Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 19

R.Kurtinaitis – viena koja rinktinėje: „Procesas eina link to, kad ateisiu dirbti“

Žygį FIBA Čempionų lygos atrankoje užbaigęs dar pirmajame etape, Rimas Kurtinaitis fokusuojasi į derybas su Lietuvos krepšinio federacija (LKF) ir Baku „Sabah“ klubu dėl galimybės perimti Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės vairą.

Rimo Kurtinaičio treniruojama Baku „Sabah“ antradienio vakarą dramatiškoje kovoje pirmajame FIBA Čempionų lygos atrankos etape 71:75 krito prieš Noršiopingo „Dolphins“ ekipą iš Švedijos.

Azerbaidžano klubas nukrito į ketvirtąjį pagal pajėgumą Senojo žemyno turnyrą – FIBA Europos taurę, kurioje R.Kurtinaičio komandos pirmoji dvikova laukia spalio 9-ąją dieną.

64-erių metų strategas iš Lietuvos situacijos dėl ankstyvo iškritimo iš atrankos nesutirštino.

„Sudėtinga su septyniais žaidėjais. Mes dar gerai sukovojome, pirmavome tašku, kai buvo likusios 40 sekundžių, bet pabaigoje labai silpnai sužaidėme. Vienas žaidėjas patyrė traumelę, rotacija tapo septynių žaidėjų, tad mūsų mažiukai priduso ir pabaigoje supynė dvi klaidas“, – 15min sakė triskart Europos taurės čempionas.

Zalgiris.lt nuotr./Andrea Trinchieri ir Rimas Kurtinaitis
Zalgiris.lt nuotr./Andrea Trinchieri ir Rimas Kurtinaitis

Rungtynių su „Dolphins“ pabaigoje – nebylus R.Kurtinaičio protestas prieš varžovų trenerį, kuris likus pusei sekundės iki susitikimo pabaigos sugalvojo paimti minutės pertraukėlę, nors kamuolį savo rankose turėjusi Noršiopingo komanda pirmavo 4 taškų persvara.

„Sabah“ vairininkas „nuėmė“ savo žaidėjus nuo gynybos, o pats į varžovų bandymą paspausti rankomis sureagavo atsukta nugara.

„Patys žinote iš kur visa tai atėjo. Tai – serbiški bajeriai, – 15min sakė R.Kurtinaitis. – Pamenu, kai kažkada seniai viena komanda rungtynėse nulaužė Aito Garcia Reneseso treniruojamą „Barcelona“, turėjo saugų pliusą ir likus sekundei serbas treneris paėmė minutės pertraukėlę. Jis nieko minutės pertraukėlės metu nesakė, tiesiog norėjo, kad „Barcelona“ komandai labiau skaudėtų ir kad jie ilgiau kentėtų pralaimėjimo skausmą. Man labai patiko, kad dar tame pačiame sezone ši situacija apsisuko, pergalę prieš tą patį varžovą užsitikrinusi „Barcelona“ pakartojo tą patį. Aito laimėtų rungtynių pabaigoje irgi paėmė minutės pertraukėlę, tačiau jokių nurodymų auklėtiniams nedavė, tik kad varžovai kentėtų. Tai – senoviniai, neetiški ir nekorektiški bajeriai. Mes galime laimėti, galime pralaimėti, bet etika privalo būti, treneris turi gerbti trenerį. Aš nemačiau reikalo spausti rankos, nemačiau reikalo mūsų žaidėjams gintis, kai pralaimime ant 4 taškų, varžovai turi kamuolį, o iki rungtynių pabaigos liko buvo tik pusė sekundės.“

Kurtis gali turėti progą suvesti sąskaitas su „Dolphins“ strategu, pakartodamas minėtą A.Garcia Reneseso istoriją, kadangi pralaimėjimo Čempionų lygos atrankoje atveju Švedijos komanda nukristų būtent į „Sabah“ grupę FIBA Europos taurėje.

Vis dėlto legendinis Lietuvos treneris to daryti neketina.

„Šansą turėčiau atsikeršyti, bet mes viską išsiaiškinome. Tai nebuvo piktybiškas poelgis, – 15min sakė R.Kurtinaitis. – Esmė tame, kad treneris susikaupė ir atėjo pas mane į viešbutį. Jis sakė nepykti, nes galvojo, kad dar buvo likusios penkios sekundės, neva tikrai nenorėjo nieko blogo. Mes pakalbėjome, išsiaiškinome, matėsi, šis jaunas švedas yra normalus treneriukas. Kaip jis sakė, iš viso užsivedimo ir adrenalino automatiškai paėmė minutės pertraukėlę. Jis neturėjo blogų kėslų, tad palinkėjau sėkmės kitose rungtynėse.“

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Rimas Kurtinaitis
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Rimas Kurtinaitis

Baku treneris iš Kauno nusistebėjo apie lietuviškoje žiniasklaidoje trimituojamu fiasko, kurį su šiuo pralaimėjimu neva patyrė jo treniruojama „Sabah“.

„Man keista, kad jūs situaciją ne taip nušviečiate, – 15min teigė R.Kurtinaitis. – Pasakysiu taip – varžovai žaidžia su iš praėjusio sezono likusiais aštuoniais žaidėjais ir tuo pačiu treneriu. Šis klubas įkurtas labai seniai, pastoviai žaidžia Europos turnyruose. Mes šįmet iš naujo subūrėme komandą, kurioje iš praėjusio sezono liko vos vienas žaidėjas. Mes pirmą kartą išstatėme komandą Čempionų lygos atrankoje. Didesnis biudžetas? Galiu pasakyti eilę pavardžių žaidėjų, kurie praėjusį sezoną „Betsafe-LKL“ uždirbo 50 tūkstančių eurų, bet pas mus neatvažiavo už 160 tūkstančių. Turėjome permokėti keletą kartų, bet tas žaidėjas juk dėl to keliais kartais nepagerėjo? Šie žaidėjai į Azerbaidžaną žiūri kitaip. Rusijoje irgi reikėdavo stipriai permokėti. Kartais reikėdavo permokėti milijoną eurų, kad žaidėjas atvažiuotų į rusyną. Tas biudžetas nieko neduoda.

Esmė ta, kad mes neturime jokios istorijos. Klubui – vos dveji metai, pirmą kartą išstatėme komandą Čempionų lygoje. Mūsų intencija buvo tokia, kad jei nepateksime į Čempionų lygą, tai žaisime FIBA Europos taurėje. Mums svarbiausia, kad Azerbaidžano komanda dalyvavo Europos turnyre. Tai – mūsų prioritetas. Strategavome numatydami variantą, kad galbūt nelaimėsime. Aš tikrai negaliu skųstis kaip žaidė mūsų komanda, kaip mes kovojome. Žaidimu esu patenkintas, nesu patenkintas rezultatu. Ir viskas. Pas mus vyksta viskas gerai, o viename lietuviškame portale trimituojama, kad patyrėme fiasko. Tai – juokinga.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

„Mes žinome kur einame. Valstybė skiria pinigų, o mes žinome, kad turime įsitvirtinti viename iš Europos turnyrų. Azerbaidžanas norėjo turėti tris komandas, bet turės vieną. Ir visi džiaugiasi. Mes išlikome FIBA Europos taurėje. Žinoma, aš visada noriu laimėti pirmą vietą, bet aš žinau ir suprantu realybę. Man nebus siurprizas, jei kažkam pralaimėsime ir FIBA Europos taurėje, nes tie klubai turi biudžetus, kaip mūsų ar dar didesnius. Ir jie žaidžia. Ar svarbu, jog komanda iš Bulgarijos ar Lenkijos, jei komandoje yra šūsnis neblogų amerikonų? Jei turi amerikiečių, turi įdirbį poros sezonų, tai ir rezultatas ateina. Mes irgi norime turėti tęstinumą. Toks mūsų tikslas. Mes šiandien pasiryškinome komplektacijos problemas, kalbėjome apie tai. Jie bijo, kad aš išvažiuosiu į rinktinę, bet aš jiems pasakiau, kad jų nepaliksiu. Mes toliau vystysime projektą. Mes klupsime ir stosime, pralaimėsime ir laimėsime, bet esmė – kova tikrai bus. Pasakysiu rytietišką patarlę – mėnuliui nusispjauti, kad ant jo loja šunys“, – 15min sakė R.Kurtinaitis.

Be FIBA Čempionų lygos likęs R.Kurtinaitis dabar fokusuojasi į derybas su Lietuvos krepšinio federacija (LKF) ir Baku „Sabah“ dėl perėmimo vyriausiojo nacionalinės rinktinės vairo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas