – apie Skvernį, „Žalgirio“ bėdų kuprinę ir Eurolygos Final4

„Neptūno“ situaciją apvertė Dainius Adomaitis, kuris po nesėkmingo etapo Izraelyje pasinėrė į 15min tinklalaidę PIKENROLAS, o vėliau tapo Klaipėdos krepšinio ugniagesiu.

Uostamiestis išskėstomis rankomis priėmė 48-erių specialistą, kuris prieš šešerius metus atvedė klubą į LKL finalą.

„Tai buvo geriausias mūsų sprendimas, – apie D.Adomaičio grįžimą į Klaipėdą kalbėjo D.Vaitelis. – Ar buvo sunku Dainių ir Mindaugą įkalbėti? Jie ir patys parodė norą prisijungti. Prieš pasirašant sutartį turėjome du pokalbius – vieną per zoomą, tuomet susitikome pakalbėti ir gyvai. Jis uždavė gerus klausimus, o mes susidėliojome mintis. Nemanau, kad buvo kažkas sunkaus juos įkalbėti, nes ir jie patys norėjo atvykti į „Neptūną“. Jis buvo čia dirbęs ir žino, kad viskas Klaipėdoje yra gerai.“

Reikėjo laiko, bet Klaipėda pajuto Dainiaus Adomaičio efektą. O jei buvęs Lietuvos rinktinės strategas būtų darbus pradėjęs nuo nulio, „Neptūnas“ patriukšmauti galėjo ir dar skambiau, sako „Neptūno“ vadovas.

„Atėjus Dainiui Adomaičiui reikalai labai pasikeitė. Tai matėsi akivaizdžiai. Bet kad komanda ir žaidėjai viską perprastų, prireikė laiko. Pokyčius trenerių štabe reikėjo padaryti dar anksčiau. Manau, tuomet sezono pabaigoje būtume matę dar kitokią komandą, – sakė D.Vaitelis. – Kad kažkas buvo blogai daroma sezono pradžioje, yra akivaizdu. Juk tai atsispindi rezultatuose ir pozicijoje turnyrinėje lentelėje. Mes nebuvome ten, kur turime būti. Atėjus Dainiui Adomaičiui ir Mindaugui Braziui, viskas pasimatė.

Nenoriu nieko įžeisti, bet su Dainiaus atėjimu tikrai pasikeitė treniruočių procesas, darbas, išsireikalavimas iš žaidėjų, naujų sistemų įdiegimas... Mums tiesiog pritrūko laiko. Jei tik būtume turėję daugiau laiko... Pažiūrėkite, kaip sezono pabaigoje atrodė Benas Griciūnas. Puolime jis visą sezoną neblogai atrodė, bet sezono pabaigoje davė naudos ir gynyboje. Jei būtume turėję daugiau laiko, viskas būtų buvę dar geriau.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Būtent D.Adomaičio išsaugojimas yra pagrindinis „Neptūno“ tarpsezonio tikslas.

„Negalime atsipalaiduoti. Sezonas baigėsi vakar, o mes jau kimbame į darbus, – sakė D.Vaitelis. – Pirmasis darbas – Dainiaus Adomaičio ir Mindaugo Brazio išlaikymas. Norime duoti jiems tokias sąlygas, kad jie liktų Klaipėdoje. Kalbų girdžiu visokių. Džiaugiuosi, kai laimime, bet erzinuosi, kai girdžiu kalbas apie galimą D.Adomaičio ar Nojaus Mineikio išvykimą. Bet mes turime padaryti savo darbą, jog D.Adomaitis ne tik būtų patenkintas čia būdamas, bet ir gautų geriausias įmanomas darbo sąlygas bei rinkoje galėtų įsigyti norimus žaidėjus. Turime padaryti iš savo pusės viską. Tikrai nesu ramus, jog Dainius liks, bet tikiu, kad rasime bendrą kalbą.“

15min dar prieš mėnesį rašė, jog bręstantis Gedimino Žiemelio klubas pagrindiniu kandidatu į vyriausiojo trenerio poziciją regi būtent dabar „Neptūnui“ vadovaujantį vairininką.

„Gandai apie Gedimino Žiemelio projektą sklando jau kelis mėnesius. Įvairių kalbų girdžiu. Tarkime, jog ir dvejų metų kontraktas Dainiui jau yra paruoštas. Tą girdžiu pastoviai. Bet negaliu bijoti ar drebėti, nes niekas nuo to nepasikeis. Reikia duoti tokias sąlygas, kad D.Adomaitis net negalvotų apie išėjimą. Viskas priklauso nuo mūsų – sugebėsime ar ne. Jei jis neliks Klaipėdoje, bus labai gaila“, – teigė D.Vaitelis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gediminas Žiemelis ir Rimantas Kaukėnas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gediminas Žiemelis ir Rimantas Kaukėnas

Duobėtą sezoną lėmė ne tik buvęs trenerių štabas, bet ir netinkama sudėties komplektacija.

„Faktas, jog buvo padarytų klaidų ir komplektuojant komandą. Mes neturėjome keitimo Žygimantui Janavičiui. Neturėjome ir tokio žaidėjo, kuris galėtų žaisti šalia Žygio. Buvome lyg ir radę, kas mums tinka, bet tuo metu ir pačioje komandoje turėjome daug problemų, – pasakojo D.Vaitelis. – Buvo daug nežinomybės. Randi žaidėją, bet nežinai, ar galėsi jį įsigyti. Nenoriu ten grįžti, bet klaidų komplektuojant sudėtį tikrai buvo padaryta. Ir kalbu ne tik apie įžaidėjo poziciją, bet ir atletiškumo sudėtyje trūkumą. Šios klaidos matėsi akivaizdžiai. Bet atėję nauji treneriai parodė, jog ir su šia komanda galima nueiti toliau, nei buvo iki tol.“

Permainos vasaros metu gali stipriai pakeisti „Neptūną“. Kontraktus su uostamiesčio ekipa kitam sezonui turi Deividas Gailius, Matas Jogėla, Nojus Mineikis ir Adomas Sidarevičius.

„Sudėtis tikrai keisis. Turime keturis kontraktus, o permainų tikrai bus. Viskas priklausys nuo biudžeto. Artimiausiu metu ir paaiškės mūsų finansinis pajėgumas. Galvoju, kad supratome ir pamatėme savo didžiausias bėdas ir ko mums labiausiai trūksta. Tai – gynėjų grandies žaidėjų. Ten tikrai turėtų būti permainų“, – teigė D.Vaitelis.

Erikas Ovčarenko/BNS/LKL rungtynės „Neptūnas“ – „Žalgiris“
Erikas Ovčarenko/BNS/LKL rungtynės „Neptūnas“ – „Žalgiris“

Ar Nojaus Mineikio progresas labiausiai džiugina?

21-erių metų 201 cm ūgio snaiperis žibėjo serijoje su „Žalgiriu“, rinkęs po 11 taškų, vidutiniškai pataikęs po 3 tritaškius per mačą (66,5 proc.), fiksavęs po 9,6 naudingumo balo.

„Be abejo. Tikrai tikėjome, kad jis gali būti toks, bet negalvojome, jog taip greitai. Viskas su juo yra labai gerai. Treneriams labai patinka Nojaus žaidimo IQ. Galvoju, kad tai genai, – šyptelėdamas D.Vaitelis prisiminė LKL žaidusį Audrių Mineikį. – Nojus daro viską, ko reikia treneriui. Jis yra mūsų sistemos auklėtinis. Galime didžiuotis šiuo keliu – iš V.Knašiaus mokyklos į NKL, o iš NKL – į LKL. Mes galime jį rodyti kitiems jauniems žaidėjams kaip pavyzdį, kad jei viską teisingai darai, laukia toks kelias. Viskas yra įgyvendinama. Labai džiaugiuosi dėl Nojaus.“

„Neptūnas“ pastaruosius du sezonus išsiskiria lietuviškumu. Šį sezoną jie žaidė su vienu legionieriumi – Isaacą Bontoną sezono metu pakeitė iš Ukrainos atvykęs latvis Tomas Leimanis.

Ar užsieniečių vengiantis klubas gali pasiekti didžiąsias pergales?

„Rinka bus labai įdomi. Jei dar atsiras Gedimino Žiemelio komanda, lietuvių krepšininkų pasirinkimas rinkoje dar labiau sumažės. Mes tikrai norime daryti lietuvišką žaidėjų branduolį, pridėti jaunimėlio, kuris gali padėti. Bet be legionierių išsiversti būtų sudėtinga. Tikrai reikės jų. Tačiau branduolys bus lietuviškas. Jis labai jaučiasi sezono pabaigoje – kiek stengiasi lietuviai, o kiek legionieriai“, – atsakė D.Vaitelis.

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir J.Mačiulis – apie Skvernį, „Žalgirio“ bėdų kuprinę ir Eurolygos finalą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas