Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 10 03

Rinktinę iš K.Maksvyčio perimantis K.Kemzūra: „Galutinis žodis bus mano“

2012-aisiais Lietuvos rinktinę palikęs Kęstutis Kemzūra buvo skambiai pareiškęs, kad sugrįžti nebesitiki niekada. Tačiau pernai jis prisijungė prie Kazio Maksvyčio trenerių štabo, o šiemet imsis ir vyriausiojo trenerio pareigų atrankos į pasaulio čempionatą languose.
Kęstutis Kemzūra
Kęstutis Kemzūra / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Gyveni ir mokaisi. Supranti, kad niekada gyvenime negali sakyti „ne“. Esu dėkingas federacijai ir Kaziui už pasitikėjimą, stengsiuosi neapvilti“, – pirmadienį po Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) Vykdomojo komiteto posėdžio šypsojosi K.Kemzūra.

52-ejų strategas rinktinės vairą iš K.Maksvyčio perims atrankoje į 2023-iųjų pasaulio čempionatą.

„Manau, visiems suprantama, kad Kaziui būtų sunku treniruoti rintinę per atrankos langus dėl darbo Kauno „Žalgiryje“. Tad vadovaujančio trenerio pareigas pasiūlė man. Aš treniruoti klubo artimiausiu metu neplanuoju, tad esu pasiryžęs sutekti visą dėmesį rinktinei“, – dėstė K.Kemzūra.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kęstutis Kemzūra, Giedrius Žibėnas ir Kazys Maksvytis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kęstutis Kemzūra, Giedrius Žibėnas ir Kazys Maksvytis

Iki bilieto į planetos pirmenybes mūsiškiams trūksta visai nedaug. Lietuviai pirmauja K grupėje su 7 pergalėmis ir 1 pralaimėjimu, o kelialapį garantuos viena iš trijų pirmų vietų.

Lapkričio 11-ąją namie rinktinė susitiks su Europos vicečempionais prancūzais (6-2), o po trijų dienų išvykoje – su juodkalniečiais (5-3).

Antrasis atrankos langas vyks kitų metų vasarį – 23-iąją namie su vengrais (4-4) ir 26-ąją išvykoje su prancūzais.

„Jau esu susipažinęs su tokio darbo specifika. Treniruočių nedaug. Reikia suburti žaidėjus, kurių išplėstinis sąrašas jau yra aiškus. Per likusį mėnesį reikia stebėti (tuos žaidėjus) – kokios jie sportinės formos, ar sveiki. Labai gudrios taktikos irgi nereikia. Per tas kelias treniruotes turime pasistengti padaryti taip, kad žaistume kartu, agresyviai ir laimėtume“, – aiškino K.Kemzūra.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kazys Maksvytis ir Kęstutis Kemzūra
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kazys Maksvytis ir Kęstutis Kemzūra

„Lengva nebus. Žaisime su Prancūzija Panevėžyje ir su Juodkalnija išvykoje. Prancūzija (kaip ir mes) irgi netenka daug talento, kuris žaidžia NBA bei Eurolygoje, tačiau tai – didelė šalis ir turi pakankamai žaidėjų.

Kalbant apie Juodkalniją, jų komanda nebus labai pasikeitusi nuo Europos čempionato, išskyrus gal (Bojaną) Dubljevičių, nors teoriškai ir jis galėtų žaisti. Matėme Europos čempionate, kad Juodkalnija – ganėtinai pajėgi rinktinė“, – tęsė K.Kemzūra.

Nors K.Maksvytį rinktinės trenerio pareigose jis pavaduos laikinai, svarbiausi sprendimai, pasak K.Kemzūros, priklausys tik jam.

„Kazys (procese) irgi dalyvaus, bet sutikite, kad galvos skausmo jam dabar nemažai ir mintys yra kitur. Labai jo neapkrausiu, bet, aišku, paderinsiu, nuomonės atsiklausiu. Ir su Giedriumi Žibėnu, ir kitais treneriais tarsimės, bendrausime, tačiau moderavimas ir galutinis žodis bus mano“, – teigė K.Kemzūra.

Fotodiena/Alfredo Pliadžio nuotr./Kęstutis Kemzūra prie rinktinės vairo 2012-aisiais
Fotodiena/Alfredo Pliadžio nuotr./Kęstutis Kemzūra prie rinktinės vairo 2012-aisiais

Prie rinktinės vairo jis sugrįš po dešimtmečio pertraukos. 2010-aisiais planetos pirmenybėse jo vadovaujama jaunatviška komanda iškovojo bronzą – vienintelį rinktinės medalį pasaulio čempionatų istorijoje. Ryškiausių žvaigždžių neturėjusi rinktinė, išskyrus Liną Kleizą, žaidė greitą, akiai patrauklų krepšinį.

Po metų Europos čempionate Lietuvoje laukė skausmingas pralaimėjimas ketvirtfinalyje makedonams ir galutinė 5 vieta, o 2012-aisiais Londone mūsiškai pirmą sykį per Nepriklausomybės istoriją nepateko į olimpiados pusfinalį, tad K.Kemzūra nusprendė trauktis.

Išplėstinį rinktinės kandidatų sąrašą žadama paviešinti šią savaitę.

„Pavardes turime. Tuos žaidėjus stebėsime, o sąrašą vėliau greičiausiai siaurinsime iki 14-os, kiek ir galima panaudoti, – dėstė K.Kemzūra. – Trenerių štabas lieka tas pats. Jei kažkas negalės arba matysime, kad galime kur nors pastiprinti, manau, tam prieštaravimų nebus.“

Visą praėjusį sezoną be darbo klube praleidęs K.Kemzūra ir šį pradeda laisvas, tačiau ateityje tikisi sugrįžti į klubinį krepšinį. Paskutine jo stotele tapo Izmiro „Aliaga Petkim“ ekipa Turkijoje, nusprendusi nepratęsti sutarties su lietuviu po 2020–2021 m. sezono ir už tai turėjusi treneriui sumokėti kompensaciją.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kęstutis Kemzūra
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kęstutis Kemzūra

„Yra tam tikros sąlygos, kurios vertė mane atsisakyti (darbo klubuose) kuriam tai laikui ir kurių aš nenorėčiau minėti. Bet tikiuosi, kad tai pasikeis ir aš grįšiu ir į klubinį krepšinį. Tačiau ne artimiausiu metu, nes sutikau dabar pagelbėti (rinktinei). Nebent „Barcelona“ paskambins“, – nusišypsojo K.Kemzūra.

Standings provided by Sofascore

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas