Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
07 30

Realus medalių šansas: esminiai Lietuvos 3x3 rinktinės privalumai ir neraminantys trūkumai

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė antrą kartą paeiliui nepateko į olimpines ir tai sukėlė didžiulį visuomenės pasipiktinimą. Fiasko Puerto Rike buvo toks skaudus, kad jau prabėgo trys savaitės, o kalbos apie nesėkmės priežastis, Lietuvos krepšinio bėdas ir, žinoma, galimas išgertuves, netyla iki šiol. Bet gal jau atėjo laikas susikoncentruoti į tai, ką Paryžiuje turėsime, o ne į tai – ko netekome? Tie vyrukai to nusipelnė.
Lietuvos 3x3 rinktinė
Lietuvos 3x3 rinktinė / FIBA nuotr.

Jau antradienį Paryžiaus olimpinėse žaidynėse kovas pradeda Lietuvos trijulių (3x3) krepšinio rinktinė, kuri nuėjo labai ilgą kelią, kad čia patektų. Tą patį galima pasakyti ir apie 3x3 krepšinį.

3x3 krepšinis olimpine sporto šaka tapo tik 2021 m. Tokijo olimpiadoje. Prieš tai ilgą laiką į šį sportą buvo žiūrėta pro pirštus ir sakyta, kad tai – mėgėjiškas užsiėmimas.

Tačiau praėjusio dešimtmečio antroje pusėje 3x3 krepšinis pradėjo stipriai stiebtis tiek finansine, tiek infrastruktūros, organizuotumo ir žaidėjų kalibro prasme bei tapo labai aukšto lygio produktu, kaustančiu milijonus sirgalių.

Puikus pavyzdys, kaip stipriai išaugo 3x3 krepšinio infrastruktūra – Lietuvos žaidėjų sprendimai. Elitiniai mūsų šalies 3x3 krepšininkai atsisakydavo Lietuvos krepšinio lygos (LKL) komandų pasiūlymų, kad galėtų sezono metu keliauti po pasaulį bei žaisti trijulių turnyruose. Priežastis paprasta – pinigai.

2017 m. Tarptautiniam olimpiniam komitetui priėmus 3x3 krepšinį į olimpinių sporto šakų šeimą, Lietuvoje sparčiai pradėjo burtis trijulių komandos ir per septynerius metus mūšų šalies 3x3 krepšinis išaugo iki tiek, kad dabar esame Europos vicečempionai ir tarp vyrų turime trečią pagal reitingą rinktinę pasaulyje, kuri dalyvaus olimpinėse žaidynėse. Ir ne šiaip dalyvaus, o turi realius šansus.

2021 m. pralaimėjome lemiamą mačą latviams dėl patekimo į Tokijo olimpiadą ir vėliau su baltu pavydu žiūrėjome, kaip tie patys broliukai tampa olimpiniais čempionais. Tačiau šiemet Aurelijaus Pukelio, Evaldo Džiaugio, Šarūno Vingelio ir Gintauto Matulio ketveriukė Debrecene išsikovojo bilietą į prestižinį turnyrą ir atvyksta su didelėmis ambicijomis.

VIDEO: OLYMPIC TICKET GAME HIGHLIGHTS: Poland ?? vs Lithuania ?? | FIBA #3x3OQT 2024 | 3x3 Basketball

Apie tai, kad Lietuvos trijulių rinktinę reikia gerbti, portalui 15min sakė vienas geriausių ir tituluočiausių visų laikų Lietuvos 3x3 krepšininkų Ovidijus Varanauskas.

Palyginus su dabartiniais rinktinės nariais, daug anksčiau į 3x3 krepšinį – 2013-aisiais – nėręs gynėjas su Lietuvos rinktine 2014 m. iškovojo Europos čempionato bronzą, tais pačiais metais pasaulio čempionate liko ketvirtas, o 2015 atvedė Vilniaus komandą į prestižinio „Masters“ turnyro viršūnę. Po šešerių metų O.Varanauskas tai padarė dar kartą, tačiau jau su Saudo Arabijos komanda „Jeddah“.

„Aš manau, kad lietuviai tikrai bus ketverte, aš juos dėčiau į ketvertą, – portalui 15min.lt užtikrintai kalbėjo O.Varanauskas. – Pagrindiniai varžovai yra latviai, serbai, amerikiečiai ir olandai. Pagal pajėgumą esame labiau į viršų nei per vidurį.

Pirmos rungtynės labai daug parodys. Bet aš manau, kad yra visi šansai iškovoti medalius. Daug kas priklausys nuo formos, nes paskutinį turnyrą mūsiškiai sužaidė gan prastokai. Vis tiek visus kaustys jaudulys, daug faktorių. Mūsų sudėtis nėra standartinė, aukštoka. Bet šansai yra nemaži.“

Fibaeurope.com nuotr./Ovidijus Varanauskas
Fibaeurope.com nuotr./Ovidijus Varanauskas

Mūsų 3x3 rinktinė kovas dėl medalių pradeda jau antradienį 19.35 val. prieš Latvijos komandą. Ta proga portalas 15min serviruoja interviu su 3x3 mohikanu O.Varanausku, kuris supažindins skaitytoją su trijulių krepšinio taisyklėmis, subtilybėmis, atskleis lietuvių pranašumus ir trūkumus bei pagrindinius varžovus kovojant dėl medalio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi