Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.Kurtinaičui rinktinės raktelius įteikęs M.Balčiūnas: „Turime išbandyti tokį darbo stilių“

Antradienio popietę „Lietuvos krepšinio namuose“ įvyko pirmasis naujos Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) kadencijos Vykdomojo komiteto (VK) posėdis, kuriame buvo aptarti du svarbūs klausimai. Generalinio sekretoriaus pozicijoje vienbalsiai patvirtintas buvo Dominykas Domarkas, naujuoju vyrų rinktinės vyriausiuoju treneriu – Rimas Kurtinaitis.

Susitarimas su 64-erių metų strategu, kuris nacionalinės rinktinės vairininko pozicijoje pakeis Kazį Maksvytį, sudarytas olimpinio ciklo laikotarpiui, iki 2028-ųjų metų Los Andželo olimpinių žaidynių.

Rimui Kurtinaičiui teks suderinti darbus per dvi pozicijas, kadangi nuo 2024-ųjų metų sausio jis vadovauja ir Azerbaidžano klubui Baku „Sabah“.

Triskart Europos taurės čempiono krikštas įvyks lapkričio mėnesį, kai Lietuvos komanda dukart susikaus Europos pirmenybių atrankoje su Šiaurės Makedonijos krepšininkais.

R.Kurtinaitis tapo vienuoliktuoju Lietuvos vyrų rinktinės strategu istorijoje. Specialistui teks sudėtinga užduotis – nutraukti nuo 2015-ųjų metų tvyrantį medalių badą.

„Nuo pat pirmo pokalbio su R.Kurtinaičiu matėme sutarimą. Žinome, kad ir daugiau trenerių gali pretenduoti į šį postą, tuo džiaugiamės, bet prioritetas buvo teikiamas būtent Rimui. Šiai dienai turime parašus iš abiejų pusių, – spaudos konferencijoje kalbėjo naujasis LKF prezidentas Mindaugas Balčiūnas. – Susitarimas – iki olimpinių žaidynių, bet kiekvieni metai yra atskiras iššūkis. Suprantame, kad kvalifikacija į kitų metų Europos čempionatą nėra paprasta. Kitą savaitę mes jau kartu sėsime dėlioti lapkričio lango detales.“

Realiu kandidatu perimti rinktinės vairą R.Kurtinaitis buvo laikomas ir 2009-aisiais bei 2016-aisiais, bet tuomet nacionalinės komandos vyriausiojo stratego kėdė galiausiai buvo atiduota atitinkamai Kęstučiui Kemzūrai ir Dainiui Adomaičiui.

„Treneris ilgai laukė šios dienos dienos, turbūt dar prieš 15 metų buvo tam tikrų situacijų, kai jis buvo arti vyrų rinktinės vyriausiojo trenerio posto. Šiuo metu tai yra turbūt geriausias sprendimas tiek rinktinei, tiek treneriui, tiek visam Lietuvos krepšiniui. Trenerio motyvacija – labai aukšta. Visas darbo stilius toks, kokį turime išbandyti, išnaudoti šią situaciją, kad treneris grąžintų rinktinę į medalius laiminčių komandų gretas. Toks buvo bendras tikslas. Žinoma, jis nėra lengvai įgyvendinamas. Bus daug naujienų. Treneris atvažiuos lapkritį ir pristatys detaliai visą viziją. Dabar yra derinami sąrašai, ką kviesime į rinktinę, ir kitos detalės“, – sakė M.Balčiūnas.

Visi Lietuvos rinktinės treneriai:

  • Feliksas Kriaučiūnas (1937 m.)
  • Pranas Lubinas (1939 m.)
  • Vladas Garastas (1992-1996 m.)
  • Jonas Kazlauskas (1997-2001 m.)
  • Antanas Sireika (2003-2006 m.)
  • Ramūnas Butautas (2007-2009 m.)
  • Kęstutis Kemzūra (2010-2012 m.)
  • Jonas Kazlauskas (2012-2016 m.)
  • Dainius Adomaitis (2016-2019 m.)
  • Darius Maskoliūnas (2019-2021 m.)
  • Kazys Maksvytis (2021-2024 m.)
  • Rimas Kurtinaitis (2024 m. – ?)

Pasak M.Balčiūno, spalio antroje pusėje bus pristatytas ir vyrų programos vadovas, ir R.Kurtinaičio asistentai rinktinėje.

„Linas Kleiza – absoliutus prioritetas“, – apie rinktinės programos vadovo paieškas kalbėjo LKF prezidentas.

– Kokius tikslus kėlėte treneriui jūs, o kokių sąlygų treneris turėjo jums?

– Niekada nebuvo, kad rinktinės treneris keltų kažkokias ypatingas sąlygas ar krepšinio federacijai, ar mums, kaip vadovams. Sutarimas ir noras iš abiejų pusių iškart jautėsi. Tiesiog ketverių metų laikotarpis. Žinome, kad kasmet VK iškelia tikslus nacionalinėms rinktinėms. Aišku, kad pagrindinis tikslas dabar – patekti į Europos čempionatą, o vėliau VK nustatys vietas, į kurias turėtume pretenduoti. Sąlygos niekada nebuvo problema ir nebus. Svarbiausia, kad susitarimas pasiektas.

– Su kiek kandidatų vedėte pokalbius?

– Pagrindinis buvo vienas, su juo ir kalbėjome, nuo kurio ir pradėjome. Nenuvertinu jokių kitų galimų pavardžių, visus juos gerbiame. Suprantame, kad ir Giedrius Žibėnas, Kęstutis Kemzūra, Šarūnas Jasikevičius, kaip ir visada, yra didelis noras jį matyti rinktinėje. Vertiname realistiškai, vertiname pagal bendrą situaciją. Žinome, kad Eurolyga nedarys langų lapkritį, tad Eurolygos treneriai lapkritį rinktinei vadovauti negalėtų. Rimas Kurtinaitis labai tiko šiam momentui, be jokių abejonių.

– Ar buvo pokalbis su Šarūnu Jasikevičiumi?

– Ne, nebuvo.

– Ar sunku buvo įkalbėti R.Kurtinaitį?

– Nebuvo sunku. Buvo labai nuoširdus pokalbis. Ir daugiau žmonių prisidėjo prie šio sprendimo. Svarbiausia, kad susitarimas pasiektas. Labai tuo džiaugiuosi.

– Trenerio Kazio Maksvyčio sąraše buvo daug asistentų, ar jau kalbėjote su Rimu Kurtinaičiu, kokio ilgio asistentų suolo pageidautų jis?

– Nėra jokių limitų asistentams ir štabui nėra, kad pasiektume rezultatą. Iš mūsų pusės tikrai nebus jokių nurodymų. Kiek treneris norės, tiek ir bus.

– Ar jau kalbėjote su Giedriumi Žibėnu dėl asistento pozicijos?

– Turėjome pokalbį su Giedriumi. Visgi visą iniciatyvą atiduodame vyriausiajam treneriui, kuris viską dėlioja su žmonėmis, kurie administruos visą rinktinės veiklą. Džiaugiuosi, kad yra toks gilus įsitraukimas nuo pirmos dienos. Aišku, kad po gero mėnesio yra ir pirmosios rungtynės, kurios bus ypatingai svarbios – namie ir išvykoje su makedonais. Visa organizacinė pusė jau sudėliota, turėsime užsakomąjį skrydį, žinome ir vietą, kur mes žaisime.

LTU Basketball nuotr./Lietuvos krepšinio rinktinė pranoko Meksiką. Giedrius Žibėnas
LTU Basketball nuotr./Lietuvos krepšinio rinktinė pranoko Meksiką. Giedrius Žibėnas

– Ar treneris derins darbus rinktinėje su darbais klube?

– Taip, tai yra pilnai suderinama. FIBA langai jam bus laisvi. Mes jau žinome, kada jis gali atvykti. Tai tikrai netrukdys.

– Ar nekalbėjote su Rimu Kurtinaičiu, jog po etapo klube jis dirbtų tik rinktinėje?

– Labai to norėtume. Šiais metais bet kokiu atveju gyvensime pagal šį formatą, kai jis treniruos ir klubą, ir rinktinę. Tikrai didelis noras yra turėti trenerį visu etatu rinktinėje. Tai yra mūsų tikslas ateityje.

– Ar trenerio paskyrimas neturėtų ateiti kartu su vyrų programos vadovo pritarimu?

– Taip, klausimas teisingas. Ateityje tokie sprendimai tikrai išeis iš vyrų rinktinės programos vadovo siūlymų. Šiai dienai, kai žinome, kad R.Kurtinaitis tik limituotą laiko tarpą buvo Lietuvoje, dar apskritai nebuvo aišku, kaip gyvensime po rinkimų, todėl ėmiausi inciatyvos. Džiugu, kad preliminarus susitarimas iškart išaiškėjo. Ką žadėjome, tą padarėme.

VIDEO: PIKENROLAS: Eurolygos reitingas, „Žalgirio“ šansai ir pirmojo LKL derbio intrigos

– Ar jau aptarėte viziją su treneriu dėl rinktinės jauninimo?

– Ši iniciatyva bus atiduota programos vadovui ir rinktinės treneriui.

– Ar su rinktinės žaidėjais jau kalbėjotės ir diskutavote dėl trenerio skyrimo?

– Iki rinkimų daug galimybių konsultuotis nebuvo. Mes suprantame, kad R.Kurtinaitis visais parametrais atitinka šiuos standartus. Visi suprantame tai, kaip Lietuvos krepšiniui naudingą dalyką. Matome ir Lietuvos rinktinės žaidėjus, pasisakančius apie R.Kurtinaitį pozityviai. Neabejoju, kad nekils jokių problemų formuojant ar žaidžiant už rinktinę.

– Ar rinktinės trenerio atlyginimas keisis, jei lygintume su buvusiu strategu?

– Atlyginimas mokamas piniginiais prizais pagal pasiekimus. Iš esmės niekada nėra problema susikalbėti apie atlygį. Jeigu bus rezultatai, atlyginimas visų pirma nuo to priklauso. Tai nebuvo jokia problema susitarimui. Dabar nepasakysiu, nes tai yra piniginių prizų formatu. Tai priklauso nuo pasiekimų.

– Mindaugai, ar jau palikote „International Basketball University“ vadovo postą?

– Viską pranešiu šios savaitės pabaigoje, bet jau nebesu joks asmuo, vykdantis pareigas IBU. Faktas.

– Ar jau rastas įpėdinis?

– Taip, jau yra rastas naujas direktorius, linkiu jam sėkmės. Pavardė jums nieko nesakys. Tai – jaunas žmogus, kuriam tai bus gera patirtis. Šią pavardę galėsite bet kada sužinoti, kai užeisite į rekvizitus ir pamatysite.

VIDEO: PIKENROLAS: Eurolygos reitingas, „Žalgirio“ šansai ir pirmojo LKL derbio intrigos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas